Šta je novo?

Ко им ово дозволи? (nelegalna, divlja gradnja)

Budalaština kao i svaki zakon. Skoro sve škole van centra imaju krug dvorišta minimum 50m, takodje ostaje i mogućnost različitog tumačenja šta se podrazumeva pod pojmom "najkraća pešačka staza".
 
Dok se mi ovde bavimo trivijalnostima jel na 200 metara od ulaza ili od ćoška škole (kažem ''trivijalnosti'' jer ovde zakoni i propisi ništa ne vrede), Mozzart uredno pokriva ceo grad svojim objektima. :) Pogledajte mapu, ovo su samo Mozzartovi objekti. Uskoro će biti lakše naći kladionicu nego kontejner u gradu. :)
Nacija kockara.jpg


Ali - uz rizik da nekome zvučim kao MC - pa dobro, neka ih, narod tako voli. Dokle god je u Srbiji masa debila kojima su praćenje i klađenje na sportove važniji od sopstvenih života, biće ovako. :) Ne bi Mozzart imao toliko objekata i moć da nema toliko panjeva koji ga pune parama. I da, i ono što Došljak reče i što je potpuno tačno - da nisu u sprezi sa državom.

Pre par meseci Lelekom nešto uvodio optiku (po 45. put) pa kad smo imali sastanak stanara slušam 80% muških komšija kako se ispovedaju kroz koje su muke prolazili dok nisu mogli da prate Arenu TV. Reko pa dobro, dajte narodu leba i igara, vazda bilo i biće. 🤗
 
Što bi rekla izreka: Plati pa klati. Ovo se odnosi na mapu. A u realnosti, predsednik i "Da šefe" ukrasno osoblje, pričaju kako će oni da se bore za povećanje nataliteta i sl. preko kockastog ekrana, kao i kako ćemo videti rezultate u bliskoj budućnosti... A u sadašnjosti, a i budućnosti, mi vidimo više nego jasne rezultate ulaganja, odnosno, ono u šta se ulaže, to i daje rezultate. E sad, što smo u manjini mi koji mislimo da su ti rezultati (odnosno stvari u koje se ulaže) poražavajući, to je druga stvar, i teško da će se nešto bitnije promeniti u skorije vreme.​
 
Poslednja izmena:
Danas na meniju imamo jedno presoljeno a gorko jelo, ne znamo kako ćete svariti ovo: Kao predjelo tu nam je Aleksandar Šapić posoljen građevinskom inspekcijom koja ničemu nije služila, kao glavno jelo poslužićemo vam K distrikt, a za dezert je tu posebna disciplina: građenje na tuđoj parceli na centru Terazija. (Ne)prijatno!

 
Poslednja izmena:
Tako bi trebalo, u stvari je učvrstio svoje pozicije. Kad si na vrhu države, potrebni su ti oni sa puterom na glavi, držiš ih u šaci, to garantuje lojalnost! Isto kao što globalnim centrima moći odgovaraju marionetski šefovi država, upravnici kolonija.
 
Ovo sam na Kritu u Herakleonu vidjao te uvučene spratove gde zgrada ima po 5-6 stepenasto uvučenih etaža, i bude duplo veća od susedne, sa kojom je navodno u regulacionoj liniji. Beograd postaje gradjevinsko ruglo od grada. I još je ovo strogi centar do Hrama.
 
Dole niže u tom nizu kreće uskoro gradnja nove od 9-10 spratova, a stara gradnja ide do 6-7 spratova tu.
 

Stefanović:Suzbićemo nelegalnu gradnju u Beogradu


Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanovic izjavio je da će u radu Tužilaštva u narednom periodu posebna pažnja biti posvećena suzbijanju nelegalne gradnje u Beogradu, jer se, kako je rekao, upravo kroz nelegalnu gradnju pere prljav novac.

„Takođe tokom jeseni se očekuje i finalizacija predistražnih postupaka i pokretanje istraga o slučajevima iz domena korupcije koji su naročito izazvali pažnju javnosti u prethodnom periodu“, rekao je on u intervjuu za „Blic“.

Naveo je da Tužilaštvo u saradnji sa MUP i BIA radi na brojnim slučajevima u cilju suzbijanja preprodaje narkotika, prometa oružja, raznih oblika korupcije kao i da se U STRUČNOJ JAVNOSTI razgovara o predlogu novih zakona u oblasti pravosuđa.

Pojašnjavajući instituciju koordinatora za rodno zasnovano nasilje uvedenu u Višem javnom tužilaštvu, Stefanović je rekao da je potrebu za njom nametnula praksa, odnosno broj krivičnih dela porodičnog nasilja, a koja prema njegovim rečima neretko rezultira ubistvom.

“ Vidljivo je i ne uvek jednako postupanje osnovnih javnih tužilaštava u konkretnim predmetima. Primarni zadatak koordinatora jeste da u slučajevima nasilja u porodici postupanje Prvog, Drugog i Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu kao i osnovnih javnih tužilaštava u Obrenovcu, Mladenovcu i Lazarevcu ujednači i unapredi kroz doslednu primenu svih propisa koji regulišu ovu oblast,“ rekao je on.

Dodao je da je to urađeno kako bi sve žrtve nasilja u porodici dobile jednoobraznu i sveobuhvatnu zaštitu. Kada je reč o donošenju novih zakona koji se tiču javnih tužilaštava Stefanović je rekao da je Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) čiji je on predsednik, Ministarstvu pravde dostavilo detaljne i stručne ključne kritike na radne verzije novih pravosudnih zakona.
Pohvalio je predložena rešenja za zakon o Visokom savetu tužilaštva koja su proistekla iz ustavnih amandmana, a po kojima javne tužioce više neće birati Narodna skupšina već Visoki savet tužilaca.

“ Međutim, smatram da je nedopustivo što se članovi radnih grupa uopšte nisu bavili pitanjem materijalnog položaja ni sudija, ni javnih tužilaca kao ni položajem sudija prekršajnih sudova, pa ni sudijskim pomoćnicima ni pripravnicima“, naveo je Stefanović.

Istakao je da očekuje da se u daljem radu na budućim zakonima posveti pažnja poboljšanju materijalnog položaja sudija i javnih tužilaca kao i sudija za prekršaje. Osvrćući se na konkretna predložena zakonska rešenja, između ostalog je rekao da bi trebalo brisati predloženo rešenje kojim je onemogućeno upućivanje javnih tužilaca iz nižih u viša javna tužilaštva, odnosno tužilaštvo posebne nadležnosti, jer će doći do DOĆI DO PARALISANKA RADA TUŽILAŠTVA, a pogotovo posebnih odeljenja za borbu protiv korupcije.

Istakao je i da je nelogična odredba kojom je mandat javnih tužilaca, odnosno budućih glavnih javnih tužilaca ograničen na jedan mandat bez mogućnosti ponovnog izbora u istom javnom tužilaštvu.

 
I jos ovaj kaze suzbicemo nelegalnu... pa one bulje iz sns sto su napravili da sve komisije cine 80 posto najgiri sabani iz stranke, pa onda oni usvajaju projekte koje samo bolestan um moze da usvoji, i onda to sve postane legalno.
 

Da li još jednom spomeniku kulture preti rušenje ili dugo čekana rekonstrukcija


Kuću čuvenog srpskog arhitekte Jovana Ilkića, još jedan dragulj predratne beogradske arhitekture, čeka neizvesna sudbina. Ograđivanje prostora i postavljanje obezbeđenja oko objekta uznemirilo je stanovnike Ulice Miloša Pocerca koji s razlogom strahuju da će i ovaj gradski spomenik kulture nestati pred buldožerima i bagerima investitora. Novi vlasnik, s druge strane, uverava da rušenja neće biti i da je planirana rekonstrukcija u skladu s novom namenom zdanja, a sve u saradnji sa gradskim Zavodom za zaštitu spomenika kulture. Iz Zavoda, kao ni Grada Beograda, međutim, ne odgovaraju na pitanja portala N1.

Jovan Ilkić, koji je važio za dvorskog arhitektu, a Beogradu ostavio zgradu Narodne skupštine, hotel Moskvu, nekadašnji Oficirski dom a sada Studentski kulturni centar, kao i neke od najlepših i najznačajnijih objekata u prestonici, za svoju porodicu je 1896. godine sagradio kuću u Miloša Pocerca 32, na obodu tadašnjeg Beograda, u kojoj se nalazio i njegov atelje.

Kuća je posle Drugog svetskog rata nacionalizovana i pripala državi, jedno vreme se u njoj nalazio Gradski odbor Socijalističke partije Srbije (SPS), a potom je decenijama propadala spolja i iznutra. Velelepno staro zdanje su naseljavale mačke i beskućnici, dok se u dvorištu privremeno bio smestio kafić. Kako nezvanično saznajemo, novi vlasnik – Unoprojekt d.o.o kuću je kupio od države (koja je i dalje vlasnik parcele) i SPS-a.

Izbacivanje nelegalnih stanara, zaključavanje vrata i kapija, kao i postavljanje obezbeđenja oko objekta zabrinulo je komšije iz Miloša Pocerca da će kuća Jovana Ilkića doživeti sudbinu sličnih vila u Beogradu – rušenje.

Novi vlasnik vile je firma za izgradnju Unoprojekt, a Mirjana Knežević, koja je prema podacima iz Agencije za privredne registre (APR) njen zakonski zastupnik, demantovala je za portal N1 glasine o rušenju i navela da postoji detaljan plan rekonstrukcije. Prema njenim rečima, sačuvaće se izgled postojeće fasade, a unutrašnjost će se prilagoditi novoj nameni. Kada rekonstrukcija bude završena, vila u Miloša Pocerca 32 površine veće od 400 kvadrata služiće kao poslovni prostor, a kakva će mu tačno biti namena – Knežević nije želela da otkriva.

I dok stanari pomenute ulice kažu da se pripremaju radovi, a table sa informacijama o njima nema, iz Unoprojekta poručuju da početak rekonstrukcije još nije poznat, a da je za sada objekat samo ograđen i postavljeno obezbeđenje. Izvođač radova u Miloša Pocerca 32 će, prema rečima Knežević, biti građevinsko preduzeće Napred. Ova firma je 2017. postalo većinski vlasnik najveće srpske građevinske kompanije – Energoprojekta, a iza nje stoji biznismen Dobroslav Bojović.

Zavod za zaštitu spomenika Grada Beograda, bez čije saglasnosti ne mogu da počnu bilo kakvi radovi na ovom spomeniku kulture nije odgovorio na pitanja portala N1 i uputio nas je na Grad Beograd, odakle takođe nismo dobili odgovore o tome da li postoji građevinska dozvola i saglasnost Zavoda da izvođenje radova, kao i kakvi radovi su planirani.

Odgovor je, međutim, dobila jedna zainteresovana sugrađanka kojoj su iz Zavoda pre nekoliko dana kazali da su dva puta izdavani Uslovi za preduzimanje mera tehničke zaštite (konzervatorski uslovi) i Saglasnost na projekat i dokumentaciju za sacanciju, rekonstrukciju, restauraciju i adaptaciju i to 2013. i 2017. godine. Kako su rekli iz Zavoda, traženo je da se svi radovi izvode u okviru postojećeg gabarita i volumena objekta. Ove saglasnosti se izdaju na godinu dana i u međuvremenu su istekle, a iz Zavoda kažu da im se u međuvremenu nisu obraćali za nove uslove.

Iako je Zavod za zaštitu kulture Grada Beograda prepoznao značaj dela Jovana Ilkića, stavivši ih pod svoju zaštitu, to za investitore ne znači mnogo, pa je tako vila u Resavskoj 25 srušena 2020. kako bi na njenom mestu nikla višespratnica.

Kuća iz 1908. je važila za remek delo koje kombinuje akademizam i secesiju, a ne zna se da li je bio čuveniji njen projektant Jovan Ilkić ili naručilac – poznati srpski političar Petar Pera Velimirović, sedam puta ministar građevine i dva puta predsednik Vlade Kraljevine Srbije. Objekat je uživao status kulturnog dobra pod prethodnom zaštitom, ali to nije sprečilo Zavod za zaštitu spomenika kulture da izda potrebnu saglasnost da investitor počne da radi.

Inače Unoprojekt, novi vlasnik kuće Jovana Ilkića u Miloša Pocerca, smešten je na istoj adresi kao i građevinska firma Napred, a osnovan je 2012. godine sa 1.000 dinara osnivačkog kapitala. Napred se osim građevinarstvom bavi i hotelijerstvom, a u svom vlasništvu ima Hotel N i Vilu Manjež u Beogradu.

1666344834-20221017_103134-scaled-e1666344869490-900x668.jpg


1666344846-20221017_103111-scaled-e1666344905405-1536x1155.jpg


1666344860-20221017_103124-scaled-e1666345068545-900x1208.jpg


 

Nastavljeno rušenje na Vračaru, nestali objekti u Prote Mateje


U ulici Prote Mateje 41 u beogradskoj opštini Vračar srušeni su objekti koji su, po proceni stanara okolnih zgrada, stari više od 80 godina. Na licu mesta ne postoji građevinska tabla, niti obaveštenje šta će se na tom mestu izgraditi.

Kako je za FoNet izjavila odbornica iz Ne davimo Beograd u Skupštini grada Beograda Natalija Stojmenović, ovo rušenje je još jedan od pokazatelja bahatosti investitora

„Investitori nastavljaju da uništavaju Vračar pod palicom aktuelne gradske vlasti, koja pokazuje da su interesi investitora najbitniji u ovom gradu, bitniji i od građana“, rekla je Natalija Stojmenović.

Ona je navela da nije začuđujuće što se sve ovo dešava, kada se zna da je politika aktuelne vlasti obezbeđivanje profita povlašćenim firmama, uz napomenu da ipak najveći primeri bespravne gradnje dolaze od najviših zvaničnika aktuelne vlasti.

Rušenje preti i mnogim drugim starim objektima na Vračaru, a Društvo za očuvanje Neimara održalo je u subotu protestni skup na uglu ulica Hadži Melentijeve i Janka Veselinovića i zatražilo da se za tri vile u tom delu Vračara vrati status zaštićenih objekata kulturne vrednosti, koji je istekao u novembru 2020. godine, kako ne bi postale „plen bahatih investitora“.

Predsednik Društva Marko Stanković upozorio je da autentičnom ambijentu Neimara, nažalost, preti nestajanje, a tim trima kućama rušenje i pravljenje zgrada.

1666443768-Vracar_06_2873_b-e1666443887641-900x414.jpg


1666443753-Vracar_01_4315_b-e1666443825628-900x414.jpg


1666443756-Vracar_02_7765_b-e1666443837578-900x412.jpg


1666443760-Vracar_03_4052_b-e1666443850213-900x412.jpg


1666443763-Vracar_04_3178_b-e1666443862704-900x407.jpg


1666443766-Vracar_05_2586_b-e1666443873925-900x411.jpg


 
Ово би се могло лако решити уредбом о естетици локала. Али држава толерише кич коцкарница због пара. А тамо све шљашти, сија и свира да хипнотише људе са проблемима.
 
nehotice si jezgrovito/lapidarno, opisao takozvani Beograd na vodi;)
А не, БнВ је естетика "турски трговац пајдом који хоће да направи нов Дубаи у Караману да би опрао лову" што је већ неки дериват 5. степена
 
Ово би се могло лако решити уредбом о естетици локала. Али држава толерише кич коцкарница због пара. А тамо све шљашти, сија и свира да хипнотише људе са проблемима.
Inspekciju zanima samo ovo desno... Očigledno su krenule inspekcije po gradu po pitanju dozvola za svetleće reklame, pa ćemo gledati neko vreme sve više prekrivenih reklama. To je obično u ovo doba godine.

Ako je zgrada pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika, prilikom pribavljanja dozvole, postoji neka odredba da reklama mora da se uklopi u opšti izgled građevine, a ako nije - nije bitno, ako ima ostalu dokumentaciju i plaća godišnju taksu.
 
Vrh