Šta je novo?

Проблем неодговорних власника паса

На повоцу ћеш видети само минијатуре од паса због тога што власници не смеју са их пусте јер би их остали пси напали.

Други разлог је тај што се плаше казне јер ће комуналци да контролишу само безопасне псе којима смеју са приђу
 
Проблем је што свако има права да држи пса, а да притом не схвата какве су му обавезе и да мора прихватити и придржавати се низа писаних закона и неписаних правила.
Поред свег наведеног, излуђује ме секективно поступање градских и републичких власти у доношењу ретардираних аката и њихова неселективна примена и делање Комуналне Милиције. Уз то решавању проблема не доприносе ни необавештеност јавности и генерализације проблема, уместо тачног препознавања извора и узрока истих.
Мене као одговорног власника излуђује све већ написано, што од власника, што од грађана. Али имам и ја пар опаски као власник два пса, како већ раније поменух-Бул Теријера(тзв. опасни, ружни и агресивни;) и Ласе Апсо(тзв.мали бели).

Оно што мене излуђује су акти Речублике и Града града о “опасним расама” паса, тачније идредбе о брњицама , по којој су само три расе одређене као “опасе”: Бул Теријер(и мини), Стафорд Теријер и Пит Бул” морају да носе брњицу.
Зашто дебилну? Зато што сматрати одређену врсту пса опасном, а негирати да:
1. Сваки пас може да уједе. Да сад иде аргумент да мали пси не могу нанети повреда. Значи није да не уједају, али наводно мањи пас наноси “мање” повреде. У реду,ако је тако, да закључумо значи велике повреде могу нанети не само “опасне врсте) већ и Шарпланинци, Лабрадори, Ротвајлери, Хаскији, , Далматинци, Аките, Добермани, луталице…у принципу “веће расе”…Међутим ако неко мисли да мали Џек Расели или Немачки Ловни теријер(осетио на својој кожи) не могу нанети гадне повреде грдно се вара…и напад Чиваве може нанети расекотине које захтевају медицинску негу и изазвати трауме код деце. Моја чувава коју смо имали док сам одрастао је била јако агресивна и за њу су моја ова Бул Теријера буквално јагањци који не да никад не би ујели, него нису зарежали на човека. Пре бих повредили лупањем и скакањем кад им се покаже пажња.
Дакле и мали пси и то парадоксално, су чешће агресивни од великих паса што због фрустрираности, што због страха власника да не буду нападнути па их не социјализују и увек подижу кад се сретну са другим псина.
Дакле термин-агресиван и опасан нису узајамно повезани термини јер и мали малтезер може по свим мерилима бити агресиван(лаје и кидише на људе и псе, хоће да уједе…), али не и опасан. Такође боље је користити термин “потенцијално опасан” за све веће расе.
Сад кад смо то рашчистили долазимо то тачке
2.
“Опасне врсте” наводно нападају чешће и и агресивније су ћто је свакако побијено статистиком истраживањима и изјавама стручњака и ветеринара.
Стручњаци су већ утврдили, а и свако ко има искуства са псима зна да до агресије код пса долази због више чинилаца
-саме личности пса од рођења( дакле генетика, али не врстна већ психолошко типска), од пола, старости, затим одгоја и искустава током живота(дресиран, стерилизован, социјализован, нападнут, на ланцу, малтретиран…)
Неки кажу какав газда, такав пас што није случај баш као и са децом.
Знам дивне људе којима западне луд пас. Оно што јесте истина је да власник дресуром, одгојом и социјализацијим може умањити, променити и тренирати пса, а у случају да је пас сувише доминантан, заплашен и реактиван-може друге заштитити од свог пса брњицом и поводцем.
И сваки власник би требало да зна свог пса и препознаје знаке који указују на могућ проблем.
Под
3.-
Моје искуство:имао сам разне врсте паса(наводно опасних врста и наводно неопасних од Чиваве до Бул Теријера), мужјаке и женке и стекао сам неко искуства са својим и туђим псима и власницима. бу**** и неодговорних има међу власницима свих раса. Тренутно да подсетим да имам Ласа Апсо(14 год, мала бела врста и Бул Теријер, Мужјак, скоро 3 године)…
Бул Теријер обожава људе и јако је дружељубив са псима. Међутим већ пар пута је нападнут од стране пар мужјака(Лабрадор, Вучјак, Швајцарски Бернски Пас, Мешанац крупније грађе)…што је довело до тога да буде знатно нервознији у сусрету са другим псима.
Због стереотипа који људи имају прена врстама паса-нико не би рекао да је тај Лабрадор који је напао мог агресиван, али је довољно да само виде мог Була па да кажу-ево га тај крволочан пас. То се и овде на форуму већ писало.
Ја их увек шетам на поводцу, а гомила људи пушта псе без поводца, тако да ми не пада напамет да ја мом стављам брњицу. Без поводца су често и мали и велики пси. Оно што власици малих паса често негирају је да управо њихов пас може са агресивним понашањем да изазове реакцију великог пса.
Али они то не желе да прихвате и само криве велике псе. Исто важи и за псе “неагресивних раса” које пуштају свом псу да без поводца прилазе другим псима уз оно чувено -НЕЋЕ ОН. Па можда неће он, али оће рај други на поводцу.

4.Закључак- да поводац важи за све псе, врсте, расе….да брњица важи за псе који због своје величуне и снаге могу бити потенцијално опасни…или да важи само на одређеним местима…или да не важи ни за једног пса, а не да дискриминаторски важи за само неке врсте. Постоји низ добрих неписаних правила којих се придржавају одговорни, а неодговорни редовно крше(држи пса на поводцу, скупљај говна за својим псом, контролиши свог пса….).
Хвала на пажњи и извините на предугачкој дисертацији.
 
На повоцу ћеш видети само минијатуре од паса због тога што власници не смеју са их пусте јер би их остали пси напали.

Други разлог је тај што се плаше казне јер ће комуналци да контролишу само безопасне псе којима смеју са приђу
Можда их држе на поводцу јер управо они нападају! Пси нису свесни да ли их изазива Малтезер или Вучјак, а мали пси имају распин карактера као и велики пси.
Са обзиром да имам и малог пса и “Бул” теријера, могу ти рећи да малог држим на поводцу колико да не буде нападнут без разлога, толико и зног тога да он не изазове јер то и те како уме јер је мужјак. То што већи пас може свакако повредити малог не негира чињеницу да мали пси могу иницирати напад својим доминантним ставом, лајањем, угризима. Жао ми је ћто не снимам чешће моје сусрете са псима током шетње, па да те питам шта мислиш ко се понаша агресивно. У прилогу наш сусрет јуче са малим псом.
Друго, видео сам по Кошутњаку и парку на Бановом Брду да комуналци прилазе свим расама и величинама. Мене су питали за брњуцу за Була али сам им у дебати побио аргументе, а још интересантније је да је кажњена жена која је имала мужјака мешанца који је дотрчао да нападне мог пса док сам причао са њима! То је било у Новембру, код парка на Брду код Пожешке, двојца у цивилу.
 
Ово је пример доброг познавања материје. Проблем је што се људи често упуштају у гајење паса без припреме и едукације, као и што то није обавезујуће.
 
Жао ми је ћто не снимам чешће моје сусрете са псима током шетње, па да те питам шта мислиш ко се понаша агресивно.
Верујем ти, знам како се понашају мањи пси. Нисам се добро изразио требало је да напишем да власници не смеју да их пусте јер би страдали у сукобу са јачим псима.
Друго, видео сам по Кошутњаку и парку на Бановом Брду да комуналци прилазе свим расама и величинама.
Ово је за мене новост. Како уопште прилазе, да ли су очитавали чип на твом псу, да ли на том чипу има довољно информација да нема потребе да било шта објашњаваш?
 
Јесу, очитали су, а код себе сам имао на телефону и другу документацију о положеним дресурама у Србији(level 2 open/novice utility)и сертификатом из Швајцарске о положеном тесту (30 races test Ticino) агресивности и социјализације са којим могу да га шетам по ЕУ чак и без поводца али то код нас није признато.
Овај мој луд још скочио на милицајца и испрљао га…али били су ок…бану сваких пар месеци
 
код себе сам имао на телефону и другу документацију о положеним дресурама у Србији(level 2 open/novice utility)и сертификатом из Швајцарске о положеном тесту (30 races test Ticino) агресивности и социјализације са којим могу да га шетам по ЕУ чак и без поводца али то код нас није признато.
Ево можда је лиценца лепша реч од пореза. Оне су много скупље него неки једнократни порез. Мислим да би најбоље решење било да порез плаћа онај ко нема лиценце о положеној дресури.

А поред тога држава треба да уведе ред у Кинолошки савез. Ево нпр рече да имаш бул теријера. Био сам на сајту ветеринарске инспекције. Не постоји ниједна регистрована одгајивачница бул теријера. Може се наћу Excel фајл, ево скрин у продужетку (извињавам се ако ми је ипак промакла нека)

psi.png


Док их на сајту кинолошког савеза има 30ак

terijer.png
 
Занимљиво! Ко зна колико других узгајивачница је тако изостављених.
Оливер у акцији храњења;)
 

Prilozi

  • IMG_9679.jpeg
    IMG_9679.jpeg
    234,1 KB · Pregleda: 118
Mali psi su uglavnom đubrad.

Bila je čak i neka studija koja je pokazala da dosta njih mentalno ostane na stadionu štenadi, odnosno u nekom večitom psećem pubertetu.

A i realno, beskorisni su.
 
Ок….добро, ја иначе мрзим генерализације. Мислим да постоје типови људи који воле или само велике или само мале псе…ја сам био, у још увек сам власник и једне и друге варијанте. Мислим да свакако на понашање малих паса, као и у осталом на било коју величину утичу и власници.
Они због страха за свог малог пса често праве грешке да их не социјализују, да их подижу кад наиђу други пси и тако их несвесно тренирају да постану реактивни кад год виде другог пса. Ја волим кад се на “џиновој буљи” код Кошутњака окупе и велики и мали пси и заједно се играју.
А то да ли су корисни велики или мали, то не утиче више на избор љубимаца јер величина не утиче на сврсисходност пса у данашњем друштву. У питању је више колико желе да се посвете држању паса и колико енергије желе да уложе у држање, а наравно и услове у којима их држе(кућа, стан, без дворишта….
 
А то да ли су корисни велики или мали, то не утиче више на избор љубимаца јер величина не утиче на сврсисходност пса у данашњем друштву. У питању је више колико желе да се посвете држању паса и колико енергије желе да уложе у држање, а наравно и услове у којима их држе(кућа, стан, без дворишта….​
Ti koji drže te male pse i svuda sa sobom ih nosaju u torbama ili tašnama, provode sa njima više vremena nego li ovi što imaju pse normalne veličine. I pritom se ponašaju prema njima kao da su neka deca, mada ni to nije baš najadekvatniji izraz, zato što takve pse uglavnom drže oni koji im tepaju "ko je moja bebica" i sl. i koji krenu da ti "reže" kada im kažeš da ne mogu da uđu u gradski prevoz sa njima ili neko sl. mesto. Zato sve češće i sve više viđam ljude sa tim malim kučićima po kafićima i tržnim centrima, zato što su pet friendly, dok ovi koji imaju veće kučiće, oni se mogu videti po parkovima, šumama, u šetnji gradom, tu i tamo u bašti nekog kafića...

P. S.
Ti mali kučići i pored sve pažnje koju imaju, opet znaju da laju kao ludi, da ne mogu da izdrže ni 5 minuta bez gazde, dok je on u prodavnici... A velike nisam uopšte primetio da se tako ponašaju.​
 
Poslednja izmena:
Ti koji drže te male pse i svu sa sobom ih nosaju u torbama ili tašnama, provode sa njima više vremena nego li ovi što imaju pse normalne veličine. I pritom se ponašaju prema njima kao da su neka deca, mada ni to nije baš najadekvatniji izraz, zato što takve pse uglavnom drže oni koji im tepaju "ko je moja bebica"
Upravo takvi paćenici su i najčešći klijenti Cezara Milana i drugih dresera pasa. :D

Čovek je razvio lep i solidan biznis učeći glupe Amerikance da pas nije surogat za dete, prijatelja ili porodicu. I da ako se ne ophodiš prema njemu kao prema psu, na kraju ćete i on i ti da završite nesrećni.


I svi klijenti posle toga budu u fazonu ''OMG, ne mogu da verujem, ko bi rekao da je ceo uzrok problema bio u tome što sam od kera pravila dete/muža...? 😱 ''
Kao da je za neke ljude postala anomalija, nepoznanica, da ker nije isto što i čovek, da i ne može da služi kao surogat za njega. Kao da je postala anomalija i nepoznanica da je ker životinja, koja ne može da živi isto kao i čovek, niti je zdravo za njega, niti je on srećan takav (jer takvi kerovi su često nesposobni za interakciju sa drugim kerovima).
 
Nee znam za Vas ali ja s ozbiljno razmišljam da batalim svoj posao i otvorim "perionicu i frizeraj" za pse. Kod mene ima jedna ubi se od para.
 
Занимљиво! Ко зна колико других узгајивачница је тако изостављених.
"Имамо готово 4.000 нелегалних одгајивачница, колико их је заведено на сајту Кинолошког савеза Србије, у коме региструју име и добијају педигрее за своје љубимце.Међутим, на сајту Управе за ветерину, где се подносе захтеви за регистрацију, имамо свега 80 одгајивачница. Реч је о онима које послују по правилима, уредно плаћају порез на добит када продају псе, док остали раде како им се хоће. Дозволе да се пси неконтролисано размноже до бесомучности, а оно што не продају или поклоне или оставе на улицу", објашњава Ранковић.
 
Nee znam za Vas ali ja s ozbiljno razmišljam da batalim svoj posao i otvorim "perionicu i frizeraj" za pse. Kod mene ima jedna ubi se od para.

Пази ово, видео сам у Џона Кенедија, не мораш чак ни да переш керове, већ самоуслужна купаоница, само им продајеш шифру за улазак

1508C21C-2639-425C-87D6-377A44134E11.jpeg
 
Poslednja izmena:
Baš to, haos. Žena dok je radila u ušću kaže pult do njih sa onim glupostima odela za pse razbija se od para. Ovaj pored mene znam gazdu, bavio se sličnim poslom kao i Ja, kaže batalio sve i otvorio frizeraj i kupaonicu za pse.
 
Baš to, haos. Žena dok je radila u ušću kaže pult do njih sa onim glupostima odela za pse razbija se od para. Ovaj pored mene znam gazdu, bavio se sličnim poslom kao i Ja, kaže batalio sve i otvorio frizeraj i kupaonicu za pse.

Само треба погодити локацију, претпостављам Врачар, горњи Дорћол, БГ на води, неки делови НБГ, локали у новим скупим зградама и слично.
 
Kučkari bi da imaju sve lepote imanja kera i sva prava, ali nula obaveza. Otud i procvat tih kupaonica. Do skora ih je mrzelo da šetaju kerove, sad ih mrzi čak i da ih kupaju.
 
Žena dok je radila u ušću kaže pult do njih sa onim glupostima odela za pse razbija se od para.
Kučkari bi da imaju sve lepote imanja kera i sva prava, ali nula obaveza. Otud i procvat tih kupaonica. Do skora ih je mrzelo da šetaju kerove, sad ih mrzi čak i da ih kupaju.
Čisto pomodarstvo. Kako većina tih ljudi danas ni ne kuva, nego se ili hrani po restoranima ili naručuje preko kurirskih službi, potpuno je normalno i da oni lično ne peru svoje kučiće, iako se prema njima ponašaju "bolesnije" nego prema sopstvenoj deci, da ih imaju. A kako je to pomodarstvo proizvelo neverovatno povećanje tih malih zimogrožljivih kučića, potpuno je normalno i da se pojavi i povećanja potražnja za garderpbom istih, te otud i sasvim logična pojava sve većeg broja radnjica sa takvim stvarima. A rekao bih da takve stvari služe i za neku vrstu takmičenja među vlasnicima, jer sve češće viđam raznorazne kreacije, boje, dezene i sl. , poput izloga sa maskama za mobilni.​
 
Оваква самоуслужна перионица паса има и у Булевару Авноја 83 у Блоку 34. Мислим да је власник пре пословао са кафом, пошто је у локалу задржао један део , односно аутомат за кафу за понети.

Иначе опрема - перионица кошта нешто мање од 15.000,- еврића (цена на попусту!), а ево и сајта за опрему www.kupanjepasa.com
купање паса.JPG
 

Класичан луди кучкар, има и код мене у крају таквих психопата који шетају питбулове и стафорде на овом пластичном повоцу за пудлице који се растеже,
такве звери могу само на дебео ланац плус корпа и да особа која их шета нема мање од 70 кг.
 
Pročitao sam ovde dosta toga što, nažalost, nema veze sa životom. Razumem da čovek postane defanzivan kada se dovodi u pitanje ponašanje njegovog psa "na rasnoj osnovi", ali svakako nije tačno da mali i veliki psi mogu da budu jednako opasni. Statistički gledano, jasno je da su veliki psi, pogotovo onih rasa koje su uzgajane za borbu ili kao čuvari, krivi za većinu napada sa smrtnim ishodima. Dakle, ispravno je da zakon nalaže vlasnike tih pasa da moraju da preuzmu posebne mere kako bi sprečili da njihov pas bude kriv za nečiju smrt.

Pogledajte samo ovaj spisak i recite mi da su mali psi jednako opasni kao veliki:

Ono što je posebno poražavajuće je broj ovih incidenata gde psi koji nisu do tada pokazivali agresiju napadaju same vlasnike, njihovu decu ili njihove poznanike.
 
Statistički gledano, jasno je da su veliki psi, pogotovo onih rasa koje su uzgajane za borbu ili kao čuvari, krivi za većinu napada sa smrtnim ishodima.
Nemački ovčar je uzgajan kao pas čuvar, a dosta se koristi i u miliciji, pa se nešto ne sećam da sam čuo za bilo kakav incident. A i lično nisam nikad imao problema sa njima.​
 
Vrh