Šta je novo?

Ко им ово дозволи? (nelegalna, divlja gradnja)

ту се крије и тајна како решити. У овој земљи је могуће увести најјаче стандарде света, кад би се неко усудио да људе тотално окрене једне против других. Рецимо колективним кажњавањем целе зграде, или још боље, краја. Воли Србо да ућари, али не воли кад му неко други ућари. Дакле, ако ућари, држава ће му ућарити рецимо оно типа 100 пута више, онако реда ради да буде хардкор висок пошто нам фали тога.
Država nam to odavno radi na raznorazne načine, a mi to ili ne vidimo, ili ne želimo da vidimo ili pak idemo linijom manjeg otpora, u stilu kako smo nemoćni i kako ništa ne možemo da promenimo.

Verovatno žele da izdaju svoje mesto u garaži a da oni svoja vozila parkiraju ovde. Ili možda neki stan ima više od jednog automobila.
Ma sve će Srbi da urade samo da ućare ili zeznu nešto/nekog.
Treba usloviti tako da ako se ima vozilo, da si u obavezi da kupiš parking mesto. Dalje, kada se kupi parking mesto, da jasno bude istaknuto kojem vozilu pripada. Treće, ukoliko se primeti vozilo sa registracijom koja ima parking mesto u garaži zgrade, da se pokupi paukom i naplati kazna. I tako svaki put povećavati kaznu za ponovljeni prekršaj, pa će tako dobar deo ulica da izgleda kao ona pored Beogradskog dramskog, što si ranije spominjao.
 

Divlja gradnja jedan od najunosnijih poslova, u Mirijevu se i dalje uveliko zida


Nemanja Stajić, načelnik Sekretarijata za ozakonjenje objekata grada Beograda, trebalo je da kao čelni čovek izuzetno važne institucije uvede red u urbanistički haos glavnog grada. Međutim, kako piše BIRN, divlja gradnja i naknadno ozakonjivanje objekata, pretvorili su se u jedan od najunosnijih poslova.

Zgrada u ulici Vlastimira Đuze Stojiljkovića u naselju Mirijevo 3, pre nego što je useljena, pripadala je preduzeću Loyal Trust iz Beograda, koje je danas u vlasništvu Novaka Stajića, brata Nemanje Stajića, načelnika Sekretarijata za ozakonjenje objekata grada Beograda. U katastar je upisana na osnovu Zakona o ozakonjenju objekata, što znači da je zidana nelegalno. BIRN piše da ima indicija da je taj objekat čak i ozakonjen na nelegalan način.

„Prema tom zakonu, mogu se ozakoniti samo objekti čija je gradnja počela do 27. novembra 2015. Dakle, to moraju biti nelegalno zidani objekti koji nisu dobili građevinsku dozvolu, objekti koji nisu u potpunosti završeni i koji su vidljivi na satelitskim snimcima iz 2015. godine“, kaže novinarka BIRN Jelena Veljković.

Pa ipak, javno dostupni satelitski snimci Geodetskog zavoda pokazali su da je parcela na kojoj je zidan pomenuti objekat u to vreme bila prazna.

"Dakle postavlja se pitanje kako je taj objekat, koji nije ispunio onaj osnovni uslov svih uslova da bi uopšte ušao u postupak ozakonjenja, mogao biti ozakonjen?" pita Veljković.

BIRN piše i da je sam Zakon o ozakonjenju objekata, umesto da napravi red, postao generator korupcije.

"Republički geodetski zavod, prilikom postupka ozakonjenja, treba da potvrdi da se objekat nalazi na snimku iz 2015. što je osnovni preduslov da može da se razmišlja o legalizaciji objekta, tako da taj koruptivni element bi išao ili do katastra, ili do organa koji rešava o samom predmetu", kaže pravni savetnik Jukoma Dragiša Ćalić.

Sve ukazuje na to da je Sekretarijat za ozakonjenje objekata grada Beograda, namerno ili nenamerno, zaboravio da proveri da li objekat u Mirijevu ispunjava uslove za ozakonjenje.

"Prvo što dobijate, kad bilo šta hoćete da prijavite ili projektujete, pre svih dozvola tu su baš konkretni urbanistički uslovi koji moraju da se oslanjaju na zakon. To kako se događa da to neko ne vidi ili da je neko nekog potkupio, meni nije jasno i kažem ja pod prvo krivim institucije", kaže Ljubica Bungin Ubović, diplomirana inženjerka arhitekture.

Da li Nemanja Stajić, načelnik Sekretarijata za ozakonjenje objekata grada Beograda, omogućava da se nelegalno ozakonjuju kvadrati njegovog brata Novaka Stajića? Iako smo mu pisali, od Stajića nismo uspeli da dobijemo komentar na istraživački tekst novinarke BIRN-a. A njoj je u telefonskom razgovoru rekao da nikad neće imati vremena.

"On je pitao zašto me zovete, što vi mene zovete? Ja za vas niti imam vremena niti ću ga ikada imati", kaže Veljković.

A onda je BIRN-u zapretio u sudom. U međuvremenu, u Mirijevu se i dalje užurbano zida, jer i na okolnim parcelama niču objekti koji takođe nemaju građevinske dozvole.

 
Ne, nego dok se ne izvrši lobotomija nad dobrim delom naroda, koji trči da pošto - poto neadekvatnu građevinu ili pak tamo gde je infrastruktura neadekvatna ili je maltene i nema, gde je mahom jeftinije po m2, samo da bi mogli da se hvale kako su eto i oni vlasnici sopstvene nekretnine i kako su eto uspeli u životu...
 
IMG_20220422_191405.jpg

Evo jednog primera iz Rumunije - Nadogradnja na nadogradnju, a na vrhu kuća.
Zgrada ima 15-20 spratova..
 
Može li tačna adresa i da li ima građevinske table? Prijavio bi građevinskoj inspekciji
Не знам тачну адресу, зграде које се налазе између Филипа Вишњића и Карловачка, ова фавела је окренута ка Карловачкој, нисам видео таблу, а док сам пролазио бацали су са крова шут неки у контејнер, доле је стајао неки лик као ако неко наиђе, не знам да ли је и то нормално

IMG_20220519_003406.jpg
 
Šantićeva. Znam da su aktivirali gradilište pre 1-2 godine i onda opet stali, ne mogu da provalim da li se ovo ipak gradi mic po mic iako je inspekcija zatvorila gradilište.

IMG_20220522_144923_1_1.jpg
 
Pre par meseci kad je prvi put povedena priča o ovome i prijavljeno da se sada pravi ta nadogranja, nisam hteo da budem pogrešno shvaćen i da ispadne da branim ikoga.
Ali pošto se opet povela priča, samo da istaknem da ta nadogradnja nije tu od skora, nego bar 10ak godina. Doduše ne znam kad je nikla, nisam je ni primećivao dok nisu krenuli ovi novi radovi. Čini mi se da je negde iz 2000ih.
 
Vrh