Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

To je lepa ideja. Treba na razne načine razvijati svest o kontinuitetu trajanja grada i promenama u njemu. Inače ljudi podrazumevaju da on sam po sebi nije ništa, da nije nikakva posebna, nezvisna i živa celina, nego tek trenutni skup nepovezanih pomoćnih struktura koji postoje samo da bi služili njima lično i to upravo sada. Tj da se vrednost gradskog prostora i zgrada iscrpljuje u neposrednoj upotrebnoj koristi koju ljudi trenutno imaju od njih.

Usput, počela je BINA.
http://www.bina.rs/

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=621279#p621279:lfssey66 je napisao(la):
Gazi Bengazi » 09 May 2019 12:21 am[/url]":lfssey66]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=621247#p621247:lfssey66 je napisao(la):
Bukira » Sre Maj 08, 2019 10:24 pm[/url]":lfssey66]Slikano danas popodne:
file.php

Ako dobro vidim, stavili su salung za postolja na koja ce biti vracena rasveta.

Sunce ti koji konj moras biti da ovoliko izguras bastu...teska drskost

Mrtva trka, ko ce pre stici do kraj trga. Basta ili Starbag :)

Meni i dalje nije jasno ko je zaduzen za baste u starom gradu.

Imamo li neku sliku od pre rekostrukcije? Nisam siguran da je basta vise usla nego sto je bila.

Rekao bih da je iste širine kao što je bila.

U prilogu je screenshot iz Google Earth od 2017. Ugrubo sam povukao liniju koja prati unutrašnju stranu zida Narodnog muzeja.

Naravno, bilo bi lepo da se trg oslobodi od svih bašti kada ga završe.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=621495#p621495:to4cucoe je napisao(la):
zexland » Čet Maj 09, 2019 8:44 pm[/url]":to4cucoe]

Sunce ti koji konj moras biti da ovoliko izguras bastu...teska drskost

Али најјаче је што је трг, као што видимо, потпуно спреман за баште, а остатак поплочаног дела и улаз у музеј као и све остало намењено грађанима ништа. Чак су месецима држали све затворено, није могло да се приђе ту, чим је газда решио да прошири башту ето и спремног дела за њега. Величину баште не треба ни доводити у питање, превелика је и то поприлично.
У историји ће учити деца о овом силовању здравог разума, мислим на цео циркус који гледамо свакодневно :grand:

Ovde bih dao za baštu maksimalno za širinu jednog reda ovih suncobrana i to odmah uz zgradu. Ali već sada vidim da će mu se garantovano dati da dodatno proširi baštu kad završe trg jer "ima dovoljno prostora za pešake".

Uzgred ta basta tu bas "divno" ide u kombinaciji sa onim satom. Provuces se kroz bastu i pravo u stub...

Ne treba ukidati bašte. Po obodu velikog, prostranog, "praznog" trga ne smetaju nikome (čak ni 3 reda stolova da stoji). Naravno, mora prilaz Čika Ljubinoj da postoji.

A propos patine - evo malog priloga sa obližnjeg trga, sa sve golubom na vr' Dositejeve glave. Primetite kako su Dositej i Cvijić prilično pozeleneli, i imaju beli postament, dokle je Pančić u sredini potpuno drugačiji (ima samo belu fleku na mestu kose). Očigledna je razlika i u materijalu i u datumu izrade - ako neko zna više nek' postavi:
Pogledajte prilog 1

Na sta lici ta trava...ajoj koji uzas od parka...to su zuti sredjivali i pritom postavili isto groznicavu rasvetu koja vise prilici prosecnom parkingu na NBGD.

Taj park mora biti uredjen isto kao i prostor izmedju dva dvora aman ! Ako ne moze trava da se odrzi, treba staviti rizlu a ovde oko spomenika cvetne rondele...teska sramota za ovaj park.

Ona zelena oaza iz Bg. kog se secamo bila je smetnja prosirenju tzv basti. Ja tamo nikada necu sesti.
Sada se tek vidi koliko su oni zeleni bubrezi dobro stajali na trgu. Davali su zeleni ram zgradi muzeja, pozorista iz vise vizura. Takodje je bilo mesto za zaustavljanje, sedenje i sagledavanje trga. Sada ostaje samo ledina i zgrade. Ko hoce da sagledava neka ide kod Andreja, Peconija, Sarica ili Perica u bastu do pola trga.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=621747#p621747:3qgkhoxq je napisao(la):
dosen » Sub Maj 11, 2019 1:22 am[/url]":3qgkhoxq]Ona zelena oaza iz Bg. kog se secamo bila je smetnja prosirenju tzv basti. Ja tamo nikada necu sesti.
Sada se tek vidi koliko su oni zeleni bubrezi dobro stajali na trgu. Davali su zeleni ram zgradi muzeja, pozorista iz vise vizura. Takodje je bilo mesto za zaustavljanje, sedenje i sagledavanje trga. Sada ostaje samo ledina i zgrade. Ko hoce da sagledava neka ide kod Andreja, Peconija, Sarica ili Perica u bastu do pola trga.

Zeleni bubrezi? :D :D :D
vise su bila oblika plaća. Poput dva plućna krila. U neku ruku ta zelena ostrvca su i bila zelena pluća trga.
Sad nemamo ni zelene bubrege niti zelena pluća ali kako stoji stvar mozda nam grad ponudi neke interaktivne bele bubrege kao nove simbole i prepoznatljiva obelezja prestonice, ispred kojih cemo praviti selfije, češkati se o njih kad nas zasvrbe ledja i u čijoj senci ćemo traziti hlad.

53fe8818c6966eb63c6a3a2daad2f9c9.jpg

ovaj butik je stvarno vrhunac bahatosti tj mafijaski grad koji im to dozvoljava...bukvalno je zatvorena pesacka zona sa njim do cika ljubine...sto kaze neko jedva prodjes pa udaris u raspali delta sat

Sent from my iPhone using Tapatalk

A da mu neko ko je u bg zovne inspekciju pa da se uredi nesto ili da se dosapne bastacu pa da fino pokupi te stolice

Kad su mogli plato ispred crkve Sv Marka da urade samo da bi se raširila bašta kafića, šta im teško da ovde zažmure na lika za koga sam tokom cele rekonstrukcije strahovao da neće odstupiti od ranije zauzete površine.

Jedina sreća u ovoj nesreći od sistema jeste što barem ove bašte ne ostavljaju trajan ožiljak na gradu kao nadogrdnje i opšti urbanistički haos. Ostaje da se nadamo da će jednog dana neke generacije biti pametnije od nas danas.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=621904#p621904:2nl75r7v je napisao(la):
gishko » 11 May 2019 22:17[/url]":2nl75r7v]Jedina sreća u ovoj nesreći od sistema jeste što barem ove bašte ne ostavljaju trajan ožiljak na gradu kao nadogrdnje i opšti urbanistički haos. Ostaje da se nadamo da će jednog dana neke generacije biti pametnije od nas danas.

Па наравно да ће бити, само што кад они заврше с тим Трг Републике неће ни постојати. Можда и оће али на неком скроз другом месту

Супер за блеју , туристи ће уживати у чарима наших баштица.

u zivotu sam mozda tri puta seo u taj kafic a kako sam dugo radio u neposrednoj blizini prosao sam pored milion puta. znaci nisam neki fan niti konkretnog kafica niti blejanja u basti ali stvarno ne vidim toliki problem u njenom postojanju. postoji sasvim dovoljno prostora da se prodje i kroz bastu pored same zgrade i da se basta zaobidje i prodje blize spomeniku. visi mi je smetao autobus za transfuziju krvi koji je prilicno cesto bio parkiran pored. btw, redovan sam davalac krvi, da se odmah pohvalim i izbegnem nepotrebnu raspravu u tom pravcu. za sam cin davanja krvi i edukaciju stanovnistva postoje prikladniji nacini i mesta a glavni glradski trg valjda i treba da bude mesto za kulturu, ugostiteljstvo i turizam.

ajde da sklonimo sve baste sa trga, pocev od ove pa sve do mazestika npr... bice mesta i za veliki a ne mali fudbal ako se nekom priigra

razgradjevinar...omasio si poentu...nikome, tj barem meni ne smeta taj kafic...tj logicno je i treba da bude tu...smetaju nam proporcije te baste koja blokira prirodne tomove pesaka...ipak su ovo pesacke zone a ne sedacke...

Treba da postoje granice zauzeća javnih površina i da ona budu na pogodnim mestima za to. A to se kod nas odavno ne dešava. Sem toga, ako grad misli da je potreban i ovaj tip usluge baš u ovom obimu, onda neka ONI odvoje od GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA posebne placeve, pa NJIH predvide za kafanske bašte, kioske, šatre, promocije i ostale komercijalne potrebe. Zar su oni koji plaćaju klasične radnje u zgradama budale? Zašto i oni nisu na ulici? Međutim grad to naravno ne radi. Ne odvaja od građevinskog zemljišta, nego samo od javnih površina! Ne daje svoje, i ono što je njima vrednost, nego daje NAŠ prostor i uzimaju NAMA od našeg udela u gradu! To je lopovluk. Urbanističkim planom se predvidi kolike su površine potrebna za šta, pa se iz ukupnog fonda gradskog zemljišta odvoje tolike površine i opredele baš za to. Ma šta "to" bilo. Prostor za kiosk, kafansku baštu ili za prezentaciju, nebitno. A ne da se UVEK uzima od javnih površina. Klasična krađa. Na mala vrata se radi preraspodela resursa grada van plana namene zemljišta.

Međutim, ne treba se čuditi. Sa tačke gledišta gradskih vlasti glavni razlog čitave rekonstrukcije Trga Republike i jeste otvaranje mogućnosti da se iznajmi više prostora. Zato i rade. Ni travnjak ni javna klupa ne donose pare. Imaćemo non-stop vašar u centru grada, i to je to. I to će tako biti sve dok se grad vidi kao plen, a gradski prostor samo kao potencijal za zaradu. Ili dok se poziva protiv "politizacije" problema kao da je to prljava reč, i kao da čitav smisao postojanja političkih patrija nije upravo da preuzmu i dalje zastupaju svaki problem ili potencijal koji se pojavi u javnoj raspravi. Samo zbog toga i postoje, i zbog toga ih plaćamo. Ali ako se sve druge političke partije posmatraju samo kao suparnička mafija koja bi da otme deo kolača, a narod samo kao stado, ili recimo njiva oko koje se bore potencijalni "posednici", onda mrka kapa što se nas tiče.

Naprimer ovo je neko makar prećutno morao da dozvoli. Tako će biti i na Trgu. Pogled na fontanu Ribar na Kalemegdanu:

Pogledajte prilog 2
Posle su se preselili na sred Zemunskog keja. Oni naravno nekome plaćaju, nisu se intalirali na ovim mestima tek tako, zato što imaju "jako obezbeđenje".

Pogledajte prilog 1

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=621999#p621999:1u83j9di je napisao(la):
Bulbulderac17 » 12 May 2019 04:23 pm[/url]":1u83j9di]razgradjevinar...omasio si poentu...nikome, tj barem meni ne smeta taj kafic...tj logicno je i treba da bude tu...smetaju nam proporcije te baste koja blokira prirodne tomove pesaka...ipak su ovo pesacke zone a ne sedacke...

nisam omasio poentu nego imam suprotno misljenje.

basta ne ometa pesacke tokove u meri u kojoj je to problem. njene proporcije su u skladu sa sa njenom pozicijom na trgu. trg ne vidim iskljucivo kao pesacki koridor, naprotiv. trg je i mesto susreta na kome se i provodi vreme. ipak nije to ni basta na sred trim staze kako je neki vide

Basta ima visak stolova svugdje po red i plus provlace divlje kablove ...

Vrh