Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Ок. Ако струка тако каже ја немам шта много да додам.
 
Jos veca glupost pored ovog drveca je sto su se bacili na renoviranje Slavije i Trga Republike a to su 2 tacke gde bi metro trebao da prolazi, znaci sve ovo sto se sada gradi ce morati da se raskopa i to prakticno znaci da su bacene pare poreznika i to ne male.
 
Izvor: Beobuild.rs

Trg kao gradilište narednih 420 dana

Juče je počela najavljivana rekonstrukcija Trga republike, projekat koji se odigrava u širem kontekstu radova na uređenju i širenju centralne gradske pešačke zone. Svojom pozicijom i sadržajima Trg republike predstavlja jedan od najznačajnijih gradskih trgova, a tokom ove rekonstrukcije biće uređen njegov pešački i saobraćajni deo. Rekonstrukcija će podići kvalitet i klasu materijala, asfaltna podloga biće zamenjena prirodnim kamenom, planirana je nivelacija prostora i uklanjanje pešačkih prepreka, kao i postavljanje novog zelenila i mobilijara. Projekat se realizuje prema pobedničkom rešenju sa konkursa održanog 2015. godine, kada je prvu nagradu odnelo rešenje autora Zorana Dmitrovića i Zorice Savičić. Ukupna vrednost ovih radova je 922 miliona dinara, biće izvođeni u dve faze, a rok za završetak je 420 dana od uvođenja izvođača na gradilište.

Celu vest kao i fotografije pripremnih radova možete pogledati u vesti na prvoj strani sajta ili na linku http://beobuild.rs/trg-gradili%C5%A1te- ... p2805.html
180822-trg-republike-rekonstrukcija-01.jpg

180822-trg-republike-rekonstrukcija-15.jpg

Celu vest kao i fotografije pripremnih radova možete pogledati u vesti na prvoj strani sajta ili na linku http://beobuild.rs/trg-gradili%C5%A1te- ... p2805.html
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=561456#p561456:2nhm3a3i je napisao(la):
astrodule » 23 Aug 2018 03:08 pm[/url]":2nhm3a3i]Osim ako ne shvatimo svi odmah da metro tuda neće proći još minimum 10 godina.

Pa i to bi bilo glupo jer 10 godina za jedan trg je jako kratak zivotni vek, to se gradi za narednih 50 godina minimum. Opet bi bile bacene pare kako god okrenemo.
 
Pa hoće, ali istom logikom smo mogli da sprečavamo rekonstrukciju Trga i prethodnih decenija jer je metro uvek bio u planu u narednih do 10 godina.

Da postoji mozga, pa da se ostavi slobodan prostor (bez podzemnih instalacija) na mestu gde se planira ulaz u metro, ali ovde se planovi za metro menjaju zbog investitora, tako da je bolje da urade Trg kako god, a za metro ćemo se načekati.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=561302#p561302:35plkrde je napisao(la):
Max15 » Сре Авг 22, 2018 11:19 pm[/url]":35plkrde]Evo jos

blog-spomenici.jpg




kneza1.jpg

Разлика између најстаријег партерног решења и другог које је скоро стотинак година ту где јесте, није само у изледу него и у нама, прво решење је данас познато само малом броју Београђана са старих фотографија, као и партерне леје, оградице и светиљке и водоскок који су уклоњени средином прошлог века са Теразија. Друго решење је део сећања и успомена стотина хиљада људи које га као такво познају од детињства, и то не само становници него и посетиоци Београда. Решење је потпуно уникатно, нема сличног на било ком другом тргу или врту у Београду.

Да ли ми имамо толико сличних класичних решења цветног партера по Београду да нам још један мање - више ништа и не значи, јер је вероватно проглашен за кич. Имамо ионако толико сачуваног архитектонског наслеђа из претходних векова, које туристи једва могу да сва и упознају...
 
Je l' se meni čini ili je na projektu ovaj svetliji popločani deo trga smešten nakrivljeno? Da li neko zna razlog tome?
 
@Zexland
To drvece podsisasno pod konac kao sto je slucaj u francuskoj mozemo samo da sanjamo. Nemamo mi tu kulturu odrzavanja.
 
Meни се чини да би децентрализација чистоће и зеленила на општинске ЈКП дало више ефекта. Немају све општине исте потребе и проблеме.
 
Vidim da i dalje traja rasprava vezana za drveće. Razumem obe strane. Ali ne znam što se raspravljate kad mu ovo rešenje
trg.jpg

Dođe kao zlatna sredina između oba stava. Ovako će se formirati pravi trg sa kog će se videti okolina, a opet će ostati ovaj mali zeleni kutak za ljude koji bi da posede tu. Kao što je i dosad bio slučaj, pod krošnjama drveća oko DNK fontane.
Inače mislim da to drveće neće zaklanjati zgrade previše jer koliko sam primetio sad se sade te manje vrste.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=561391#p561391:3atf4md3 je napisao(la):
Gollum » Čet Avg 23, 2018 12:14 pm[/url]":3atf4md3]Ni meni se ne svidja raspored stabala.. skreces ka trgu sa terazija i umesto da izbijes na povrsinu trga i vidis muzej i spomenik, izbijes na šumarak..
A ja gledam na to baš suprotno - dolaziš iz Kolarčeve, sačeka te taj zeleni kutak, i kad prođeš kroz kroz te lepe krošnje odjednom ti se ukazuje Trg sa svim svojim velelepnim izdanjima i širokim prostorom. Mislim ne kažem da je moj stav ispravan, samo kažem da može na to da se gleda iz više uglova. I da ovo rešenje dođe kao kompromis između stava da trg treba da ima neko zelenilo i stava da trg treba da bude potpuno čist.



Inače šteta samo što su ovi radovi krenuli taman kad se rekontruisao i okrečio Narodni muzej. Sad će da se nakupi prašine samo tako. :?
 
Slika stize posle!

Sad sam prosao pored Trga...Radnika vec od 7 nema a i sami znate da su stigli tek oko 12 00...Nista njie uradjeno samo su sklonili jos 5 zardinjera...Da cu vam slike posaljite beokomu bas da vidim opravdanje!
 
Pitam se, nakon tih 420 dana rekonstrukcije, koliko još dana će da popravljaju rekonstruisano?
 
Strabag ima rok 420 dana i ne verujem da postoji obaveza da rade 24/7.

To što Vesić priča ne verujem da je bitno za Strabag i da ih pravno obavezuje.

To je isto kada ministarka plavuša za roze šlemom ide po gradilištima i pita gde su radnici?

Bitan je rok i posle toga slede penali, a dinamika radova se može kontrolisati, a po mom mišljenju, i ne mora.
 
Vrh