Šta je novo?

Скверови и платои Београда / Skverovi i platoi Beograda

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=475517#p475517:2he20i33 je napisao(la):
spatiotecte » 04 Sep 2017 08:09 am[/url]":2he20i33]Dobro ako ne treba dirati kultne pijace kako uciniti onda da Beograd dobije neki iole normalan trg okruzen zgradama?

Ne diraj u svetinje!
Mozda je Savski amfiteatar bio jedinstvena prilika da se tako nesto uradi pre ovog citavog s...a. Kako se stvari razvijaju :wink:, mozda jos nije kasno.
Uz operu, filharmoniju i uz brizljivo planiranje to bi bio idealan prostor za klasican trg. Beograd je zbog istorijskih okolnosti, a mozda i zbog konfiguracije terena ostao bez ovog vaznog elementa urbanog identiteta. Trg republike je to mogao da postane, ali nije. Mada bi i to moglo da se resi da ima volje.

Два потенцијална трга, мали и велики, угао Далматинске и Џорџа Вашингтона и пијаца Скадарлија :D

...Ne diraj u svetinje!...
Ma kakve to svetinje i kultna mesta .... mozda su BgPreprodavcima, te im znače nešto u smislu potrošnje goriva do nj.

Samo ,,oduvati,, vecinu velikih pijaca bez pardona dalje od centra
a umesto svake maknute velike pijace obavezno otvoriti u okolini po 4-5 mikro pijaca (sa po 10-15 tezgi)

u protivnom hajde da vratimo onda stvarno stare i ,,kultne ,, pijace na Studenstkom trgu, Slaviji....
jednostavno tako se svaki grad širi....

gle....selimo groblja a da necemo pijacu....
mani te sebične starce koje mrzi da menjaju navike
i ako bi im neka od mikro pijaca bila mnogo bliža kuci
te bi mogli i sami češce i više puta do nje po namirnice

:sesir:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=475622#p475622:2s6kpt3a je napisao(la):
Posmatrac » 04 Sep 2017 06:47 pm[/url]":2s6kpt3a]Два потенцијална трга, мали и велики, угао Далматинске и Џорџа Вашингтона и пијаца Скадарлија :D
file.php

Bajlonova bi bila idealna, polozaj, velicina, pristojna i ujednacena predratna arhitektura. Samo se treba resiti (srediti je nekako) one nakaze do crkve. Ali tu je i predvidjen neki hibrid pijaca/trg?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=475630#p475630:1rcz7pzr je napisao(la):
svrca » 04 Sep 2017 07:23 pm[/url]":1rcz7pzr]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=475622#p475622:1rcz7pzr je napisao(la):
Posmatrac » 04 Sep 2017 06:47 pm[/url]":1rcz7pzr]Два потенцијална трга, мали и велики, угао Далматинске и Џорџа Вашингтона и пијаца Скадарлија :D
file.php

Bajlonova bi bila idealna, polozaj, velicina, pristojna i ujednacena predratna arhitektura. Samo se treba resiti (srediti je nekako) one nakaze do crkve. Ali tu je i predvidjen neki hibrid pijaca/trg?

Више човек не може да похвата колико је конкурса било а на крају ништа. Последње што су назвали реконструкцијом било је асфалтирање пијачног платоа и неке нове тезге али то је далеко од онога што тај простор заслужује. Имамо премало таквих места са потенцијалом да бисмо их олако трансформисали. Надам се неком темељном решењу у будућности.

To treba ostaviti i dobro razmisliti kako srediti cakum pakum... mislim da nijedan trg ne bi mogao da parira Bajloni... prelepe zgrade plus velika stara crkva.

Pijace treba rekonstruisati i podići standard higijene pre svega, ali, naravno, i sačuvati barem jednu u svom izvornom ambijentu - predlažem Bajlonijevu.

Kolko ja vidim, da se pitaju neki ljudi s ovog foruma, sve od Palate Srbije pa do Dušanovca bi bila jedna velika pešačka zona popločana kaldrmom i prošarana tramvajskim šinama.

Pijace napolje, saobraćaj napolje, parking napolje, stanari napolje...

Podseća me na onu kultnu scenu iz Tri karte za Holivud kad kaže ona drotina ''Milicijo ovo nije naš narod, nama ne treba ovaj narod. Mi ćemo stvoriti drugi narod, pravi bolji, lepši narod.'' E tako i neki ovde. Najsrećniji bi bili da mogu da isteraju sve ljude iz grada pa da se malo igraju Simcityja i prave svoj Beograd. Pa makar on ostao i bez ljudi i duše.

Od svih svinjarija i gangrena koje muče Beograd, ispadoše pijace najgore zlo i jedini preostali kočničari na putu ka napretku. E alal vera stvarno... :roll:

Bender Rodriguez wrote ....ispadoše pijace najgore zlo....
Pre nego što daš ovakvu ocenu uporedi
koristi i pristupačnost za gradjane od pet mikro pijaca u okolini u odnosu na zamenjenu jednu veliku

Najlakše je iči naokolo i brzopotezno bez ikakve promisli pljuvati ko huligani po trotoaru pljuc pljuc :lol:

Ja obrazložih al da ponovim i proširim razloge

svakom gradjaninu jedna od tih 5 mikro pijaca od 10-15 tezgi ce biti bliža od dosadašnje jedne velike
svakom gradjaninu po ceni prodajnog voca i povrca je isto jer u 90 % izvor preprodavaca je jedna te ista Kvataška pijaca
svaki gradjanin češće posecuje neki trg nego veliku pijacu
svaki gradjanin nije ljubitelj posle pijačnog miomirisa i dr. pustoši po završetku iste
svakom gradjaninu smeta velika koncetracija dostavnih i dr. vozila na jednom mestu sa više aspekata
svaki gradjanin ako ide u mega nabavku ide na Kvatašku pijacu

svaka lokalna zajednica po ujednačenosti rasporedjivanja ima više koristi od 5 mikro pijaca
nego jedne velike pijace koja nosi i vece probleme

Sta bi ti ?
da vratimo pijacu na Studetskom trgu, Trgu Republike, Slaviji ....
upravo u duhu napretka te su neminovne promene doživele kao što ce i neke sadašnje
ništa nije za vjek i vjekova
i tad je bilo ljudi koj su zeleli da nabave drva , povrce , voce na tim pijacama al .... napredak ih je izbrisao...
a u suštini dobili su i mnogo više :)
Primer
umesto pijace na Studetskom trgu dobili su dve manje
Jovanovu i Zeleni venac i još po koju
vidi
to nije ništa epohalno vec radi se kako se oduvek u svakom gradu koj raste i radilo

Samo u selu se zna gde je oduvek i ,,zauvek,, - stočna i zelena pijaca
Bgd nikad nije bio selo od samog nastanka bio je centar dinamičkih promena u svakom pogledu

Ideja da pre podne bude pijaca a posle podne trg i sad u praksi pokazala se
da je moguca samo kod manjih pijaca (manji broj tezgi)
a veliki broj tezgi i dr. pratecih stvari nije moguce svakog podneva uklanjati i sutra ujutru postaviti
najočigledniji primer je Zemunska pijaca gde onaj manji deo sa manjim br. tezgama jeste mobilan
a onaj drugi deo ostao je ,,fiksiran,,

Volim Kalenicevu pijacu i vezuju me lepe uspomene .... al ako skupe hrabrosti i pameti
prva ona treba da odleti a drugih pet malih da se u okolini odmah otvore
a postoji na Vračaru veliki br. takvih manjih prigodnih prostora za ,,mikro pijace,,

Naročito je pozitivno ako pogledaš starosnu strukturu stanovništva
kojoj jeste teško da tegli cegere i torbe sa Kalenica do C.Krsta, Neimara, Cvetnog trga ....
kad moze da ima isto to ali mnogo blize svojoj zgradi...

I sada Vračar organizuje koje kakve akcije placene i volonterske za dostavu namirnica starim licima kojima je baš to problem
a da im je pijačica blize
mogli bi iz više puta kao rekracija da idu u nabavku sami :kk:

Mozda bi to sa mobilnim pijacama pilo vodu da se odmah ne bi pojavio ekonomski i prostorni faktor. Manji broj prodvaca-nakupaca manja konkurencija- vece cene. Manje prodavaca manja ponuda- slabiji kvalitet. Tezge treba negde drzati preko noci. Prodavac treba da plati i to pored zakupa pijacnog mesta na privremenoj pijaci-trgu-skveru. Cene idu gore. Plus rashladne vitrine za mlecne proizvode i jaja. Gde njih smestiti i prikljuciti na struju... Zakljucak- Skupa rekreacija pogotovo za uglavnom siromasne penzionere.

Boca ica,
A kako tačno ti znaš šta ljudi žele? Jel si pričao si s njima, sproveo ankete, ili pak živeo tamo pa znaš?
Drugo, kažeš ''ljudima smetaju mirisi pijace'', pa je zato bolje jednu pijacu pretvoriti u više manjih. Znači onda će ti mirisi, umesto na jednoj, da se osećaju na još više lokacija. Jer aj da se ne zezamo - 100, 50 ili 10 tezgi - nebitno je. Uvek će tu biti otpada, bačene hrane, potoci vode kojima se sve to zaliva... Tako da ne vidim šta se dobija time.

Isto važi i za dostavna vozila. Misliš da ako imaš jednu mini pijacu od po 15 tezgi, da one neće biti magnet za kombije kao velike? Naravno da hoće. Ovo je Srbija. Prodavac se neće cimati da dovozi i odvozi kombi (neki od njih čak i prespavaju u tim vozilima) sto puta dnevno. Nego će da ga posadi tu negde jer mu je tako lakše. Znači ni sa tog aspekta nikakvo poboljšanje. Zapravo, može da bude samo još gore, jer dok ''velike'' pijace imaju garaže koje kolko tolko ''sklanjaju'' kombije sa ulica, male pijace ih sigurno ne bi bimale.

Ne razumem ovo pitanje ''šta bi ti?'' Pa vidi ja ne bih ništa. Meni ovakve pijace ne smetaju. A ni mnogim drugima. Nego vidim neki od vas kao da nemaju mira što se ljudi usuđuju da žive na potezu od Ušća do Autokomande i da imaju neke svoje potrebe i zahteve. Pročitao sam ovde svakakve ''predloge'' i tvrdnje, ali sam navikao da prećutim jer vidim da forum tačno ima svoju listu svetih krava (stvari i ideja koje se ne smeju dovoditi u pitanje) i isto tako svoju listu smrtnih grehova, odnosno stvari koje se bezuslovno smatraju nepoželjnim temama i razmišljanjima. Ali nisam mislio da će doći dotle da treba da se cepaju pijace zato što je neko nesposoban da među toliko neizgrađenih i oronulih gradskih blokova nađe prostor za trg, pa mora da ruši i cepa pijace koje stoje tu vekovima.

Što se tiče ovoga ''mogli bi iz više puta kao rekracija da idu u nabavku sami :kk: '' mene to podseća na ono kad se priča o bici stazama, pa pojedinci odu malo previše u krajnost i fantazije i kažu kako treba ceo Beograd prošarati bici stazama, automobile izbaciti u krugu od 5 km od centra, a neki bi izbacili čak i JGP, sve osim voljenih tramvaja, koje bi sproveli svuda... i ljudi će magično preći na bicikle i biti prezadovoljni da putuju npr od Banjice do Fontane na NBG biciklom. Čak i po kiši i po snegu, sa sve uzbrdicama i rupama na putu. Ono kao, radimo kardio i intenzivni endurance trening dok idemo na posao. Još usput malo adrenalina po ulicama. Ma milina jedna... Malo morgen.

E tako meni deluje i ova logika ''pocepajmo pijace, neka pešače malo ljudi, prijaće im, to je dobro za hemoglobin i šaumu''. Mda... Siguran sam da će biti oduševljeni. Oni pešačenjem, a Grad, Pijace i prodavci cepkanjem nečega što radi po sistemu ekonomije obima na deliće samo zato što je nekolicini forumaša smetao prizor tezgi na Kaleniću.
Inače ne sumnjam ja da ćeš ti ostati pri svom stavu šta god ja napisao. Al eto čisto da odgovorim na post i da obrazložim zašto mislim da to nije racionalna ideja. Pa sad neka misli svako šta želi, njegovo pravo.

Zbog dr. claniva da odgovorim
Da cesto sam vukao ceger i torbetinu kroz Njegosevu od Kalenica do Beogradske sto mi nije bilo tesko jer sam bio taze ozenjen i imao dosta vremena
I tada bio sam zahvalan na neznatnu nizbrducu u tom pravcu jer su ceger i torba teske....
Samo mogu da zamislim ko je to isto vukao uzbrdo ka C.Krstu , Neimaru.... a tek situacija kod Bajlonijeve za ljude koj stanuju ka trgu...

Danas bez kola to ne bih mogao to,
a ideja Bg pijace iskljucuje vozilo s kojim se ide na kvantas po namirnice a na pijacu peske

E da pa naravno da usput sretnes komsije i popricas a prva tema ,, eto vucemo ko magarci kad zena zapovedi - ajd na pijac - a blize nema

A sad jel jasnije da je to iskustveni stav ili jos uvek mislis da se radi o logici forumskog krda

Ok, pošteno. Post na mestu. Ali... moraš da imaš u vidu da nije svima do (nepotrebno dužeg) pešačenja od i do pijace. I da je jedno promovisanje rekreacije i zdravog života, a drugo je primoravanje ljudi da pešače duže nego što moraju čak i da bi kupili namirnice. Ima tu i starih ljudi (pa i onih sa invaliditetom, šta...) koji imaju svoju meru kolko mogu da hodaju, ima ljudi koji nemaju vremena da obilaze više lokacija (posao, deca, ručak, banka, ovo ono), ima ljudi koji iz različitih razloga ne mogu da napuštaju stan na duže periode. Ima svačega. Na kraju krajeva, i kad se čovek prehladi a zimi ledeno nije mu baš svejedno da li mu za nabavku voća i povrća treba 10 ili 30 minuta. :p

Sve u svemu, mislim da to nije pravi način da se promoviše rekreacija i zdrav život, i da bi stvorilo više problema nego što bi rešilo. A mislim da i sami stanari to ne bi doživeli tako kako je možda zamišljeno. Većini je ovaj sistem, iako daleko od savršenog, bolji.

Elem, što se tiče oslobađanja prostora za buduće male trgove i parkiće, ja mislim da bih samo na prostoru između Dunava, Đerma i Mostara mogao da nađem bar jedno 20 potencijalnih lokacija gde bi bilo neophodno minimum rušenja i preuređivanja a oslobodio se prostor za divni trg i parkić. Dakle ne svih 20 lokacija, nego 20 potencijalnih od kojih se izabere 2,3,5... Naravno to bi iziskivalo papirologije, kompenzacije, ovoga onoga... Ali nije nedostižno. Dakle lokacija svakako ima. Samo fali volje (da Grad odvoji pare i vreme za to) i malo truda da se to osmisli i organizuje.

Uostalom eto primer Šiptarca. Nebitno sad što je pored Kalenića, zanemarimo tu priču s pijacama na trenutak, aj da pričamo samo o trgovima. Elem, Šiptarac, lepo mesto pod visokim divnim drvećem smešteno u jednom jako lepom kutku grada, okruženo raznim interesantnim sadržajima i na raskršću nekoliko ulica. Ali nažalost, zbog loše organizacije i održavanja, za većinu je to tranzitna tačka. A kad bi mu se posvetilo malo pažnje mogao bi da bude super trg. E isto tako ima drugih lokacija po BG koje bi uz malo radova mogli da se pretvore u super trgove, bez potrebe da se sklanjaju neki veći sadržaji.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=475686#p475686:tvoyx3px je napisao(la):
boca-ica » 05 Sep 2017 07:07 am[/url]":tvoyx3px]
Bender Rodriguez wrote ....ispadoše pijace najgore zlo....
Pre nego što daš ovakvu ocenu uporedi
koristi i pristupačnost za gradjane od pet mikro pijaca u okolini u odnosu na zamenjenu jednu veliku

Najlakše je iči naokolo i brzopotezno bez ikakve promisli pljuvati ko huligani po trotoaru pljuc pljuc :lol:

Ja obrazložih al da ponovim i proširim razloge

svakom gradjaninu jedna od tih 5 mikro pijaca od 10-15 tezgi ce biti bliža od dosadašnje jedne velike
svakom gradjaninu po ceni prodajnog voca i povrca je isto jer u 90 % izvor preprodavaca je jedna te ista Kvataška pijaca
svaki gradjanin češće posecuje neki trg nego veliku pijacu
svaki gradjanin nije ljubitelj posle pijačnog miomirisa i dr. pustoši po završetku iste
svakom gradjaninu smeta velika koncetracija dostavnih i dr. vozila na jednom mestu sa više aspekata
svaki gradjanin ako ide u mega nabavku ide na Kvatašku pijacu

svaka lokalna zajednica po ujednačenosti rasporedjivanja ima više koristi od 5 mikro pijaca
nego jedne velike pijace koja nosi i vece probleme

Sta bi ti ?
da vratimo pijacu na Studetskom trgu, Trgu Republike, Slaviji ....
upravo u duhu napretka te su neminovne promene doživele kao što ce i neke sadašnje
ništa nije za vjek i vjekova
i tad je bilo ljudi koj su zeleli da nabave drva , povrce , voce na tim pijacama al .... napredak ih je izbrisao...
a u suštini dobili su i mnogo više :)
Primer
umesto pijace na Studetskom trgu dobili su dve manje
Jovanovu i Zeleni venac i još po koju
vidi
to nije ništa epohalno vec radi se kako se oduvek u svakom gradu koj raste i radilo

Samo u selu se zna gde je oduvek i ,,zauvek,, - stočna i zelena pijaca
Bgd nikad nije bio selo od samog nastanka bio je centar dinamičkih promena u svakom pogledu

Ideja da pre podne bude pijaca a posle podne trg i sad u praksi pokazala se
da je moguca samo kod manjih pijaca (manji broj tezgi)
a veliki broj tezgi i dr. pratecih stvari nije moguce svakog podneva uklanjati i sutra ujutru postaviti
najočigledniji primer je Zemunska pijaca gde onaj manji deo sa manjim br. tezgama jeste mobilan
a onaj drugi deo ostao je ,,fiksiran,,

Volim Kalenicevu pijacu i vezuju me lepe uspomene .... al ako skupe hrabrosti i pameti
prva ona treba da odleti a drugih pet malih da se u okolini odmah otvore
a postoji na Vračaru veliki br. takvih manjih prigodnih prostora za ,,mikro pijace,,

Naročito je pozitivno ako pogledaš starosnu strukturu stanovništva
kojoj jeste teško da tegli cegere i torbe sa Kalenica do C.Krsta, Neimara, Cvetnog trga ....
kad moze da ima isto to ali mnogo blize svojoj zgradi...

I sada Vračar organizuje koje kakve akcije placene i volonterske za dostavu namirnica starim licima kojima je baš to problem
a da im je pijačica blize
mogli bi iz više puta kao rekracija da idu u nabavku sami :kk:

Slazem se, iako isto tako sentimentalno vezan za Kalenicevu i Bajlonovu. Ali to su zastareli koncepti.
Vise malih pijaca strateski rasporedjenih bi bilo korisnije. Svugde po Beogradu postoje mesta koja se za to mogu iskoristiti. Ali pijaca ionako dugorocno odumire. I nase navike ce se menjati i to je normalno. Uostalom 50-ih, 60-ih imali smo piljarnice koje su snabdevale vocem, povrcem. I odrzavanje i snabdevanje istih nije bio nikakav problem. Samoposluge takodje postepeno preuzimaju tu ulogu. A u razvijenim sredinama na Zapadu "piljarnice" su uobicajeni nacin snabdevanja tom vrstom robe. Svakih par ulica ili blokova ima i par prodavnica voca, povrca, mlecnih proizvoda.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=475746#p475746:2pb1kf14 je napisao(la):
svrca » 05 Sep 2017 12:42 pm[/url]":2pb1kf14]

Ovo bas nema ekonomsku logiku, jer cenu ne ogranicava nabavna cena, vec konkurencija. Ako nemas konkurenciju ili je imas manje, kao sto bi bio slucaj na mikro pijaci, cena ce sigurno biti veca.

@svrca
E sad sve te piljrnice su u jednom periodu odumrle i nestale. Bilo je pokusaja da se otvore neke sa "zdravim" vocem i povrcem pa su i one brzo pozatvarane. Koliko moze da se odrzi jedna piljarnica na relaciji cene zakupa 20-30 kvadrata poslovnog prostora, angazovanjem radnika, transporta, knjigovodja i cega sve jos, i da usput bude konkurentna sa cenom i izborom neke velike pijace? I da ih ne kaznjavaju lokalni inspektori jer su pronasli jedan los paradajz i prasinu na podu? Moze piljarnica ali paradajz nije 60 nego 120 din a u samoposluzi pored 70. I ko ce da kupi?
Zasto mislis da pijace odumiru ? Odumiru pravi individualni proizvodjaci jer ih potiskuju nakupci sa kvantasa.
Teorija je jedno, praksa nesto drugo.

Razlozi za odumiranje su pre bili politicko- svojinske prirode nego ekonomske. U danasnjem slobodnom drustvu nema razloga da se tako nesto ne pokusa. Sem nase poslovicne inercije. Na "Zapadu" tek postoji konkurencija velikih supermarketa, lanaca samoposluga. I tim malim biznisima nista ne fali. Naprotiv. Gde postoji volja, postoji i nacin. Ali one zahtevaju organizaciju i RAD. Kod nas se to tesko prima. Mi nismo u stanju ni pijacu da operemo kako treba.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=475630#p475630:2j01unve je napisao(la):
svrca » 04 Sep 2017 07:23 pm[/url]":2j01unve]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=475622#p475622:2j01unve je napisao(la):
Posmatrac » 04 Sep 2017 06:47 pm[/url]":2j01unve]Два потенцијална трга, мали и велики, угао Далматинске и Џорџа Вашингтона и пијаца Скадарлија :D
file.php

Bajlonijeva bi dusu dala za gradski trg.
Idealno mesto da se napravi prvi beogradski pravi trg.

Nek pijacu ukopaju ispod a gore nek ostane trg.

Zadnji put sam bio na pijaci pre oko 10 godina i najvise se secam mirisa svezeg povrca, ribe i trulezi, mokrih podova, duvanskog dima, starijih gradjana sa kolicima. Nesto mi govori da premestanje svega toga pod zemlju nit je zdravo za seljake koji tu rade svaki dan, niti ugodno za kupce. To upravo bese na Bajlonijevoj pijaci.

Sta fali lepoj, modernoj, stalnoj pijaci, ako bas mora, na tom mestu? Sto uvek zapinjete za te trgove, ne razumem, bas me zanima koliko ljudi bi tu visilo na plus 40 stepeni ili tokom zime? Po mom misljenju treba prosiriti plato Mire Stupice, napraviti mesta da se sedne (ipak stariji ljudi idu tamo), a samu pijacu svesti na neku potrebnu meru, jer koliko se secam ona uopste nije bila popunjena...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=475892#p475892:2oq0ka91 je napisao(la):
Zombieboy » 06 Sep 2017 08:52 am[/url]":2oq0ka91]Sto uvek zapinjete za te trgove, ne razumem.

Zato sto u Beogradu ne postoje trgovi a pijaca ima koliko hoces.

Ако гледамо историјски, многи тргови су углавном и настали од пијаца, шта више реч трг има поредкло од трговине. Тако имамо у неким местима житне тргове, сточне тргове. Треба видети ту неку комбинацију монтажних пијаца које би увече постајале тргови.

Него што се тиче скверова, да ли се планира шта за две по мени занимљиве локације у Булевару Деспота Стефана, раскрсници са Дринчићевом, Гундулићевим венцем и Цариградском, као и следећој са Будимском и Војводе Добрњца? Кад год прођем туда замислим како би ту лепо "легао" уређен сквер.

Dosljak, to je upravo ono sto mislim, mozda BG nema trg (ne kontam al ajde), ali to ne znaci da nema mesta gde se ljudi skupljaju itd. Da ponovim sa druge teme, treba negovati sve posebnosti Beograda, razvijati sopstveni identitet.

Ili mozda zaista treba da sve srusimo, sagradimo mini pijace u radijusu od jednog kilometra, sa po 3 tezge umesto 3 parking mesta, razbijemo komsije na paramparcad... da bismo napravili italijanski trg sa fontanicom u sredini?

Sad ozbiljno, ne rusite mi pijace :lol: nego nadjite nacin da se iste modernizuju.

Ps. Koga zanima, ovako izgleda North End Road market u Londonu. Tu je svakog dana, odmah pored ulice, trgovci stoje na ulici, kupci na trotoaru. Molim vas da ovo nikad ne vidim u Beogradu - https://goo.gl/maps/qBpBaP44nvx

Pre neki mesec sam u Parizu prisustvovao montiranju i demontiranju mobilne pijace - postoje rupe u podlozi i prvo prolazi jedan lik i ubacuje u njih vertikalne sipke, za njim sledi drugi, koji ih spaja horizontalnim i na kraju treci, koji postavlja "krov" (samo odrola neki materijal preko). Bukvalno su za 10 minuta montirali pijacu velike povrsine. Mnogo mi se dopao taj koncept "putujucih pijaca" - jedan dan je na jednom mestu, drugi dan na drugom, a pre i posle nikad ne bih rekao da ta povrsina ima ikakve veze sa pijacom. E, sad, ne kazem da sve pijace treba da budu putujuce. Neke bi, verovatno, trebale da imaju i "stalnu postavku" (tj. da pre podne budu pijace, a posle trgovi), ali mi se ta tehnologija ucinila idealnom i ne znam sto bi iko ikad koristio ista drugo - jako se brzo montira/razmontira i zauzima minimalno mesta rasklopljeno.

Vrh