Šta je novo?

Ко им ово дозволи? (nelegalna, divlja gradnja)

Inace neko je rekao da je vlasnik djela nadogradnje arhitekta koji zivi u inostranstvu i da je bas htjo takav balkon mislm na SSC u nekoj raspravi zalosno ja bih to odmah srusio
 
Lepote velegrada... Bulevar Vojvode Stepe, Beograd (novembar 2009.) :/


beogradvojvodestepe1.jpg



beogradvojvodestepe2j.jpg



beogradvojvodestepe3.jpg
 
Obozavam ove zgrade,koje su okruzene sa svih osim jedne strane zgradama,kao u bunkeru da zivis :laugh:
 
Slazem se sa Bajagom. Ima smisla da ovde stoji.
 
Ja bih to tu samo tako ostavio i očuvao, ali ovde će i forumaši drvlje i kamenje po meni sasuti, a kamoli vlasti...
 
Goldstein":fxhkt87s je napisao(la):
zhaba":fxhkt87s je napisao(la):
Pa zar ti Homer Jay ne mislis da je skandalozno da jedan bulevar u metropoli ovako izgleda???
Po čemu je to bulevar? Čak se i ne zove tako...
Moja greška, nije Bulevar nego ulica... uhhh, sada mi je mnogo lakše, više nije skandalozno...
 
Goldstein":3g0b2ben je napisao(la):
zhaba":3g0b2ben je napisao(la):
Pa zar ti Homer Jay ne mislis da je skandalozno da jedan bulevar u metropoli ovako izgleda???
Po čemu je to bulevar? Čak se i ne zove tako...
Zavisi koga pitaš, neke zvanične institucije pišu Bulevar Vojvode Stepe, a neke pak samo Vojvode Stepe.

Iskreno, na ovim fotkama nije prikazano ništa skandalozno (sam izgled zgrada i razne zakulisne radnje do dolaženje placeva jesu skandalozne, ali to je druga priča), nažalost 442 je propustio priliku da poentira na zgradi u Kostolačkoj koja realno ima 8 spratova (u teoriji je to 6 + potkrovlje + tavan, ali je krov skoro nepostojeći i ta zgrada je viša od svih u Kostolačkoj za skoro dva sprata.

Problem na Voždovcu (delu na i oko Vojvode Stepe) jeste što nikakav PDR nije donet i onda se svaak zgrada radi po pojedinačnom rešenju, a neko pravilo je da se gradi pun blok gde je moguće, ali je zato nažalost dopuštena i izgradnja zgrada između ranije izgrađenih setova zgrada te se tako kod crkvice između dve osmospratnice koje su iz nekih 70-tih godina sada zida zgrada od 6 spratova koja se bukvalno nalazi na najmanjem dozvoljenom rastojanju sa sve prozorima koji gledaju na već postojeće terase starih zgrada (možda ufotkam sutra).

Meni je mnogo krivo što je propuštena jedna tako velika prilika za urbanu transofrmaciju Vojvode Stepe i njene okoline, a na primeru dela zemljišta između Kostolačke i Vojvode Stepe se vidi sva pogubnost takvog pojedinačnog sagledavanja stvari. Sada postoji situracija da se i u jednoj i drugoj ulici gradi pun blok, ali je zato razmak zadnjih strana zgrada iz Vojvode Stepe i onih iz Kostolačke sveden na nekih 5 metara i terase gledaju jedne u druge. Mnogo bi lepše i bolje bilo da su gradske strukture videle interes i postavile tako uslove da se mora kupiti čitav set partaja u jednoj zoni, a onda tu dozvoliti izgradnju viših zgrada, a istovremeno napraviti i zeleni pojas između njih (dobar primer su zgrade u bulevaru iznad Lipovog lada, pa skoro tamo do Cvetka).
 
Vojvode Stpe je bila i ostala jedna od najruznijih ulica u Beogradu. Bez uvrede Vozdovcani, ja jako volim taj kraj jer sam tu studirao, ali objektivno ulica je "gabor".

Ali, s druge strane, ja zaista ne vidim nesto mnogo skandalozno na konkretnim slikama koje je 442 postavio??? Mislim mozda sam slep, mozda nemam razvijenu tu "kriticku svest" kojom su ovde svi obdareni, mozda je to ipak, je*******i ga, zbog velike dioptrije.

Sta sad, kao stavim sliku u temu provokativnog naziva, pa sad ti gledaj i ceskaj se po glavi razmisljajuci "sta je pisac hteo da kaze" - kao da gledam f***ing Pikasa!?

S druge strane, shmeksi je jednostavno na srpskom jeziku objasnio mane koje se javljaju u datoj ulici (ne bih napisao bulevar, pa taman mi tri SS oficira sa uperenim pistroljima u potiljak stajali iznad glave).
 
Vojvode Stepe je ulica koja je tek skoro pocela da se urbanizuje. Pozitivno je sto se investitori ipak pridrzavaju toga da zgrade moraju da budu odaljene nekoliko metara od ulice, i koliko ja uspeh da vidim, sve zgrade su u istoj liniji.
Sam proces "urbanizacije" traje, a slike postavljene gore u najmanju ruku treba da budu za pohvalu posto se i dalje gradi, a ulica se dalje razvija.
Tako da, ne razumem ni ja bas cemu "ko im ovo dozvoli" raspolozenje. Cela Vojvode Stepe je predstavljala niz stracara ranije, a na mestima gde ih vise nema su relativno skoro i porusene. To ce se desiti i ovima, ali je u svakom slucaju normalno da u tranzicionoj fazi to ovako izgleda.

@jovanovm
Ja bih takodje nesto slicno uradio, mada ne bas u celoj ulici jer je vec ranije narusena njena palanacka koncepcija.
Definitivno bi bilo fenomenalno kada bi se uzeo jedan niz kuca od par stotina metara i obnovio, osvetlio, itd. To bi bio neki mali "centar" ulice sa shopovima, kaficima, postom, bankom itd.
Recimo u ovom delu:
http://maps.google.com/?ie=UTF8&hq=...6113,20.467655&spn=0.001051,0.003388&t=h&z=19
 
@Nenad
Da, otprilike tako nešto. Nikako u celoj ulici, možda se nisam dobro izrazio, dovoljno je ostaviti jedan primer i napraviti mali centar... restorani, kafići, umetničke galerije, tako nešto... Mislim da bi bio lep primer. Lokacije izgleda OK za tako nešto.
 
Zatvoreno gradilište na Zvezdari
Prvo hapšenja zbog nelegalne gradnje
Autor: D. MILIĆEVIĆ | Foto:V. Stančević | 09.12.2009. - 09:21

Milana Jankovića, investitora izgradnje objekta u Ulici Paje Jovanovića 10 u naselju Zvezdara, juče je privela policija jer je nastavio gradnju ovog objekta iako nije imao dozvolu za to. Ovo je prvi slučaj u Srbiji da je neko uhapšen zbog ovog krivičnog dela, za koje je zaprećena kazna do osam godina zatvora.

gradnja-x.jpg


Zajedno sa Jankovićem privedeno je i sedam radnika koji su se našli na gradilištu u momentu kad je naišao Građevinski inspektor. Policijske patrole su ih privele u policijsku stanicu Zvezdara, ali su radnici pušteni kući pošto su dali izjave, dok je Janković zadržan.
- Gradilište je još od 23. novembra opasano trakom na kojoj stoji natpis da je gradnja obustavljena. Međutim, Janković je pocepao traku kako bi radnici mogli da uđu i nastave sa radom. Time je učinjeno krivično delo iz člana 219a Krivičnog zakona, stav tri, o nastavljanju radova posle donošenja odluke o obustavi. Ovo je, koliko ja znam, prvi slučaj primene novog Zakona o planiranju i izgradnji na celoj teritoriji Srbije, a za to delo je zaprećena kazna do osam godina zatvora - kaže Zoran Kostić, član Gradskog veća.
Inače, izgradnja trospratne zgrade u Ulici Paje Jovanovića 10 počela je u novembru 2008. godine, a planirano je da bude završena u martu 2010. godine.
Današnje privođenje, iako prvo zbog ovakvog krivičnog dela možda nije i iznenađujuće. Oliver Dulić, ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja, najavio je pre desetak dana da će uskoro uslediti hapšenja zbog divlje gradnje objekata. Tom prilikom je i naveo da su građevinske inspekcije proteklih meseci nailazile na slučajeve da je posle izricanja zabrane ponovo nastavljena gradnja objekata bez dozvole i da će država pokazati da joj je stalo do poštovanja zakonskih propisa i da neće dozvoliti da cveta divlja gradnja u Srbiji.

Zatvoreno 245 gradilišta
Građevinski inspektori su u protekla dva meseca zatvorili 245 bespravnih gradilišta i podneli 21 krivičnu prijavu protiv nesavesnih investitora u Beogradu. Najviše gradilišta je zatvoreno u Surčinu (62) i Zvezdari (45), dok na Vračaru nije zatvoreno ni jedno.
Izvor Blic
 
Cujem da ovaj covek nije platio tarifu inspekciji pa ga zveknuse,mada mozda su glasine...
 
kako je bahat pa jos pocepao zutu traku za prestanak radova dok ne dobije dozvolu..cc..e pa onda i treba da ide u cuzu! nas narod je neverovatan...bravo za ovu akciju!
 
vucko":3l4gpj68 je napisao(la):
Cujem da ovaj covek nije platio tarifu inspekciji pa ga zveknuse,mada mozda su glasine...
S obzirom da je u pitanju Zvezdara, ne cudi me. Tamo imamo jednog vrsnog predsednika opstine...sa sve pratecim likovima u sluzbama
 
Gospodin predsednik Opstine Zvezdara ima cistu savest.Kada je sniman prilog za Studio B pre 10tak dana,prvo je poslao dvojicu likova da izvide sumu gde je trebao da da izjavu pre nego sto on dodje da da izjavu.Covek je ladno pomislio da cemo da ga bijemo ili ne znam ni ja sta.Ne postoji nista lepse nego kad vidite te "postenjacine" iz vlasti kako se plase jer znaju da ce nekome puci film pre kasnije :kk:
 
Kosančićev Venac (ne znam da li je prava tema... negde sam pročitao o tome da je srušena bista, pa evo slike...

kosancicevvenac2.jpg


kosancicevvenac1.jpg
 
Dobračina ulica... nemam ništa protiv gradnje objekta na ovom mestu, ali ode to čudo u visinu, baš da bude u ravni sa svim ostalim objektima... ali zamalo...

dobracina1.jpg


dobracina2.jpg


dobracina3.jpg


dobracina4.jpg
 
Mora covek za taj jedan sprat da dokaze da je najveci baja u "jukra"....
 
Obesio bih za m*** na vrhu gradske skupstine onoga koji je u urbanistickom zavodu dao dozvolu da se izgradi ta spodoba.
 
Žalosno! Kad god prođem pored – ne mogu da verujem da se ovako nešto gradi!
Za ovu vilu su obećavali stari sjaj, a šta će da ispadne...
 
Vrh