Šta je novo?

Скверови и платои Београда / Skverovi i platoi Beograda

Isecene !! Dvadeset godina su odolevale zagadjenom vazduhu i huliganima ali ne i ovim urbanistima @#$%^&^%
Posadice novije i lepse.

Fotke od danas. Vredno rade.
57d86f5dc4a5cf851f34e2a21a807551.jpg
4ec6aecca9d7dcc951b5088973db6eb9.jpg
1585d35b413ade536ad2fed7e0bb7805.jpg
2888759aa6ef6f38dcb6946eb524cc4c.jpg
30d6a8a893642259c3849ccc36c7d6f5.jpg
282e270c6b650047f72d1410664a9748.jpg
0da2a6bafdcdd5dc7fb7aa5c01896557.jpg
e29e498619412d7bfe88bd3f99b896f5.jpg
a2149f75fdea753a7e9531c4f17f4ffe.jpg

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Ne znam za vas, ali ja mislim da je ovaj plato, u takvom obliku, potpuni promasaj.

Beograd je natrpan, uzak (ili se kaze uzan? :? ), nacickan svim i svacim, zakrcen automobilima i pesacima. Praviti zidove, suzavati pogled i prostor za pesake je greska. Na slici iznad se to lepo vidi kada se prilazi iz Makedonske. Nesto mi govori da je sledeci korak pravljenje ograde izmedju ulice i trotoara, zbog broja ljudi koji se tu okupljaju.

Moja ideja za taj plato, uzevsi u obzir da je to Dom Omladine i plato rok muzicara, gde je hrabar i drugaciji pristup pozeljan. Poplocati plato u krugu koji zahvata sve ostale ulice. Taj krug bi napravio vezu sa kruznom skulpturom na samoj zgradi DO. Same ploce bi mogle nositi misli ili stihove Milana Mladenovica. Sama ulica takodje moze biti poplocana kaldrmom u krugu, cime bi se nesvesno (ili pak svesno) saobracaj ispred usporio. Nikad nisam bio tu na svirci (usput, kako glupo mesto za to u svakom slucaju :roll: ) ali mi se ne cini kao najsigurnija raskrsnica za okupljanje veceg broja ljudi. Ta kaldrma bi mozda tu pomogla.

Tl;dr ukloniti sve fizicke barijere i ocrtati krug na ulici.

Pogledajte prilog 1

Bio sam ja na nekim svirkama. Nije bebezbedno, nema potrebe za ogradama. Super je atmosfera, kratki su ti koncerti, ljudi zastanu u prolazu pokupe osmeh, pa nastave :)

Biće ovaj plato kao bombona, ali saglasan sam da je tribinica suvišna. Bolje je da su napravili izdugnutu "binu" kako bi se bendovi bolje videli sa celog platoa. Niko tu ne dolazi da bi sedeo.

Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока

Radovi za danas su gotovi. Nice samo zid prema Makedonskoj i ravna se teren. Steta sto i ove automobile koji su parkirani na obelezenom parkingu u Decanskoj ne sklone i naprave nesto od Nusiceve do Makedonske pa makar i samo drvored sa par drveta i klupa. Ono sto ne fali je gomila bilborda.

Kul, mada je moj plan i dalje najbolji :mrgreen: :grand:

Lepo je sto sredjuju taj potez, jer jednom kada Trg Republike dodje na red, nista gluplje nego da ulica odmah pored bude rasulo.

Trebalo bi i ujkiniti parking mesta ispred muzičke škole. 10 parking mesta ne prave neku veliku razliku jer je i ovako rasulo po pitanju parking mesta, a jako bi značilo da je trotoar širi jer je ta ulica katastrofa sa ovolikom količinom saobraćaja pa barem malo da se to ublaži.

Свака част за ово. Надам се некој зеленој површини.

Лепо изгледа, надам се да ће бити тако урађено.

А читам и текст, најјаче су те форе, узурпираш јавни простор, саградиш нелегалан објекат и онда се буниш кад неко хоће да реши проблем. Сјајне форе.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=475002#p475002:39a122o7 je napisao(la):
Galeks » 01 Sep 2017 01:42 pm[/url]":39a122o7]Свака част за ово. Надам се некој зеленој површини.
Nadam se nekom trgu, mislim da su nam potrebniji od zelenih površina posto trgova gotovo da ni nemamo.

Eh da je samo to mesto. Ja bi pre rekao da je teško da će Beograd u dogledno vreme dobiti svoj prvi punokrvni trg.

Racionalan predlog. Ali... prvo, gde onda pijacu? A i drugo, ja kolko znam ona je jedna od najstarijih u Beogradu. Pa bi bilo malo... čudno kada bi se izmestila sa te lokacije na kojoj toliko dugo stoji. :/

Pijaca je već u nekoj fazi rekonstrukcije, ako se dobro sećam, Vesić je rekao da početkom sledeće godine treba da počnu završne faze. Generalno njoj ništa tu ne fali, samo da se uredi kako treba. A ipak je to "kultno" mesto, ne treba je dirati i premeštati.

Dobro ako ne treba dirati kultne pijace kako uciniti onda da Beograd dobije neki iole normalan trg okruzen zgradama?

Pa tehnički, odmah pored te pijace već postoji jedan mali trg - parkić, takođe poznat i kao Šiptarac.

15357003.jpg

Kada bi se i on i njegova okolina malo drugačije preuredili, i kada bi se bolje održavao, mogao bi da bude pravi mali trg. Pogotovu u narednom periodu, kada taj deo Vračara postane aktivniji i kada više ljudi počne da prolazi tuda.

Eto i Trg republike bi mogao da bude punokrvni trg samo kada bi se srušio Staklenac i sav onaj džumbus iza njega, sa sve nadogradnjama, praznim zgradama i straćarama u kojima stoje prazni lokali, nargila barovi i kockarnice.

Elem, hoću da kažem da mi ovde već imamo nekoliko lokacija koje bi mogle da budu baš pravi trgovi (neki veći, neki manji, ali ipak trgovi). Samo što zbog loše organizacije i održavanja većina ljudi takva mesta ne doživljava kao trgove nego kao urbane džepove, parkiće ili prosto neizgrađene površine.Prostora i mogućnosti ima, samo fali volje i ideja.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=475532#p475532:3s2i9ntz je napisao(la):
Bender Rodriguez » Mon Sep 04, 2017 11:32 am[/url]":3s2i9ntz]Pa tehnički, odmah pored te pijace već postoji jedan mali trg - parkić, takođe poznat i kao Šiptarac.

15357003.jpg

Kada bi se i on i njegova okolina malo drugačije preuredili, i kada bi se bolje održavao, mogao bi da bude pravi mali trg. Pogotovu u narednom periodu, kada taj deo Vračara postane aktivniji i kada više ljudi počne da prolazi tuda.

Eto i Trg republike bi mogao da bude punokrvni trg samo kada bi se srušio Staklenac i sav onaj džumbus iza njega, sa sve nadogradnjama, praznim zgradama i straćarama u kojima stoje prazni lokali, nargila barovi i kockarnice.

Elem, hoću da kažem da mi ovde već imamo nekoliko lokacija koje bi mogle da budu baš pravi trgovi (neki veći, neki manji, ali ipak trgovi). Samo što zbog loše organizacije i održavanja većina ljudi takva mesta ne doživljava kao trgove nego kao urbane džepove, parkiće ili prosto neizgrađene površine.Prostora i mogućnosti ima, samo fali volje i ideja.

Kad vec spomenu Siptarac - svakodnevno prolazim kroz njega i zamisljam koliko bi samo lepsi i prijatniji bio sa fontanom na sred ovo malog platoa. Nista mu ne bi falila ni neka zelena ograda, da se malo odvoji od prometnih ulica. Ovako "uredjen" ima funkciju obicne trazitne povrsine,a ne mesta za odmor i uzivanje.

Upravo to. Ne znam dal sam ikad zastao tamo da sednem ili prosto da uživam u tom ambijentu. Nekako je sav, što ti kažeš, kao tranzitna tačka. A i ovaj deprimirajući beton i raspored doprinose tom utisku.
A ima potencijala da bude baš lep, svetao i uredan trg. Ne čak ni trgić nego baš trg. :)

Vrh