Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=685267#p685267:2xhzvfri je napisao(la):
marrecar » 03 Dec 2019 01:39 pm[/url]":2xhzvfri]Da ne kažem da je, barem meni, apsurdno da oko spomenika važnom srpskom vladaru bude nekakvo klizalište.
A šta se i može dugo očekivati u sredini koja taj isti spomenik kolokvijalno naziva "kod konja"?

Nemojte očekivati od nekoga ko jednostavno nikada nije ni razmišljao o nekoj oblasti znanja, a kamoli nešto učio iz nje, da može da zna makar i osnovne principe koje se tu koriste. Nije kriv "narod". Ni ovde, pa čak ni u krajnje polarizovanoj oblasti politike. Uspešna država funkcioniše tako što postoji srednji sloj "inteligencije", ili "javnosti", ili kako god to hoćete da zovete, koji stalno sasvim bukvalno obrazuje narod i objašnjava mu šta se trenutno dešava i zašto. Kad god nešto ne ide kako treba krivi su oni koji znaju i koji nisu uspeli da pronađu način kako da se narodu približe i kako da mu objasne ono što on treba da zna. Bez obzira na kontrolu medija koja u svakoj državi postoji u nekoj, manjoj ili većoj meri. Stalni obrazovni i informativni rad na svakom nivou i u svakoj oblasti, i to od strane svih koji znaju više od nekog drugog, je sama osnova uspešne države. Kad svi koji misle da nešto ne valja budu naučili kako da svoje znanje stalno uobličavaju u jednostavan i svima razumljiv oblik, da prave FAQ-ove, tutorijale, prezentacije i infografike, i da to zatim distribuiraju doboljno široko, ma kakva bila ograničenja na medijskoj sceni u tom trenutku, tek se ONDA možemo nečemu nadati. Ko to drugi i može da radi sem "javnosti"? Sigurno neće oni čije bi privilegije time bile ugrožene ili oni koji primaju platu od njih. Da li je neko od vas napisao popularni novinski članak o uobičajenim funkcijama gradskog trga (nisam ni ja, nažalost)? Da li je opozicija napisala seriju POPULARNIH obrazovnih članaka o samim osnovama odnosa između raznih državnih institucija koji svaki seljak na pijaci može razumeti, ili o tome kako one sada stvarno kod nas funkcionišu, ili o tome kako država kontroliše medje, ili šta se u proteklom mesecu STVARNO dešavalo u Srbiji, itd, dakle sasvim osnovne stvari te vrste, to umnožila u 100.000 primeraka i zatim ponovo, svakih par dana, lepila na svakom trgu svakog većeg sela? Pa nije. I ZATO ne valja. Isto tako i ovde. Kad narod bude imao gde da pročita kako bi neki sličan trg mogao ili trebao da izgleda, ONDA se možete žaliti na njega. Po čemu bi oni to, u proseku, trebali da znaju?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=685533#p685533:1esl6x4k je napisao(la):
Gollum » Wed Dec 04, 2019 6:40 pm[/url]":1esl6x4k]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=685463#p685463:1esl6x4k je napisao(la):
Zezeljko » Wed Dec 04, 2019 3:12 pm[/url]":1esl6x4k]Ja ne znam jel sam ja lud ili je ovaj narod potpuno skrenuo sa uma? Al svaka osoba se raspravlja samnom kako je odlično ovo što su napravili klizalište. Jer tako se promoviše klizanje, a ja sam navodno lud, jer bože, koja je poenta praznog Trga ako nema sadržaja i kažu mi kao da svaki dan prelazim svaki kvadratni metar Trga, pa mi je bitno da je prazan.

Na moju konstantaciju da klizalište može na Ušće, na Taš, a ne na prazan Trg, ljudi kažu da je tako u svakom drugom gradu. Pritom uopšte ljudi nisu zagovornici vlasti...

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

Apsolutno isto i kod mene. Ne vole vlast ali brane klizaliste i sve te gluposti uz stav kako je bespotrebno da imamo prazan trg. Moja majka (takodje ne voli vlast) podrzava gondolu na Kalemegdanu, kaze "Ceo zivot sam mastala da se prelazi preko reke s jedne na drugu stranu". I uvek im je opravdanje "tako je u mnogim drugim gradovima". Narodu bi se svaka glupost lako prodala. Mi ovde kojima se nesto ne svidja mozemo samo da pisemo do sutra cime smo nezadovoljni, 90% ljudi trpi sve ili cak podrzava svaku glupost koja se radi po gradu
Vrlo uspešno koriste zamenu teza. Ja lično sam još kao student devedesetih bio zgrožen haosom koji se video sa Gazele na mestu sadašnjeg BnV. Bio je haos, trebalo je naći rešenje. I sada imamo BnV. Osim što BnV nije nikakvo rešenje. Ne opravdava svaki problem svako rešenje. Kao što virusnu infekciju ne lečiš antibiotikom, tako ni haos u savskom amfiteatru ne rešavaš BnV, problem prelaska preko reke gondolom. Ali narodu svašta može da se proda, jer svako od tih rešenja jeste rešilo nešto... To što je u isto vreme napravilo deset drugih problema, to mnoge ne dotiče.

Lično, toliko retko prelazim preko reke da kada bih hteo da budem sebičan, ja bih mogao da budem vrlo zadovoljan time što umesto onog haosa sada sa Gazele vidim tržni centar (jupi! manje gužve u centrima na NBG!), gondola (jupi, nikada se nisam vozio u gondoli, mora da je super), rušimo stari most (jupi! lakše preko reke), trg je sada popločan umesto asfaltiran (ok, ovde je teško videti bilo kakvu korist). U praksi, BnV je naružio grad zauvek i osudio ga da centar bude večito zakrčen, gondola je uništila Kalemegdan, stari most je jedini koliko-toliko autentičan most iz međunarotnog perioda i sada ga rušimo a Trg zapravo ne liči ni na šta. Ali za nekog koga ne zanima previše bilo šta van direktno sopstvenih problema, Vesić & co mu ispadoše pojam neimarstva.

A zaprepašćujuće je koliko ljudi nisu voljni da gledaju malo dalje od svojih problema i interesa. Primer: pričao sam sa nekim mlađim kolegama koji još uvek nemaju decu. Njima uopšte nije bilo jasno zašto ja smatram da bi trebalo da deca idu u školu samo pre podne i da zapravo odlazak u školu po smenama zapravo nije normalno. Osim možda u Pakistanu. Uopšte im nije bilo jasno o čemu pričam iako će i oni sami za koju godinu imati decu.

Србији је довољно снобова који свој народ посматрају са замишљених висина. Међу њима предњаче они који су мета ваше критике. Нема смисла да им се и ви придружујете у томе.

Неразумно је од просечног човека очекивати да зна то што сте Ви научили на факултету. Ето, мајци нашег колеге се допада идеја гондоле. Да ли то значи да је жена бу****? Варварин? Монструм? Или, просто, да не размишља о свему ономе што ми овде размишљамо, баш као што ни ми не размишљамо, и не знамо, (о) много тога што она зна? Није ли лепше просто јој објаснити зашто гондола није добра ствар, уместо што се од ње - и свих сличних - праве неки варвари које треба третирати као Untermensch?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=685560#p685560:1ol6k7hn je napisao(la):
wk_ » 05 Дец 2019 03:51[/url]":1ol6k7hn]
A zaprepašćujuće je koliko ljudi nisu voljni da gledaju malo dalje od svojih problema i interesa. Primer: pričao sam sa nekim mlađim kolegama koji još uvek nemaju decu. Njima uopšte nije bilo jasno zašto ja smatram da bi trebalo da deca idu u školu samo pre podne i da zapravo odlazak u školu po smenama zapravo nije normalno. Osim možda u Pakistanu. Uopšte im nije bilo jasno o čemu pričam iako će i oni sami za koju godinu imati decu.
Да ли Ви сами гледате даље од својих сопствених проблема и интереса? Зар се никада нисте упитали зашто је уведена настава у сменама? Мислите ли да су сви који су око Вас, и који су били пре Вас, идиоти, и да је тај вид школства уведен из неког хира?

Слажем се да је за децу, родитеље и учитеље повољније да се у школу иде пре подне, али то није поента.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=685574#p685574:1djuch0w je napisao(la):
Хаеул » Wed Dec 04, 2019 8:21 pm[/url]":1djuch0w]Србији је довољно снобова који свој народ посматрају са замишљених висина. Међу њима предњаче они који су мета ваше критике. Нема смисла да им се и ви придружујете у томе.

Неразумно је од просечног човека очекивати да зна то што сте Ви научили на факултету. Ето, мајци нашег колеге се допада идеја гондоле. Да ли то значи да је жена бу****? Варварин? Монструм? Или, просто, да не размишља о свему ономе што ми овде размишљамо, баш као што ни ми не размишљамо, и не знамо, (о) много тога што она зна? Није ли лепше просто јој објаснити зашто гондола није добра ствар, уместо што се од ње - и свих сличних - праве неки варвари које треба третирати као Untermensch?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=685560#p685560:1djuch0w je napisao(la):
wk_ » 05 Дец 2019 03:51[/url]":1djuch0w]
Да ли Ви сами гледате даље од својих сопствених проблема и интереса? Зар се никада нисте упитали зашто је уведена настава у сменама? Мислите ли да су сви који су око Вас, и који су били пре Вас, и*****, и да је тај вид школства уведен из неког хира?

Слажем се да је за децу, родитеље и учитеље повољније да се у школу иде пре подне, али то није поента.
To nije uvedeno iz hira nego je tako zato što niko ne želi da da pare za nove škole. Niko nije id*** osim onih koji štede na deci. I sami se slažete da ni za koga nije povoljnije. Ne razumem poentu komentara.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=685584#p685584:29kc0ohh je napisao(la):
wk_ » 05 Дец 2019 04:42[/url]":29kc0ohh]
To nije uvedeno iz hira nego je tako zato što niko ne želi da da pare za nove škole. Niko nije id*** osim onih koji štede na deci. I sami se slažete da ni za koga nije povoljnije. Ne razumem poentu komentara.
Па, поента је у свему ономе што није Ваш проблем, али јесте проблем заједнице. Ми нисмо народ који има пара за бацање, нити смо то икада били током протеклих век и кусур, када је изграђена већина наших школа.

Просто, кад једва састављате крај с крајем, направити једну школу за хиљаду ученика, и ту школовати двоструко већи број у две смене, има далеко више смисла него направити две школе, или једну довољно велику да прими све њих у првој смени. То Вам је као да бирате између скупоценог ресторана који сервира квалитетну храну, и Мекдоландса. Тешко да је за било кога боље да једе Мекдоналдсове токсичне бургере, бар кад је реч о укусу и згрављу, али јесте приступачније, и ако немате пара, изабраћете приступачнију опцију.

И то није, како мислите, нешто својствено само нама и Пакистану, већ модел који је прилично широко заступљен, па можда чак и доминантан у свету: https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000122427

Слажем се да на неким стварима не треба штедети. Лично ми понајвише смета што се штеди на култури. Што нам врсни стручњаци умиру пре него што се држава смилује да подржи капиталне пројекте у које су они уложили деценије свог рада. Но, то је већ нека друга прича, јер решење проблема о коме Ви говорите изискује далеко озбиљнија средства.

Skole su postale debilane svuda u svetu. Poslusati jedan od intervjua prof. Milana Brdara koji je na fakultetu dao otkaz jer nije hteo da prihvati debilizaciju bolonjom. Kursevi na kojima se ljudi doskolovavaju (edukacija) obucavaju ne da budu intelektualci nego roboti ZANATA. Tako je i arhitektura postala kurs ikebane, nas je jos i dobar, kad poredim nas sa kolegama iz danske, norveske, svedske... Retardizam. To je stanje u kome je materijalno iskljucilo duhovnu sferu u svakom segmentu zivota, ili iz svake struke. Ili jednostavnije receno dekadencija na svetskom nivou.

Ono sto nama konkretno nedostaje je kontinuitet u svemu a kao posledica toga i negativna selekcija. Kod nas se u svakoj sveri sve izvrce svakih 10 godina.

U vreme Jugoslavije, besplatnog i relativno pristojno finansiranog školstva po klasičnim metodama smo po kvalitetu obrazovanja bili pri svetskom vrhu. To je bila jedna od stvari koja nas je donekle izvukla od potpune propasti u inače po svemu katastrofalnom periodu koji je sledio. Previše usko usmereno obrazovanje ima za jasan cilj stvaranje podanika i radnika koji su samo biološki nastavci mašine i kojima je lako medijski manipulisati. To je jasna posledica globalnog uspona desnice u zadnjih par decenije, u čitavom svetu. Kakvo je sad stanje u obrazovanju se dobro vidi i po trenutnom stanju države. A to onda u dobroj meri određuje i regovanje na razne projekte poput ovog.

Da li je ovo slika našeg školstva: Srbija bliže dnu liste na PISA testiranju nego vrhu
https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1625747

EK2QQ04XYAEHCY8.png:large

15f881658bdb43a02e62dd2983dc0707.jpg

Ako sam dobro video danas kad sam prolazio, ovaj stubić je ili ispravljen ili zamenjen novim.

Što je pohvalno. Ali ne menja činjenicu da su ovakvi stubići (po svojoj čvrstini) promašaj, čim su dovoljno slabi da se deformišu i omoguće vozilu u zaletu da preleti preko njih.

Ovde mislim da su promasaj u smislu da ne pruzaju nikakvu zastitu od vozila koja bi da se ciljano zaleti u pesake na platou.

Ako su vec toliko ulozili u taj trg, trebalo je da se postaraju da novo resenje pruza i odredjen stepen zastite od takvih situacija. Ne mislim da treba da budemo paranoicni ko bolesni Ameri koji pretvaraju sve objekte i povrsine u bunkere i Korejsku DMZ... ali ti stubici su trebali da budu dovoljno jaki da mogu da zaustave (ili onesposobe, ocerupaju) jedan laksi kamion pri brzini od 50 km/h. Ne da se saviju ko spagete cim ih potkaci branik nekog montaznog kombija kad se kacila rasveta ili sta god.

По каталогу су ту требали стубићи типа Калемегдан од камена. Било би и лепше и ефективније.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=685695#p685695:1waidsvz je napisao(la):
Bender Rodriguez » 05 Dec 2019 01:43 am[/url]":1waidsvz]
15f881658bdb43a02e62dd2983dc0707.jpg

Ako sam dobro video danas kad sam prolazio, ovaj stubić je ili ispravljen ili zamenjen novim.

Što je pohvalno. Ali ne menja činjenicu da su ovakvi stubići (po svojoj čvrstini) promašaj, čim su dovoljno slabi da se deformišu i omoguće vozilu u zaletu da preleti preko njih.

Preglednost i uočljivost signalizacije su užasni.
Kolovoz je išaran velikom količinom horizontalne signalizacije koja u kombinaciji tekture kamenih kocki odvlači pažnju zamara oko vozača koji se kreće po tavkoj površini.
Stubići, sive boje, se uklapaju u sivu pozadinu. Kako nema ivičnjaka (jer je trotoar u nivou sa kolovozom) oni su još jedna opasnost na koju vozači moraju da dodatno obrate pažnju jer ovo nije pravolinijska deonica već krivina.
Čekamo sneg.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=685725#p685725:1bjco0gi je napisao(la):
dragan » Čet Dec 05, 2019 10:04 am[/url]":1bjco0gi]Jel ima tamo mesta za betonske žondinjere sa cvećem? . . umesto tih stubića.

Praksa u Srbiji pokazuje da se zardinjere sa cvecem posle nekog vremena pretvaraju u kante za djubre.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=685778#p685778:cm20e5vn je napisao(la):
DraganSt » 05 Dec 2019 11:05 am[/url]":cm20e5vn]
Praksa u Srbiji pokazuje da se zardinjere sa cvecem posle nekog vremena pretvaraju u kante za djubre.
Pa, onda postavite betonske žondinjere za djubre. :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=685778#p685778:32yoasso je napisao(la):
DraganSt » Čet Dec 05, 2019 11:05 am[/url]":32yoasso]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=685725#p685725:32yoasso je napisao(la):
dragan » Čet Dec 05, 2019 10:04 am[/url]":32yoasso]Jel ima tamo mesta za betonske žondinjere sa cvećem? . . umesto tih stubića.
Da ali imali smo primer betonskih osmougaonih žardinjera (dakle one ''prenosive'') oko nekadašnjeg stajališta 26 i ne sećam se da sam viđao đubre u njima. Možda grešim, ne mogu da tvrdim.

Takođe, s obzirom da bi žardinjere menjale stubiće, i time bile poređane po obodu Trga, čisto sumnjam da bi se punile smećem. Jer zašto bi iko išao do kraja Trga da baci pikavac ako može da ga baci u kantu ili prosto da ga ispusti na pločnik (kao što mnogi ljudi na ovim prostorima obožavaju da rade). Đubre bi se možda skupilo u onim žardinjerama bližim pešačkim prelazima i glavnim čvorištima. Ali u ovim ''udaljenim'', pored kolovoza, gde niko ne prolazi... čisto sumnjam.

Evo ovde ima dosta primera i opcija za svačiji ukus, budžet, mogućnosti... Čak i žardinjere sa ''tankim'' zidovima, ako su dovoljno velike, postaju lepe a efektivne prepreke jer kad se napune zemljom imaju dovoljno mase da zaustave ili bar dobrano uspore vozilo u naletu.

A ako žardinjere baš ne dolaze u obzir, onda su tu namenski pravljeni stubići baš sa ojačanjima protiv vozila u naletu. Ne mora da bude baš nešto skupo i posebno iz Fort Noksa, ali ne može ni da se stavi šuplja metalna tuba i da se očekuje da je to dovoljno.

Могу ђубријере као у Белвилу, двострука корист.

Mogu i one rasporene gume i da se posadi cvece u njima da se postavi po rubovima trga, sto i to je bas ovako cool. Znaci stavi se 50 kanti na 1m i rasporene gume, Becka skola.

Што распорене гуме? То је пре решење за неко двориште школе или вртића. А ђубријере у низу су веома практично решење, на тргу ни једна не би била препуна онда. А и естетски би се боље уклопиле од ових бескорисних стубића.

Žondinjere sam predložio primarno jer su betonska prepreka umesto stubića
a kakva će da im bude i neka druga namena nije ni bitno, može i bez namene.

Odnosno, može da bude monolitni betonski blok u obliku neke lepe žondinjere.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=685125#p685125:1jrs3f7c je napisao(la):
astrodule » 03 Dec 2019 11:17 am[/url]":1jrs3f7c]Obrisi klizališta se naziru.

Blokada potpuna :bash:
file.php
Da li je ovo Trg za građane ili poligon za fudbal, klizanje i ostale sportove??? Beograd ima malo trgova i sve ih pregrađuju i blokiraju.

Vrh