Šta je novo?

Ко им ово дозволи? (nelegalna, divlja gradnja)

Gavrila Principa, Beograd. Prvi blok zgrada do Balkanske. Sedmi sprat! Kućica u oblacima se vidi iz unutrašljeg dvorišnog prostora i ne može se videti sa ulice.
Čovek je napravio kućicu na vrhu zgrade. Ajde da je podigao sprat već se i proširio. A ludilo je što spolja gledano izgleda da taj poslednji sprat na kojem je napravio kućicu uopšte nema armiranu konstrukciju već je samo cigla - betonski armirani stubovi se završavanju na spratu ispod a poslednji sprat nije predviđen da nosi bilo šta osim krova. Drago mi je što ne živim ispod tog čuda.

http://binged.it/1c4szGa

 
Да ли је била она фотка балкон-дебилизма из Деспота Стефана?

Човек је прво зазидао балкон, а потом је заварио металне подупираче да би накалемио балкон на балкон .... :)
 
Vrlo slična ideja kao i ovo što sam postavio iznad. I ovo je originalno bio balkon koji je neko zazidao. A onda se naknadno setio da bi tu mogao i kućicu da podigne... Stvarno smo biseri... Prva stvar koju sam uradio posle zemljotresa pre nekoliko godina je bilo da proverim stoji li kućica i dalje na zgradi ili pored zgrade. I pogledajte te radove kao da su blokove ređali pijani srednjoškolci. Čak izgleda da je krenula da se lomi po dijagonali, preko prozora (tako stoji godinama).
 
Trotoar i parkovi su odavno na prodaju, bitno je imati novca, a veza će se već sama pojaviti.
 
MIHIZOVA/SVETOZARA MILETICA
6a226e9763f62cf85571abe0d84e303f.jpg
 
Гага":1r36xw89 je napisao(la):
pexon1974":1r36xw89 je napisao(la):
Гага":1r36xw89 je napisao(la):
На Бежанијској коси, на углу улица Недељка Гвозденовића и Марка Ристића (зграда се још усељава), један од станара већ застаклио део велике терасе и направио стаклени голубарник. Са чела зграде направљена и ова лимена настрешница. Уживо, верујте ми, изгледа још одвратније.
Зграду је иначе градило ГП Неимар В, а припада улици Недељка Гвозденовића број 22а, 22б и 22ц.
Inspekcija ne radi svoj posao!
Svaka priča o estetici je izlišna, jer sve što je napravljeno je protivzakonito!
За свако застакљивање терасе, неко преграђивање или слично што мења облик зграде, треба да се тражи дозвола од општинских органа за такву радњу. Али из овог случаја и масу осталих по граду, очигледно се све ради на своју руку. Инспекција вероватно још увек на све то гледа благонаклоно (кроз прсте).

Голубарници завршени, уживо изгледа још грозније ! Што рече Директор у једном од коментара, да треба да се питају и архитекте зграда, јер је ипак ауторско дело у питању.



А ево још једног бисера на овој згради !
Није ми јасно зашто је власник стана померао климу. Можда да је има у другој просторији ! Могао је барем да пребоји ове површине које су беле боје, а где су бил рупе за носаче и цев. Клима још и није спојена јер виде каблови, и тако стоји нешто више од месец дана.


Па мало зумБирано. А и ова велика клима баш одскаче, исти је стан у питању.


Све у свему, јако ружно делује.
 
Firma koja je radila zastakljivanje na svom sajtu reklamira kao vrlo uspjesan posao na ovoj crvenici i to na naslovnoj strani
 
Директоре, па који су то, дај адресу тог сајта, да баш погледам ? Могао си одмах да напишеш !
 
Хвала Директоре.
Не могу да верујем да су овај голубарник/кокошињац ставили као успешан "пројекат" !
 
Угао Цара Уроша, Змаја од Ноћаја и Цинцар Јанкове - ова грађевина већ дууууууго стоји овако - зна ли неко зашто, шта је посреди?

image3755.jpg
 
Галерија апартмани у Жоржа Клемансоа на Дорћолу, са задње, дворишне стране: види се (надам се, сликано је из даљине, слабом камерицом на мобилном тел.) доградња на највишем спрату (у десном делу слике), незавршена; и, застакљене терасе, лево:

image3745.jpg

image3746.jpg


Толико су их рекламирали и скупо продавали, а сад допуштају то. Већ сам овде објавио слике са све више клима на фасади.
Зашто Град не контролише бар нове зграде?

С предње, уличне стране зграде нису посадили ниједно дрво, ниједан жбун:

image3748.jpg
 
Близу центра Bидиковца, кутак за одмор, преко пута зграде коју понеко зове Шаргарепа. Пратио сам кад је прављен, пре годину-две, доста дуго, ручно, на лицу места (сечење и заваривање профила).
Добар је пример неприкладног избора конструкције и материјала. Одмах сам знао да ту нешто није како треба и предвиђао сам да ће ово да се деси - ломљење и кратак век трајања.

Уместо да направе прилазну стазу од плоча, асфалта или бетона, направили су носач од металних цеви и преко њега ставили даске. Даске су, наравно, сада поломљене, испод се скупљају отпаци и прљавштина, и коте се пацови ....
Али, ваљда би пројекат онако био превише јефтин (пет-шест пута мање би коштао) и као такав непогодан за уграђивање ("проценат"), или намештање посла некоме.

image3796.jpg

image3797.jpg



Тако је пре нешто више година Општина Раковица направила недалеко од овог места (око 150 м), близу Видиковачке пијаце, игралиште за децу. Цело је било од дрвених елемената. Вероватно је било рекордер у Београду по кратком веку трајања. Хулигани су га не само потпуно растурили за неколико месеци, већ од њега није остала ни дашчица, ама баш ништа. Само три ниска зидића од цигле по којима се не би никако могло рећи шта је ту било.
 
Treblo predti na odrzavanje zelenilu a prostori ispod daski zasuti sljunkom
 
Саша":20mtzuz9 je napisao(la):
Уместо да направе прилазну стазу од плоча, асфалта или бетона, направили су носач од металних цеви и преко њега ставили даске. Даске су, наравно, сада поломљене, испод се скупљају отпаци и прљавштина, и коте се пацови ....

Овај начин уређења партера је уобичајен у свету. Али за Србе је очито само ливени асфалт.
 
Покушаћу да представим другачији угао гледања, неуобичајен код нас, и донекле радикалан.

У овом случају, по мом мишљењу, није чак ни ствар у Србима, бар не у потпуности, већ у, претпостављам, одговору на нешто за шта готово непосредно осећате да је површно и, вероватно, у основи непоштено, а доста кошта. Мени је то била прва помисао док сам гледао како га праве. Занимљив и користан пројекат, од врсте коју ја веома ценим, али с уграђеним немаром према заједници и њеним дубљим интересом/потребама.
Однос према овом кутку за одмор се може посматрати и као нека врста одговора заједнице на такав однос власти, колико год он на први поглед изгледао корисно и његово кварење пуки вандализам.
Та унутрашња фалинка одређује његову судбину. Неодговарајући избор материјала, формално одрађивање и недовршеност, немар у процени места и тренутка, и неодговорност у погледу цене која је плаћена (због чега народ некад не прихвати скупе, велелепне палате и проклиње их, како год да су лепе) - то се некако осећа и као да зове да буде уништено, онако како проста, често и гладна пучина инстинктивно реагује на превару и израбљивање.

Умеју људи да цене кад је нешто промишљено и с добром намером одрађено, а не само ради сликања и вести за општинске новине, или да се некоме намести посао или проценат. Има мање-више сличних објеката (сијела/седишта, парапета, чесама) који опстају вековима у неким местима - добро осмишљени, на корист мештана, од одговарајућег материјала, солидно урађени. Зеједница уме да чува оно што препознаје као вредност, као што уме да буде непосредна и немилосрдна када осети да је објекат злоупотребе и искоришћавања с позиције свемоћне, а неосетљиве и неодговорне власти.

У околини овог кутка, дуж тротоара у центру Видиковца (ул. Патријарха Јоаникија), у последње време - прошле и ове године - постављено је више обичних клупа за седење, знатно крхкијих и осетљивијих на вандализам, и још ниједна није покварена или уништена.
 
@Stf
Ako je ovaj nacin uredjenja 'uobicajen' u svetu, to samo govori o losim tendencijama u tom istom svetu.
To sto smo 'negde nesto' videli, ne znaci nuzno da je to dobro i da se treba po svaku cenu prihvatiti i kopirari.

Jasno je, da je u odnosu na beton, behaton, asfalt i druge uobicajene nacine poplocavanja, drvo u dizajnerskom smislu "osvezenje", ali je isto tako jasno da je to resenje neadekvatno i kratkog veka.
Meni se onda u tom slucaju namece pitanje, dal je cilj bio upravo to?
Jer, kao sto znamo, ceo danasnji sistem pociva na potrosackom mentalitetu, gde dugotrajnost i funkcionalnost nekog resenja vise apsolutno nije bitna.
 
@laki, Nije stvar ni u dugostrajnosti i izdrzljivosti materijala. Ponekad je dobro imati to "osvezenje" i inovativnost bez obzira na njegov vek trajanja. U biti vek trajanja zavisi od toga koliko vodimo racuna i koliko su nam deca besna, a ne u tome da li ce preziveti apokalipsu.
 
@Drakche
'Camova' fosna koja je sa donje strane konstantno izlozena vlazi od isparavanja zemljista, kao i atmosferskim padavinama je materijal koji je za nekoliko godina osudjen na raspadanje kao posledica truljenja.
Znaci, ne pricam o 'prezivljavanju apokalipse' (kako si ti saljivo rekao :) ), vec o nekom razumnom upotrebnom periodu. :D

Zlimo lo drvo kao podlogu?
Tikovina, nije podlozna truljenju i krivljenju.
Skupo? Jeste, svakako.

Mozemo li imati jeftinije osvezenje?
Naravno da mozemo, posebno ako je u pitanju Vidikovac gde su apsolutno sve pesacke staze asfaltirane.

Sa delom o 'besnoj deci' se nazalost moram sloziti, ali isto toliko smo "besni" i mi, roditelji, samo taj bes i frustracije drugacije ispoljavamo...
 
laki72":3gckdsoc je napisao(la):
@Stf
Ako je ovaj nacin uredjenja 'uobicajen' u svetu, to samo govori o losim tendencijama u tom istom svetu.
To sto smo 'negde nesto' videli, ne znaci nuzno da je to dobro i da se treba po svaku cenu prihvatiti i kopirari.

Лошим тенденцијама? Дрвени партер је најпријатнија могућа подлога коју је људски род измислио. Али за анс није. За нас је ливени асфалт искључиво који лети угреје на 80 степени и топи обућу.
 
Vrh