[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=579431#p579431:m40ounis je napisao(la):
dex libris » 06 Nov 2018 09:09 am[/url]":m40ounis]
@Zumo, površina pod staklom bi bila ogromna, mnogo veća nego na ovoj tvojoj slici, pogotovo ako bi se želela i prezentacija šanca sa mostom.. Potpuno bi razbila trg.. Osim toga, drugi deo temelja kapije, kod pozorišta, mogao bi da se prezentuje samo delimično zbog budućih tramvajskih šina - a to bi tek bilo nesrećno rešenje.
Upravo sam zbog toga od početka predlagao da ne bude cela površina kapije pod staklom nego da na površini bude samo niz manjih staklenih prozora u podzemlje. Kao na ovoj slici ako zamislimo da su ružičasti blokovi staklo.
To ne bi bilo previše vizuelno nametljivo, neutralna siva boja sa mat antirefleksivnom površinom, a u meri u kojoj jeste vidljivo bi izgledalo kao neki ukrasni geometrijski dezen na pločniku. Uklopilo bi se sa drugim šarama u ostatku trga. Kao ovde, samo bitno manja staklena površina u jednom bloku susednih stakala.
Što se tiče dela kapije ispod ulice, sada izgleda da će konture kapije biti manje dugačke nego na toj slici, tj da će manje ulaziti u ulicu. Gornju konturu sam nacrtao zbog toga što u do tada iskopanom nisam video ulaz u bočni pešački prolaz, za koji smo po onom starom opisu kapije pretpostavljali da mora da postoji (sad vidim da se i taj pasos može drugačije tumačiti), pa mi je pretpostavka bila da je iskopani deo sa isturenim bočnim kamenom pešački, a ne kolski ulaz. Što bi značilo da ćemo posle iskopati još dva reda bočnih stubova. Međutim, sada izgleda da je ipak iskopan glavni kolski ulaz, a ne pešački, što ukida dva pretpostavljena dodatna reda bočnih stubova uz pešačke prolaze, tj kapija verovatno neće biti toliko izdužena pa će manje ulaziti u ulicu nego što je tu nacrtano. Tako je problem prezentacije u delu ispod ulice manji.
Takođe, ideja sa više razbacanih prozora u podzemlje, a ne sa jednim kontinualnim staklom, omogućuje i provlačenje šina između stakala, po delu ispod koga kapija čak može biti i zatrpana, ili bi bar šine mogle imati drugu vrstu veoma čvrstog oslonca. I na kraju, ako baš mora i ako kapija ulazi manje u ulicu, može se sasvim izostaviti prikaz tog ćoška kapije, ionako je simetrična, a zatrpani deo tada ne bi bio veliki, ne kao na gornjoj slici.
Što se tiče ideje prezentacije u podzemnoj prostoriji, još uvek ne znam šta o tome da mislim jer još uvek nije jasno da li bi se išta zanimljivo videlo toliko duboko u zemlji. Koliko se kapija pruža u zemlju? Ima li podzemne prostorije? Da li je dubok samo prednji odbrambeni zid, onaj koji čini bočni zid šanca, a ne ostali? Kako prikazati nivo ulaza sa delom mosta ako su previše visoko, tj u plafonu podzemne prostorije? Da li je to uopšte moguće i na šta bi sve zajedno ličilo? Pomalo sam skeptičan oko te ideje, ali recimo da ostaje da se ona proveri posle daljeg iskopavanja.