Šta je novo?

Проблем неодговорних власника паса

Nemački ovčar je uzgajan kao pas čuvar, a dosta se koristi i u miliciji, pa se nešto ne sećam da sam čuo za bilo kakav incident. A i lično nisam nikad imao problema sa njima.​
Nisam ni ja - naprotiv. Ali se ipak pojavljuju par puta u spisku napada sa smrtnim ishodima (iz Velike Britanije) koji sam gore naveo. Mrzime sad da prolazim kroz ceo spisak ali sam prilično siguran da su navedeni kao "Alsatian" ili "German Shepherd".
 
Poslednjih dana spavam u stanu koji je na prvom spratu i ono sto primecujem kod ovih vlasnika pasa je da uopste nisu ni svesni kako se ponasaju i svoje bahatosti i nekulture :ROFLMAO:

I to cak komsije za koje znam da su pristojni i normalni ljudi.

U 1, 2 ujutro urlaju iz sve snage dozivajuci svog psa ili mu govoreci da nesto ne radi ili ne ide negde. DZEEEEEEKIIII NEEEEE TOOOO.

A znam ljude, nikada se ne bi tako drali da dozovu nekog coveka vec mu pridju skroz blizu ili pozovu na telefon.

Kao da im mozak ne prihvata informaciju da se svejedno deru ko konji u satima posle ponoci i da ja cujem buku i ne razlikujem da li dozivaju psa ili rade nesto drugo. Kao da se dranje prilikom dozivanja psa ne racuna :ROFLMAO:
 
Još je gore kad kerina laje po ceo dan a oni su ili svesni toga al se prave ludi, ili su potpuno nesvesni, odnosno ne shvataju koliko se to čuje i koliko je iritantno.

Kučkari ko kučkari, često operisani od realnosti i osećaja za druge ljude...
 
Poslednja izmena:
Potpuno razumem taj problem iako sam vlasnik psa. Kad izađem sa njim kasno često se mnogo gore ponaša neko preko dana (u smislu da iz nekog razloga baš tad gleda da pronađe nešto odvratno da pojede). Ipak, i pored toga se trudim da se ne dernjam - pogotovo na zelenim površinama blizu zgrada. Metoda koju sam razvio je da se zaletim na njega u nadi da će on da se uplaši same pojave mene kako kao neki manijak u mraku trčim ka njemu ne govoreći ništa. Za sada to pali. Ali ipak, razumem i druge vlasnike koji osećaju potrebu da viču. Veliki je strah među nama kučkarima da će pas da pojede neki otrov.
 
Nisam ni ljubitelj, ni mrzitelj pasa. Protiv nasilja bilo koje vrste sam nad svim svim zivim bicima, pa i nad psima. Ali svaka cast onima koji nisu kupili psa, jer su svesni da ne mogu da ga ispoštuju u nekom smislu, kao i onima koji su ga kupili i brinu se o njemu na pravi nacin, bez da ugrozavaju druge realno. Do neke granice kao komsija mogu da imam razumevanja, naravno, preko toga ne mogu.

To da komsijin pas laje celu noc, budi mi dete, ne da mi mira...relevantno je tome, da u garazi koja je ispod stanova, nocu ja uzmem da popravljam svoj auto, drndam sa alatom...A u neku ruku je hir i jedno i drugo. To nije dete koje je malo i probudilo se nocu, pa place, jer ga nesto boli ili je ruzno sanjalo, pa da je ljudski da se razume, jer na to tesko moze da se utiče. Necu sada da kazem da držanje psa u stanu treba da se ukine, iako je moje misljenje da pas nije za stan. Ako kao moj komsija, ne ugrozavate ostale time sto drzite psa u stanu, sto se me tice, mozete da drzite zmiju ili majmuna, nemam nista protiv, niti cu time da se bavim.
 
Kod mene u zgradi mislim da 50% stanova imaju kučiće, od onih igračkica do velikih. Nijednom nisam čuo lavež psa ali zato svadju roditelja i plač dece skoro svakodnevno. Što kaže jedan komšija za svoje pse "oni su najtiši u celoj porodici".
 
Zato što su i najbeskorisniji i najprostiji u celoj porodici. Daš mu da jede, daš mu malo pažnje, izvedeš ga, i njemu sve do Kosova ravno. Zašto bi lajao (osim ako je anksiozan ili poremećen, to je druga priča). Taj ne kuka jer nema ni briga. Ali zato taj ni ne privređuje, nema muke, ne rešava probleme, ne intereaguje sa ljudima, nema svoje obaveze i odgovornosti... Lako mu je da bude "idealan" član domaćinstva i da odaje utisak večne bezuslovne ljubavi.
 
,, ... Zašto bi lajao (osim ako je anksiozan ili poremećen, to je druga priča). Taj ne kuka jer nema ni briga... ,,

Slažem se 😃 Sve si potrefio osim jedne stavke ,
Ma koj i kakav kućni ljjubimac je životinja sa instančanom percepcijom za opasnost naročito za vatru, vodu, zemljotres i slično....
Njihove reakcije su spasiile ne samo ljude već i čitave gradove... Kako u dalekoj prošlosti tako i danas...
Na pr: Rimske guske, pa redom...
 
Mislim da neke stvari mogu da predosete, ali ne sve. Takođe, nije isto kad je pas napolju pa može da oseti promenu u pritisku (doduše to mogu i mnogi ljudi), vetar, miris... i kad je u stanu ili unutrašnjosti kuće pa su mu dopirući signali umanjeni ili ometeni.
 
Код мене у згради имају неки са 3 пса и увек их шетају у 2,3 ујутру, сваки пут кад изађу из улаза пси одједном полуде и лају ко ненормални, али се брзо смире.
 
Zato što su i najbeskorisniji i najprostiji u celoj porodici. Daš mu da jede, daš mu malo pažnje, izvedeš ga, i njemu sve do Kosova ravno. Zašto bi lajao (osim ako je anksiozan ili poremećen, to je druga priča). Taj ne kuka jer nema ni briga. Ali zato taj ni ne privređuje, nema muke, ne rešava probleme, ne intereaguje sa ljudima, nema svoje obaveze i odgovornosti... Lako mu je da bude "idealan" član domaćinstva i da odaje utisak večne bezuslovne ljubavi.
Realno i čovek može da privređuje, da ima muke, da rešava probleme, da intereaguje sa ljudima i da ima obaveze i odgovornosti, a da ne "laje" (osim ako nije anksiozan ili poremećen) :cool:
 
Kod mene u zgradi mislim da 50% stanova imaju kučiće, od onih igračkica do velikih. Nijednom nisam čuo lavež psa ali zato svadju roditelja i plač dece skoro svakodnevno. Što kaže jedan komšija za svoje pse "oni su najtiši u celoj porodici".

Kod mene je baš suprotno, stan ispod ima klince od 7-8 godina i bukvalno ih ne čuješ, ali zato na spratu ispod njih se uselila skorije neka porodica sa 3 psa i to je konstantan lavež čim neko uđe u zgradu i čim treba da ih vode u šetnju (a to je često po buci), pritom svaki dan tačno u 6 ujutro ih izvode u šetnju i to mi je postalo kao alarm jer odzvanja meni 2 sprata iznad, mogu da zamislim kako je ovima ispod.

Imao sam jedno vreme slučaj da je komšinica na istom spratu skupljala po ulici i dovodila lutalice u stan i to bi bila nesnosna buka po ceo dan, noću bi zavijali jedno 3 sata bez prestanka, a i često bi ostali pseći ostaci po hodniku, srećom nije se dugo zadržala u tom stanu.

Prošle nedelje takođe na ulici malo falilo da me ujede pas koji je neka devojka šetala na povocu, tek tako krenuo mi na nogu dok sam prolazio pored, sreća bio u parku pa sam imao prostora da brzo reagujem, ona se nije čak ni izvinila za to i nastavila dalje kao da je to normalna stvar. Barem te opasnije krvoločne pse treba strogo kontrolisati kada se radi o nošenju brnjice u javnim prostorima.
 
Nedavni post na 9gagu pred proslave za 4. juli koji se bliži:
a1PE8M8_460swp.webp


I top komentar kao odgovor ispod:
yapping dickhead.jpg
 
Шалу на страну уопште није ретко да пси угину због праска петарде или ватромера.
 
Оно нису ни петарде нормална појава у граду, али воле србенде шенлук.
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: GJ_
Ameri nemaju petarde i vatromete svake noći kao Beograđani, pa opet imaju problem sa svojim kučkarima kojima kerovi capnjavaju ili dobijaju PTSD za 4. juli ili Novu godinu. Dakle, Srbi tu jesu drastični, ali nisu jedini sa tim problemom. Problem je, jednostavno, u tome da kerovi nisu za grad. Bar ne bez dobrane dresure i obuke, što podrazumeva i navikavanje na buku.

Na stranu vatrometi i ljudski izvori buke, kerove takođe treba od malih nogu navikavati na grmljavinu, koje se plaše podjednako, ako ne i više nego vatrometa. Ali većinu vlasnika baš briga da se bave time. Ili nemaju veze s vezom.

Što nas opet dovodi do istog zaključka - kerovi nisu za svakoga. I ker nije igračka.
 
Нема адекватне обуке паса за живот у граду. Купују се као играчке и мала је свест о њиховим потребама.
 
Uopšte mi nije jasno zašto ljudi dižu toliku frku oko pasa. Kao da ne znam kakvu štetu prave, a ustvari su problem neodgovorni vlasnici koji svakako prave komunalne probleme i pored toga što su vlasnici pasa. Eto, pre neki dan, komšija čiji pas se bez opomene dernja sa terase po ceo dan je punih minut i po preda mnom na silu gurao vreće kućnog smeća u kantu koja za to nije namenjena - kontejner mu je bio na manje od pedeset metara (ali u suprotnom pravcu od autobuskog stajališta). Takvi ljudi, sa takvim mentalitetom, su dvesta puta veći problem od svih pasa ovog sveta.
 
Vrh