Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Kailan":1p3em4a4 je napisao(la):
Oве две слике показати сваки пут кад неко крене да труби о заузећу Трга Републике од стране похлепних кафеџија профитера који се бахато шире по њему и заклањају га
Jel? Da pokazujemo i slike iz 19og veka onima što se bune jer nemaju kanalizaciju? I slike kočija onima što se bune oko kretenske profiterske trase metroa?
A kako i došljak lepo primećuje - jel tebi stvarno isto korišćenje javnog prostora od strane društvenog preduzeća i uzurpacija javnog prostora od strane privatnog biznisa?

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
 
Naravno da je isto, ni društveno preduzeće nije bilo državno, niti se od prometa finansirao dom za nezbrinutu decu, nego zarade zaposlenih.

(A negde do 1989. su i klonje bile prljave, kako lepo primeti S. Šaper.)
 
Da ali ovde se radi o slucaju gde se poredi basta kafica u drzavnom vlasnistvu sa bastom kafica - procitati sve do kraja ili ne citati uopste: u vlasnistvu jednog svima poznatog kriminalca, psihopate, uzurpatora i primitivca. Koji uz ovo ima i druge afere i bezobrazluke o kojima se pisalo na Beobuildu (a da ne pricamo tek o drugim, koje izlaze iz okvira Beobuild tematike) Jedan covek, 50 biznis avantura, i u svakoj se ponasa kao sebicno djubre.

Znaci dosli smo u situaciju da merimo cija kaka manje smrdi, da li preeimenzionirana basta drzavnog kafica ili predimenzionirana basta balkanskog neokapitaliste "kontroverznog biznismena" kriminalca, trovaca i primitivca.

Ne znam, ali meni je to malo degutantno.

A i degutantno mi je kako dodjosmo do toga. Clan koji zna puno o dosta stvari, i ume da debatuje i da filozofira (ovo ne mislim u uvredljivom nego pohvalnom smislu) ali ima neresivu netrpeljivost prema svemu vezanom za SFRJ. I sad se vidi fotografija jedne brljotine iz tog doba, i pokrece se nova rasprava gde se indirektno porucuje "eto vam ga na! Pa vi posle vidite jel vam bolji Peconi ili SFRJ urbanizam!" (ovo ja parafraziram i interpretiram)

Brate... jel stvarno moramo da idemo toliko daleko u svemu tome?

Da se ovde porede 1) predimenzionirana basta nekog drzavnog kafica SFRJ i 2) predimenzionirana basta nekog obicnog ugostitelja (malo bezobraznog, ali bar bez debelog dosijea i reputacije cudovista i djubreta) pa i da razumem pokretanje ove rasprave i onog ranijeg komentara.
Ali ovo ovako gde se kao izjednacava slepilo i nemar SFRJ birokratije sa ljudima kao sto su Peconi... to mi je stvarno degutantno.
 
Ponavljam ti, preduzeće koje je držalo tu baštu nije bilo državno, već društveno, što je povelika razlika. A to znači da po javni interes nema nikakve razlike između dva slučaja. Ružno je što to drži Peconi, ali Arkane i slične su upravo stvorili Stane Dolanc i bezbednosne strukture SFRJ (čak ne SR Srbije, nego direktno SFRJ, što je anomalija za to doba). A takvi su već od osamdeserih uveliko držali kafiće po Beogradu.

Drugo, trg je u to vreme najvećim delom korišćen kao - parking za privatne automobile. To bi onda značilo i da je to bio dosta lošiji urbanizam od aktuelnog - u konkretnom slučaju.
 
Stoji i jedno i drugo, ali mi ne menja stav, jer mislim da je krajnje degutantno kad dodjemo do situacije da merimo da li manje smrdi kaka od KPJ ili od Peconija...

Prosto, sama ta pomisao "Peconi" mi u startu zgadjuje i obesmisljava svaku dalju diskusiju.
 
Pa jeste, ali teško ćemo osujetiti predmetnog da nešto radi dok ne proda kapital, ili dok ga se zbog nečega eventualno ne privede tužiocu... A niko ga još ne privede.
 
Tesko cemo ga osujetiti ali ne moramo iz cista mira da vadimo uzorke fekalija iz naftalina da ih poredimo i analiziramo koje manje smrdi.

Mislim, i ja to nekad radim, ili se hvatam za neke svoje gluposti i sitnice. I zato ovo govorim i samom sebi. To se i na mene odnosi. Ali brate mislim da u svim svojim logorejama i pametovanjima (ovo kazem za sebe) nisam do sad isao toliko duboko da koristim nesto Peconijevo kao uzorak u poredjenju i analizi bilo cega.

Preglomazna nehumana basta SFRJ kafica je rezultat slepila i neorganizovanosti nekolicine ljudi i tadasnjih nadleznih. I nesazrelosti tadasnjeg urbanizma. A preglomazna nehumana basta ovog sada je rezultat nezasitosti i apsolutne nepopravivosti jednog jedinog coveka koji misli samo na sebe i svoju moc.


A o svemu ovome sada besedimo jer hocemo da u miligram izmerimo i donesemo stavove i presude o multidimenzionalnim stvarima koje nisu crno-bele ili binarne, nego mogu i treba da se posmatraju kroz skale i vise dimenzija. A ne "dobro/lose/jednako".
 
Пантограф":3tgtx67d je napisao(la):
Naravno da je isto, ni društveno preduzeće nije bilo državno, niti se od prometa finansirao dom za nezbrinutu decu, nego zarade zaposlenih.

(A negde do 1989. su i klonje bile prljave, kako lepo primeti S. Šaper.)
Ne znam da li se finansirao dom za nezbrinutu decu ali znam da radnici sigurno nisu bili zaposleni na ugovor o privremenim i povremenim poslovima, ili na određeno u nedogled, ili radili na crno...da im zarade nisu bile reda veličine 100 puta manje od onih koje prima privatni vlasnik koji usput i ne radi uopšte nego kupi kajmak na osnovu svog sumnjivo stečenog kapitala... Opet, ne znam konkretno za tu kafanu, ali dosta društvenih preduzeća koja su ostvarivala dobar profit je itekako ulagalo u društvenu reprodukciju - da li u radnička odmarališta, lokalni dom za nezbrinutu decu, park, kulturno-umetnicko društvo, sportski klub ili šta već odluči radnički kolektiv da uradi sa profitom. Znam i da taj radnički kolektiv sigurno nije otvarao druge firme registrovane na britanskim devičanskim ostrvima pa naplaćivao kafani konsultantske usluge ne bi li izbegao državni porez i uvećao lični profit.
Ali ako je tebi to sve "isto što se tiče javnog interesa"...onda ok.
Da se razumemo - ne opravdavam zauzeće prostora na trgu od strane društvenog preduzeća...samo napominjem da je potpuno drugačiji kontekst od ovog korumpiranog privatno-mafijaškog zauzeća trga danas.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
 
Sa javnim interesom ti tu imaju veze samo stepen zauzeća i koliku korist ima grad. Ništa treće.
 
Ja mislim da sve što sam naveo ima itekako veze sa javnim interesom. Od radničkih prava, preko plaćanja poreza, raspodele dobiti do osnovnog pitanja svojine.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
 
Укратко, није било сјајно уређење ни тад (велика башта кафића и још већи паркинг сад) а није претерано сјајно ни сад (велика башта кафића и разна вашаришта). Сад је само боље естетски.
Немам ништа против баште кафића, али мислим да предност треба да има споменик и функционисање пешачког кретања у околне улице, које ова башта кафића блокира.
 
Ne smem ni da pomislim do kada će ovo da stoji na Trgu.

trg neka bina.jpg


Nije valjda klizalište?
 
Koliko glavnih gradova u svetu ima najbitniji trg nedostupan pesacima pola godine kao kod nas? Mozda je resenje da se napravi dvorana umesto Trga, ustedelo bi se na stalnom bacanju para za razne kucice i klizalista, igralista.
 
Savski trg je mnogo bolji za ovakve manifestacije. Ovaj plato ispred zgrade Ž stanice je kao stvoren za klizalište, naročito zato što zgrada trenutno ne služi ničemu, plus što pešaci mogu sa vrlo malo zaobilaženja da pređu sa jednog na drugi kraj platoa.

savski trg.jpg
 
Dve večerašnje fotografije postavljanja "sadržaja" za koji se osnovano sumnja da je klizalište :)

trg-republike-01-2021-12-16-22-25-53-624.jpg

trg-republike-02-2021-12-16-22-25-53-624.jpg
 
Sad prođoh, ali nisam fotografisao...

'Ladno se otvara Lindt na Trgu (u Hotelu Centar) i to pored kladionice... :)
 
Уместо оне електро радње са кич светлећом рекламом у излогу?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=908927#p908927:2vhskncl je napisao(la):
Bulbulderac17 » 16 Dec 2021 23:03[/url]":2vhskncl]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=908920#p908920:2vhskncl je napisao(la):
Igor » 16 Dec 2021 22:29[/url]":2vhskncl]Dve večerašnje fotografije postavljanja "sadržaja" za koji se osnovano sumnja da je klizalište :)
Jeste klizalište..najavio je Sićve već...
Iskopah gde sam pročitao. Svečano otvaranje na Katolički Božić.

https://www.beograd.rs/cir/beoinfo/1790 ... 1-januara/
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=909494#p909494:39nyt4g1 je napisao(la):
Дошљак » Ned Dec 19, 2021 12:08 am[/url]":39nyt4g1]Уместо оне електро радње са кич светлећом рекламом у излогу?
Ne... Pored nje, bliže ulazu u hotel... To mislim da zaista nema nigde... Prodavnica jedne od najpoznatijih i najboljih čokalada na svetu, a pored apoteka i palanački Las Vegas... Biće atrakcija svakako... :D
 
Е штета таман сам се понадао да она кичерица лети. Хотел да држи до себе би ту уселио нпр. Вулкан или Лагуну.
 
Vrh