vinogradjanin
Intermediate
- Učlanjen(a)
- 14.07.2021.
- Pohvaljen
- 1.606
Kao vlasnik psa uvek imam kese sa sobom, kad nemam trknem do trafike kupim maramice pa se vratim da pokupim jbg. Omiljeni sport mi je da maltretiram ove što ne pokupe, čim vidim da pokušaju da samo odšetaju viknem im: Izvinite, mislim da niste pokupili iza kuce. Najčešći izgovor je kako su jelte baš danas zaboravili kese, i onda mi je najslađe da im samo dodam kesu iz džepa, da ih asertivno gledam dok kupe govanca. Upali u 99% slučajeva.Kako ostati kulturan i normalan u doba nekulture.
Mene je ova tema počela jako da nervira, jer sam sa svake strane okružen stresom zbog vlasnika pasa, jer psa ne mogu da okrivim što je pas.
Sa jedne strane, lepo sredim kod zgrade deo koji je bio zarastao i blatište, povadim i posečem sve i svašta, posadim travu, posadim još raznih biljaka, i sad u to tako sređeno bez problema dovode tu pse da vrše nuždu i uništavaju i naravno ostave sve, pa ako hoću da kosim ili sredim moram ja da sklanjam.
Jednu baš veliku žardinjeru u antreu zgrade koja je bila ruglo isto sredim da bude lepa, posadim biljke...malo malo mina u njemu...
Sad gledam da postavljam ograde, kako bi im sprečio pristup, jer drugog načina nema da to zaštitim da se ne uništava.
Sa druge strane, blok nam je sav u minama, da bukvalno svaki dan ako pustiš decu na zelenu površinu sigurno ugaze u nešto i to nema greške, peri obuću, peri gume od bicikla, peri šta god.... i sad paradoks, deci branimo da idu na poljanu i po ostalim zelenim površinama i deremo se na njih i teramo da svoje vreme provode na betonu.
Posle kad čovek popizdi i naduva nekog zbog svega toga, ispadne nekulturan ili agresivan ili šta ja znam....
Generalno su to isti ljudi koji bace đubre na travnjak iako imaju kontejner 200m dalje, ili kroz prozor auta bace pikavac, flašicu i slično đubre. Poprilično smo bezobziran narod, lenj, i pre svega nevaspitani do bola. Svaka šuša hoda po ulici sa nekim osećajem privilegije, kao da su iznad svih ostalih.
Ja sam taj problem lečio tako što sam asepsolom prskao gde piške, generalno ubije miris a i asepsol ima jak miris pa ih tera. Mada to je kod mene u dvorištu bilo, samo moji psi su tu pa su valjda i naučili. Imaš u Vet. radnjama sredstvo koje ima neki enzim koji razgrađuje taj miris, možeš da probaš sa time. Sirće će brzo da ispari i vrv će se ponavljati da tu piške. Uglavnom jaki mirisi smetaju psima (kao što smetaju i ljudima). Najbolje rešenje je da se ukloni miris urina da ih ne bi privlačilo da piške, a da se vlasnici, koji puštaju svoje pse tu da uriniraju, dobro išamaraju jer su st***Nama kučići mokre ispred ulaza i zelenila i ostaju mrlje na asfaltu (i kada se osuši).
Čitao sam da pse odbija miris sirćeta i kafe, pa sam mislio da taj deo koji zapišavaju, malo isprskam sirćetom i pospem kafu.