Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

astrodule":18ogb2lx je napisao(la):
Šta je sad ovo oko Spomenika?

Najavili su da ga renoviraju ali da ga neće skidati nego će da rade "na licu mesta".
Naravno postavlja se pitanje zašto to nisu radili uporedo sa renoviranjem trga.
Ali ove ludake je besmisleno bilo šta pitati...

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk

Дословно лудаци. Колико месеци је трајала обнова трга? Шта су чекали? Влажније услове?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=684715#p684715:2yogqwwp je napisao(la):
Zezeljko » Pon Dec 02, 2019 1:58 am[/url]":2yogqwwp]Kontejneri i TOI-TOI za radnike koji montiraju klizalište.
Bože spasi nas njihove gluposti. Danas klizalište, sutra bazen.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

Ја немам ништа против клизалишта, мислим да је то чак и добро (под условом да се лепо све направи), јер око божића и нове године доприноси лепшој атмосфери, али контејнери, то се граничи са болешћу.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=684987#p684987:ukhj6utm je napisao(la):
Хаеул » Mon Dec 02, 2019 8:23 pm[/url]":ukhj6utm]Дословно лудаци. Колико месеци је трајала обнова трга? Шта су чекали? Влажније услове?
Bitno im je da odrze formu stalnih radova na uredjenju BG da bi mesec dana pred izbore sklabudzili sve na brzinu i onda kokodakali kako su uradili to to to to to... sto ce i da prodje kod lokalnih tupsona.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=684856#p684856:1xoyllvy je napisao(la):
astrodule » Pon Dec 02, 2019 3:47 pm[/url]":1xoyllvy]Šta je sad ovo oko Spomenika?
file.php

Meni lici na stazu za klizanje kao u NS.

Dunavski Park:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=MUhog4BhKPw[/youtube]

Evo kako je investitor predvideo pešačke komunikacije - jedno veliko Bravo za investitora:

По сред канте и стуба преко бициклистичке стазе. Браво.

Са овим константним затварањем главног градског трга имам осећај као да га је неко приватизовао...

До сад није био профитабилан....е сад ће градска власт у јавно-приватном партнерству да нам покаже како један трг може да буде профитабилан...

:bash:

Ja sam mislio da će da postave obično klizalište, koje će zauzeti pravougaonu površinu, kad ono oni zauzeli ceo trg. Prekinuti svi tokovi kretanja pešaka, ostavljen koridor ispred Narodnog muzeja i spomenika, znači tu će biti gužvetine i raj za pljačkanje. Ovaj patrljak oko spomenika je katastrofa, ne znam kakva im je to ideja. U drugim, normalnim gradovima, ako se pravi takva staza, onda je to dugačko, a ne ovo sitno. Evo primer iz Beča, ispred gradskog parlamenta, gore se vidi lepo staza među drvećem, i to je prilično dugačka, ali široka staza. Pri tome, ova ostala klasična klizališta nisu tu tokom cele sezone. Ako me dobro služi sećanje, prošle godine je bila samo ta staza, dok je na trgu ispred gradskog parlamenta bila neka bina za doček, kao i kućice sa toplim pićima i grickalicama, kao i ceo trg/prilaz od ulice do tog trga ispred parlamenta. A ne ovo naše, ja stvarno ne verujem šta mi izmišljamo i glumimo
RathausPlatzWienerEistraumFotoAnnemariePrinz.JPG

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=685063#p685063:lol6iwvx je napisao(la):
tzoran1 » 03 Дец 2019 09:36[/url]":lol6iwvx]
Bitno im je da odrze formu stalnih radova na uredjenju BG da bi mesec dana pred izbore sklabudzili sve na brzinu i onda kokodakali kako su uradili to to to to to... sto ce i da prodje kod lokalnih tupsona.
То и јесте једини разлог зашто се све ово ради.

Та нису ваљда људи који граде викендице усред националног парка и томе слично преко ноћи стекли свест о томе зашто један Народни музеј треба бити отворен итд.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=685182#p685182:1wx2k7ox je napisao(la):
marrecar » Tue Dec 03, 2019 4:03 pm[/url]":1wx2k7ox]Ja sam mislio da će da postave obično klizalište, koje će zauzeti pravougaonu površinu, kad ono oni zauzeli ceo trg. Prekinuti svi tokovi kretanja pešaka, ostavljen koridor ispred Narodnog muzeja i spomenika, znači tu će biti gužvetine i raj za pljačkanje. Ovaj patrljak oko spomenika je katastrofa, ne znam kakva im je to ideja. U drugim, normalnim gradovima, ako se pravi takva staza, onda je to dugačko, a ne ovo sitno. Evo primer iz Beča, ispred gradskog parlamenta, gore se vidi lepo staza među drvećem, i to je prilično dugačka, ali široka staza. Pri tome, ova ostala klasična klizališta nisu tu tokom cele sezone. Ako me dobro služi sećanje, prošle godine je bila samo ta staza, dok je na trgu ispred gradskog parlamenta bila neka bina za doček, kao i kućice sa toplim pićima i grickalicama, kao i ceo trg/prilaz od ulice do tog trga ispred parlamenta. A ne ovo naše, ja stvarno ne verujem šta mi izmišljamo i glumimo
RathausPlatzWienerEistraumFotoAnnemariePrinz.JPG
Pionirski park je idealan za ovako nesto, a ne glavni gradski trg...

Upravo tako. Zato ne shvatam zašto su nešto izmišljali sa tom stazom oko spomenika kada nema mesta uopšte. Da ne kažem da je, barem meni, apsurdno da oko spomenika važnom srpskom vladaru bude nekakvo klizalište.

Pa što se ne iskoristi ogroman prostor ispred Skupštine za ovakva klizališta jer i onako uvek zvrji prazan. Ovo mi je totalno ludilo šta rade na Trgu, kako su samo bahato raširili klizalište oko spomenika i celog trga. Lepo onda nek stave stalne barijere i zavesu pa da znamo da to nije javan prostor.

Ni manje trga ni vise aktivnosti i ogradjenog prostora. Kad dodje leto nek namontiraju neki bazen od jula do septembra

Nije bilo baš tako. Bar što se mene tiče, govorio sam na raznim temama da mi se uopšte ne dopada ova tendencija da se bez ozbiljnih analiza opravdanosti i posebnosti situacije u Beogradu uništava zelenilo, uklanjaju javne klupe i prave prazni betonirani trgovi bez dovoljno potencijalnih korisnika da ožive TAKAV tip javnog prostora samo zato što nekome to izgleda moderno i "zapadno". Takođe sam rekao da je Trg Republike u tome izuzetak, da tu treba da postoji veliki slobodan prostor, zbog broja ljudi, već postojeće tradicije skupova na njemu i zato što je veliko pešačko raskršće. Ali i da ovdašnji pobornici "estetike praznine" na svakom mogućem mestu ne treba da likuju jer od praznog trga u praksi neće biti ništa, budući da je glavni motiv gradskih vlasti da od njega naprave moderni seoski vašar i tako počnu i na njemu da zarađuju, bilo novac zbog privremenog korišćenja javnog prostora, bilo političke poene prigodnim "priredbama". I to sam rekao još odavno, dok je ceo trg bio raskopan pa se vodila rasprava o projektnom rešenju. Kao što vidiš, nema greške, sve se sada dešava upravo u skladu sa tim predviđanjem.

Kad bi kritiku premetnuli sa estetike na kvalitet izvedenih radova ne bi imao nista protiv ali pljuvati po estetici trga je cista prica za majnd kontrol sto bi rekao vidojevic i politizacija necega sto nije za politiku, mada je lojanica prilicno angazovan i od strane ove i prethodne vlasti, uspesno se tura u sve sisteme. Granit, jednostavnost, cisti oblici i zemljani tonovi, moze i bolje od toga naravno, ali onda trazimo iglu u plastu sena. Ako neko moze da opovrgne ove 4 stavke i nakon toga kaze da je trg ruzan, bar za sada dok se zbog loseg betona i podloga ne raspadne onda nije sagovornik nego bot ili kontra bot. Ja inace imam bar 5 alternativnih resenja ili dodataka kako bi resio neke stvari ali reseno je da se sve ideje pojednostave i ne mogu da kazem da je ispalo lose. Uvek sam bio protiv izmestanja saobracaja sa trga jer mislim da on cini velili deo njegove atmosfere i cini ga dinamicnijim, sto centralni gradski prostor i treba da bude, kao trafalgar, puerta del sol ili tajms skver. Veci je problem nemanje vizije uredjenja centra grada kao takvog i aproksimativno frljanje sa idejama koje ne mogu 200 godina da se zaokruze u celini bar za jedan prostor u gradu i da se kaze, za 50 godina imacemo terazijsku terasu, tramvaj preko terazija kroz vasinu, nekakva ukidanja saobracaja, metro i slicno. Sve se aproksimizuje. Taman se odlucilo da se na trgu gradi galerija, opet se guzi ideja o nekoj operi, prave konkursi za objedinjenje prostora dok na uscu grade neku filharmoniju u s.a. beograd na sodi iskljucuje prostor za bilo sta kulturno, cak se odustalo i od djumrukane, neko tamo kolo, ansambl dobija zgradu kakvu nema ni filharmonija. Manite se estetike trga, ona je svetlosnim godinama ispred prethodnog raspada, ispostovane su glavni kriterijumi, ne trosite energiju na guposti. Nemamo u zemlji 3 ljudi koji su sposobni 3 logicke cinjenice da povezu u jedan sistem i na nacionalnom nivou ni u smislu planranja, a to nema veze sa parama, vec samo sa dobrom voljom, ni nas niko ne placa da seremo ovde (dobro mozda neke od vas) nego uglavnom zelja za unapredjenjem sredine u kojoj zivimo sto bi nam bilo na ponos i hedonizam za estetikom i funkcijom prostora u koem provodimo zivot.

Hitno zaustaviti korišćenje trga za bilo kakve manifestacije i demontirati ovo klizalište. Uz sve greške sa rekonstrukcijom dobili smo da zapravo posle nje i nemamo trg hahh Vesić nas je toliko zaje*******ao da nemam reči.

Ja ne znam jel sam ja lud ili je ovaj narod potpuno skrenuo sa uma? Al svaka osoba se raspravlja samnom kako je odlično ovo što su napravili klizalište. Jer tako se promoviše klizanje, a ja sam navodno lud, jer bože, koja je poenta praznog Trga ako nema sadržaja i kažu mi kao da svaki dan prelazim svaki kvadratni metar Trga, pa mi je bitno da je prazan.

Na moju konstantaciju da klizalište može na Ušće, na Taš, a ne na prazan Trg, ljudi kažu da je tako u svakom drugom gradu. Pritom uopšte ljudi nisu zagovornici vlasti...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=685326#p685326:2hpaedsf je napisao(la):
louderick » 04 Dec 2019 12:31 am[/url]":2hpaedsf]a zalili ste se da je trg prazan!
Zalili smo se sto je trg prazan u estetskom smislu, jedna obicna ravna ploca. Ali istovremeno to ne znaci da nismo bili za to da se trg ovako "popuni" sa besmislenim sadrzajem skoro svake nedelje. A sada ce biti blokiran par meseci. I lepo smo pisali sta moze umesto toga i kako da se lepo uradi, ali dzaba kada nema to ko da slusa, jer oni koji treba da slusaju narod, to ne cine.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=685463#p685463:2yrdrf70 je napisao(la):
Zezeljko » Sre Dec 04, 2019 3:12 pm[/url]":2yrdrf70]Ja ne znam jel sam ja lud ili je ovaj narod potpuno skrenuo sa uma? Al svaka osoba se raspravlja samnom kako je odlično ovo što su napravili klizalište. Jer tako se promoviše klizanje, a ja sam navodno lud, jer bože, koja je poenta praznog Trga ako nema sadržaja i kažu mi kao da svaki dan prelazim svaki kvadratni metar Trga, pa mi je bitno da je prazan.

Na moju konstantaciju da klizalište može na Ušće, na Taš, a ne na prazan Trg, ljudi kažu da je tako u svakom drugom gradu. Pritom uopšte ljudi nisu zagovornici vlasti...
Mene (je) od starta vise revoltira(lo) majmunisanje sa kvazi-romanticarskom grubom kaldrmom i opste odusevljenje njom od strane dela javnosti. Praceno naknadnim vadjenjem, raskopavanjem, odlaganjem zavrsetka i shvatanjem da mozda uopste nije trebalo komplikovati nego se drzati proverenih i funkcionalnih resenja (citaj - asfalt ili glatke kocke).

Ali ne... neki ljudi su hteli "da bude kao na razglednicama iz
1890ih..." I dali slobodu nesposobnjakovicima da im ostvare tu viziju.

Davati Vesicu i Megatrend brigadi da ti pravi "stariji i lepsi Trg Republike" je kao kad bi angazovao Eru Ojdanica da ti komponuje drzavnu himnu. To se prosto ne radi. Ili nadjes pravu osobu i pravi nacin, ili ne diras nista i ne ulazis u takve petljancije.

Rezultat je ocigledan. Trg koji ne izgleda starije, gradio se citavu vecnost, i saobracaj/JGP koji je postao jos gori.

Sledece sto cekam je ostvarenje vlaznih snova sa tramvajima od Slavije do Kalemegdana. I naravno, opet naknadno razocarenje i iscudjavanje kad se to pretvori u fijasko, ruglo i promasaj. Ali ne vredi, neki ljudi ne nauce dok se ne opeku.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=685463#p685463:1rlh906c je napisao(la):
Zezeljko » Wed Dec 04, 2019 3:12 pm[/url]":1rlh906c]Ja ne znam jel sam ja lud ili je ovaj narod potpuno skrenuo sa uma? Al svaka osoba se raspravlja samnom kako je odlično ovo što su napravili klizalište. Jer tako se promoviše klizanje, a ja sam navodno lud, jer bože, koja je poenta praznog Trga ako nema sadržaja i kažu mi kao da svaki dan prelazim svaki kvadratni metar Trga, pa mi je bitno da je prazan.

Apsolutno isto i kod mene. Ne vole vlast ali brane klizaliste i sve te gluposti uz stav kako je bespotrebno da imamo prazan trg. Moja majka (takodje ne voli vlast) podrzava gondolu na Kalemegdanu, kaze "Ceo zivot sam mastala da se prelazi preko reke s jedne na drugu stranu". I uvek im je opravdanje "tako je u mnogim drugim gradovima". Narodu bi se svaka glupost lako prodala. Mi ovde kojima se nesto ne svidja mozemo samo da pisemo do sutra cime smo nezadovoljni, 90% ljudi trpi sve ili cak podrzava svaku glupost koja se radi po gradu

Vrh