Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=620193#p620193:3atu7sn5 je napisao(la):
Gazi Bengazi » 03 May 2019 08:36 pm[/url]":3atu7sn5]Bas zbog staklenca ja bi voleo da trg bude sto vise prostran bez dodatnog sadrzaja. Da trg bude trg, a park bude park. Samo zeleni pojas uz same saobracajnice da koliko toliko smanje buku i prasinu, I to je sve. Treba nam otovorenog prostora da grad vizuelno "prodise". Da ne budem pogresno shvacem, ja sam prvi koji se zalaze za vise zelenih oaza po gradu i sto vise zelenila.
Ustvari postoji način da se trg bitno proširi, mada nisam siguran ni koliko je ostvarljiv ni kako bi sve na kraju izgledalo pošto je potrebna malo duža analiza za koju sada nemam vremena. Sa jedne strane znamo da se Staklenac sigurno uklanja, pa se tu otvara slobodno mesto, a sa druge strane Francuska ulica strmo pada ka Dunavu. Povukao sam horizontalu sa nivoa platoa na Trgu Republike do Doma Vojske.

Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 1
Ispada da je na ovoj raskrsnici nivo kolovoza bar 5 metara niži od nivoa platoa. Što znači da bi smo najopterećeniji saobraćajni pravac Kolarčeva - Francuska bar jednim delom mogli provući kroz podzemni nivo Trga Republike, dok bi iznad bilo proširenje pešačkog platoa trga. Ovako

Saobraćaj bi iz Kolarčeve išao polukružno na desno oko zgrade Jugoeksporta (kao i sada), pa bi zatim skretao ulevo i ulazio u buduću zgradu koja će doći umesto Staklenca. Ispod te zgrade kolovoz bi se kroz tunel u zgradi spuštao nadole i menjao nivo, da bi izašao kod Doma Vojske i kod raskrsnice sa Francuskom ulicom na nižem nivou. Ispred te nove zgrade bi bio produžetak platoa Trga Republike, na nivou Trga Republike. Što znači da su nastavak Kolarčeve ulice i njen saobraćaj od Jugoeksporta pa nadalje nevidljivi i u prizemno-podrumskom nivou nove zgrade umesto Staklenca.

Time bi se uklonio saobraćaj kod zgrade pozorišta, proširio pešački trg, a ispod se (po želji) može otvriti čitav novi nivo Trga Republike. Naprimer za buduću metro stanicu, za prezentaciju kapije, za mnogo novog komercijalnog prostora koji bi se mogao izdavati, za garaže, itd. Dok iznad svega toga sam pešački plato Trga Republike postaje bitno veći i na istom nivou se produžuje ka Dunavu i Domu Vojske.

Bilo je takvih resenja na konkursu za rekonstrukciju trga...

Kada budu zavrsili Trg, precice na "staklenac" sto posto.

Ja bih Narodnom Pozoristu tako rado skratio ovaj "rep" (scena Rasa Plaovic) i napravio da pozoriste ima front i sa druge strane.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=620235#p620235:1s6ebicf je napisao(la):
Posmatrac » 03 May 2019 11:47 pm[/url]":1s6ebicf]Probao sam da eliminišem klima uređaje iz Zuminih kadrova u fotošopu. evo rezultata.
file.php
srusiti ovu zgradu desno.

Ne treba rusiti, vec odraditi novu fasadu, neku prihvatljiviju za ambijent...nekako mi ona i staklenac (koji ce se nadam se ubrzo rusiti) odudaraju. Naravno, ukusi su razliciti...ali za moj ukus, mnogo stakla.

На дому штампе није толики проблем стакло, колико сами рамови прозора и посебно прва два спрата који су жешћа социјала, као и ужасне климе и трчећа слова.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=620430#p620430:2om5ghy2 je napisao(la):
Дошљак » Ned Maj 05, 2019 1:01 am[/url]":2om5ghy2]На дому штампе није толики проблем стакло, колико сами рамови прозора и посебно прва два спрата који су жешћа социјала, као и ужасне климе и трчећа слова.

Da da, prvenstveno sam na to i mislio...a i ranije sam primetio neko je davao predloge za fasadu, koji su mi se svideli. Svakako da je potrebno osveziti taj objekat.

Meни би и радикалнија модернизација попут оне на фасади КМГ Трудбеника у Булевару Краља Александра била добродошла и за Дом штампе као и за зграду Дунав осигурања, па чак и Стакленац.

Mene iskreno najviše nervira Dom omladine. Baš mi nekako vrišti (možda zato to je crven?). U svakom slučaju mislim da tu pod hitno mora da se desi nova fasada.

Dom omladine (kula) ne bi bila toliko ružna da zamene te panele iz 70ih. Nije to ništa komplikovano niti preterano skupo.
Sve te zgrade koje koriste tu vrstu panela mogu jednostavno da ih zamene modernim i to je to.
U to spadaju Dom Omladine, Beobanka, Palata Jadran u Nemanjinoj itd.
Dobri primeri za to su Ušće i nedavno renovirani Hotel Ambassador u Nišu.

Nemaju para to kosta i obicno se mjenja cijela fasadna konstrukcija ne samo paneli ...

Ta zgrada bi eventualno mogla i da se dogradi sa desetak spratova i rekonstruise u vrhunski poslovni prostor.

Nemoj da dajes lude ideje kakvih desetak spratova sta ce to da nosi eventalno krovni restoran ....

Zaista je velika šteta to što Beograd nije dobio ( uprkos tome sto je mnogo puta menjao svoj izgled) veliki, zaokružen ( ili skockan, kako god) prepoznatljiv trg, bas kakav treba da bude prisutan u jednom gradu koji konkurise da postane (ili već jeste) centar ovog dela Evrope. Sve ovo sto se radi i sto se predlaže ( a bilo je i dobrih i slabih predloga) je samo krpljenje, šminkanje i slićno. Dovoljno je stati na bilo kom mestu našeg trga, napraviti krug oko svoje ose i pogledati sve čega tu ima i shvatiti kako je sve to nekako nakaradno, nedefinisano, neelegantno i izuzev pojedinačnih izolovanih slučajeva neautentično.

Jedan takav sasvim pristojan i lep trg je mogao biti na mestu trznog centra Rajiceva, ali su izgradili trzni centar.

TC se zove Rajiceva, a zbog njega je presecena Rajicava Ulica, barem da su napravili prolaz.

Ко каже да морамо без поговора имати исте концепте и системе као нека тамо нама удаљена Европа? То је скроз други менталитет и цивилизација и било какво копирање је штетно јер иде против наше природе. Нек се они нама прилагоде, а не ми њима. Мада ми смо постали антинарод који мрзи себе (и зато ћемо тек да видимо шта је ужас, јер нико не воли бескичмењаке)

Прво треба видети да ли нама уопште тако нешто треба. Увидите да је тај западни концепт трга настао од пијаце - а ми смо та два одавно одвојили (сем на неким тачкама изузетка типа земунске пијаце). Дакле, нама велики празни трг апсолутно није потребан јер нема никакву сврху, и кукумакање помодара апсолутно није аргумент.

Друго, треба увидети и функцију простора. Голим бетоном како се дилетантски и безумно заговара се не постиже ништа. Ту се не би добио никакав користан простор. Са становишта великог саобраћајног чворишта, што је постала наша дефиниција трга, што се овде управо уклања претварањем Васине у пешачку зону, Трг Републике губи то значење. Пешацима толики простор није потребан, јер би се само раштркали без било каквог смера и намере, јер је сама природа овог трга отворена, те није ни лепо дефинисан. Рушењем стакленца би се проблем штавише само погоршао, јер се онда добија још већи недефинисан простор.

А ако се тако вештачки држи једна огромна, отворена површина без прихваћене намере (трг зарад трга нит је прихваћена намера у нас, нити у овом облику локације може ово да буде осим ако се сав друмски саобраћај у потпуности не уклони, што се не планира).

Шта ће с тим празним простором бити? Па шта се дешава код нас са тако гломазним празним просторима? Добро ви форумаши знате. Завршиће као скуп баштица околних кафића, и остаће пар ширих пролаза између. Једина алтернатива је да се претвори у нешто између парка и трга (а такве мешане намене постају све више заговаране и на западу тако драгом "нашој" интелигенцији, али авај ми се само угледамо на иностранство и друге без икаквог размишљања о друштвеним, политичким, историјским и вала генетским факторима који су до таквог стања довели.

Да се постави нека зелена површина и клупе, то је једино решење да се ограничи у супротном неизбежно канцерско ширење баштица кафића, што мени лично није никакав проблем, али знам колико људима овде смета.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=620622#p620622:2eggcpsb je napisao(la):
SRBO » Ned Maj 05, 2019 8:17 pm[/url]":2eggcpsb]Ко каже да морамо без поговора имати исте концепте и системе као нека тамо нама удаљена Европа? То је скроз други менталитет и цивилизација и било какво копирање је штетно јер иде против наше природе. Нек се они нама прилагоде, а не ми њима. Мада ми смо постали антинарод који мрзи себе (и зато ћемо тек да видимо шта је ужас, јер нико не воли бескичмењаке)

Прво треба видети да ли нама уопште тако нешто треба. Увидите да је тај западни концепт трга настао од пијаце - а ми смо та два одавно одвојили (сем на неким тачкама изузетка типа земунске пијаце). Дакле, нама велики празни трг апсолутно није потребан јер нема никакву сврху, и кукумакање помодара апсолутно није аргумент.

Друго, треба увидети и функцију простора. Голим бетоном како се дилетантски и безумно заговара се не постиже ништа. Ту се не би добио никакав користан простор. Са становишта великог саобраћајног чворишта, што је постала наша дефиниција трга, што се овде управо уклања претварањем Васине у пешачку зону, Трг Републике губи то значење. Пешацима толики простор није потребан, јер би се само раштркали без било каквог смера и намере, јер је сама природа овог трга отворена, те није ни лепо дефинисан. Рушењем стакленца би се проблем штавише само погоршао, јер се онда добија још већи недефинисан простор.

А ако се тако вештачки држи једна огромна, отворена површина без прихваћене намере (трг зарад трга нит је прихваћена намера у нас, нити у овом облику локације може ово да буде осим ако се сав друмски саобраћај у потпуности не уклони, што се не планира).

Шта ће с тим празним простором бити? Па шта се дешава код нас са тако гломазним празним просторима? Добро ви форумаши знате. Завршиће као скуп баштица околних кафића, и остаће пар ширих пролаза између. Једина алтернатива је да се претвори у нешто између парка и трга (а такве мешане намене постају све више заговаране и на западу тако драгом "нашој" интелигенцији, али авај ми се само угледамо на иностранство и друге без икаквог размишљања о друштвеним, политичким, историјским и вала генетским факторима који су до таквог стања довели.

Да се постави нека зелена површина и клупе, то је једино решење да се ограничи у супротном неизбежно канцерско ширење баштица кафића, што мени лично није никакав проблем, али знам колико људима овде смета.

napisali ste: "Пешацима толики простор није потребан, јер би се само раштркали без било каквог смера и намере..." ako biste bili ljubazni da to malo pojasnite, ukoliko zelite, razume se...

@SRBO

Потписујем сваку реч. И ја то стално покушавам да објасним.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=620740#p620740:386mgkjt je napisao(la):
Astrotrain » Pon Maj 06, 2019 11:59 am[/url]":386mgkjt]@SRBO

Потписујем сваку реч. И ја то стално покушавам да објасним.

Dobro je dokle god pokušavate da objasnite, neka na tome ostane

Imam resenje! Unajmiti jednog pastira 24h dnevno na trgu, pa kad se pesaci rastrcu bez smera i namere da ih on sakupi i postavi gde im je mesto!

Само да пријавим да сам данас, пролазећи завршеним делом Трга у рејону Делтиног сата, преко ситних коцки, осетио неравнине - "таласе". Не велике, али неравнине.

Vrh