Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=616866#p616866:g640ikah je napisao(la):
relja » 16 Apr 2019 01:31 pm[/url]":g640ikah]U toku je sistematsko uklanjanje simbola i obeležja grada zbog zamene i nametanja novih.

Go**** mali.

Upravo !

Ja sam iskreno SOKIRAN zbog ovog uklanjanja starih rasvetnih stubova oko spomenika. Gov**** jedni bezobrazni ! Ono sto komunjare nisu unistile ovi ce da dokrajce...nazalost vec su ! :evil: :evil: :evil:

Mislim da se preteruje oko ove patine. Da li to znaci da treba i na hramu da je skidamo?
7197b15997837497c5d95392f0cd75d4.jpg

Послато са SM-N960F уз помоћ Тапатока
d15a4d672ff9fd693696c53d297a01cb.jpg

Skidanje patine sa spomenika meni je slicno kao skidanje prasine sa starih neprocenjivih boca vina. Od kipa slobode do praskih kupola i tornjeva niko nikad nije skidao patinu. Caraki Bec nije skinuo sa svoje becke opere ali ce srbin da ispuskira spomenik :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=618292#p618292:2zc0fb7a je napisao(la):
zexland » Pon Apr 22, 2019 11:38 pm[/url]":2zc0fb7a]Vi pricate o patini, a ovi odnesose sva 4 stuba stare rasvete...

Videli smo i ja sam vec napisao da je meni lepse bez tih stubova. Opet to je samo moje misljenje i utisak koji ne namecem nikome. Zato i sluzi forum da razmenimo misljenja, pogotovo kad su dijametralno suprotna.

Sa druge strane, elektricne instalacije su ostale, to verovatno znaci da ce ih posle restauracije vratiti rasvetu. Kad smo vec kod rasvete, da li neko zna kad je postavljena u ovom obliku?

Ja se licno bojim da ce ako se ukloni patina, spomenik izgledati kao neki novokomponovani iz Skoplja, a ne kao da je tu stotinu i vise godina.

I meni je lepse bez stubova.

I sa patinom mi je lepse. Daje neki smek, vidi se trag prirode i vremena, a ne samo ljudsko delo. Generalno me malo nervira kad je sve pod konac, asocira me na fasizam, da i ja upotrebim taj izraz ovde kada se vec koristi za sve i svasta ovih dana :mrgreen:

Jeste da nam Mihailo izgleda malo kao Night King, ali na primer tako izgleda i Kip slobode, a to je jedan od simbola nase planete i ne znam da se neko zgrozava kada ga gleda i misli kakvi su klosari ovi Njujorcani.

df8a87c70b2e24f53cebb462757bfc0d_original.jpg

Nasem jos fali malo da se taj prosec zavrsi i da se boje ujednace. A i nesto sam ubedjen da ce Night King na kraju biti pozitivan lika tako da sta fali da lici? :mrgreen:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=618271#p618271:zxhgncu9 je napisao(la):
Vox91 » 22 Apr 2019 08:44 pm[/url]":zxhgncu9]Knežev spomenik očajno izgleda..Nema logike da u 21. veku zaštitu bronze zasnivamo na taloženju slojeva patine i da spomenici bilo gde u svetu izgledaju kao da je po njima nešto prosuto...
Mora da postoje neka hemijska sredstva kojima bi povremeno trebalo premazivati spomenik radi zaštite..Čišćenje s vremena na vreme se podrazumeva.
Naravno da postoje sredstva. I firme koje se samo time bave. Problem je što to košta i što je u pitanju "kultura", pa skoro svuda prvo štede na tome. Pošto je to trivijalno: Prosto se ubedi narod a tako mora da bude i da je zelena maska koja bronzu bukvalno jede i koja skulpturu postepeno izmeni do neprepoznatljivosti izuzetno poželjni znak "starine", dok patina štiti sasvim dovoljno. A ništa od toga nije tačno.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=618286#p618286:zxhgncu9 je napisao(la):
Vračarac » 22 Apr 2019 10:17 pm[/url]":zxhgncu9]Skidanje patine sa spomenika meni je slicno kao skidanje prasine sa starih neprocenjivih boca vina. Od kipa slobode do praskih kupola i tornjeva niko nikad nije skidao patinu. Caraki Bec nije skinuo sa svoje becke opere ali ce srbin da ispuskira spomenik :)
To ni izdaleka nije tačno. Krov je jedno, a skulptura drugo. Isto kao i ogromni spomenici kao Kip slobode i spomenici manjih površina. Razlika je u tome koliko ima i koliko su za doživljaj i poruku značajni sitni detalji koji nestaju prvi. Na bronzanom krovu ih i nema, a na Kipu slobode su tako ogromni da je njihova degradacija beznačjna dok zelena skrama iz daljine izgleda ravnomerna, pa vizuelno ne menja ništa. U naprednijim državama najvažnijim spomenicima se pridaje ogromna pažnja. Evo sajta firme koja se time bavi, pa pročitaj šta je sve moguće i koje su spomenike sredili i zaštitili. Galerija njihovih poslova

https://antiquebronze.co.uk/gallery/

Sve je ovo na otvorenom prostoru, održavano i zaštićeno. I TO je pravi znak vrednosti skulpture, pažnja koja joj se posvećuje, a ne ako Knez liči na zombija.

Charles.jpg

eros.jpg

Sir_Havelock.jpg

Queen_Victoria.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=618292#p618292:3h92k578 je napisao(la):
zexland » 22 Apr 2019 10:38 pm[/url]":3h92k578]Vi pricate o patini, a ovi odnesose sva 4 stuba stare rasvete...
Izvini, ali to je logična posledica široke i bezuslovne podrške ideologiji "trgova kao praznih prostora". Upravo ovde, a ne samo u Gradu. Oni imaju svoju posebnu i odavno očiglednu želju da oslobode što je moguće više javnih površina za komercijalne događaje, za šatre, bine i za izdavanje (jer ako ih već ne mogu pretvoriti u građevinsku parcelu, mogu bar da na njima trajno zarađuju). A onda stubovi smetaju. Oduzimaju prostor od praznine. Tako je nastao (naravno) prazni Cvetni trg, i zato ona bedna šaka ljudi koja ponekad sedi u đubretu i na masnim kamenim stepenicama ispred Doma Omladine sada izgleda tako jadno i klošarski u odnosu na ambijent i ljude oko starih drvenih klupa i nekadašnje zelene površine. Jeste, plato ispred D.O. naoko izgleda "čistije" i pravilnije, ali je to bedna uteha ako je kriterijum šta ljudima stvarno treba, a ne nečija akademska, pogrešno shvaćna i apstraktna urbanistička ideologija. Ne kažem da je Trg Republke uporediv sa njima, naravno da nije, i na njemu je zaista bilo neophodno više slobodnog prostora nego što ga je bilo, ali su stubovi nestali i zato što je bilo unapred jasno da će se bar to lako opravdati imajući u vidu ovdašnje stavove. Pa za ovo nije tako jednostavno optuživati samo Gradske vlasti.

Pogledajte prilog 5
Pogledajte prilog 4
Pogledajte prilog 3
Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 1
Da je i ovo bilo očišćeno i zaštićeno, pa da sine kao nekada ...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=618314#p618314:wpc6vh7j je napisao(la):
Beki » 23 Apr 2019 12:35 am[/url]":wpc6vh7j]
Nasem jos fali malo da se taj prosec zavrsi i da se boje ujednace. A i nesto sam ubedjen da ce Night King na kraju biti pozitivan lika tako da sta fali da lici? :mrgreen:
Neće se boje ujednačiti. Kad nisu za 130 godina neće ni sad. To se dešava samo na velikim površinama sa malo oštrih krivina koja su svuda jednako izložena vodi i pticama. A ne na manjim skulpturama koje imaju mnogo malih udubljenja i neravnina. Izgledaće sve gore i gore. Ili, u mitološko-filmskoj terminologiji, kao da je mrtav i nesahranjen sve duže i duže, polako gubeći i oštrinu i ovozemaljsku definisanost oblika.

Sta reci...Zuma-apsolutni pobednik demagogije. Uhvati se za odredjenu temu, malo je zagrebe i vec da sebi za pravo da sa pozicije nekoga ko "dobro" zna materiju, maltretira ostale forumase postovima koji imaju jedino za cilj da dokazu da je on bio u pravu! Ne znam zasto mu bilo ko i odgovar. Cela ova prica oko patine je neozbiljna.

@Abraham
Najbolje je kolega, kada te neko "maltretira" mišljenjem, u vidu teksta, a nemaš želju da čitaš - zamrači ga jednim klikom, i kao da ne postoji!
Iznositi subjektivno mišljenje o nekome na otvorenom forumu, govoriti o nekome u trećem licu ko je dostupan za razgovor, davati nekakvu pseudo-intelektualnu "analizu" o nečemu ili nekome, jeste ružno i nekulturno. Najblaže rečeno.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=618318#p618318:2vwfbygy je napisao(la):
Zuma » 23 Apr 2019 01:49 am[/url]":2vwfbygy]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=618292#p618292:2vwfbygy je napisao(la):
zexland » 22 Apr 2019 10:38 pm[/url]":2vwfbygy]Vi pricate o patini, a ovi odnesose sva 4 stuba stare rasvete...
Izvini, ali to je logična posledica široke i bezuslovne podrške ideologiji "trgova kao praznih prostora". Upravo ovde, a ne samo u Gradu. Oni imaju svoju posebnu i odavno očiglednu želju da oslobode što je moguće više javnih površina za komercijalne događaje, za šatre, bine i za izdavanje (jer ako ih već ne mogu pretvoriti u građevinsku parcelu, mogu bar da na njima trajno zarađuju). A onda stubovi smetaju. Oduzimaju prostor od praznine. Tako je nastao (naravno) prazni Cvetni trg, i zato ona bedna šaka ljudi koja ponekad sedi u đubretu i na masnim kamenim stepenicama ispred Doma Omladine sada izgleda tako jadno i klošarski u odnosu na ambijent i ljude oko starih drvenih klupa i nekadašnje zelene površine. Jeste, plato ispred D.O. naoko izgleda "čistije" i pravilnije, ali je to bedna uteha ako je kriterijum šta ljudima stvarno treba, a ne nečija akademska, pogrešno shvaćna i apstraktna urbanistička ideologija. Ne kažem da je Trg Republke uporediv sa njima, naravno da nije, i na njemu je zaista bilo neophodno više slobodnog prostora nego što ga je bilo, ali su stubovi nestali i zato što je bilo unapred jasno da će se bar to lako opravdati imajući u vidu ovdašnje stavove. Pa za ovo nije tako jednostavno optuživati samo Gradske vlasti.

Da je i ovo bilo očišćeno i zaštićeno, pa da sine kao nekada ...

Hvala ti za fotke. Mozda nekim cudom se ispostavi da im je plan da ih skinu, konzerviraju i ponovo vrate...ali cisto sumnjam jer je baza unistena.

A koga otpuziti za ovaj mini genocid?

Stubovi predratne ukrasne rasvete oko spomenika knezu Mihailu koji su bili deo same postavke spomenika skoro čitav vek,i identifikacija citavog prostora trga ! Ne mogu da verujem da su ljudi toliko povrsni i gledaju da li im je lepse ili nije sa njima ili bez njih, kada se uopste ne radi o tome, vec o identitetu prostora koji je uveliko bio prepoznatljiv sa ovim stubovima.

Da se ovako nesto desilo u Francuskoj ili Italiji neko bi isao u zatvor, dok naravno ovi stubovi ce kod nas zavrsiti u vrtovima partijskih drugova.

Déjà vu na poluostrvu krvi i meda.

Zovi me povrsnim koliko hoces, ali za cetiri ruzne bandere ne mogu da zalim. Naravno da treba ispitati sta je sa njima i gde su zavrsili i da je kriminal ako zavrse u necijem dvoristu, ali mi ta prica oko identifikacije prostora trga ne pije vodu, to onda mozemo da kazemo i za one nakazne zardinjere. Ok, one su mladje, ali da zamislimo da sada nisu skinute i da ih za sto godina neko skine, ne bih se sigurno bunio protiv toga, poenta je ista. Sa zadovoljstvom cu gledati kako ruse Staklenac makar i za 500 godina. Ako nekim cudom budem ziv :mrgreen:

Stvari se menjaju, unapredjuju u skladu sa vremenom i potrebama gradjana. I ta rasveta je zamenila neku drugu koja je tada definisala taj prostor.

Kafana-Dardaneli-iza-spomenika-Knezu-Mihailu.jpg

Jednostavno ne prihvatam da vrednost necemu daje samo njegova starost. Stubove nek stave negde na Skadarliju ili tako negde. Svakako da je veliki skandal sto niko nije objasnio gde su stubovi i sta je sa njima. Ako ih srede i postave na neko drugo mesto, to ce po meni biti prihvatljivo tj. najbolje moguce resenje.

Ja ne razumem zašto bi ih onako uredno poređali sa strane ako će da ih se otarase. Mislim da će da ih očiste i vrate, i da će sva ova drama oko rasvete da bude uzaludna.

hmmmm.. ako nikome ne smeta da spomenik Knezu Mihailu izgleda kao utvara ili jedan od jahaca apokalipose, ako mu dodamo kapuljacu umesto kape koju je vajar E Paci navodno zaboravio, i narednih xxx godina zbog ocuvanja patine kao nekog dokaza starosti ( ne verujem da vajari zamisljaju patinu kao obelezje svog dela jer bi je odmah sami i patinirali) onda neka je ovako.
Meni se ovakav lik Kneza ne svidja i mislim da ga treba vratiti u izvorno stanje.

.
.

A da se nekako veštački patniraju ove šupljine, tj, delovi gde se patina nije pojavila?

Meni se čini da nepatiniran spomenik bolje prikazuje detalje.

Mislim da bi bilo najbolje da nadjemo nekog malo strucnijeg u toj oblasti da nam sve lepo objasni, ne ovako mi da nagadjamo i koristimo gugl. Ja realno mogu samo da nagadjam da ce boje vremenom ujednaciti, ali isto tako Zuma moze samo isto da nagadja da nece, iako on nastupa sa mnogo vise samopouzdanja i izgleda kao da si sigurnoscu to tvrdi :grand:

Stvar je ukusa, meni je recimo Kip slobode lepsi sada nego u originalnom stanju. E, sad, treba videti da li ovo nas Mihailo moze da se ostavi u ovoj zelenoj boji, ali da se opet nekako upristoji i da ne izgleda kao da su ga vandali posuli farbom. Da li je to moguce ili nije, da li to samo vreme moze da odradi ili nece nikada, to iskreno ne znam. Nije sramota priznati :sesir:

lLIPcdz.jpg

Споменик може да се очисти и да се убрзано патинирају само одређени сегменти, постоје хемикалије за то. Вајар Ивановић их је користио код споменика у Гроцкој.

Kip slobode i Knez Mihailo nisu za poređenje, zato što svako ko pogleda slike može da vidi da Kip Slobode ima kolko tolko homogenu patinu. Dok ona na Knezu izgleda kao da ga je neko godinama polivao ptičjim go***ma i kiselinom, pa su gornji delovi i sve što štrči zeleni a sve ostalo brljavo crno i izmazano.

Drugo, Kip Slobode je ogroman i uvek se gleda sa više kilometara, a čak i kad se gleda sa ostrva na kome je, sama statua je uvek par desetina metara daleko od posmatrača. Knez, s druge strane, je em mnogo manji i sadržajniji detaljima, em se gleda iz blizine. I dok Kip Slobode može da ima ''mrlje'' veličine nekoliko metara a da to ne kvari celokupan izgled, na Knezu je dovoljno samo par tragova da naprave svinjac.

Treće, Kip Slobode stoji na svom ostrvu, iza njega su uvek plavo nebo i zaliv, a samo postolje mu je u boji koja se odlično uklapa sa tom zelenkastom bojom patine i zajedno prave sasvim lep i unikatan kontrast. A Knez stoji na belom postolju, kome tirkizna patina stoji ko piletu sise. I okružen je zgradama koje uopšte ne doprinose kontrastu i isticanju njegovih detalja. Neću da kačim slike jer je tema već pretrpana njima, ali sve koji bi da porede Kip Slobode i Kneza pozivam da pogledaju njihove tipične fotografije pa da zapišu sve sličnosti i razlike između njih. Jer je razlika mnogo više.

I za kraj, pošto vidim da se opet poteže ta priča kako je u drugim zemljama i gradovima... Da, mnogo je primera spomenika iz raznih gradova kojima se patina namerno ostavlja. Ali to što ste našli slike takvih primera sa patinama ne znači da su im svi spomenici takvi. Naprotiv, većina spomenika po svetu koje sam video, bili su bez patine i uvek uglancani. Tek poneki se prekriva ili ostavlja u patini, i to obično ako tako pravi bolji ambijent i utisak. I to je normalno, jer kad imate 500 spomenika u istoj crnoj boji, logično je da ćete poželeti da njih 20ak učinite malo drugačijim. Ali nisam video da neko u centru grada neguje izbrljanu patinu, ptičja go**a i zombi tematiku na jednom od svojih najbitnijih spomenika.

Slucajno ili namerno na kipu slobode oci i usta su uradjene tako da su potpuno u ravni lica i ne izgkedaju kao rupe sto je slucaj sa Knezom. Naravno tu i efekat osvetljenosti tj. senki lica ima ulogu. Mozda se Paci i zeznuo ili je imao uticaj izgled venecijanskih maski ja stvarno nemam pojma i kao laik mogu samo da komentarisem sadasnji izgled lica koji je nazalost groteskan.

I ja imam utisak da je spomenik sam po sebi takav i da nije samo to patine. On ima te upale oci koje mu daju na zombi efektu, sa patinom ili bez.

Spomenik treba očistiti i kasnije održavati čistim - npr. spomenik Petru Velikom u Sankt Peterburgu jednom godišnje glancaju djaci vojne škole i to im je ritual. Takodje, još važnije- treba vratiti u izvorno stanje i postament spomenika. Izmedju dva rata su dodali mermerne kugle u uglovima, kao i stepenike koji čine da taj postament izgleda kao torta. Ovi dekorativni kandelabri koji su isto postavljeni u medjuratnom periodu narušavaju originalan izgled spomenika i odvlače pažnju od njegovog sagledavanja. Ipak, slažem se sa Zeksom da su oni u medjuvremenu postali deo identiteta Trga, tako bi trebalo i da ostanu na njemu, ali na nekom drugom mestu - recimo uz zgradu Muzeja. Nekad su dva takva kandelabra i stajala na stepenicama ispred Muzeja.

Što se tiče spomenika, ponavljam se već, ali što se mene tiče - samo vraćanje u originalni izgled dolazi u obzir. Sva kasnija dodavanja koječega narušavaju autentičnost. Originalno rešenje bi uvek trebalo zadržavati, a u ovom slučaju je po mom mišljenju i najlepše:

Evo je sta je rekla Lidija Kotur iz Zavoda za zaštitu spomenika 2012.godine
Građanima se čini i da je spomenik deformisan, da je lice Kneza Mihaila iskrivljeno i da je postamentu potrebna hitna rekonstrukcija. Međutim, Kotururova navodi da je sve to subjektivan utisak najverovatnije zbog patine, zelene mase koja se stvara usled atmosferskog uticaja, zbog čađi i ptičjeg izmeta. I zaista, Knez Mihailo laiku izgleda kao da je obojen zelenom bojom.

- Potpuno skidanje patine bi bilo problematično jer bi onda bronza bila ugrožena. Samo lice nije deformisano, pa mi bismo to prvi primetili - kaže Koturova.

Tako je odgovorila jer su nesposobni i lenji. Mrzi ih da se bakću sa čišćenjem spomenika, a verovatno i ne znaju kako se to radi i da li će rezultat njihovog rada biti lošiji izgled spomenika nego što je slučaj sada.. Smešno je da u 21. veku najbolja zaštita za bronzane spomenike bude taloženje padavina i izmeta ptica i da još to zagovaraju "stručnjaci"..

Vrh