Šta je novo?

Скверови и платои Београда / Skverovi i platoi Beograda

Nije na odmat staviti i lokaciju ako se postavljau vec slike...mnogi ne znaju ili ne mogu da prepoznaju deo grada.

Ovo je iz Cvijiceve, ukoliko se ne varam.

Ovde je danas sve, samo ne trg...benziska pumpa, autobuska stanica i kiosci ako se dobro secam.

Sad ce na mene da krene kamenje ali smatram da postoje situacije gde drvece treba da se ukloni jer sakriva neke lepe fasade ili neki skver.

Naravno da treba, kao na primeo ono nesrećno polu osušeno drveće ispred Narodnog Muzeja.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=443178#p443178:177nalfk je napisao(la):
spatiotecte » Sre Mar 29, 2017 5:52 pm[/url]":177nalfk]Sad ce na mene da krene kamenje ali smatram da postoje situacije gde drvece treba da se ukloni jer sakriva neke lepe fasade ili neki skver.

Po meni treba da ima drveca, ali u zavisnosti od prostora odrediti da li ce biti visoko, nisko rastinje i sl.

spatiotecte":18pxi6cv je napisao(la):
Sad ce na mene da krene kamenje ali smatram da postoje situacije gde drvece treba da se ukloni jer sakriva neke lepe fasade ili neki skver.
:D
'De neki kamen da nadjem!?
Hahahaha

Ma naravno. Ne da postoje situacije, nego je Beograd prepun takvih primera.

Ja zaista volim sto je grad pun zelenila. Ali...
Mnoga stabla su odavno prerasla 'parkovsku visinu' i ne lice na drvored, vec na neku sumu na planini.
I nije samo do toga sto se fasade ne vide.
Ja ne bih mogao sebe da zamislim da mi na prozoru cele godine bude 'tmina' zimi zbog godisnjeg doba i atmosferskih pojava, a ostatak godine od krosnje prevelikog drveca.
Drvoredi, da, ali ne ovako...
Uostalom, na temi o prosirenju pesacke zone se jako lepo vidi razlika na istoj lokaciji...

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Нови Плато Милана Младеновића и дрворед у Дечанској улици

На лето почиње сређивање јавног простора између Македонске и Нушићеве улице

Аутор: Далиборка Мучибабићсубота, 22.04.2017. у 21:10

DECANSKA3--Foto-Miki-Velickovic.jpg

Дрворед од тридесет нових стабала, ново осветљење, клупе и „тепих” од гранитних плоча добиће Дечанска улица у делу смештеном између Нушићеве и Македонске. Акценат у том јавном простору, тренутно закрченом паркираним аутомобилима, киосцима и фрижидерима за сладолед, мрачним и прљавим улазима и излазима у подземни пролаз, биће на преуређењу Платоа Милана Младеновића.

Он ће постати урбани џеп у којем ће и даље одзвањати музика извођена у току „Концерта на зидићу”. Само, и публика ће најзад добити свој кутак, платформу са бочне стране Дома омладине на којој ће моћи да седи.

Ови детаљи, како уверавају у Градској управи, неће остати само на цртежу архитеката Зорице Савичић и Зорана Дмитровића, ауторског тима који је пре две године на конкурсу за уређење три централна трга – Трга републике, Теразија и Трга Николе Пашића – освојио прву награду. Они су тада скројили и ново одело за Плато Милана Младеновића.

– Тај простор би уз изузетно прометну саобраћајницу требало да постане оаза за пешаке. Предвидели смо да плато буде изливен у бетону како би дошао до изражаја уз камене плоче. Трафика испред Дома омладине биће уклоњена. Тако ће цео простор да продише, а скулптура „Сунце” чувеног вајара Душана Џамоње на згради Дома омладине биће уочљивија – објашњава ауторски тим архитеката Савичић – Дмитровић.

Највећа градитељска интервенција, ако је град прихвати, биће уградња два лифта на улазу, односно излазу у подземни пролаз у Нушићевој и Дечанској улици. Тако би запуштене пречице испод земље могле да користе мајке са колицима, особе са инвалидитетом и старији људи који се теже крећу.

– Подземни пролази нису само естетски већ и функционални проблем града. Они су практично неупотребљиви за одређене категорије становништва, а то престоница попут Београда не сме да дозволи. Осим тога, паркинг и контејнери у Дечанској морају да се уклоне и да се постави паркинг за бицикле. На другој страни улице, где се налази Музичка школа „Мокрањац”, биће засађен дрворед и постављен тротоар поплочан каменом – истичу Савичићева и Дмитровић и додају да је план да зелене крошње оплемене леву страну улице од Дома синдиката до Теразијског тунела.

Прва фаза сређивања Дечанске улице почеће на лето, тврди Милутин Фолић, градски урбаниста. За њега је посебно значајно то што ће се дуж тротоара провући бициклистичка стаза која ће повезати Булевар краља Александра и Трг републике.

– Сређивање Платоа Милана Младеновића и Дечанске између Македонске и Нушићеве почетак је уређења центра града. На јесен се обнавља Трг републике и те пројекте ће финансирати град – уверава Фолић.

Установа која не спава

Ни мањег простора, ни важнијих културних, боемских и образовних институција – овако би се могла описати Дечанска улица. На потесу између Нушићеве и Македонске смештени су Дом омладине, култне кафане „Сунце” и „Морнар” и Музичка школа „Мокрањац” и они не дозвољавају да се улица успава. Дуже од пола века Дом омладине покретач је културних збивања у Београду, Србији и региону, упориште другачијег погледа на стварност и место окупљања креативног потенцијала земље. Од 18. октобра 1964. године до данас не прекида своју мисију посвећену пре свега младима. Познат по рок игранкама шездесетих, посети Тита, првој изложби Марине Абрамович, најсмелијим „Фестовим” поноћним пројекцијама, адреса је Београдског џез фестивала који је основан 1971, деведесетих у њему су одржавани оснивачки конгреси странака после увођења вишепартијског система, а у 21. веку је дочекао реконструкцију. Сваке године око 1.600 различитих програма посети више од 400.000 људи.

Почаст Милану Младеновићу

Плато испред Дома омладине са плочом на којој је исписано име Милана Младеновића, рок музичара и фронтмена „Екатарине Велике”, отворен је у јулу 2011. То је била финализација иницијативе коју је те године покренула Либерално-демократска партија, а посредством разних социјалних мрежа подржало је око 20.000 људи. Београд се и на тај начин одужио легендарном музичару који има улицу у Земун-пољу.

Последња четири лета зидић на платоу претвара се петком и суботом у летњу мини-сцену. На њој бесплатно наступају најновије музичке појаве код нас – бендови млади, бучни, тихи, брзи...

Izvor: Politika

Fotka je prije pustanja tramvaja kroz resavsku to bjese 88 tad je nastao plato ako se nevaram imas na forumu u nekoj temi detaljno obrazlozeno a fotka mi djeluje kao da je po otvaranju beogradjanke sve je novo u fulu danas to zjapi prazno i oronulo sto je neshvatljivo

Odlicna fotografija jos kada bi Vozd pisao uz fotografiju o cemu se radi posto nece svi prepoznati o cemu je rec

:sesir:
Настајање данашњег трга Николе Пашића.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=450419#p450419:1lg8fqi6 je napisao(la):
Igor » Sre Maj 10, 2017 2:13 am[/url]":1lg8fqi6]Odlicna fotografija jos kada bi Vozd pisao uz fotografiju o cemu se radi posto nece svi prepoznati o cemu je rec

To isto sam zamolio u gornjem postu.

Postoji gomila ljudi koji ne mogu da prepoznaju lokaciju ukoliko je neko ne imenuje.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=452800#p452800:2dbh6hd8 je napisao(la):
Вожд » Пон Мај 22, 2017 2:33 am[/url]":2dbh6hd8]
Дечанска.
file.php

Šta se desilo sa ovim trgom?

Da, pojeo ga. Taj terazijski tunel po meni nije mnogo dobrog doneo, samo je napravio magistralu u sred grada.

Vrh