Šta je novo?

Проблем неодговорних власника паса

Шта рећи на ово. Сваки пут кад се деси неки напад испостави се из предисторије да је то било питање тренутк кад ће да се деси.

Видим да је неки нови тренд набавка белгијских овчара који су врхунски паметни пси али траже озбиљан рад коме није дорасло ни 1% власника. Какво црно посматрање, власника у затвор а псе на жалост треба успавати.

у страху од реакције неког чиновника из ЕУ или неких бесмислених удружења за заштиту животиња због потенцијалног “нехуманог” третирања керова држава је одлучила да не ради ништа и да се прави мртва
pa upravo ta EU uspeva da reguliše problem pasa lutalica bez problema, retko kada sam video lutalicu ako i uopšte širom EU. Nema veze ovo sa EU nego sa našim vlastima koja nema motivacije da radi išta iole korisno a da nije profitabilno.

Докле год свака бу**** буде могла да гаји кучиће без контроле, биће овако.
Што се тиче ЕУ, они су почели да примењују добробит о животињама након што су прво почистили луталице еутаназијама. Код нас је обрнуто. Мада је закон о добробити мртво слово на папиру, мање општине ангажују фирме попут Авеније или организују наоружане људе да преко ноћи по мраку са угашеном јавном расветом устреле луталице.

Видим да је неки нови тренд набавка белгијских овчара који су врхунски паметни пси али траже озбиљан рад коме није дорасло ни 1% власника.
Imam drugara koji godinama ima belgijske ovčare i samo se jednom desio incident sa poštarom, kojeg je ženka uhvatila za rukav. Do toga ne bi ni došlo da se poštar nije do pola nagnuo preko kapije da ubaci poštu, umesto da je samo proturio ruku. poštar se posle toga svađao sa drugarom i raspravljao kako treba da drži pse u kavezu a ne da slobodno šetaju po dvorištu, na šta je drugar odgovorio da za pismene postoji tabla na kapiji gde piše da se pazi da je unutra pas i da ne treba da se naginje tako kao da hoće da provali ili preskoči kapiju. Kada god mu dolazi u posetu neko ko se plaši pasa ili je neko potpuno nov, on ih zaključa u boks kako ne bi bilo nikakvih problema. Ima mužjaka i ženku.​

Nije problem samo u tome da li neka bu**** gaji kučiće bez kontrole, već i u tome što ne postoji apsolutno nikakav sistem kontrole i zabrane gajenja i držanja opasnih pasa (zna se tačno koje vrste spadaju u opasne, ma šta god njihovi vlasnici pričali i smatrali ih micama). A to podrazumeva i borbu protiv nelegalnih uzgajivačnica i onih koji bi u slučaju zakona, na crno uzgajali te opasne vrste.​

Poslednja izmena:
Што се тиче ЕУ, они су почели да примењују добробит о животињама након што су прво почистили луталице еутаназијама. Код нас је обрнуто. Мада је закон о добробити мртво слово на папиру, мање општине ангажују фирме попут Авеније или организују наоружане људе да преко ноћи по мраку са угашеном јавном расветом устреле луталице.

Precenjuje se uticaj EU oko toga, da mi sada sprovedemo to što su i oni uradili šta može da nam se desi? Da nam uvedu sankcije zbog toga? Nema šanse, malo će biti dudududu ne smete to da radite, malo će NGO da se bune i posle pola godine će sve to da se slegne.

У пракси се годишње пуно луталица убије у Србији. Што тровањем, што ватреним оружјем, што еутаназијама од стране фирми попут Авеније. Само што у БГ није баш згодно спровести масакр пушком као у Смедеревској Паланци нпр.

Nije problem samo u tome da li neka bu**** gaji kučiće bez kontrole, već i u tome što ne postoji apsolutno nikakav sistem kontrole i zabrane gajenja i držanja opasnih pasa (zna se tačno koje vrste spadaju u opasne, ma šta god njihovi vlasnici pričali i smatrali ih micama). A to podrazumeva i borbu protiv nelegalnih uzgajivačnica i onih koji bi u slučaju zakona, na crno uzgajali te opasne vrste.​
Закон и није лош али се не спроводи. У њему нпр. постоји ово:
Obuka: U skladu sa Pravilnikom, vlasnik koji drži opasnog psa mora, zajedno sa psom, da prođe obuku po programu kinološkog saveza, uz proveru stepena socijalizacije psa koju obavljaju lica koja su osposobljena za tu vrstu poslova, a koja se vrši posle sprovedene obuke, u skladu sa programom kinološkog saveza.

I na posletku, ja ili neko drugi, treba da se osećamo bezbedno kada se jedan opasan obuči (prođe obuku) i proglasi za bezopasnog i socijalizovanog.​

pa upravo ta EU uspeva da reguliše problem pasa lutalica bez problema, retko kada sam video lutalicu ako i uopšte širom EU. Nema veze ovo sa EU nego sa našim vlastima koja nema motivacije da radi išta iole korisno a da nije profitabilno.
Па да, раније је постојала кафилерија у Овчи где су шинтери сакупљали луталице и ако их нико не удоми после извесног времена их убијали,
а сада за азиле за псе по ЕУ стандардима треба доста пара, у међувремену држава је прекинула са том, да кажем, застарелом технологијом кафилерије и сад не ради ништа плашећи се реакције
и сматрајући да је мања штета да луталице свакодневно нападају људе, него да имају критике ЕУ парламентараца и удружења за заштиту животиња.

I na posletku, ja ili neko drugi, treba da se osećamo bezbedno kada se jedan opasan obuči (prođe obuku) i proglasi za bezopasnog i socijalizovanog.​
Па да заиста прође обуку и да се придржава следећег напада готово да не би било
Način izvođenja pasa: Zakonom je propisano da je vlasnik, odnosno držalac kućnih ljubimaca dužan da pravilnim držanjem i drugim merama i sredstvima spreči da kućni ljubimci ugroze ljude i okolinu. To podrazumeva da se životinje ne drže i ne šetaju bez nadzora po ulicama i parkovima. Pored toga, Pravilnikom je propisano da ove pse mogu šetati samo punoletna lica i to sa zaštitnom korpom i na kaišu i to u skladu sa posebnim propisima. Međutim kada je u pitanju šetanje životinja po javnim površinama, vlasnici se moraju pridržavati i odluke o načinu držanja i izvođenja kućnih ljubimaca na javne površine, a koju donose organi lokalne samouprave.

проблем је што закон нико не спроводи осим кад повремено комуналци кажњавају влснике који мале куце не шетају на повоцу

Па да, раније је постојала кафилерија у Овчи где су шинтери сакупљали луталице и ако их нико не удоми после извесног времена их убијали,
а сада за азиле за псе по ЕУ стандардима треба доста пара, у међувремену држава је прекинула са том, да кажем, застарелом технологијом кафилерије и сад не ради ништа плашећи се реакције
и сматрајући да је мања штета да луталице свакодневно нападају људе, него да имају критике ЕУ парламентараца и удружења за заштиту животиња.
Нису ни ти азили нешто пуно скупи колико уствари локалне самоуправе баш брига за те проблеме. Више луталица страда на разне начине него што буде уједа грађана.

Živim ceo život pored Zvezdarske šume, pričaju mi stariji članovi porodice da još od 1970tih su stalno tu bacani psi i tako je dan danas. I odrasle a najčešće mlade kada se ceo okot baci.
Ne sećam se da sam na zapadu ikada video lutalice jer tamo država funkcioniše. Evo da se setimo šta su rusi 2018. godine uradili sa lutalicama. Na podržavam ovo ali kao što kaže Steva, zapad se bunio i nikom ništa.

Па да заиста прође обуку и да се придржава следећег напада готово да не би било

проблем је што закон нико не спроводи осим кад повремено комуналци кажњавају влснике који мале куце не шетају на повоцу
Ako se zakon ne sprovodi, nek se ne sprovodi ni za potencijalne žrtve kada nose oružje 👌 Kako se tad odjednom sprovodi, ili kad država treba naplati zakonom propisan porez i sl... Ako zakon ne radi, ljudi imaju pravo na samoodbranu i mimo satanističkog zakona.

До сад је можда само један човек одговарао за убиство пса, један што га је бацио са моста и то снимио. А стотине буду устрељене годишње, што власнички што луталице, како из ваздушног тако и из ватреног оружја.

Ja NIKADA u životu nisam video da su ljudi bili agresivni bili prema psima. A svedočio sam dosta puta napadima pasa na ljude ili situacijama na ivici napada. Čak i sam prolaz pored ograde neretko izaziva njihovu konfliktnost i agresiju prema Ljudima. A nisam video još čoveka koji prolazi iza ograde i hoće izranjava psa tako iz čista mira

"Имамо готово 4.000 нелегалних одгајивачница, колико их је заведено на сајту Кинолошког савеза Србије, у коме региструју име и добијају педигрее за своје љубимце.Међутим, на сајту Управе за ветерину, где се подносе захтеви за регистрацију, имамо свега 80 одгајивачница. Реч је о онима које послују по правилима, уредно плаћају порез на добит када продају псе, док остали раде како им се хоће. Дозволе да се пси неконтролисано размноже до бесомучности, а оно што не продају или поклоне или оставе на улицу", објашњава Ранковић.

Ево може одавде да се крене, дакле ових 80 легалних одгајивачница имају нелојалну конкуренцију у 4000 нелегалних одгајивачница

Ja NIKADA u životu nisam video da su ljudi bili agresivni bili prema psima. A svedočio sam dosta puta napadima pasa na ljude ili situacijama na ivici napada. Čak i sam prolaz pored ograde neretko izaziva njihovu konfliktnost i agresiju prema Ljudima. A nisam video još čoveka koji prolazi iza ograde i hoće izranjava psa tako iz čista mira

Да хоће преко ноћи би могли да реше проблем са нелегалним одгајивачницама. Упореди се регистар управе за ветерину и одгајивачнице у Кинолошком савезу.

Ево регистра Управа за ветерину https://www.vet.minpolj.gov.rs/registri/ а ево и одгајивачница у Кинолошком савезу https://ksrs.rs/odgajivacnice/.

Тачна је информација из претходног чланка да је у управи за ветерину око 80 одгајивалница једино није наведено да су то све одгајивачнице тј. ту су и одгајивачнице акваријумских рибица. Није ме мрзело да пребројим, само је 68 легалних одгајивачница паса.

Један од коментара

2FC5734C-8757-44A3-9879-5420CAE05F22.jpeg

Ја сам скоро био у Мањежу, на повоцу су били само минијатурни пси док су сви остали били пуштени. А ти минијатурни су били због тога што су они први који страдају.

Зато се највише и кажњавају власници безопасних паса, ако они чувају своје љубимце биће боља статистика а са друге стране том псу сме да приђе обичан коминалац.

Vrh