Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Lojanica ko ce se kladi u 100 DM drago mi je da je Jovin ucestvovao

У победницима нема Ре:акт и АРЦВС-а, а Јовин се вратио на врх. Већ то ми је довољно да будем сигуран да је остварен напредак.

Слажем се. А ово нам даје и трачак наде да је његов план за метро још колико-толико актуелан и разматран пошто је он у склопу овог конкурса сигурно конкурсни рад прилагодио његовом/аустријском плану за бг метро и градску железницу.

Dok čekamo nova rešenja evo malo starih fotografija.

3300430518_56530f23c7_o.jpg

3538461668_00117726fc_o.jpg

3538461740_86350df363_o.jpg

Mair":2jy2c79v je napisao(la):

Poceli smo sa ulicom uz kneza Mihaila, danas se prica o potpunom izmestanju saobracaja oko Trga. Zamislite za desetak godina ako se to desi, sa sve podzemnom metro stanicom, u centru Beograda dobijemo nesto tipa Alexanderplatz.

berlin_alexanderplatz.jpg

:pob:

Свака част на оптимизму али овим темпом како смо почели....имаћемо пешачки трг за неких 100 година :(

arapski investitor":129a8ft4 je napisao(la):
... u centru Beograda dobijemo nesto tipa Alexanderplatz.

berlin_alexanderplatz.jpg

:pob:

Samo bi se malo jezički prilagodio:

Aleksandarplac! Kud ćeš bolju zahvalnost napaćenog srpskog naroda, napaćenom srpskom PPV-u :grand:

Trg Republike cak i u ovakvom stanju u kakvom je trenutno,je lepse i prijatnije msto za krace i duze zadrzavanje
nego sto je Alexanderplatz.
DDR brutalizam kome ni 25 godina posle ujedinjenja nisu uspeli da udahnu dusu.
Jedino leti kad se igra Beachvolleyball.

Данко, брутализам је стил у архитектури који је настао на Западу, од Корбизјеа, као и његове касније форме - необрутализам је, рецимо, био заступљен у Британији, па и у Југославији, која је у архитектонском смислу Запад још од средине педесетих година (веома упрошћено речено, необрутализам ћеш најчешће препознати по употреби опеке на фасадама).

Биће да је то у ДДР-у ипак пре соцреализам (то је оно што ми готово и да немамо), а не брутализам.

Трг републике је, нормално, лепши од свега тога, делом и зато што смо, у време настанка опасно ружних зграда широм света, имали срећу да на њему добијемо једну за мене бриљантну модернистичку зграду (Богојевићев Дом штампе) и једну мало мање добру - Дунав осигурање. У комбинацији са сјајним старим палатама, то је дало врло добар резултат. Још само да на месту Стакленца направимо нешто што ваља, и добићемо, коначно, трг...

Pantograf...sta ti vidis lepo u onoj staklenoj relikviji...po meni je to estetski najruznija zgrada na najlepsem mestu u Beogradu...bezlicna gomila stakla bez ikakve price i lepote...potpuna nula !

arapski investitor":3733glkd je napisao(la):

Na Aleksanderplatzu su bar izbacili automobilski saobracaj, sto ga samim tim cini vec 50 godina naprednijim od Trga Republike.

zexland":1hlk6844 je napisao(la):
Pantograf...sta ti vidis lepo u onoj staklenoj relikviji...po meni je to estetski najruznija zgrada na najlepsem mestu u Beogradu...bezlicna gomila stakla bez ikakve price i lepote...potpuna nula !

Па, мени се свиђа. Као прво, управо ми није безлична као многе касније једноличне стаклене зграде: фасада је издељена на неке геометријске форме - према мом доживљају, на основу поприличног талента за ликовно обликовање равне површине; друго, зграда оставља посебно добар утисак приликом доласка из Кнез Михаилове улице; треће, сматрам да са палатом Риунионе прекопута, чини складан архитектонски пар, и у погледу волумена.

Наравно, све ово је ништа више него лични доживљај естетике.

Udji odma ti je gore prva 2 videces ,posto ne mogu da kopiram sve mrzi me.

Ne, ok je link, hvala što si stavio, ali sam začuđen da neko ovako nešto predlaže.

Pa smesno je mozda su ga postavili zato sto su vec otpali?

Posto znamo samo imena dobitnika konkursa, a organizatori nas i dalje drze u neizvesnosti oko izgleda nagradjenih resenja, dozvolite da vam u medjuvremenu ponudim malo razonode:

Evo mog projekta za konkurs tri trga (sifra 80808) :D

konkurs-tri-trga-beograd-1.png

konkurs-tri-trga-beograd-2.png

konkurs-tri-trga-beograd-3.png

konkurs-tri-trga-beograd-4.png

konkurs-tri-trga-beograd-5.png

konkurs-tri-trga-beograd-6.png

A trg nika pasica nista vec si prepeglao pionirski park

@Zidar,
Moze pojasnjenje na predlozeno resenje?
Od kog materijala si zamislio te bele trake itd?
Da li one preskacu saobracajnice u vidu pasarela ili je to sve u istom nivo-u? (opticka varka perspektive)

Kako ne kontate. Te bjele trake predstavljaju cenzuru i skrivaju ono sto je na trgovima.

direktor":3i0iuidc je napisao(la):
A trg nika pasica nista vec si prepeglao pionirski park

Ima izmena i na Trgu, pogledaj malo bolje satelitski snimak :)
A Pionirski park je bio u neku ruku sastavni deo konkursa.

@Spatiotecte

Ovaj konkurs je po meni mnogo siri od partenog resenja trgova, on se odnosi na centralni javni prostor grada i postavlja jedno bitno pitanje buducnosti drustva.

Uzmimo istu lokaciju kroz vreme.

Kada je Centar rekonstruisan posle drugog svetskog rata bilo je bitno naglasiti snagu novog poretka, industrijalizaciju i moderno drustvo. Zato smo dobili komad autoputa na Terazijama, neometani automobilski saobracaj sa sve razdelnim ostrvom, a pesaci su potisnuti pod zemlju. Monumentalni trg Marksa i Engelsa (danas nikole Pasica) vrlo brzo je postao javni praking kao uostalom i Trg Republike.

Drustvo se razvijalo i krajem 70ih fokus je prebacen na pojedinca i kvalitetan zivotni prostor, nova naselja su poprimila ljudske proporcije, izgled i uredjenje (Cerak Vinogradi, Visnjicka Banja) a centar grada je vracen pesacima (Knez Mihajlova, deo Trga Republike).

Posle 10 godina rata/sankcija i 15 godina ortacke privatizacije i lihvarenja koje su Beogradu donele samo kioske i rupe na asfaltu izgleda da je vreme da se ponovo zapitamo kuda zelimo da idemo.

Znaci pitanje konkursa je po meni kako zelimo da zivimo i kuda smo posli. A nasi centralni Trgovi moraju biti olicje te odluke.

Moj predlog je skroman, ne nudim gotov odgovor na ovo pitanje vec samo zelim da ga prostornim uredjenjem postavim.

Staro jezgro Beograda razvija se duz grebena izmedju Save i Dunava. Glavni pravci prate greben od Kalemegdana do Vuka/Slavije. Malo je pravaca koji seku to snaznu osovinu (Pariska, Tunel, Kneza Milosa, Beogradska) i nekako Beograd spontano funkcionise na tom prirodnom pravcu.

Moj projekat nudi da se otvore jasne, ciste i neocekivane perspektive poprecne na taj glavni pravac. Na taj nacin se gradski prostor moze sagledati na jedan potpuno nov nacin. Isto tako se drustvo i drustveni poredak mogu sagledati na jedan nov i poprecni nacin, promenom perspektive. Te zidane perspektive predstavljaju u stvari mentalni proces slobodnog sagledavanja postojeceg drustvenog poretka bez predrasuda i ogranicenja.

Mogucnost da se Grad sagleda na nov nacin pokazuje da i sve ostalo moze da se pogleda na nov nacin. Nista se staro ovde ne rusi, samo se pojavljuju nove neslucene mogucnosti.

Ja ne znam sta ce se u tom prostoru, toj perspektivi desavati, zato na renderima na belim trakama nema nicega, ni ljudi, ni kioska, ni kola. One samo pokazuju mogucnost da se nesto novo moze desiti, da stvari nisu sudbinom zapecacene, da je nov pogled uvek moguc.

Projekat zapravo postavlja pitanja, nudi novi osvrt na staro, mogucnost stvaranja nepostojeceg, eventualnu transformaciju drustva.

Predlozeno resenje nije definitivno, okamenjeno zauvek, ono je tek pocetak price.

Vrh