Šta je novo?

Скверови и платои Београда / Skverovi i platoi Beograda

У оно време нису могли да предвиде атрактивност таквог објекта у данашње време. Тржиште је било словодно, а заштита зграда није ни постојала.
 
I još bitnija stvar je da treba gledati događaje iz tog vremena a ne iz sadašnjeg. U to vreme je ova kuća možda imala 50 godina i grad i država su bili prepuni takvih kuća i niko ih nije smatrao, a niti su zaista ni bile vredne.
 
Заштита архитектонског наслеђа код нас почиње одмах по одласку Турака из Београда, кога занима нека потражи и прочита, а друго, та кућа са испустом, стара је много више од пола века, јер пола века пре њеног рушења су се правиле куће у класичном стилу које су и данас у Кнез Михајловој.

Такве куће су називали турским, а струка их назива и балканским, међутим ради се о средњовековном типу куће. Куће са испустом које имају мању основу приземља од основе спрата постоје и данас, и више широм Европе него на Балкану, има примерака чак из 13. и 14. века.
Занимљиво је зашто је основа таквих кућа у темељном делу мања него на спрату. Али и то може да се објасни. Можда би него од бројних стручњака који свакодневно пишу и знао да објасни, као и много тога другог у свим могућим наукама...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=851978#p851978:19firshz je napisao(la):
Drakche » Пет Мај 21, 2021 6:35 am[/url]":19firshz]Da, bilo bi genijalno da se ova kuca sacuvala, ali to je naknadna pamet :)

Није накнадна памет, јер су и тада неки људи били против рушења, као што би неки и данас желели да се сачувају куће које су иако мале, али вредна дела класичног архитектонског наслеђа. Исто као што су постојали и они други који су имали корист од тога што ће да подржавају рушење или због убеђења и вере у прогрес, сасвим исто као и данас.
 
Jel se to meni čini ili je ova rekonstrukcija (ovog malog trouglića) prošla potpuno ispod radara na forumu? :?

Почела градња Трга Драгана и Милене

677z381_Pijaceta2.jpg


На Врачару, на углу Милешевске улице и Цара Николаја, почела је изградња новог урбаног џепа на површини од 859 квадратних метара. Биће ту пет нових стабала, осам паркинг места за бицикле, пет нових клупа, нова чесма, десет стубова јавне расвете и пет ђубријера.

Ову пјацету која ће носити име Трг Драгана и Милене по глумцима Драгану Николићу и Милени Дравић красиће уметничка скулптура „Образ уз образ” названа по култној емисији РТС-а коју су њих двоје водили.

– Грађанке и грађани Врачара, посебно они који живе у том делу Милешевске и Цара Николаја, радују се новој пјацети која је још један доказ како се Београд развија и уређује – наводи Горан Весић, заменик градоначелника, на Фејсбуку.

Politika
 
Šta bi sa pumpom kod okretnice i spajanjem tog dela sa okretnicom, a ukidanjem okretnice i izmeštanjem 83? Prvobitno je to trebalo da bude "Plato Dragana Nikolića i Milene Dravić". Na mapi je označeno crvenom, dok je plavom ono što se trenutno radi.

plato dragana i milene.jpg
 
Čuti, neka ih, ne provociraj ih. :mrgreen: Neka drndaju taj trougao kod Mileševske. Daj bože da zaborave na dr**nje okretnice Crveni krst. Obojica znamo da oni ne mogu ništa da urade sa platoom i skverom Crveni krst a da ne sahrane okretnicu i ne pretvore sve u betonsku ringlu. Nega ga ovako, nek se igraju s ovim a neka 83 i okolne platoe i parkiće ostave na miru.

Mislim, da hoće da sređuju onaj vašar ispred BDP i tu naprave svker i spomenike, to bih podržao. Ali oni gledaju kako da sahrane 83 i ukradu taj prostor da naprave betonsku ringlu a da vašar ostave. Onda bolje da ništa ni ne rade.
 
To da. Samo što je i imenovanje ovog prcmoljka po Draganu i Mileni :roll: :bash:
 
Slazem se. Ali jbg sta cemo. Doslo vreme da se u gradu kome se nizu kanjoncine od zgrada na ulice iz 19. veka javni prevoz kasapi umesto da se siri. Pa moramo da se borimo za svaku liniju.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=864626#p864626:1whfckdb je napisao(la):
solecar » Thu Jul 15, 2021 2:48 pm[/url]":1whfckdb]To da. Samo što je i imenovanje ovog prcmoljka po Draganu i Mileni :roll: :bash:
Ne znam da li ste dobro videli plan, ali u planu je izmena saobracajnog toka i formiranje novog pesackog prostora uz postojeci skver ispred “la piazze”.
 

Prilozi

  • 3BB544EE-256D-4163-AB44-1B02C7065784.jpeg
    3BB544EE-256D-4163-AB44-1B02C7065784.jpeg
    404,4 KB · Pregleda: 3.726
Ne vidim da se planirali proširenje Cara Nikolaja na 2+2 o čemu se pričalo i u medijima i kakav je zvanični plan. Kad već rade skver treba da naprave i proširenje na tom delu jer je to jedino racionalno a ostalo je rasipništvo.

Mislim da će ovo saobraćajno rešenje napraviti dosta muke i da je ono ranije bilo bolje.
 
Прелепо, али уклониће 10 ако не и више паркинг места што баш и није тако лепо.

Послато са SM-G998B помоћу Тапатока
 
Наравно да јесте, пешачки скверови су важнији од паркинг места
 
Super da se radi skver. Ja kao biciklista često idem Mileševskom jer je prijatna za spustove sa Vračara i Zvezdare ka centru i nazad a i ima samo dva semafora. Što se tiče Crvenog krsta to je preveliki zalogaj i nadam se da će ipak skoro krenuti rekonstrukcija, ako ništa makar da se ukloni pumpa i da se napravi skver ispred BDP-a u prvoj fazi. U toj fazi je i seljenje taksi stanice na mesto benzinske stanice i izmeštanje 83 na okretnicu 55 ili 19
 
Rešenje oveg skvera je super, ona uličica 20m je samo bezveze zauzimala prostor, a sada će biti glavna za skretanje ka desno. Takođe semafor sa uslovom desno je bio besmislen jer je bila jedna traka. I naravno, najvažnije : više korisnog prostora za pešake. I to ne po ceni manje prostora za saobraćaj, odlično. Kolko znam Dragan jeste tu negde sa Krsta, ali nisam baš oduševljen da po glumcima dobije ime, ali ajde...
 
Upravo što Vučko kaže Mileševsku koristi puno biciklista a koristiće je još više jer se broj samo povećava i trebali su da provuku i biciklističku stazu preko budućeg skverau nivou i bez ivičnjaka i da spoje Cara Nikolaja i Mileševskou biciklističkom trakom bez obilaženja okolo.

Meni se čini da će buduća raskrsnica Mileševske i Cara Nikolaja biti dosta problematična jer je skretanje ka Crvenom Krstu pod nagibom a i sama ulica Cara Nikolaja je baš uska i tu će biti dosta gašenja motora.
 
Pre bih rekao da se broj trotinetista povećava. To je moj utisak, što ne znači i da sam u pravu.
 
Prolazio sam juče pored budućeg platoa Milene i Dragana, i samo mogu da kažem :roll: za rešenje saobraćaja. Ako neko hoće Mileševskom da produži pravo, on po novome to neće moći. Razlog za to leži u činjenicu da je ulica Radivoja Koraća jednosmerna, ali tako da su smerovi suprotni od Mileševske, pa tako nije moguće iz Cara Nikolaja II skrenuti u Radivoja Koraća, jer je jednosmerna na tom delu u suprotnom smeru. Pa tako ako neko hoće iz pravca Crvenog krsta da produži pravo u Mileševsku, on mora, po novome da ide Velimira Bate Živojinovića, pa Vojvode Šupljikca, pa Kneza od Semberije, i tek onda ponovo u Mileševsku. U suprotnom smeru bi to bilo tako što bi se iz Mileševske skretalo u Radivoja Koraća, pa u Cara Nikolaja II i onda opet u Mileševsku. A sve zbog dela ulice označenog crvenom, koji je postao deo popločanog platoa.

P.S.
Ne mogu da se otmem utisku da nas namerno zaje*******avaju sa novim saobraćajnim rešenjima po gradu, jer im izgleda baš smeta što ne obasipamo hvalospevima sve ono što njihova ruka dotakne.

Milesevska plato.jpg
 
Skver Milene i Gage na Vračaru.
Slika od pre mesec dana iz novina...
a.jpg
 
Након реконструкције, то парче ће постати двосмерно
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=876105#p876105:8bmp5ts9 je napisao(la):
Galeks » 30 Avg 2021 17:23[/url]":8bmp5ts9]Након реконструкције, то парче ће постати двосмерно
Na osnovu onoga što sam video pre neki dan, ne deluje mi da će biti dovoljna širina za dve trake. Mada, ne isključujem mogućnost i da sam u krivu.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=864626#p864626:3sxrkzkw je napisao(la):
solecar » 15 Jul 2021 01:48 pm[/url]":3sxrkzkw]To da. Samo što je i imenovanje ovog prcmoljka po Draganu i Mileni :roll: :bash:

Meni je "prcmoljak" lepse mesto od ovog prvobitno planiranog.
Nego, nesto mi drugo prolazi kroz glavu. Oboje su bili veliki glumci, ne znam zasto moraju uvek da idu u paketu?
 
Vrh