Teško da će Trg ikad moći da se proširi sve do Doma vojske zato što se nalazi na takvom mestu i u takvim uslovima da služi kao velika raskrsnica. Kako za pešake, tako i za drumski saobraćaj.
To sam uvideo kada sam svojevremeno sa drugim kolegama nameravao da učestvujem na onom konkursu za uređenje Trga pre 7 godina i kad smo počeli da radimo na idejnom rešenju, dok nismo bili saznali da je cela stvar nameštena, pa batalili.
Zamislite klasičnu krst (X) raskrsnicu. Sad zamislite tu raskrsnicu, samo deformisanu, tako da nije tipičan X oblik nego nešto izuvijano i nepravilno. Sad zamislite da su uz kolovoz te raskrsnice sa dve strane nabijene zgrade. E to je Trg republike. Dakle, ne samo što je de facto velika X raskrsnica, ne samo što su tokovi i uglovi deformisani, nego je sa dve strane ograničen objektima i/ili sadržajima i osama ulica koje vode do njega.
To automatski znači da svaka zamisao da se raskršće smesti pod zemlju, postaje teže, jer je nepravilnog oblika i uz njega su zgrade na nekim stranama. Ja sam svojevremeno imao neke koncepte za podzemno raskršće ili pak za veći kružni tok, bilo pod zemljom ili na površini. Ali sam uvideo da baš zato što ceo prostor (kolovoza) funkcioniše kao velika deformisana X raskrsnica, pokušaj da se kružni tok smesti između Staklenca i Jugoeksporta bi značilo da raskrsnica Francuske i Vasine ostaje ista, što obesmišljava kružni tok. Postoji i mogućnost većeg kružnog toka sve do Pozorišta, ali onda ceo prostor postaje talac automobila i asfalta, a ne trg i pešački prostor.
Podzemno raskršće ili tok takođe otpadaju, jer kako god se to skockalo, uvek će postojati potreba da se obavi skretanje: iz Kolačeve u Vasinu i obratno, i iz Kolarčeve u Makedonsku. A to onda znači da ako se ostalo i gurne pod zemlju, ti pravci za skretanje bi morali da se izdvoje, a nema gde drugde nego na površinu. Znači opet nešto izbije na površinu.
Bilo je tu još razmatranja, nego ne mogu rečima da opišem slike a bogme nešto od toga sam i zaboravio, ipak ima godina od tada. Ali sve u svemu, poenta je da nažalost, taj deo grada je takav da su takve ulice autoputevi i arterije za njega (jer su sve ostale tesne ili zakržljale) i da tu moraju da imaju raskršće. A njihov raspored, kao i raspored zgrada i taj pad terena, čini da kad god se nešto izoluje da bude urednije, ili nema gde da stane, ili traži nova pretumbavanja da bi moglo da funkcioniše.
Jedino rešenje, tj temelj za rešenja koje do sada vidim je da Trg bude podeljen u dve celine: jednu, glavnu, između Doma Štampe, Muzeja i Pozorišta, i drugu, sporednu, između Pozorišta, Doma vojske, Dečanske i Makedonske. Uz ravnanje ovog drugog bloka, da se ceo prostor napokon vizuelno uobliči i zaokruži. Pa da jedna celina služi za jedno, a druga za drugo.