[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=696651#p696651:2m2q67f5 je napisao(la):
Otis.Driftwood » Сре Јан 08, 2020 7:55 pm[/url]":2m2q67f5]
Занимљива слика! Нема још зграде Југодрва преко пута НМ и НП, дрвећа испред Музеја има исто колико и сада; мислио сам да је зграда у којој је сада хотел "Музеум" у Чика Љубиној надограђена знатно касније а она се бели као да је управо саграђена!
Иако је тада, претпостављам, било много мање аутомобила по глави становника, у овом делу града је било много више улица и места за паркирање за њих; може се закључити да је с повећањем њиховог броја било све мање простора који им је на располагању. Кад се ради о паркирању, до изградње јавних гаража.
Трг је сада неупоредиво бољи, само да нису наџогерили клизалиште током зиме.
..................
Што се тиче барака у пешачкој зони, оне доприносе разноврсности и живости атмосфере, једнако као и улични светлосни украси, веселије је и лепше с њима. Храна је потребна, веома је практично кад сте туриста да поједете тако нешто с ногу, на улици, не губећи време. Тако је и у већини градова широм Европе. Могло би све да буде лепше и боље организовано, али, то је наш домет за сада, изгледа. Слажем се да би било боље да се наши сиреви (и сухомеснати производи) продају уместо француских (на три места!). Али,
Град постављање штандова наплаћује много, тако да многи не могу да исплате трошкове. Знам једну жену која је две године била ту (с украсима, лаванда), ове године није. Разговарао сам пре две године с двојицом (делили су исти штанд) који су продавали домаће производе на Тргу (сухомеснато, сиреви, квалитетни џемови, ајвар, вино, ракија ...), жалили су се да им се не исплати, тада је било знатно мање странаца. Један је био дошао из Шведске, имао је и продавницу на Врачару, није му се исплатило, гњавиле су га бројне дозволе и инспекције, распродао је робу и вратио се у иностранство. Да би исплатили трошкове морају да имају високе цене, као сада, а њих могу да плате махом странци. Рецимо, тзв. "београдски оџак-колач" је 250 динара, а пре осам година у Прагу на Вацлавским намјестима се продавао у противредности данашњих 100 динара, ако се добро сећам.
Првог јануара је било много људи у КМ и према Тргу, чекало се у редовима за пљескавице.