Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Површинско зеленило и величина крошњи старог дрвећа праве оптичку варку. Мада су за то криви и пројектанти што су изоставили да се више позабаве пејзажном архитектуром.

Screenshot_20210808-192226_Instagram.jpg

Pozadina Narodnog Pozorista je bila jos jedan lep "front", dok nisu sagradili onu staklenu krmacu.

Il video neko danas decje igraliste na trgu danas blizu klupa? Ne znam dal ce trajno biti tu, deluje da hoce.
Nisam slikao a izgleda kao iz novobeogradskih blokovas sa toboganom i astroturfom (podloga od mlevene gume)

Pre nekih 10 godina smo hteli da napravimo gerilsku akciju da nekim asfaltom iz kante zakrpimo kratere na trgu. Jedan forumaš je imao predlog da i u krateru zasadimo cveće. Sve u svemu situacija je bila tragična, jer tadašnja vlast nije imala hrabrosti da se uhvati u koštac sa Trgom. Prekinite da gledate stvari ostrašćeno i pogledajte kako je Jovin kada je rađena pešačka zona u Kneza Mihaila planirao Trg Republike.

Nije ostrasceno, normalno je da smo ovde svi pomalo kao nadžak-babe i da svemu pronalazimo mane.

Јовин је једна од најгорих пошасти које су снашле Београд и није никакав позитиван репер; човек нам је суви центар града претворио у гробницу

310.jpg

knez_mihailova_ulica_3_010813_tw1024.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870047#p870047:2p781clc je napisao(la):
Igor » 07 Aug 2021, 15:11[/url]":2p781clc]
trg-republike-pre-i-posle-01.jpg

trg-republike-pre-i-posle-04.jpg

Kad se ovo drveće zazeleni, za par godina biće više zelenila nego pre.

Ja zaista mislim da cvetnim baštama nije mesto na najprometnijem Trgu u gradu.

Гробница је због црног габро камена?

Stubići se za sada drže ok, to mi je bitno da mi se direktor ne nervira. :)

Nemam baš nikakvu ni nameru ni interes da branim Jovina, ali pretpostavljam da njegovo šetalište mora da bude sivo ako su korišćene kocke i ploče od granita... Koje su izvorno svetlo sive (vidi se na ponekim zamenjenim), ali posle vremenom potamne.

Ima i lepših boja naravno, ali zato ovaj granit traje i trpi mnogo mnogo više nego svi ostali pudinzi od podloga koji se stavljaju zadnjih 30 godina.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=871415#p871415:3hsyvg36 je napisao(la):
Zion Williamson » Pet Avg 13, 2021 10:16 am[/url]":3hsyvg36]
Ali zna li se dal je trajna instalacija ili ne? Nesto mislim da jeste. Malo strci onako na trgu, al kapiram klinci ce voleti
Nemam pojma, to se svi pitamo. Meni se sve čini da je napravljeno tako da bude tu par meseci, pa će posle da ga premeste negde drugde.

Када је онај декинг на кеју попуцао криви су били што су га ставили јер су "требали да предвиде да ће неко да га уништи" али он није требао да предвиди да ће шеталиште бити боје надгробне плоче ако изабере плоче и коцке од гранита?

Која је поента претварања улице у пешачку зону ако ће после да изгледа ружније и депресивније него пре? И асфалт је издржљив исто, можда и више од тих плоча које се сваке године поправљају

A koje je boje asfalt inače...?

Ploče se krpe sada češće zato što imaju 30 godina a održavaju ih slepci koji sve rade ofrlje. Ali te ploče su bile cakum pakum dobrih 25-30 godina. A ja ne znam nijedan asfalt u Beogradu koji je toliko izdržao.

Slažem se sa konstatacijom da negde ume da bude kao grobnica, kao npr na mestu na slici koju si okačio. Ali reći da je isto ili gore nego dok je bilo automobila je prosto maliciozno. Ceo Beograd se davi u automobilima, ovo je jedno od retkih mesta gde čovek može da hoda kao čovek, a ne da se poput gliste provlači između hauba.

Zato i taj izdržljiviji asfalt menjamo jednom godišnje, koji inače nije ništa drukčeg kolorita od tih ploča.
Da li je neko prolazio skoro Džordža Vašingtona i obratio pažnju na boju ploča u Dalmatinskoj i Palmotićevoj? Mislim na one kuda idu kola. Ista je kao boja tih omraženih ploča u Knez Mihailovoj.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=871439#p871439:34a7x0qo je napisao(la):
Bender Rodriguez » 13 Avg 2021 11:23[/url]":34a7x0qo]Slažem se sa konstatacijom da negde ume da bude kao grobnica, kao npr na mestu na slici koju si okačio. Ali reći da je isto ili gore nego dok je bilo automobila je prosto maliciozno. Ceo Beograd se davi u automobilima, ovo je jedno od retkih mesta gde čovek može da hoda kao čovek, a ne da se poput gliste provlači između hauba.
Što opet ne znači da treba da se pravi ogroma pešačka zona. Plus što Bender nije za tako nešto.

Pre neki dan su radili nešto u Bulevaru preko puta ETF-a. Radnici lepo digli behaton ploče, kopali ispod, vratili behaton i samo se videlo malo peska po obodu. Još da su šmrkom to očistili, ništa se ne bi videlo.

Ali zato NBG trotoari, gde kopa asfalt ko gde stigne, izgleda očajno. Jeftine behaton ploče su se najbolje pokazale i to treba postavljati svuda.

Sve ima svoje prednosti i mane. I ja sam nekad bio protiv behaton ploča pa sam uvideo upravo to, da su kod njih radovi na površinama lakši i brži jer nema kopanja asfalta i nema posle izlivanja novog.

E sad... to naravno sve važi u nekim normalnim uslovima, gde se te operacije rade valjano. U slučaju Beograda, sve je izvitopereno, pa tako i te prednosti behatona.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=871446#p871446:25hk1aiu je napisao(la):
solecar » Pet Avg 13, 2021 11:42 am[/url]":25hk1aiu]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=871439#p871439:25hk1aiu je napisao(la):
Bender Rodriguez » 13 Avg 2021 11:23[/url]":25hk1aiu]Slažem se sa konstatacijom da negde ume da bude kao grobnica, kao npr na mestu na slici koju si okačio. Ali reći da je isto ili gore nego dok je bilo automobila je prosto maliciozno. Ceo Beograd se davi u automobilima, ovo je jedno od retkih mesta gde čovek može da hoda kao čovek, a ne da se poput gliste provlači između hauba.
Što opet ne znači da treba da se pravi ogroma pešačka zona. Plus što Bender nije za tako nešto.
Haha da, i pomislio sam da je trebalo da dodam to XD

Meni smeta opšta Beogradska udavljenost automobilima, u smislu da su trotoari ulica i zelene površine pretrpane njima. Pogotovu u zadnjih 5 godina kako su se svi dokopali automobila. A pešačke zone treba širiti gde je moguće, ali uz uvažavanje potreba i kriterijuma lokacije. Ja bih radije da Beograd ima ''samo'' 5 pešačkih zona ali da zato postane humaniji za pešake svuda... nego da ima 20 pešačkih zona gde je sve super za pešaka, al zato čim izađeš odatle osećaš se kao u faveli ili prenatrpanoj indijskoj Kaluđerici.

A u slučaju Knez Mihailove, hteo sam da kažem da je meni ovo sadašnje stanje, iako ne savršeno, bolje i lepše neg ono što je bilo do 1985:
1486918224.9VNSk9HFmIkkjx0H.jpeg

Behaton u Bulevaru, kao i u Nemanjinoj se odlično drži. Mislim da je odnos cena-kvalitet tu najbolji. Jedino što imamo "mali" problem, a to je stručna radna snaga. Čak nije ni toliko teško naučiti, tako da ostaje problem radne snage. Pisao sam već na drugoj temi da Beograd put nema kapacitet da odradi pokockovanje jedne trake od 100m kaldrme kod 11. aprila za manje od mesec dana.

Pa jedini nacin da se ulice oslobode posasti zvane automobili, za sada, je da se prave pesacke zone.
Ako bi se u gradu smanjio broj automobila na pola, onda bi mogli da pricamo o "ozivljavanju" ulica.

Pesacke zone nisu niti jedini, niti najbolji nacin da se smanje automobili na ulicama.

Prvi i osnovni korak je sa se pravi veci broj manjih garaza i parkiralista. Ne manji broj gigantskih garaza, kao sto nasi trenutno rade.
To je tek prvi korak. Posle sledi jos nekoliko.

Mana pesackih zona je to sto pored automobila, eliminisu i vozila javnog prevoza, a delimicno i dostavu, komunalna i vozila hitnih sluzbi.

Grad treba da postane humaniji i sredjeniji svuda i podjednako, a ne da dok si u pesackoj zoni sve je super, a kad izadjes iz njih doceka te favela i sajam automobila.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=871477#p871477:2kqvqepc je napisao(la):
Drakche » 13 Avg 2021 12:46[/url]":2kqvqepc]Pa jedini nacin da se ulice oslobode posasti zvane automobili, za sada, je da se prave pesacke zone.
Netačno. To bi samo prelilo problem na slobodne ulice, koje bi samo postale zakrčenije, jer bi morale da prime veći broj vozila.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=871477#p871477:2kqvqepc je napisao(la):
Drakche » 13 Avg 2021 12:46[/url]":2kqvqepc]Ako bi se u gradu smanjio broj automobila na pola, onda bi mogli da pricamo o "ozivljavanju" ulica.
Zato se organizacijom i uređenjem grada čini sve što je u njihovoj moći da do toga ne dođe.

Vrh