I ja isto mislim da je u nekim delovima Beograda previše mačaka al reko ajd da ne budem prvi/među prvima koji će to reći.
Treba širiti svest i edukaciju među ljudima da neodgovorno hranjenje uličnih mačaka do besvesti pravi više problema nego što ih rešava. Pa sad, 200 ludih i usamljenih žena polu-beskućnika neće to poslušati, ali ako bi uticalo makar i malo, makar na njih 20 da ne prave horde mačaka i horde smeće oko njih, vredelo bi truda.
I generalno mora da se širi i podiže svest i edukacija da imati ljubimca i voleti životinje ne znači samo tovariti ih hranom, nego je i to odgovornost kao i svaka druga. I postoji način na koji se vodi briga o životinjama i način na koji se drže ljubimci. Bilo u stanu bilo napolju.
Naše društvo je u zadnje vreme puno ljudi koji se duvaju da vole i pomažu životinje a nisu ni svesni koliko su u nekim slučajevima daleko od istine. Recimo, ker koji provede 10 godina u dvorištu veličine 70 m² i izađe iz njega jednom godišnje ako i toliko, jer vlasnik misli da mu ne treba šetnja i nova iskustva jer "ima dvorište, dovoljno mu je". A znam mnogo takvih primera, gledam ih svake nedelje.
Naravno, kod većine je nemoguće dopreti im do razuma jer su ubedili sebe da ako hrane životinje i još ako su nekad udomili neko kerče ili mače, da su Isusi i dobrotvori. A to što to kerče posle postane depresivno i atrofira, propada otkucavajući 10. godinu zaredom u stanu ili dvorištu i umire od dosade, to ih ne zanima, odnosno prosto iznegiraju to i ubede sebe da su u pravu i da su dobrotvori.