Zuma
Professional
- Učlanjen(a)
- 19.05.2009.
- Pohvaljen
- 25.895
Ustvari postoji način da se trg bitno proširi, mada nisam siguran ni koliko je ostvarljiv ni kako bi sve na kraju izgledalo pošto je potrebna malo duža analiza za koju sada nemam vremena. Sa jedne strane znamo da se Staklenac sigurno uklanja, pa se tu otvara slobodno mesto, a sa druge strane Francuska ulica strmo pada ka Dunavu. Povukao sam horizontalu sa nivoa platoa na Trgu Republike do Doma Vojske.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=620193#p620193:3atu7sn5 je napisao(la):Gazi Bengazi » 03 May 2019 08:36 pm[/url]":3atu7sn5]Bas zbog staklenca ja bi voleo da trg bude sto vise prostran bez dodatnog sadrzaja. Da trg bude trg, a park bude park. Samo zeleni pojas uz same saobracajnice da koliko toliko smanje buku i prasinu, I to je sve. Treba nam otovorenog prostora da grad vizuelno "prodise". Da ne budem pogresno shvacem, ja sam prvi koji se zalaze za vise zelenih oaza po gradu i sto vise zelenila.
Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 1
Ispada da je na ovoj raskrsnici nivo kolovoza bar 5 metara niži od nivoa platoa. Što znači da bi smo najopterećeniji saobraćajni pravac Kolarčeva - Francuska bar jednim delom mogli provući kroz podzemni nivo Trga Republike, dok bi iznad bilo proširenje pešačkog platoa trga. Ovako
Saobraćaj bi iz Kolarčeve išao polukružno na desno oko zgrade Jugoeksporta (kao i sada), pa bi zatim skretao ulevo i ulazio u buduću zgradu koja će doći umesto Staklenca. Ispod te zgrade kolovoz bi se kroz tunel u zgradi spuštao nadole i menjao nivo, da bi izašao kod Doma Vojske i kod raskrsnice sa Francuskom ulicom na nižem nivou. Ispred te nove zgrade bi bio produžetak platoa Trga Republike, na nivou Trga Republike. Što znači da su nastavak Kolarčeve ulice i njen saobraćaj od Jugoeksporta pa nadalje nevidljivi i u prizemno-podrumskom nivou nove zgrade umesto Staklenca.
Time bi se uklonio saobraćaj kod zgrade pozorišta, proširio pešački trg, a ispod se (po želji) može otvriti čitav novi nivo Trga Republike. Naprimer za buduću metro stanicu, za prezentaciju kapije, za mnogo novog komercijalnog prostora koji bi se mogao izdavati, za garaže, itd. Dok iznad svega toga sam pešački plato Trga Republike postaje bitno veći i na istom nivou se produžuje ka Dunavu i Domu Vojske.