Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

To što bi koštalo to se da srediti, ima grad mogućnosti i stanova da raseli te ljude po prihvatljivom rešenju. Sa druge strane ne verujem da je nimalo prijatno živeti tik iznad najprometnije saobraćajnice u gradu. pogledajte samo fasadu do drugog sprata a i do vrha koliko je prljava od smoga. Zamislite onda kako je žživeti u tim stanovima?

Sa druge strane oslobađanjem tog prostora otvara se pešačko usko grlo i da se napraviti lep plato koji je pogodan osobama u kolicima.
Skoro sva pešačka komunikacija između leve obale Save i užeg centra se odvija stepenicama koje su možda dva metara široke što je krajnje neprilično za ovakav grad.

Uradjen je projekat pretvaranja tih stepenica u blagu rampu ali nema para.Samo treba uraditi mural i oprati fasadu

stf":1lzfa19w je napisao(la):
Тај пешачки пролаз у Сремској ме је одувек бунио, а нарочито у чињеници да је фасадни фронт куле лицем окренут ка калкану суседне зграде. Док на крају нисам закључио да је изградњом Теразијког тунела та зграда очито предвиђена за рушење које се никада није догодило. На тај закључак ме је навела комуникација заломљеног фасадног фронта куле која се у огледалу гледа са улазним порталом тунела.

23uzupi.jpg

Imam brdo skeniranih starih fotografija upravo tog dela grada, mogu da potražim tokom vikenda.
Zgrada na trouglu Zelenog venca, Sremske i Kosmajske (Maršala Birjuzova) je teško oštećena, boljereći presečena, aprila 1941.
To je jedna od beogradskih ruševina koju su nemački vojnici možda i najviše puta slika svojim "Lajkama".
Video sam puno fotografija ove ruševine i nisam uspeo da je prepoznam sve dok nisam naišao na jednu na kojoj se vidi i detalj "Zlaznog burenceta" (a svaki dan sam upravo ovim stepenicama išao na posao :) ). Zgrada je dosta dobro popravljena 1950-tih ili 1960-tih (još uvek "tragamo" za podatkom), iako ne baš u izvornom obliku.
Unistenazgrada6_zpse1d83d29.jpg

Unistenazgrada2008_zps81c460e5.jpg

Izgradnjom tunela i pasarele do platoa u Sremskoj iz Prizrenske dobijamo dva "stepeništa" ispred zgrade u kojoj je "Burence" (a to me je uvek zbunjivalo kada sam prolazio tuda).

Dok ne nađem bolje fotografije iz posleratnog perioda, pre izgradnje tunela:
vlcsnap-2011-05-31-21h54.png

A što se tiče ove "neprirodne zgrade", uglavljene da se "uklapa po suprotnosti" (ovaj put ne na tvoj račun STF :) ), ona je podiguta na mestu predratne zgrade koja je takođe teško oštećena aprila 1941, i čiji su ostaci srušeni odmah na početku okupacije. Postoji veliki broj fotografija napravljenih pre, tokom i odmah posle rušenja (veliki oblak prašine na Zelenom vencu).

Не дирајте ми то парче Шангаја у Београду. :) Онај поглед из тог пролаза са све оним хаотичним полуотвореним тржним центром лево ми је занимљив. Као да сам на сету неког сф филма, блејд ранер и томе слично. :)

A da prestanemo malo sa rusenjem, 20 godina se samo rusi i narusava, i da pocnemo napokon da gradimo.
Teze je, dakako, ali i zahvalinije.

Da se zida ima zidar pravo mora nesto da radi pozitvno

Ценим сваку идеју ентузијаста... Људи и треба да се укључују у дискусије са струком.
Међутим са овом се апсолутно не слажем. Нити би се добио неки простор нити је то уопште згодна тачка за тако нешто, са становишта позиције, осветљености, буке, загађења, пада терена... Да не причамо о финансијској штети.

Folić o konkursu za rekonstrukciju trgova:

Како би главни град био што уређенији град Београд покренуо је израду књиге стандарда градског мобилијара, уређења фасада и обнову три велика градска трга, рекао је Милутин Фолић, главни урбаниста града Београда, гостујући у Јутарњем програму РТВ „Пинк”.

– Крајем децембра прошле године расписали смо конкурсе за уређење Трга Републике, Теразије и простора испред Дома народне скупштине.На конкурс се пријавило и преузело документацију више од 50 архитеката и очекујемо да у марту, када буде готов први степен конкурса већ добијемо неке идеје која ће нам омогућити да за други део конкурса изаберемо најбоља решења и која ће бити добра подлога за уређење тих простора – рекао је Фолић.

Izvor: Grad Beograd

Ако неко није видео...сјајно сведочанство како је некад изгледао Београд...
Могли би доста ствари копирати....

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-qpY9De-s_Q[/youtube]

Камером кроз беду Трећег света. Шта би ти одавде да копираш?

Ovaj snimak je od ranije poznat a odjednom se raširio internetom, postavljaju ga po više puta na istom mestu ... :)

Da li je beda, ne bih komentarisao, ali centar glavnog grada je čist i uredan.
Tada nije postojala komunalna policija, država je bila mnogo veća a u državnoj upravi je radilo nekoliko puta manje službenika nego danas...

Беда је, и то тешка - људи на улици изгледају горе него у највећој забити данашње (сиромашне) Србије. Дивна слика бахатости постоји када чичу са шајкачом на пешачком прелазу код Скупштине умало не згази аутомобил са белим кровом.

Центар је чист - до неколико година пре снимка, радио је конц-логор на једном јадранском отоку, а колико педесетих година људи су осуђивани пред београдским судовима јер беспосличаре и "возе мотор" (имао сам негде скенирану такву пресуду). Средином педесетих изрицане су и смртне пресуде за изазивање саобраћајних несрећа. За љубљење на улици и у парку је у време снимка још милиција писала казне. Па ти жврљај по зидовима и бацај отпадке..

Не дај боже да Београд икад више буде као са овог снимка.

Pantografe, ti ovo opisa kao Pjongjang na CNN-u... :) da ne preteruješ? Evropa se još uvek oporavljala od rata, pa tako i Jugoslavija.

Ali, zar stanje nije slično bilo u celom svetu tada? U Parizu je policija (bivši kolaboracionisti) sabljama sekla Alžirce i bacala ih u Senu, u Americi su tabali crnce kako su stigli, u Beču je kao inspektor radio čovek koji je uhapsio porodicu Ane Frank, u Španiji vladao Franko...

Ovo za ljubljenje uzeću sa rezervom, besposličarenje (po današnjem "blejanje") i danas nije tako loša ideja (za prekršaca, naravno), ali ovo za saobraćajne nesreće jeste tačno - za nesreće sa smrtnim ishodom (koliko smo napredovali od tada u saobraćajnoj kulturi?).

Sve treba posmatrati u kontekstu svog vremena, pa tako i ove snimke. Daleko da je bilo idilično, ali ne i toliko crno...

Ono što je tada postojalo je - svest o posledicama svojih postupaka, jer su kazne bile sasvim izvesne.
Toga danas više nema. Ne kažem da bi kazne trebalo da budu iste, već da sistem treba da funkcioniše, a kazne u duhu vremena i prilika.

Нисам размишљао у том правцу, али, заправо, сличности Београда са овог снимка и данашњег Пјонгјанга су поприличне (говорим о спољашњем изгледу, дакако, не о степену тоталитарности, који је ипак неупоредив).

Као што рекох, без жеље да поредим са Паризом из 1961. (у којем сам, као клинац, био 1985. и имао утисак да сам слетео на другу планету, у односу на Београд из 1985.), град а посебно народ на овом снимку изгледају - јадно. Данас барем жив свет изгледа неупоредиво боље, самим тим свеукупно и град.

А потпуно ми је јасно да за све то постоје објективни разлози - тачно, Други светски рат је био ту "иза ћошка", требало се тек развијати - само сам реаговао на констатацију да ми са тог снимка данас треба нешто да копирамо. Шта бре да копирамо?

Imam previše diskusija o "sporednim temama" da bih otpočinjao još jednu ovde. :)

Ali - prljanje grada nije počelo odjednom, niti je pratilo smanjenje uplitanja KPJ/SKJ u svakodnevni (a i gradski) život.
Ovo što imamo danas je totalna anarhija, do koje nije došlo preko noći...

Можда треба вратити цвеће на разделно острво на Теразијама? :)

Mozda stigne na proljece 50 timova je uzelo dokumentaciju na konkursu za trg

owim":36i5pf4c je napisao(la):
^ zar tamo već ne postoje zardinjere? Istina - prazne.
Разделна острва од Игуманове палате до Албаније су празна без икаквих жардињера и ужасно сива. Оне ружне шестоугаоне бетонске жардињере постоје на неким деловима тротоара више као баријера за претрчавање него као нешто што оплемењује простор.

https://www.google.rs/maps/@44.812535,2 ... e0!6m1!1e1

Vrh