Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Па наравно када се увек гледало да се по сваку цену вештачки код нас накалеми западна култура, а самим тим и архитектура и урбанизам. Како тада тако и сада.
Зградама такве архитектуре ни по чему у Србији никада није ни било место.

naravno Astrotrain, trebali smo da nastavimo sa Osmanskom arhitekturom, jer takvoj je bilo mesto. Da srusimo narodni muzej i napravimo nesto istocnije?

Radi se i danas. Samo iskop zemlje. Poplocavanje vec duze vremena nije na spisku radova iako je slobodan deo oko spomenika.
Mora da je IN sedeti na gradilistu na +12 c ispod suncobrana ?

Na gornjoj slici me fascinira da već nedeljama NE ŽELE da pomere ogradu iako je taj deo praktično gotov. Mnoštvo prolaznika koje usput čujem negoduju što se nije radilo fazno, pa svakodnevno i nepotrebno moraju da obilaze veoma veliku površinu. Pa čak imaju i demonstracije delimično i zbog toga. A IPAK se obično pomeranje jedne žičane ograde zbog nečega ne sme uraditi. Da li ovi niži u hijerarhiji moraju obezbediti da veliki šef može svečano otvoriti (pokloniti narodu) što je moguće veću površinu odjednom pošto to ostavlja veći utisak na televiziji? Ili nešto drugo? Kako se god uzme ovo je za posmatranje.

Ne bi me čudilo da je direktno Vesić naredio da se ne sklanja ograda da bi nas nervirao i pravio gužvu i iluziju radova.

Koliko vidim, kafić je pomerio ogradu jer zna se šta su (ko su) prioriteti.

Bašta ušla u fazu 2 sa krovom, sad sledi neka ogradica u fazi 3. Pripremaju teren za ekspanziju kad se skloni ograda.

neven_k":2u4cgtob je napisao(la):
naravno Astrotrain, trebali smo da nastavimo sa Osmanskom arhitekturom, jer takvoj je bilo mesto. Da srusimo narodni muzej i napravimo nesto istocnije?
Не Османском, али зашто не шумадијском или источно византијском? Наравно причам о елементима примењеним стручно од стране тадашњих архитеката на тада савремен начин. А не да на оним старим фотографијама видим оне сељанке у народним ношњама и са запрегама испред типично западне зграде Народног музеја и споменика Кнезу Михајлу. Као да су или сељанке или споменик и палата пали из свемира ту где им место није.

Замислите да су на тргу изграђене зграде у стилу старе телефонске централе, старе предратне поште код железничке, електротехничке школе Никола Тесла...

Zamislite da je rekonstrukcija Trga već završena i da možemo da šetamo po njemu...

Ima neka fora sa odugovlacenjem gradnje i rekonstrukcija u odnosu na provizije. Dve stvari su tu bitne, prvo iluzija u ocima glasaca da se nesto radi i rok radova/procenti. Milan Milenkovic je to dobro objasnio u jednoj od svojih emisija.

Ljudi moji ovaj Trg ima uzasno da izgleda bez drveca gomila betona, dok drvo poraste moja nerodjena deca ima da postanu punoletna

Sent from my iPhone using Tapatalk

Meni je recimo ovako čist prostor sjajan, drveće ima pored Staklenca kome je do toga i malo dalje u Studentskom parku, a biće ga i kod Jugoeksporta uskoro. Sve je, ipak, stvar ličnog ukusa. Na licu mesta čujem komentare ljudi da im sada trg izgleda prazno, ali ima i onih kojima je širina lepa i bolje se sagledavaju okolni objekti i spomenik. Ja pripadam drugoj grupi.

Prethodnica i izviđačke jedinice ...

Sinoć oko pola 10 je bilo radova na Trgu, konkretno na delu nekadašnjeg kolovoza između Trga i Staklenca. Nažalost nisam uspeo da slikam zbog velike gužve kod mesare, pardon, hotela Matijević. :D

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=619998#p619998:2arz448z je napisao(la):
Posmatrac » 02 Maj 2019 09:25 pm[/url]":2arz448z]Meni je recimo ovako čist prostor sjajan, drveće ima pored Staklenca kome je do toga i malo dalje u Studentskom parku, a biće ga i kod Jugoeksporta uskoro. Sve je, ipak, stvar ličnog ukusa. Na licu mesta čujem komentare ljudi da im sada trg izgleda prazno, ali ima i onih kojima je širina lepa i bolje se sagledavaju okolni objekti i spomenik. Ja pripadam drugoj grupi.

Meni se prevelika sirina ne dopada, ali Trg Republike nije toliko veliki prostor koliko se cini. Kada budu porasle sadnice i ako bude izgradjena zgrada na mestu gde je staklenac, trg ce biti prostran taman koliko treba.

Prevelika sirina nije ovo tjenan men ili krasnaja ploscad ovo je prosjecan trg nista vise nista manje ...

Širina

Pogledajte prilog 1
Arhitektura

Kad bi se ovde izbacili spoljni erkondišni, promenili prozori tako da su njihovi okviri tanki i ne kontrastne boje u odnosu na staklo, i zatim izabrala odgovarajuća boja za horizontalne trake između spratova, uz možda par asimetričnih vizuelnih akcenata na pogodnim mestima fasade, izgledalo bi sasvim drugačije.

https://www.blic.rs/vesti/beograd/tokom ... ke/wvyr2v1

Mesec dana je prošlo od početka druge faze rekonstrukcije Trga republike koju su obeležili česti prekidi radova zbog protesta dela građana predvođenih predsednikom opštine Stari grad Markom Bastćem.

Danas je iskrsao dodatni problem jer je prilikom radova probijena jedna cev, pa je došlo do pojave veće količine vode na samom gradilištu.

Ipak, to su uobičajene situacije za ovu vrstu radova, tako da neće izazvati dodatne zastoje.

Ni Barbara ne bi bolje sročila

Najlepši deo je da je samo malo dalje, ispred pozorišta, farbom napisano na pločniku da je tu vodovodna cev, a da se još bliže mestu pucanja jasno vidi i vertikalna šipka ventila. Pa nikako nisu mogli da ne znaju da je cev tu.

A Blicova vest je stvarno lepa ilustracija dokle smo stigli u slobodi medija. Novinar se plaši da će i vest o pucanju cevi biti shvaćena kao kritika SNS-a, pa je prvo njen fokus sa za oštećenje cevi uobičajene implikacije o nemaru prebacio na prekid radova, što mu onda omogućuje da tu nekako ugura i Bastaća zajedno sa vodovodom, a zatim je "za svaki slučaj" još dodatno naglasio i da je to uobičajeno i da neće izazvati zastoje. Strah vlada.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=619732#p619732:275k5grc je napisao(la):
Astrotrain » 01 May 2019 10:50 am[/url]":275k5grc]Па наравно када се увек гледало да се по сваку цену вештачки код нас накалеми западна култура, а самим тим и архитектура и урбанизам. Како тада тако и сада.
Зградама такве архитектуре ни по чему у Србији никада није ни било место.

Jaдан Кнез Михајло. Требало је да гради по Београду од трске и блата, а не да размишља о унапређењу прилика у Србији... Да су тако размишљали људи као овај генијалац, вероватно би људи остали у пећинама, пошто је и то некада била традиција...

Kad bi se ovde izbacili spoljni erkondišni, promenili prozori tako da su njihovi okviri tanki i ne kontrastne boje u odnosu na staklo, i zatim izabrala odgovarajuća boja za horizontalne trake između spratova, uz možda par asimetričnih vizuelnih akcenata na pogodnim mestima fasade, izgledalo bi sasvim drugačije.

зграде генерално теже да изгледају потпуно другачије када се промени њихов изглед

... Breaking News ... U forumima je bitan kontekst. Šta god da je napisano ima puno značenje samo uzevši u obzir prethodni niz poruka i temu u kojoj je. "Drugačije bi izgledalo" u smislu bolje bi se uklopilo u Trg Republike, jer nadam se da je očigledno da ovaj izgled nije primeren reprezentativnom trgu. Gore teško da može biti.

vranac":nnp5ix6y je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=619732#p619732 je napisao(la):
Jaдан Кнез Михајло. Требало је да гради по Београду од трске и блата, а не да размишља о унапређењу прилика у Србији... Да су тако размишљали људи као овај генијалац, вероватно би људи остали у пећинама, пошто је и то некада била традиција...

Јадан је Кнез Михајло кад његово дело треба да бране они који по свему судећи не разликују технологију градње од архитектонске форме.

Bas zbog staklenca ja bi voleo da trg bude sto vise prostran bez dodatnog sadrzaja. Da trg bude trg, a park bude park. Samo zeleni pojas uz same saobracajnice da koliko toliko smanje buku i prasinu, I to je sve. Treba nam otovorenog prostora da grad vizuelno "prodise". Da ne budem pogresno shvacem, ja sam prvi koji se zalaze za vise zelenih oaza po gradu i sto vise zelenila.

Probao sam da eliminišem klima uređaje iz Zuminih kadrova u fotošopu. evo rezultata.

Vrh