Šta je novo?

Проблем неодговорних власника паса

Па има их стотинак сигурно по циганмалама широм Београда.

Malo je to a i žive u teškim izrabljivačkim uslovima. Bar jedna služba za nadzor da postoji pa gde treba da izbave konje iz mučilišta u neki azil pri Bgdu.

И онда упадаш у кршења мањинских права :) Мислим да нема азила за коње у Београду.

Ma to je lako , zaustaviš ga na ulici i zadržiš ga sat dva , za to vreme lokalna patrola ode na nj. adresu i konstatuje
Radna životinja nema adekvatno stanište, nema zalihu raži, ječma , kukuruza, sena
Dalje postupanje
Paukom do otpada se odnose konjska kola, a prikolicom za prevoz konja iz polic. brigade konj se odvozi do prvog azila.
Nastale troškove snosi vlasnik - mučitelj po izricanju mandatne kazne
Al koga je briga za ,,ganci,, konje kad ne umeju da laju av-av.

1 пробаш да га задржиш - појавити се цела родбина од њих 22 минимум за 2 минута,
2 патрола нема на коју адресу да оде зато што нема ни личне карте
3 где имаш азил за коње?

Davno bio neki tv prilog-apel o nekom azilu za konje koj je tog momenta ostajao bez hrane.Ne secam se detalja.
Ono.prvo, ko stavi i prst na patrolu, odmah sava mala 2, jednom je dovoljno za uzor, bagerom poravnati sve makar bilo i stotinu kartonki i prilepuša. Pa nek probaju opet i dr. put.

Provalio sam ih !
Treba im ,, podmetati nogu ,, na svakom koraku u svim sverama.

Vajni ljubitelji kucnih ljubimaca nakot ,,svojih,, ljubimaca (uglavnom su vlasnice kuča ) Čest i ne mali nakot hrani (mačke) dok ne ojačaju.
Simpaticno zar ne ? Al čim to postane stavka u budjetu, prestaju da ih hrane i ola rešen problem ,
Vec odrastao nakoti u potrazi za hranom ( urodjeni lovci) sve više osvajaju komšisku teritiriju pa i çitave blokove.
Ne, ne treba dirati mačke nego poremecene vlasnice koj tako urnišu svoju okolinu.
Poremecenost nekada je tolika da žive sa čoporom životinja u svom nazovi domu
Oni su tumor grada a suviše samoljubivi da bi se preselili negde u unutrašnjost gde bi mogle da žive sa svojim invazivnim čoporima. Stoga treba im učiniti negostoljubivost sredine prema takvim čudacima.

U kraju imam jednu ženu koja ide hrani mačke sa granulama stavlja im na plastične tanjirice
Mačke žive po podrumima komsijskih zgrada koje bas briga da zamene polomljen prozor pa kukaju kako im smrdi podrum bilo do skoro napušteno dvoriste isto je radila srećom došao investitor i srušio stracare
Ona je bila u šoku kako će mace bez kuće

Ja bih ispaljivao iz katapulta one što hrane leteće pacove golubove.

Još onako kad istovare stari suvi lebac po trotoaru pa se pacovi em poseru em ne pojedu sve jer je suvo i tvrdo, pa stoji tako sve neugledno i štrokavo...

Majmuni neodgovorni.

Ne znam, nisam pametan, ali mi se čini da ima spisak od jedno 10,000 stavki koje treba prvo da rešimo u Beogradu pre nego što dođemo do komšinice koja hrani mačke i usamljenog starca koji hrani golubove.

20250811_200022.jpg

Podrumske prinove

Ne znam, nisam pametan, ali mi se čini da ima spisak od jedno 10,000 stavki koje treba prvo da rešimo u Beogradu pre nego što dođemo do komšinice koja hrani mačke i usamljenog starca koji hrani golubove.
Slažemo se. Ali...
1) Tema je o ljubimcima i životinjama, nije kao da smo otišli na temu o metrou i tamo započeli priču o ovome
2) Iako nije prioritetan problem, ovo sa ljudima koji hrane leteće pacove jeste jedan od problema koji srozavaju Beograd jer pojedina mesta u njemu zbog toga izgledaju ovako (primer sa interneta):
Understanding-the-Dangers-of-Bird-Droppings.jpg

A i šire je od toga, jer leteći pacovi se množe i nastanjuju na raznim mestima, pa em šire zaraze dok su živi, em predstavljaju opasnost kad crkavaju po otvorima zgrada i svetlarnicima. A nije svejedno da li recimo dnevno bude 1000 crkotina ili bi ih bilo 800. Što manje, to bolje.

Тзв. љубитељи мачака са улице хранећи их у чопорима доприносе ширењу смртоносних вируса који десеткују популацију уличних мачака.

Ink wrote:
,, ... Čekaj malo, kome sad smetaju mačke... i zašto?... ,,

Ne smetaju mačke 😃
nego bolesnici koj nisu sposobni za ikakvo dobro delo i stvarnu brigu , Samo svoju dušu namiruju stvaranjem predimenzionisane populacije životinja koja su unapred osudjena na mučenje pri tome na taj način urnišu svoju i komšisku okolinu.

A gradskih pasa i mačaka vazda bilo i bice. 😃

Govorimo o stvaranju i održavanju ne srazmerno predomenzinisanih populacija lutajucih polu divljih životinja.

I ovako predimenzionisanih populacija koje kakve razne prave gamadi
(pacova,miševa, buba švaba) po jednoj glavi stanovnika Bgda je previše.
Kad se doda i tradicionalno opšta loša briga odžavanja gradske higijene, sitacija je ne izdržljiva .

Poslednja izmena:
I ja isto mislim da je u nekim delovima Beograda previše mačaka al reko ajd da ne budem prvi/među prvima koji će to reći.

Treba širiti svest i edukaciju među ljudima da neodgovorno hranjenje uličnih mačaka do besvesti pravi više problema nego što ih rešava. Pa sad, 200 ludih i usamljenih žena polu-beskućnika neće to poslušati, ali ako bi uticalo makar i malo, makar na njih 20 da ne prave horde mačaka i horde smeće oko njih, vredelo bi truda.

I generalno mora da se širi i podiže svest i edukacija da imati ljubimca i voleti životinje ne znači samo tovariti ih hranom, nego je i to odgovornost kao i svaka druga. I postoji način na koji se vodi briga o životinjama i način na koji se drže ljubimci. Bilo u stanu bilo napolju.

Naše društvo je u zadnje vreme puno ljudi koji se duvaju da vole i pomažu životinje a nisu ni svesni koliko su u nekim slučajevima daleko od istine. Recimo, ker koji provede 10 godina u dvorištu veličine 70 m² i izađe iz njega jednom godišnje ako i toliko, jer vlasnik misli da mu ne treba šetnja i nova iskustva jer "ima dvorište, dovoljno mu je". A znam mnogo takvih primera, gledam ih svake nedelje.

Naravno, kod većine je nemoguće dopreti im do razuma jer su ubedili sebe da ako hrane životinje i još ako su nekad udomili neko kerče ili mače, da su Isusi i dobrotvori. A to što to kerče posle postane depresivno i atrofira, propada otkucavajući 10. godinu zaredom u stanu ili dvorištu i umire od dosade, to ih ne zanima, odnosno prosto iznegiraju to i ubede sebe da su u pravu i da su dobrotvori.

Poslednja izmena:
Procitah tvoj prilog 😱
To je zahtev kvazi akademske zajednice koja prvenstveno traži human odnos prema postupanju sa životinjama.
Na prvi pogled lepo
ali nije normalno da se zahteva postupak kao prema ljudima. (Humano)
Ako ce postupati po takvom zakonu kao prema ljudima onda moraju se poštovati i kaznene odredbe kao za ljude.
Hoce li psa osudjivati na vremensku kaznu zatvora ? 🤣
Humani odnosi su za ljude, za sve drugo u ljudskoj okolini su druga merilla i odnosi.
i naravno da je potrebna regulativa ali ne sa tim nazivom ,,humano,, jer to je otvaranje pandorine kutije sa takvom definicijom zahteva a pravi akademici to bi trebalo da znaju.

Када се каже хумано поступање, мисли се на то како се понаша човек, а не шта је предмет понашања.

• Sviđa mi se
Reagovanja: ink
Bravo, upravo o tome i govorim
Cilj je boljitak predmeta a poturaju samo promenu morala , promenu u ponašanju ljudi.
Uporedimo to sa zaštitom voda i vodnih dobara. Tu imaš kompletano sve , pa i segmet postupanja i ponašanja ( može i bolja regulativa).
Ovde nema ništa osim tog moralnog segmenta. Spada u oblast veterine a ne medicine. Predlog ne samo da je delimičan nego i formalno nakazan i to od podnsioca koj treba da nas vodi. Nažalost to jesu ,,ko akademci,, jer ispunjavaju samo formalne akademske uslove one prave ništa nula. Te zato i nisu vodilja ovog društva niti nosioci ikakvih promena za boljitak.

Овај закон се намешта да би фирме попут Авеније добиле послове по општинама.

Vrh