Šta je novo?

Скверови и платои Београда / Skverovi i platoi Beograda

Kod njih ta linija ide cik cak. Gde god nadjes zgodno mesto tu astal nasadi, jer atal je blagodaran pa ce da nagradi :)

Upravo zato sam i spomenuo da Skadarliju treba ,,preseliti,, na Kosančićev venac
gde još nije uprljano dzezva urbanizmom
tj gde bi mogao biti ispoštovan osnovni princip
,, kafedjije treba da se drže dzezve a ne lenjira i šestara,,

Na žalost neki su to shvatili ( na UKTu)...kao predlog za stvarno ukidanje ili rušenje Skadarlije :(
a zapravo predlog je bio... da se njen duh svrha i namena primeni
i na najlepšem (kvartu-trgu-skveru) Kosančićevom vencu :)

Београд сасвим има простора за две боемске четврти :) С тим што би Косанчићев венац био лепа целина и за угоститеље, и за уметнике са атељеима, и за неке мале музеје, занатлијске радње које би продавале уникатне рукотворине, а мени је искрено сан да се кућа чувених Топаловића из Маратонаца обнови као у филму, то би била права туристичка атракција :D

Скадарлији треба враћање старог духа, некако ми Ред бару нпр. није место ту. Све је некако превише комерцијализовано.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=366086#p366086:3nstldxx je napisao(la):
Дошљак » Sat Jan 09, 2016 4:38 pm[/url]":3nstldxx]а мени је искрено сан да се кућа чувених Топаловића из Маратонаца обнови као у филму, то би била права туристичка атракција :D

:kk:

Још пар слика од данас

20160112_143826.jpg

20160112_143611.jpg

20160112_143622.jpg

20160112_143638.jpg

Штампани бетон је јако пријатан за коришћење са једном огромном маном - кратак рок трајања.

Овакав урбани џеп је урађен у Гроцкој на пролеће 2013. Штампани бетон је већ почео да се распада.

Zavisi od kvaliteta radova eno u manjezu stoji vec 10 godina i vise uz minimalno odrzavanje

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=366086#p366086:fl4le7bm je napisao(la):
Дошљак » 09 Jan 2016 04:38 pm[/url]":fl4le7bm]Београд сасвим има простора за две боемске четврти :) С тим што би Косанчићев венац био лепа целина и за угоститеље, и за уметнике са атељеима, и за неке мале музеје, занатлијске радње које би продавале уникатне рукотворине, а мени је искрено сан да се кућа чувених Топаловића из Маратонаца обнови као у филму, то би била права туристичка атракција :D

Скадарлији треба враћање старог духа, некако ми Ред бару нпр. није место ту. Све је некако превише комерцијализовано.

Све пет. :) Једном је у Политикином Забавнику изашла мапа Косанчићевог венца на којој је уцртано која врста уметника је била у којој кући. То је уметнички кутак, не треба га прекрцавати кафанама. Мале кафе галерије би биле сасвим довољне.

Искрено, не знам како би се Скадарлија преселила на Венац? Шта, да правимо ''лепша и старија'' Два јелена или Три шешира? :D

Kada sam razmisljao na tu temu, nekako sam uvek mislio kako bi super bilo da taj kvart postane jazz cetvrt, sa kafe barovima (ne kaficima i kafanama)...
Takodje restorani i tamburice imaju svoj prostor i to je skadarlija, ali nazalost polako su i oni potisnuti odande.

Unapred izvinjenje za kvalitet fotke, na žalost, slikano iz kola, na nepreglednoj krivini, na uskom putu...koliko sam razumeo - vidikovac na obodu zvezdarske šume pored opservatorije. Pogled je svakako jedinstven, ali skoro da su ga napravili u dvorištu kuće koja je tik uz njega. Za sad postoji samo ovaj mali plato, betonska osnova za klupu i skela ...al' to nisam shvatio za šta je a ovih dana su malo obustavili radove pa i nemam koga da pitam. Nikakva tabla sa informacijama ko gradi, ko finansira, šta, rok...

Deluje kao da neko privatno lice gradi za sebe...

Весић: Трг „Политике” – идеја која ће обележити део наше историје и улепшати Београд

Дневни лист „Политика” поднеће иницијативу за уређење и именовање Трга „Политике”, а овај предлог потпуно се уклапа у нашу идеју да центар града буде визуелно привлачнији и комфорнији за живот, рекао je градски менаџер Горан Весић након састанка са руководством „Политике”, које је представило идеју о уређењу простора испред зграде листа са најдужом традицијом у Србији.

На састанку са руководством „Политике” у згради овог листа, коме су присуствовали и Андреа Радуловић, заменица председника Скупштине града, главни урбаниста Милутин Фолић и градски секретар за културу Владан Вукосављевић, речено је и да ће једна од иницијатива која ће бити упућена Комисији за називе тргова и улица бити и предлог да Зуко Џумхур у Београду добије своју улицу.

– За нас је веома значајна иницијатива да овај део Македонске улице добије назив Трг „Политике” јер то представља део наших напора да уредимо градске тргове и центар града претворимо у пешачку зону. Ми ћемо током ове године почети са уређењем Трга републике, горњег дела Обилићевог венца, Маршала Бирјузова, Сремске и Нушићеве и уређењем трга испред „Политике” добићемо идеалан спој напора да уредимо град и очувамо традицију. Овај део града везан је за „Политику” и он треба да добије свој трг, на коме треба да се налазе имена оних који су стварали како овај лист тако и српско новинарство – рекао је Горан Весић.

Градски урбаниста Милутин Фолић истакао је да ће „Политика” организовати отворени конкурс за уређење тог простора.

– Он ће обухватити не само мали плато испред зграде „Политике”, већ и цео простор испред општине Стари град, Радио Београда и паркинга у Македонској улици. Направиће се програмски задатак, након кога ће бити расписан конкурс и у договору са Градом Београдом формирати и комисија која ће да прати цео поступак. За очекивањe је да до почетка лета добијемо финално решење и награђене радове, када ћемо направити и изложбу на којој ћемо приказати изабрана решења. Већ сада можемо рећи да ће бити употребљени природни материјали, да ће бити задржано што више зеленила, да ће пешаци имати простора како за пролазак тако и за одмор и да ће у цео процес биће укључени и грађани, где ће „Политика” у сарадњи са својим читаоцима радити на могућим решењима за простор новог трга – казао је Милутин Фолић.
http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1734731 (ceo tekst)

Sta sad fali prostoru ispred politike osim table trg politika

Skveru ispred politike fali da se poseče ono drveće i da se posadi neko niže a sa velikom krošnjom tipa lipa ili hrast. Fali da se saobraćaj bolje reguliše i da se taksi stanica pomeri malo ka Trgu. fali da se bolje izniveliše jer jedina "Pločasta" površina je prostor za bašte kafića. Fali više klupa i ostalog mobilijara.

Nikakva sjeca stabala moze koja klupa i utezanje ploca taksi stanica manje vise

Do skoro prazan plato u gosvortijevoj ulici je oplemenjen kpupama zardinjerama i stubicima sa rasvjetom

20160213_115625.jpg

simpaticno vjerovatno privatna incjativa

Najzad.

Počelo sređivanje stepenica kod platoa Đoke Vještice

Obnova stepenica koje vode od platoa Đoke Vještice ka Masarikovoj ulici počela je u sredu i biće završena za pet radnih dana, najavio je danas direktor "Zelenila Beograd" Slobodan Stanojević.

Beograd - Obnova stepenica koje vode od platoa Đoke Vještice ka Masarikovoj ulici počela je u sredu i biće završena za pet radnih dana, najavio je danas direktor "ZelenilaBeograd" Slobodan Stanojević.

Prema njegovim rečima, radovi se izvode na inicijativu gradskog menadžera Gorana Vesića

"Pre mesec dana primili smo inicijativu od gradskog menadžera da se srede stepenice, uklone grafiti i da se preko njih postavi takozvani zeleni zid. Takođe, inicijativa za kompletno uređenje platoa ispred palate 'Beograd' potekla je sa iste adrese 2014. godine, kada su radnici 'Zelenila Beograd' kompletno rekonstruisali jedan od najprometnijih beogradskih trgova", rekao je Stanojević.

On je dodao da će se obnovom tih stepenica zaokružiti obnova platoa Đoke Vještice, koja je obuhvatila fontanu, mobilijar i nove sadnice i najavio nastavak uređenja beogradskih trgova, kao i takozvanih urbanih džepova, saopštio je Beoinfo.

Izvor: Tanjug

Stvarno je užasno izgledalo: https://www.google.rs/maps/@44.8066145, ... 312!8i6656

Dobro su se sjetili kad vec nisu uradili kad i plato bolje ikad nego nikad

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=371779#p371779:3okkeqjh je napisao(la):
Homer Jay » 16 Feb 2016 13:12[/url]":3okkeqjh]Najzad.
Na radost i olakšanje skoro svih gradjana (i men-žarača ) :mrgreen:
a onaj promil koj nije zadovoljan, nece ni biti zadovoljan dokle god se radi samo zamazivanje

glavni problem je loše rešena hidro izolacija vrela
koja je i krivac za stvaranje leda
koj šireči se uništava stepenište i jede ga svake zime
te ce i ovo biti za godinu dve opet kao iz Pompeje....

Nisam siguran ali čini mi se da je ,,opravku,, radilo Gradsko zelenilo
a opravka stepeništa (sa ovakim ozbilnim problemom)
i nije isto što i opravka travnjaka

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=367914#p367914:3sr31o5l je napisao(la):
nikolaj » 20 Јан 2016 07:36 pm[/url]":3sr31o5l]https://www.google.rs/maps/@44.8032...aR40OuGE-EbnbZL3I54A!2e0!7i13312!8i6656?hl=sr
Volgina ulica na Zvezdari, pored Opservatorije. Ona skela je na mestu ove lipe na snimku. Budući da su bili angažovani ljudi iz Gradskog zelenila, mislim da nije privatno lice. Čim se vrate majstori pokušaću da saznam nešto više.

Дефинитивно није приватно, очигледно је видиковац а клупе су идентичне клупама у Звездарској шуми.

Vrh