Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Tako je Sole, neplanskim i neadekvatnim pesackim zonama se samo problemi prelivaju na okolne ulice.

I kao sto rekoh, onesposobljava se neki stanar da dodje kolima do zgrade ALIII isto tako se onesposobljava i neko ko nema auto a placa i koristi prevoz, i time cini uslugu drustvu, da dodje do svog kraja.

Ideja i skola misli "ako dovoljno maltretiramo vlasnike automobila, otom potom ce odustati i preci na bicikle" se pokazala kao zastarela i neuspela, bar u Beogradu. Jedan deo resenja je da se domacinstva u urbanom delu demotivisu da imaju vise od jednog automobila (a to je stvar i gradskih i republickih politika i mera, a ne uvodjenja pesackih zona) kao i da se pravi vise manjih garaza, a ne manji broj ogromnih.

I ulice mogu da budu humane i uz saobracaj kroz njih. Evo upravo sad gledam u Kolarcevu koja je jedan takav primer. Stvar je samo u kvalitetnom rasporedjivanju i organizaciji. Kazem, ne zelim 20 tacaka u gradu gde se osecam kao u Veroni a onda kad izadjem odatle da me svuda guse sajmovi automobila i favele.

Plasim se bi te kombinovane varijante - i automobili i pesaci - kod nas napravile haos i ruglo. Cim jedan uleti, tu su jos desetorica, i to niko posle ne moze da izregulise na svim mestima, svo vreme. Mislim da bi setaci na kraju ipak pobegli tamo gde je klasicna pesacka zona kao sto je u Knezu, jer nece zeleti da se u setnji sklanjaju od automobila.
Naravno, za kola hitne, i ostalo, se podrazumeva da imaju svoju liniju kretanja kroz zonu.

Мислим да је Јовин имао замисао да тамније плоче у пешачкој зони буду контраст са светлијим фасадама зграда у њој. Е сад, други је проблем што од Теразија до Калемегданског парка имамо толико распада фасада.

A javni prevoz? Sta je sa svima nama koji uredno placamo prevoz (ja nisam placao samo od oktobra do proslog meseca, iz vise razloga, inace placam vec 15 godina i sad opet nastavljam) i koji nemamo svoje automobile, ne zagadjujemo i ne zauzimamo prostor?

A tacno je da je tesko izregulisati sve, nijedan milionski grad nije bez problema sa parkiranjem i zaustavljanjem. Ali moze to da se dovede u granice normale. Daj ljudima veci broj manjih prostora za parkiranje i 40 od njih 60 ce ga korstiti. Preostalih 20 ce popiti kazne ili se izvuci pre prolaska komunalaca. Ali bolje 20 vozila na ulici nego njih 60.

Beograd treba da se uhvati u kostac sa time da mu celokupan, ili veci deo prostora postane sredjeniji i humaniji, i da napokon pocnu da se sistemski resavaju neki kanceri i gangrene. A sejanje pesackih zona i gradnja gigantske garaze svakih 5 godina su samo guranje problema pod tepih. Toliko praksi i toliko tehnologija za parkinge danas ima, a nasi i dalje znaju samo za tri opcije: 1) kanta farbe posred kolovoza (ko shisha protocnost ili gabarite vozila, bitna je zarada za PS) 2) gigantska garaza na svakih 5 godina koja ce stajati poluprazna 3) udri pesacku zonu i bukvalno zakopaj problem, ko Staljin.
To je propast i smehotrka, problematika i resenja su mnogo sira od toga.

Gledam Naxi kameru Trga i vidim da onaj park za decu i dalje tamo stoji?!

Zašto? Da li je to neki kafić postavio?

Da li se iko igra u njemu?

Rekao bih da je to totalni promašaj, kome nikako nije mesto na najprometnijem mestu u Beogradu.

Gluplje od onoga da se zdrava stabla ne uklanjaju iako predstavljaju opasnost po bezbednost, teško da možeš da dobiješ.

Pogledajte Naxi kamere za Trg u ovom momentu.

Znaciii taman kad sam mislio da ne mogu da naprave vece vasariste od njega, oni prirede BOKS MEC. :bash: :pob:

tumblr_lz5c4qUeRc1rn95k2o1_500.gif

A kolovozi oko platoa pretvoreni u parkiralista! :bash:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=871486#p871486:126ima6p je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pet Avg 13, 2021 1:02 pm[/url]":126ima6p]Tako je Sole, neplanskim i neadekvatnim pesackim zonama se samo problemi prelivaju na okolne ulice.

I kao sto rekoh, onesposobljava se neki stanar da dodje kolima do zgrade ALIII isto tako se onesposobljava i neko ko nema auto a placa i koristi prevoz, i time cini uslugu drustvu, da dodje do svog kraja.

Ideja i skola misli "ako dovoljno maltretiramo vlasnike automobila, otom potom ce odustati i preci na bicikle" se pokazala kao zastarela i neuspela, bar u Beogradu. Jedan deo resenja je da se domacinstva u urbanom delu demotivisu da imaju vise od jednog automobila (a to je stvar i gradskih i republickih politika i mera, a ne uvodjenja pesackih zona) kao i da se pravi vise manjih garaza, a ne manji broj ogromnih.

I ulice mogu da budu humane i uz saobracaj kroz njih. Evo upravo sad gledam u Kolarcevu koja je jedan takav primer. Stvar je samo u kvalitetnom rasporedjivanju i organizaciji. Kazem, ne zelim 20 tacaka u gradu gde se osecam kao u Veroni a onda kad izadjem odatle da me svuda guse sajmovi automobila i favele.

На бицикле не може да се пређе јер конфигурација терена то не дозвољава, а поред тога не постоји бициклиатичка инфраструктура.

Nakon svake gluposti pomislim da nisu u stanju da naprave nešto luđe,ali uvek me iznenade...

c2f55a8ae2a267df5961ff8f523a29d6.jpg

Vesićeva olimpijada na trgu se nastavlja...sad red na basket. Pored Kalemegdana koji je na 5 minuta...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Стварно направише вашариште. Ено им плато код ТЦ Рајићева, ено им Савски трг, ено им плато код ТЦ Ушће, нек мало децентрализују овакве манифесетације.

Nakon sto je rekonstrukcija trga zavrsena, ova tema sve vise postaje izvestaj o vasarima na njemu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=876798#p876798:ugfqkqp6 je napisao(la):
Drakche » 02 Sep 2021 12:59[/url]":ugfqkqp6]Nakon sto je rekonstrukcija trga zavrsena, ova tema sve vise postaje izvestaj o vasarima na njemu.
Pa kad je deo forumaša bio sav ushićen što dobija jedan veliki popločan prostor...

Veliki PRAZAN popločan prostor koji može da se zauzme za neke događaje (Novogodišnje tezge, koncerte Filharmonije, dočeke sportista, gledanje reprezentacije), a ne za svakakve događaje (dečiji montažni park, boks meč nekih anonimusa, 4 dana nedeljno zauzeće zbog Lige šampiona)

Има мало и до естетике монтажних објеката. Данас су то углавном неке решеткасте конструкције или скеле са ружним тои тои или БГ пут оградама и још ружнијим рекламним банерима. Некада су нпр. бине биле прављене од дрвене грађе, да изгледају као трајни објекат и украаване.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=876986#p876986:1hp2rqjj je napisao(la):
astrodule » 03 Sep 2021 08:21[/url]":1hp2rqjj]Veliki PRAZAN popločan prostor koji može da se zauzme za neke događaje (Novogodišnje tezge, koncerte Filharmonije, dočeke sportista, gledanje reprezentacije), a ne za svakakve događaje (dečiji montažni park, boks meč nekih anonimusa, 4 dana nedeljno zauzeće zbog Lige šampiona)
Ja sam sve vreme i govorio da ne podržavam kod nas takve prostore, zato što sam od starta bio svestan da će to biti upravo tako. Možda ne baš tim rečima, ali suština je ista. Za to vreme ste se vi (govorim u množini), većinom oduševljavali konceptom tog velikog prostora.

Да су ставили фонтану на сред празног простора на тргу, добили би још пријатнији и културнији простор, а онемогућили разне бине и склепотине.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=877072#p877072:1p9lmdml je napisao(la):
solecar » 21 minutes ago[/url]":1p9lmdml]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=876986#p876986:1p9lmdml je napisao(la):
astrodule » 03 Sep 2021 08:21[/url]":1p9lmdml]Veliki PRAZAN popločan prostor koji može da se zauzme za neke događaje (Novogodišnje tezge, koncerte Filharmonije, dočeke sportista, gledanje reprezentacije), a ne za svakakve događaje (dečiji montažni park, boks meč nekih anonimusa, 4 dana nedeljno zauzeće zbog Lige šampiona)
Ja sam sve vreme i govorio da ne podržavam kod nas takve prostore, zato što sam od starta bio svestan da će to biti upravo tako. Možda ne baš tim rečima, ali suština je ista. Za to vreme ste se vi (govorim u množini), većinom oduševljavali konceptom tog velikog prostora.

Istina, ali to je zato što mi (pa samim tim i gradska vlast) imamo mentalitet babe koja mora svuda da stavi milje ili stazu. Ljudi se kod nas plaše praznog prostora. Da li je to neki kompleks siromaštva nemam pojma.

Činjenica je da smo majstori da upropastimo nešto što je normalno u celom svetu (prazan trg)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=877079#p877079:1pn6cj5a je napisao(la):
Дошљак » 12 minutes ago[/url]":1pn6cj5a]Да су ставили фонтану на сред празног простора на тргу, добили би још пријатнији и културнији простор, а онемогућили разне бине и склепотине.

Ima 500m dalje Trg Nikole Pašića i fontanu na njemu. Hajde da imamo samo jedan prazan pravi trg u centru grada kao svi ostali gradovi na koje hoćemo da se ugledamo na kome će glavnu ulogu da imaju ljudi koji tu prolaze ili se nalaze.

Vrh