Šta je novo?

Ко им ово дозволи? (nelegalna, divlja gradnja)

Jednim delom si u pravu. Nisam bio precizan specijalizovao sam samo na jednu grupu sto jeste greska. Ali isto si i ti to uradio 🙂 razumem da velika vecina tih koji citaju istorijske knjige smatraju to kichem
U svakom slucaju ne sme se ostaviti da sami stanovnici odlucuju o tome. Treba rusiti nelegalno ili npr to izmestiti kroz institucije
Ni ja nisam odusevljen spomenikom, ni glomaznoscu ni samim stilom koji vise pripada proslim vekovima. Ali mislim da u gradu sa vise miliona kvadrata nelegalne gradnje rusenje spomenika ili izmestanje svakako nije prioritet, narocito jer ne ugrozava saobracaj ili ometa druge projekte i samo funkcionisanje grada :)
 
Spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu je postao svojevrsna zamena za onu frazu i arlaukanje ''Kosovouuu je srceeee Srbijeeuuuueee!!!'' Fazon, svako ko arlauče to, on je Srbin i patriota (čak i ako ništa drugo ne radi za svoju zemlju, pa čak i ako joj šteti). A svako ko ne učestvuje u tome, on je izdajnik i peta kolona. Nešto slično se sad dešava i sa spomenikom SN, koji se često koristi za merenje, kvantifikacije i rangiranje nečijeg navodnog srpstva i patriotizma. I da, svako kome se spomenik dopada, on je akademik i istorijski obrazovan. A svako kome se ne dopada, on je klošar bez ukusa i škole. Ili beše obrnuto? Ne mogu više da ispratim sve prepirke na temu spomenika, što od običnih ljudi što od političkih stranaka...

Meni lično ni iz džepa ni u džep. Štaviše, iako pun mana i promašaja, sadašnji Savski trg mi se više sviđa nego prethodni (ali ovde govorim samo o trgu, druga je priča što su posejali Hruščovke iza njega i što su GŽS pretvorili u deponiju). I svakako ne bih nikad pomerao takav spomenik, em što je glupo, em što je nepraktično i skupo.


Ali mi jeste smešno i čudno kako Srbi uvek sebi naprave tako neke tačke i kalupe preko kojih će da se meri nečije sprstvo (kome je veće). Kosovo, ovaj spomenik, jarbolčina na Ušću, nacionalni stadion, obeležja Er Srbije i slično.
 
Sve to što si naveo nije nešto što su Srbi (običan narod) osmislili, već rukovodeći kadar tog naroda. A razlika je ogromna.
 
Тако је увек и свуда. Колектив и обичан народ никад ништа није ни осмислио, то што је разлика велика је већ друго (треба поставити питање да ли је уствари тако, и да ли је у теорији то добро или лоше)
 
Nadograđena za sprat.

120110290_3524172324306788_6359674487982985228_n.jpg
119623966_2698200260428001_3139389748256691423_n.jpg
 
Nije uopšte loše. Ima nadogradnji po Beogradu koje su legalno i korektno urađene. I modernih i nekih iz prošlog veka.
 
U poređenju sa drugim nadogradnjama i miksovanjima stilova, ovo je neuporedivo bolje, i pre svega ne štrčiu tolikoj meri da je :rolleyes:, niti bode oči čak i iz daljine, kao što je slučaj sa nekim zgradama.
 
Dobro, zgrada ne valja ništa, upropašćena je kao uostalom i čitav Beograd. Eto, sad možemo da se bavimo nečim smislenijim.
 
Da citiram danasnji Vozdov "argument" sa druge teme:

:rolleyes:


Inace, za vreme koje je bacio na inacenje i pametovanje, mogao je da objasni istorijat te zgrade i da zavrsimo.
 
Poslednja izmena:
Bezočni PR posle rušenja hotela u Kralja Milutina.
Одвратна зградурина као споменик симбиозе Аце Србина и његових криминалних сарадника која као таква мора бити порушена једног дана, без обзира на цену. Иначе, овако ће јајаре новинарске писати и о ексклузивном пословно-стамбеном простору упечатљиве, заигране архитектуре ако се дозволи рушење зграде у адмирала гепрата.
 
Одвратна зградурина као споменик симбиозе Аце Србина и његових криминалних сарадника која као таква мора бити порушена једног дана, без обзира на цену. Иначе, овако ће јајаре новинарске писати и о ексклузивном пословно-стамбеном простору упечатљиве, заигране архитектуре ако се дозволи рушење зграде у адмирала гепрата.
Moramo se pomiriti sa time da ništa ili gotovo ništa iz ove zlepohe neće biti srušeno.
 
Moramo se pomiriti sa time da ništa ili gotovo ništa iz ove zlepohe neće biti srušeno.
Београд на води можда не, али ова зграда би била савршена за пример. Саграђена сумњивим капиталом жене косоварског криминалца и жене власника Моцарта и ко зна каквом корупцијом градске власти, и осим тога, као прва десетоспратница, представља опасност за целу ту градску целину, иначе ниске и очуване предратне градње.

@bunanub Мислим да сам прочитао да ће се више организација и могуће политичких странака огласити у вези с тим планираним рушењем. Пошто од изјава нема много вајде, надам се да ће неколико нас макар са овог форума изаћи на терен и поновити сценарио из блока 37 :D
 
Sve i da se krene u rušenje nakon smene vlasti, da li zaista mislite da to ne bi dovelo do kontraefekta, odnosno obračuna kriminacala, "biznismena" i sl. sa vlašću? Da bi tek tako digli ruke od svega nakon višedecenijskog "mukotrpnog" rada?
 
Poslednja izmena:
Vrh