Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Ostaci Kapije za sada imaju vise smisla ovako kada se gledaju iz pticje perspektive, mi jos ne znamo kakvi su to zidovi ispod zemlje, sem onog malog uzorka, koji ne izgleda posebno spektakularno.

Jednom, ne tako davno, je bio aktuelan render sa ekspoziturom narodnog muzeja ispod povrsine Trga Republike (a metro je bio jos dublje, cini mi se.)
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=579431#p579431:m40ounis je napisao(la):
dex libris » 06 Nov 2018 09:09 am[/url]":m40ounis]
@Zumo, površina pod staklom bi bila ogromna, mnogo veća nego na ovoj tvojoj slici, pogotovo ako bi se želela i prezentacija šanca sa mostom.. Potpuno bi razbila trg.. Osim toga, drugi deo temelja kapije, kod pozorišta, mogao bi da se prezentuje samo delimično zbog budućih tramvajskih šina - a to bi tek bilo nesrećno rešenje.

file.php
Upravo sam zbog toga od početka predlagao da ne bude cela površina kapije pod staklom nego da na površini bude samo niz manjih staklenih prozora u podzemlje. Kao na ovoj slici ako zamislimo da su ružičasti blokovi staklo.

file.php


To ne bi bilo previše vizuelno nametljivo, neutralna siva boja sa mat antirefleksivnom površinom, a u meri u kojoj jeste vidljivo bi izgledalo kao neki ukrasni geometrijski dezen na pločniku. Uklopilo bi se sa drugim šarama u ostatku trga. Kao ovde, samo bitno manja staklena površina u jednom bloku susednih stakala.

file.php


Što se tiče dela kapije ispod ulice, sada izgleda da će konture kapije biti manje dugačke nego na toj slici, tj da će manje ulaziti u ulicu. Gornju konturu sam nacrtao zbog toga što u do tada iskopanom nisam video ulaz u bočni pešački prolaz, za koji smo po onom starom opisu kapije pretpostavljali da mora da postoji (sad vidim da se i taj pasos može drugačije tumačiti), pa mi je pretpostavka bila da je iskopani deo sa isturenim bočnim kamenom pešački, a ne kolski ulaz. Što bi značilo da ćemo posle iskopati još dva reda bočnih stubova. Međutim, sada izgleda da je ipak iskopan glavni kolski ulaz, a ne pešački, što ukida dva pretpostavljena dodatna reda bočnih stubova uz pešačke prolaze, tj kapija verovatno neće biti toliko izdužena pa će manje ulaziti u ulicu nego što je tu nacrtano. Tako je problem prezentacije u delu ispod ulice manji.

Takođe, ideja sa više razbacanih prozora u podzemlje, a ne sa jednim kontinualnim staklom, omogućuje i provlačenje šina između stakala, po delu ispod koga kapija čak može biti i zatrpana, ili bi bar šine mogle imati drugu vrstu veoma čvrstog oslonca. I na kraju, ako baš mora i ako kapija ulazi manje u ulicu, može se sasvim izostaviti prikaz tog ćoška kapije, ionako je simetrična, a zatrpani deo tada ne bi bio veliki, ne kao na gornjoj slici.

Što se tiče ideje prezentacije u podzemnoj prostoriji, još uvek ne znam šta o tome da mislim jer još uvek nije jasno da li bi se išta zanimljivo videlo toliko duboko u zemlji. Koliko se kapija pruža u zemlju? Ima li podzemne prostorije? Da li je dubok samo prednji odbrambeni zid, onaj koji čini bočni zid šanca, a ne ostali? Kako prikazati nivo ulaza sa delom mosta ako su previše visoko, tj u plafonu podzemne prostorije? Da li je to uopšte moguće i na šta bi sve zajedno ličilo? Pomalo sam skeptičan oko te ideje, ali recimo da ostaje da se ona proveri posle daljeg iskopavanja.
 
Eh da je ova rekonstrukcija iskorišćenja za neko dublje kopanje i pravljenje pripreme za metro i tu ekspozituru...

Imaćemo godinu dana raskopan Trg zbog popločavanja, a kada se bude metro gradio, to neće biti završeno za manje od 2 godine (imamo primer iz Kopenhagena gde su radovi već godinama na glavnom Trgu za metro, ali mislim da je tamo baš ozbiljan projekat)

 
Iskopati Rajicevu onoliko duboko ocito nije bila nemoguca mislija.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=579466#p579466:3fgty1h5 je napisao(la):
varos kapija » 06 Nov 2018 12:35 pm[/url]":3fgty1h5]A da se ugledaju na onaj projekat iz Krusevca i kapiju predstave samo jednom (providnom) tablom ovako nekako...

34319031_178296836203633_2711374568626323456_o.png


Preuzeto sa https://www.facebook.com/elazar.rs/

PS jasno mi je da je tacan izgled kapije nepoznanica
Dobra ideja. Ali to je nedostajući nadzemni deo i sasvim je nezavisno od prezentacije podzemnog dela. Kad se bude sve iskopalo imaćemo bar kompletan presek kapije u njenom podnožiju, pa bi se nešto ovakvo moglo nacrtati a da samo delimično bude pogađanje.
 
Treba imati u vidu koliko i kako izgleda pravljenje jedne podzemne stanice metroa.

Evo još jedne slike iz Kopenhagena (radovi traju već 3 ili 4 godine)



Imajući ovo u vidu, postaje očigledno šta nas čeka kada se bude gradila stanica metroa (sa svim podzemnim prolazima na Trgu.
 
Svi vi što pišete o budućem kopanju metro stanice na Trgu, prekopavanju tek sredjenog prostora i inkorporisanju zidina šanca u podzemnu stanicu i takvo prezentovanje ovih ostataka - ne pazite na času..Vesić je nedavno rekao da se radi projekat za javnu garažu na Trgu na mestu Staklenca, gde će ispod tog prostora biti metro stanica, a iznad zgrada Opere.. Dakle, tamo će biti kopanja i tamo će biti ulazi u stanicu na Trgu, a ne na prostoru Trga koji se sada rekonstruiše..Naravno, Vesiću ne treba bezrezervno verovati, ali i poslednjih meseci smo slušali najave o stanici na Trgu koja će biti negde na prostoru sadašnjeg parka i Staklenca..Zato se taj prostor sada i ne dira, nego se rekonstruiše i popločava deo Trga koji kasnije najverovatnije neće biti ugrožen i okupiran radovima na metrou.
 
Nadam se da je bar ova Vesićeva najava tačna. Naravno da nisam uzimao u obzir tu najavu jer, kao što i sam kažeš, ne treba mu verovati.

Ipak, mislim da taj prostor gde je sada Staklenac (i plato do kolovoza) nije dovoljno veliki za površinske radove za metro stanicu i garažu.
 
Metro stanica u ovoj zoni tesko da je ostvarljiva. Iz mnogo razloga. Sto je i dobro. Iz mnogo razloga.
Narod koji ne moze da odrzava i upravlja podzemnim pesackim prolazom, nije spreman za metro. To se vidi na prvi pogled.
Opera nije realna ( radili smo to na 4. godini ), imamo NP na dva metra, a i slazem se Cvorovicem po pitanju opere u Srba.

Ono sto je izvodljivije je pazljivo ukomponovan i izgradjen pesacki podvoznjak ( pokusao bih to i da odrzavam ), sa Stambol kapijom na nivou -1 i vezom sa Francuskom i necim sto ce biti u bloku Staklenca. Ovo bi se uklopilo u ideju o pesackoj ruti na potezu zidina iz 18. veka.
Podvoznjak je potreban jer je tesko izmestiti saobracaj Terazije-Francuska.

Ja bih napravio galeriju izmedju temelja Stambol kapije povezanu sa NM. Time bi ceo trg dobio novu dimenziju - podzemnu.

Realan je nazalost podzemni parking, jer zivimo u doba otimanja resursa, a parking je resurs zgodan za pljackanje.
 
Tazlika izmedu pesackog podvoznjaka i podzemnog prolaza
I ako je to covic reko mora da je tako ...
Metro stanica je ostvariva samo pitanje koliko para i da metro je potreban ...
 
... a i slazem se Cvorovicem po pitanju opere u Srba.

A: "Znači, bio si stvarno u pozorištu?"
B: "Daaa."
C: "Eeee, šta sve čovek mora da trpi zbog razbojnika."
A: "Šta si gledao u Operi?"
B: "Njih. Opera mi je bila u drugom planu."
B: "Pitao sam se zašto idu u pozorište. Međutim, kada je predstava počela, sve mi je postalo jasno. Mogli su na miru da se dogovaraju, jer se oni sa bine deru non-stop."

:wink: :lool:
 
Vesti sa Trga Republike. Bili su vredni pa ima par novih detalja.

Rupa ispod ulaza je postala zaista duboka, a na bedemu se pojavila zanimljiva kombinacija belog kamena i cigle. Iznenađenje je međutim novi zid duboko u šancu, paralelno bedemu kapije.

Pogledajte prilog 14
Pogledajte prilog 13
Isto, iz drugog ugla. Ivično kamenje nije vertikalno jedno iznad drugog, već ide ukoso.

Pogledajte prilog 7
Detaljnije.

Pogledajte prilog 12
Pitanje je dokle ovo ide u dubinu.

Pogledajte prilog 11
Pogledajte prilog 9
Pogledajte prilog 8
Nasuprot bedemu kapije, duboko u šancu, je ovaj zid koji takođe ide još nadole.

Pogledajte prilog 10
Deo kapije oko njenog glavnog (a možda i jedinog) ulaza je isturen u odnosu na liniju ovog njenog bočnog dela.

Pogledajte prilog 2
Veoma lepo iznenađenje je i ovaj neočekivani put ili šetalište koje vodi negde ka spomeniku Knezu Mihajlu. Ploče su u odličnom stanju i posle ovoliko vremena i dalje skoro idealno iznivelisane. Trebalo bi dovesti one likove što su popločavali Kosančićev Venac na učenje. Tako da smo na Pozorišnom trgu imali kamenu kaldrmu, drvene kocke i sada betonske ploče.

Pogledajte prilog 6
Pogledajte prilog 5
Evo najzad i bližeg pogleda na levi prednji (južni) ugao kapije. Ovde je situacija još uvek totalno nejasna. Debeli prednji zid kapije se zbog nečega završava PRE nego što se spoji sa njenim bočnim zidom. Kao da postoji ulaz sa strane? Ili je u pitanju nešto drugo. Ta dilema će morati da sačeka dalje kopanje da bi smo videli šta je naknadno zidano ili naknadno rušeno, i kako ovaj ugao izgleda malo niže od ovog nivoa.

Pogledajte prilog 4
Pogledajte prilog 3
Pogled na isti ugao sa suprotne strane.

Pogledajte prilog 1
 
Vauuuu pronadjeno je jos nekoliko cigli i par kamena!

To minimum zasluzuje da bude upisano na listi UNESCO.
 
Zavod sa zastitu spomenika ce zavrsiti istrazivanje lokaliteta do sledeceg cetvrtka, kad ce sapostiti sta je pronadjeno i izaci sa predlozima da li treba i kako sacuvati (prezentovati) to sto je pronadjeno. Na osnovu toga bice izmenjen projekat rekonstrukcije trga. Sonda koju je zuma slikao je dubine 4m. Ono sto je novo za mene sto su se sada u zavodu pojavile tvrdnje da su to ostaci starije Virtemberske kapije. Ne poznajem dovoljno istoriju Stambol kapije, koliko je to originalna austrijska, a koliko je dozidana osmanlijska. Ja je pamtim samo po pricama o nabijanju na kolac.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=579627#p579627:2bvhon9x je napisao(la):
Gazi Bengazi » 07 Nov 2018 01:05 am[/url]":2bvhon9x]Zavod sa zastitu spomenika ce zavrsiti istrazivanje lokaliteta do sledeceg cetvrtka, kad ce sapostiti sta je pronadjeno i izaci sa predlozima da li treba i kako sacuvati (prezentovati) to sto je pronadjeno. Na osnovu toga bice izmenjen projekat rekonstrukcije trga. Sonda koju je zuma slikao je dubine 4m. Ono sto je novo za mene sto su se sada u zavodu pojavile tvrdnje da su to ostaci starije Virtemberske kapije. Ne poznajem dovoljno istoriju Stambol kapije, koliko je to originalna austrijska, a koliko je dozidana osmanlijska. Ja je pamtim samo po pricama o nabijanju na kolac.

Zar to nije jedna ista građevina?
 
Šta god da je, ovo jeste prilika da se ispita. Ali sada dolazimo i do problema faznih radova jer se ne krije cela kapija ispod trenutno zauzete površine, nego bi moralo da se kopa i ka Pozorištu.

Ponavljam da najviše boli to što se tačno (u metar) znalo gde je kapija pre početka radova i da je shodno tome trebalo da se odredi drugačija dinamika radova. Gde su bili Grad i Zavod kada su dodeljivane dozvole? Ponavljam da je Grad morao da pribavi dozvolu (mišljenje ili kako god se to zove) Zavoda za zaštitu spomenika pre početka radova, a to očigledno nije urađeno.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=579627#p579627:1pzsf7zz je napisao(la):
Gazi Bengazi » 07 Нов 2018 01:05 am[/url]":1pzsf7zz] Ono sto je novo za mene sto su se sada u zavodu pojavile tvrdnje da su to ostaci starije Virtemberske kapije.

Па људи иста је то капија ... Аустријанци су је подигли и њихов назив је био Виртемберска капија. Када је град предат Османлијама, сасвим је логично да капију Османлије неће звати аустријским именом ...
 
Zato sam i napisao da je to za mene novost. Ja sam takodje mislio da je to jedna te ista kapija. Ne znam da li je cepidlacinje u nazivu, politika ili nesto drugo. Ako su ostali samo Austrijski temelji gradjevine, a sruseno sve sto su Osmanlije dozidavali, onda ima neke logike, ali mislim da ce za vecinu to i dalju biti Stambol kapija.
 
Sada je izgleda ispalo da ni to ne znaju sa sigurnošću. Uglavnom se tvrdi da je to ista kapija koju su sagradili Austrijanci. Naprimer u ovim radu Dr Ljubinke Rajković iz Godišnjaka muzeja grada Beograda ( http://www.mgb.org.rs/images/godisnjaci ... 29-242.pdf ) se tvrdi da je to ista kapija. I na drugim mestima takođe. Malo je zbunjujuće što su po mirovnom ugovoru Austrijanci trebali da sruše svoja nova utvrđenja pre povlačenja. Međutim u ovim radovima se tvrdi suprotno, a iz dokumenata takođe znamo da nije srušena ni ogromna Austrijska kasarna pored kapije, što bi se takođe moglo računati kao vojni objekat. Tako da je sasvim moguće da, recimo zbog nedostatka vremena do povlačenja, nije srušena ni varoška kapija, odnosno vojni objekti u varoši, iako jesu oni u tvrđavi. Turci se sasvim sigurno ne bi zbog toga bunili niti bi to nekome spominjali, pa to svakako jeste moguće. Međutim tek sam pre neki dan sasvim slučajno naleteo na jedan rad na drugu temu, koji u jednoj usputnoj rečenici tvrdi da su Austrijanci ipak srušili Virtembergovu varošku kapiju, a da su Turci na istom mestu kasnije sagradili svoju. Tako da ispada da u našim naučnim radovima imamo dve suprotne tvrdnje. Pa sada moramo dozvoliti mogućnost sva tri slučaja, Da jeste Austrijska, da nije, ili da je do 1740. godine samo delimično srušena, recimo samo nadzemni deo (zbog velikog posla u podzemnom delu), isto kao i 1866. godine. Ovo poslednje bi onda objasnilo tvrdnju da su iskopani temelji Austrijski, a ne Turski, bez obzira čiji je bio poslednji nadzemni deo koga više ionako nema. Ironično bi bilo da posle ovoliko "patriotskog" pisanja na Beobuildu ispadne da je "zloglasnoj" Turskoj Stambol kapiji nestao svaki trag, i da se ni fizički ne može prikazati bez obzira da li to neko hoće ili ne. Tj. naši preci bi po toj mogućnosti srušili čitav nadzemni Turski deo a ostavili samo temelje, što je Austrijska Virtmbergova kapija?? Tako da je to još jedna stvar na koju bi odgovor trebalo da da ovo iskopavanje.
 
kako se ova prica odvija tako otkrivamo fascinantne podatke iz nase istorije. na kraju ce mozda ispasti da su ovi temelji bitni samo kao sloj koji je zastitio slojeve ispod a koji kriju ko zna kakve znacajne rimske ostatke, mozda i nesto jos starije i znacajnije. bilo bi sjajno kada bi se iz ovog naprednog raskopavanja izrodilo bila sta dobro i korisno ai ja zaista tesko mogu da poverujem da ce o bilo cemu odlucivati zaista kompetentni ljudi, na osnovu svega cemu svedocimo ne postoje nikakve osnove da se tome nadamo
 
Kapiju jesu podigli Austrijanci. Nazvana je po Karlu Aleksanderu, vojvodi od Virtenberga (Karl Alexander - Württemberg) koji je bio regent karaljevine Srbije u jednom periodu, nakon sto je Austrija zauzela grad od Turaka.
 
Pronašao sam sliku sa ovim belim betonskim pločama koje su takođe otkrivene uglavnom neoštećene.

file.php

file.php


Levo je Narodno Pozorište, stara verzija, pravo je Francuska, ranije Glumačka ulica, a na tlu su verovatno iste ove ploče.

 
Odlicna fotografija trga. JA ga i danas nekako tako zamisljam, cisto, bez previse detalja.

Evo i jedne fotografije Vasine ulice sa prve izlozbe fotoamatera u Beogradu 1901-ve godine. U kadru je pogled ka trgu. Zanimljivo je sto je ovo resenje ulice slicno ili skoro isto kao ono koje se spominjalo na forumu kao najbolji nacin rekonstrukcije i kao prirodni nastavak Trga u pesacku zonu. Autor fotografije je beogradski lekar Toma Leko.

 
Vrh