@ Vox - Znam za ovo originalno resenje pre WW1
Usput za tebe a i za sve na forumu samo da podsetim da sam jos 2006. godine osnovao prvi domaci forum sa fotografijama starog Beograda:
Слике старог Београда 1850-1960 | Photos of old Belgrade 1850-1960
https://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=406398
...koji se igrom slucaja kasnije preselio na Politikin zabavnik. U svojoj zbirci imam preko 10.000 starih fotografija Beograda, a samo za Pozorisni trg na stotine. Ovo ne smatraj kritikom vec malim podsecanjem
Elem, originalno resenje je po meni dosta skromnije, dok je medjuratno itekako reprezentativnije i predstavlja zastitni znak Trga Republike (nekada Pozorisnog trga). Ovo je kao sa pricom o bojama autobusa - nema potrebe da se menja, jer je pod broj jedan - spomenik zajedno sa kandelabrima i basticama kao takav zasticen, a pod dva - koga su pitali da to urade i na osnovu kojih estetkih kriterijuma???
Da, bas vidimo koliko jedan Bec tek tako menja svoje istorijske celine...
Jedino sto jeste istina da bi se malo dobilo na prostoru, ali sa uklanjanjem onih predimenzioniranih bastica prekoputa (inace cija je forma inspirisana sa ovim originalnim), dobija se opet ogroman prostor, tako da za ovim zaista nema potrebe.
A za vas sve kojima se dopada ova ideja promene, evo jedne dobre retusirane fotografije spomenika na prelazu iz XIX u XX vek.