Šta je novo?

Скверови и платои Београда / Skverovi i platoi Beograda

Pa saksije se stavljaju u proljece a ne stoje zimi nema svrhe
 
Neki radovi na cvjetnom trgu vec fali dio klupe
dsc08925.jpg

dsc08926.jpg
 
To prave fontanicu na Cvetnom trgu. Bio je i "render", tj. neki papir na ovoj plastičnoj ogradi na kojem je bila nacrtana ta fontanica i gde je pisalo da je reč o donaciji, te da će radovi biti izvođeni tokom aprila i maja.

Šteta za klupicu :(
 
Arhitektonski konkursi
Zamolili bismo vas da prosledite ovo pismo svima onima koji bi mogli da budu zainteresovani, a i šire.
Ovo nije nikakva peticija, već izraz opšteg nezadovoljstva i zabrinutosti stanjem stvari u struci. Pismo dobija na snazi skupljanjem što većeg broja potpisa i biće prosleđeno gradskim vlastima, gradskom arhitekti i medijima. Bilo bi poželjno da arhitekte i inženjeri pri potpisivanju naglase svoju profesiju.


U Beogradu je aprila ove godine u saradnji gradske opštine Stari grad i Društva Arhitekata Beograda (DAB) organizovan konkurs za idejno resenje tri javna gradska prostora (trg kod Bitef teatra, park kod kafane "Stara Hercegovina" i skver kod OŠ "Mihailo Petrović Alas").
Rezultati i dešavanja oko konkursa mnoge učesnike i posmatrače navode na određene sumnje:
- Kako je odluka o pobedniku objavljena nakon samo nedelju dana od predaje radova iako je na konkursu učestvovalo preko 70 arhitektonskih timova sa vise od 100 projekata ?
- Kako je jedan tim odneo tri nagrade (dve prve i jednu treću), pored tako velikog broja pristiglih resenja ?
- Zašto, do momenta pisanja ovog pisma, izložba radova koja je predviđena prilikom raspisivanja konkursa, još uvek nije objavljena (pa čak ni zakazana) ni na internetu niti u prostorijama DAB-a ?


Ovo nije prvi put da se srećemo sa sličnim problemima, pa bismo zeleli da iznesemo naše viđenje načina na koji bi jedan ovakav konkurs trebalo da bude organizovan:
1. Za projekte ovog tipa i važnosti za grad je vrlo bitno da se pre raspisivanja konkursa izvrši detaljna analiza gradskog prostora zarad postavljanja optimalnih konkursnih i programskih zahteva
2. Istovremeno je neophodna direktna komunikacija sa građanima putem anketa (ako ovakvi konkursi uopšte ciljaju da dođu do humanih i realnih rešenja)
3. Takmičenja ovog tipa postoje kako bi omogućila demokratsku razmenu i širenje ideja. Dakle, konkurs bi obavezno trebalo da bude propraćen izložbom radova, upoznavanjem sa kriterijumima vrednovanja i obrazloženjem izbora određenih radova za pobedničke
4. Bilo bi neophodno omogućiti učesnicima kao i građanima da daju svoje mišljenje o konkursnim radovima, pa bi tako mogla biti uvedena i nagrada kolega (učesnika) i nagrada publike, makar i simbolično
5. Na kraju bi mogao biti otvoren konstruktivni dijalog o zadatoj temi i rešenjima u cilju pronalaženja najbolje solucije za grad


Ovakav dijalog, pre i posle konkursa, bi bio posebno bitan kako bi se podigao opšti nivo kulture i svesti o arhitekturi, urbanizmu i egzistencijalnom prostoru. Mišljenje građana bi u ovakvim slučajevima moralo da se vrednuje, između ostalog i kako mi arhitekti ne bismo zastranili. U ovom slučaju, trg nije apstrakan prostor ili umetnička instalacija sama sebi dovoljna zanemarujući čoveka (primer skorašnje rekonstrukcije Savskog trga). Trg je konkretno mesto za okupljanje stanovnika svih uzrasta, za igru, za rekreaciju, za druzenje.....trg je komplement našeg doma u kome bi trebalo da se osećamo kao kod kuće – dnevna soba pod otvorenim nebom.
Potrebna nam je trasparentnost i kreativni dijalog umesto mistifikacije i hermetizovanja arhitektonske profesije.

Naše sumnje u pravičnost i neutralnost DAB-a kao i nekih drugih udruženja i organizacija, povecavaju se posle svakog konkursa. Nadamo se da u tome grešimo, jer bi zaista bilo katastrofalno da je, posle svih muka koje smo zajedno proživeli, moralna i materijalna kriza metastazirala do tako bitnih institucija koje direktno odlučuju o kvalitetu života sadašnjih i budućih generacija.
Isto tako se nadamo da će, u slučaju da su naše sumnje opravdane, nadležni organi kad tad reagovati i obaviti svoju dužnost.

Ovim pismom smo želeli da javnosti i građanima bar malo rasvetlimo tamnu stranu ovog i mnogih drugih konkursa.
Nama ostalima ne preostaje ništa drugo nego da se samoorganizujemo putem objavljvanja nezavisnih konkursa i inicijativa za poboljšanje kvaliteta životne sredine.
http://www.ipetitions.com/petition/arhi ... -konkursi/
 
stf":1pfsev7h je napisao(la):
А сада рад који смо радили Делија /Милош Пашић/ и моја маленкост /Стефан Милојевић/.

Нисмо га предали, али по резултатима можемо да видимо да нисмо погрешили. Још један у низу београдских конкурса који срамоте струку. Још један у низу конкурса са једним те истим именима у прва три. Још један у низу конкурса са безидејним и немаштовитим константно рециклираним полуидејама...

8.jpg

wl1tt1.jpg

4.png

7.jpg

6.jpg

axmgd2.jpg

5.png

Da li bismo mogli da okacimo vase rendere na www.facebook.com/pages/Arhitektonski-ko ... 1223595006 ,
posto pokusavamo da sakupimo sto vise radova za eventualnu izlozbu?
 
Наравно! Пуна подршка и што се мене тиче (а сигуран сам и СТФ-а тј Стефана) за коју год акцију се одлучите ту смо да помогнемо.

:gobb:
 
Пуна подршка и са моје стране. Ако треба још који рендер, ту смо.
 
Svidja mi se stil koji se bazira na prirodnim materijalima, drvetu pre svega. Zanima me samo kako ste predvideli odrzavanje ova dva "bazencica"?
 
Delija":1k0mimx8 je napisao(la):
Наравно! Пуна подршка и што се мене тиче (а сигуран сам и СТФ-а тј Стефана) за коју год акцију се одлучите ту смо да помогнемо.

:gobb:

Hvala! Ako znate ikog ko je radio konkursa obavestite ga molimvas, javilo nam se malo ljudi za sada, nastavljamo sa kopanjem.
Pozdrav i cujemo se.
 
Feanor":3o4qr94t je napisao(la):
Svidja mi se stil koji se bazira na prirodnim materijalima, drvetu pre svega. Zanima me samo kako ste predvideli odrzavanje ova dva "bazencica"?
У питању је један "базен" који је визуелно подељен овим мостићем. Нисам нешто размишљао о одржавању те водене површине.Не знам што би то био неки већи проблем?
 
ДАБ-овци делили сами себи награде. :mrgreen:

За Другу награду у нето износу од 80.000,00 динара :

Ауторска шифра „96301“ – радна шифра 65
Borislav Petrović d.i.a. - partner ; Ivan Rašković d.i.a. - partner ; Nada Jelić d.i.a. - koordinator; Nikola Stojković d.i.a; Luka Ostojić d.i.a ;Bojana Marković d.i.a ; Mina Kordić d.i.a

http://www.agm.rs/index.php?option=com_ ... 28&lang=sr
Da li je ovo sastav u punom timu za drugu nagradu za skver kod Stare Hercegovine?
Kako Ivana Raskovica nije sramota da bude predsednik DAB-a i da njegov studio dobija neke nagrade na konkursima potpuno nezasluzeno. Kakva protekcija nepotizam i to da bi zaradili niti 800 evra. Sramota ste za sve nas Ivane Raskovicu i jadni Boro. Sramota za sve arhitekte da DABOVCI nece da sjasu sa nase grbace nego i dalje dozovljavaju TZV profesorima da namestaju nagrade sami sebi
 
Rece CSI dobro da smo drzava u pokusaju koji carevi ovi iz DABa :bash: :rant:
 
:lol: Само бахато!

Дишо, није држава у покушају, него изговор за државу! Ово где ми живимо је срамота назвати државом, то је више хајдучка дивљина!
 
A evo i odgovora:
"Poštovani...

S obzirom na to da je moje ime implicitno pomenuto u vašem komentaru koji zagovara ideju o navodnim nepravilnostima prilikom dodele nagrada na nedavnom konkursu, želeo bih ovom prilikom da vas zamolim sledeće:

- da predložite vreme sastanka u prostorijama Dab-a, kojom prilikom ćemo javno razmeniti informacije o pomenutom dogadjaju, kao i ostalim sličnim dešavanjima;
- da o rezultatima razgovora izvestimo stručnu javnost, sa punom ličnom odgovornošću (imenom i prezimenom).

Ukoliko se ne odazovete na ovaj poziv, biću prinuđen da vaš dopis shvatim kao neargumentovanu optužbu, protiv koje se, po sili zakona, mogu i moraju primeniti pravne sankcije.

Borislav Petrović "
 
Organizuju i javnu raspravu:
GRADSKA OPŠTINA STARI GRAD UPRAVA GRADSKE OPŠTINE

u saradnji sa Društvom arhitekata Beograda
organizuje javnu diskusiju o rezultatima konkursa
za izradu rešenja za tri javna gradska prostora na teritoriji Gradske opštine Stari grad u Beogradu, i to: Skver kod kafane „Stara Hercegovina", Skver Mire Trailović i Skver kod OŠ „Mihailo Petrović Alas"
uz video bim izložbu kokursnih radova ,
koja će se održati u opštini Stari grad, Makedonska 42, sala u prizemlju,
dana 23.maja 2013.godine ( četvrtak ) sa početkom u 17,00 časova.
 
Otvoreno pismo DAB-u:

Društvu arhitekata Beograda

Ovim pismom želimo ukratko da vam pojasnimo zašto brojne kolege neće učestvovati na javnoj raspravi zakazanoj za 23. maj 2013. godine povodom konkursa 'Tri gradska trga'.

Počeli bismo od nekih pobedničkih radova i predočili jasne greške u njima na osnovu kojih ne bi smeli da budu plasirani tako visoko. Ovde ne želimo da pričamo o estetici, već pre svega o programskim zahtevima, korisničkim potrebama i odnosu prema urbanom kontekstu u datim projektima:

1. Skver O.Š. Mika Alas, prva nagrada:
- prostor je nedostupan i neprilagodjen maloj deci, roditeljima sa decom i osobama sa posebnim potrebama (nije u skladu sa programskim zahtevima)
- ovde moramo i postaviti pitanje da li motiv stepenica-tribina ima ikakvog smisla u takvom kontekstu? Stepenice nemaju svrhu ako nas vode od ulice ka nedefinisanom prostoru, a tribine još manje ako gledaju u parkirane automobile i zid od zgrade

2. Park kod kafane 'Stara Hercegovina', prva nagrada:
- prostor je nedostupan i neprilagodjen maloj deci, roditeljima sa decom i osobama sa posebnim potrebama
- kako je moguće grafički predstaviti odredjeni prostor kao neartikulisan, a u objašnjenju napisati da je udoban i pristupačan?
- besmisleno je ukidati park zarad pravljenja spomenika prirodi

3. Trg Mire Trailović, prva nagrada:
- Bina ne ostavlja dovoljno mesta na trgu, pa su fotomontaže koje prate projekat daleko od realnosti
- 'Zeleni zid' pravi veštačku i bespotrebnu fizičku i vizuelnu barieru izmedju dva dela jednog istog prostora

4. Trg Mire Trailović, druga nagrada:
- Fontana-bazen je predimenzionisana, uzima srce trga i ne odgovara programskom zadatku o ekonomičnosti i održivosti. Kakva je upotrebna vrednost takvog elementa u neposrednoj blizini pijace u beogradskoj realnosti?

5. Trg Mire Trailović, treća nagrada (kolonada)
- Besmisleno je svoditi sedenje na trgu na linijsku mermernu klupu bez naslona od svojih 30 metara; ovim rešenjem trg gubi funkciju svakodnevnog mesta za okupljanje
- Apstraknost ovakvog prostora bi bila uvreda za lokalno stanovništvo

Ovakvi propusti komisije zasigurno bude sumnju u regularnost konkursa, sa senkom postojanja sukoba interesa.

Da li znate da neki od kolega strahuju da se javno izjasne kako ne bi možda naišli na probleme u svom budućem radu?!

Organizovanje javne diskusije povodom konkursa ovakvog tipa se podrazumeva. Ali, zbog svega gore navedenog, pozivanje na učešće na ovoj javnoj diskusiji, nakon donetih odluka, moglo bi se shvatiti samo kao vredjanje inteligencije onih kojih sumnjaju u vašu doslednost i objektivnost.

Situacija medju mladima u gradu i zemlji je katastrofalna, osećaju se marginalizovani i napuštaju Maticu izmedju ostalog i zbog ovakvog sagledavanja stvarnosti.

Posle ovog konkursa mnogi, nažalost, gube bilo kakvo interesovanje za vaše aktivnosti, ali ne i interesovanje za borbu u cilju sprečavanja daljeg naruživanja grada.

Na kraju možemo svi zajedno, a pogotovu DAB kao jedna od najbitnijih arhitektonskih organizacija, da se zapitamo: šta smo do sada učinili i šta možemo i želimo da uradimo u sprečavanju daljeg arhitektonskog 'bombardovanja' i razaranja našeg dragog Beograda?!

Grupa gradjana Beograda sa diplomama Arhitektonskog fakulteta
 
Stepeniste je stvarno sramno. Kao da je dete u vrticu pravilo projekat, pa jos otvori za drvece. Moci ces da odes iza njih da se ispisas posle klope kod lokija.
 
"Не знам што би то био неки већи проблем?"

Pa mislim pre svega na prasinu, lisce, opuske, koji bi morali svakodnevno da se vade i da se menja voda...
 
Протестно писмо удружења дипломаца архитектонског факултета

995324_445803988848396_1043209853_n.jpg


И одговор председника жирија

995662_446062108822584_967043986_n.jpg
 
Ako ste im rekli :kk: A za odgovor Zorana Lazovica, stvarno... Podseca me na jednu izjavu Mire markovic pre 14 godina :laugh:
 
Bravo za tekst, a za odgovor, sta reci, banda...
 
каже први пут је поштован правилник. хајде да 'апсимо онда све организаторе претходних конкурса.

пијаница непотска.
 
Vrh