Šta je novo?

Ко им ово дозволи? (nelegalna, divlja gradnja)

Pitanje je koliko će se još podilaziti turistima i noćnom životu u odnosu na mir koji stanovnici opravdano traže. Razumem sada neko može reći pa neka se presele negde van centra i da je to nekakva cena života u centru što je van pameti.

^^ Ja sam se naslušao dosta takvih zajedljivih izjava i pljuvačina za života. I rado sam se prepirao oko toga dok sam bio na faksu. Takve rasprave idu lakše uživo, ljudi se drugačije ponašaju kada moraju na licu mesta da stanu i odgovaraju za svoje reči. :dil: Čak i ako ne nameravaju da promene stav, lakše ih je naterati da umuknu i pokazati im da nemaju pojma o čemu pričaju, te da samo slepo ponavljaju izanđale pljuvačine koje su im plasirali ljudi iz stranih država bez jednog dana radnog staža (oni što su 90ih preuređivali centar i Zemun, kao i ovi njihovi sadašnji naslednici, sve je to ista postojbina).

Elem, a i bili smo svi bili klinci, pa svi pohitaju i vide samo benefite i pogodnosti života u centru a ne vide i cene. I naravno lakše im je da uđu u zajedljivost i osuđivanje nego da probaju da razumeju i drugu stranu (npr dosta njih bi često ''zaboravilo'' da ja nemam automobil ili da plaćam poreze i račune po dvostruko, trostruko više nego oni).

ALI, u zadnjih 10 godina ni taj argument, to ''pa ko te šljivi komunjarski sine, kad živiš u centru'' više ne pije vodu. Zašto?
Pa zato što muku sa bahatostima raznih vrsta muče i stanari Bloka 70 i 45, Zemuna, celoj pojasa uz reku, Braničevske, Crvenog krsta, Bulevara oko Cvetka, Savskoj... A sve je to izvan centra (sem ovih nekih uz reku kod Beton hale).

Ranije su ljudi ignorisali kada bi pod prozorima njihovih sugrađana nicala stecišta kriminala i bahatosti. Neki su čak likovali, sladili se time. E onda je ceo grad pao u milost i nemilost te boleštine. Turizam i ''noćni život'' su postali jedina privredna grana i ponos nacije. I sada čovek više nigde nije 100% siguran i bezbedan. Gde god da kupi stan ili kuću, u manjem ili većem riziku je da će mu neko u komšiluku otvoriti kafić ili klub. Ili hostelčinu. Od Gardoša pa do Trošarine.

Ima istine, kolega zivi na medaku i kaze da je neki klub, ili kafic sta je, "rich" od kada se renovirao poceo sa glasnom muzikom i da od buba jale i klinaca koji urlicu ne moze da se ponekad spava. Nemam nista protiv ugostiteljskih objekata u blizini (ipak je to grad) ali neki nivo buke posle odredjenih sati mora da se postuje ili nek presele taj neki (bilo koji) kafe klub u neki podrum, a ne da se stanari sele da bi klinci u 2 ujutru mogli na sav glas da urlicu.

Kada je u Cetinjskoj toliko bilo zamrseno sta oni mogu da ocekuju na medaku... prijavljuju ali su opet neusaglaseni jer nekome ne smeta. U svakom slucaju korona je to zaustavila pa ce valjda videti kako bude bilo dalje.

I kakve to veze ima što nekome ne smeta ta muzika i buka? Ispade da zbog toga niko ne treba da prijavljuje.

To vec ne znam, nadam se ako se problem nastavi da ce uraditi nesto po tom pitanju.

Мис Ирбијеве 10 и Онисима Поповића 7. Ово у Мис Ирбијеве је било по дозволи уредно са таблом, и кад су стигли до краја скинуше таблу и набише још спрат а колико видим хтели су и два (види се тачно где је требао да буде последњи спрат), а ови у Онисима Поповића су трпали само тако. Оба дуго стајала мање више напуштена, али ово у Онисима Поповића је прорадило, на кварно стављају фасаду и довршавају изгледа, мада како ће средити прикључке то не знам.

IMG_20210606_103458.jpg

Koje дивљање у висину, а улице стрме, кривудаве, уске и често слепе. Благо станарима.

Најгоре је што је после најезде фушара кренуо талас мало квалитетнијих и савеснијих инвеститора, па ће све бити крезаво због ових тотема

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=856866#p856866:3uh8b10a je napisao(la):
Bender Rodriguez » 10 Jun 2021 13:48[/url]":3uh8b10a]Investitori znaju bolje nego mi.
Pa rekao bih da i znaju. Jer dokle god se kupuju stanovi u takvim zgradama (mislim i na lokacije), znači da rade posao kako treba.

Bulevar Zorana Đinđića, blok 29

Prilozi

• 2.jpg
    2.jpg
    576,2 KB · Pregleda: 1.524
  • 1.jpg
    1.jpg
    505,5 KB · Pregleda: 1.529
Pri tome je on toliko dugo to radio da je inspekcija mogla deset puta da zaustavi radove...

Sent from my Redmi 8 using Tapatalk

Vidim na drugoj temi da su dezurni advokati i podanici investitora nasli novi pamflet - "pa kome se ne svidja, neka kupi plac pa neka napravi bolje".

Izgleda da moras da budes investitor da bi smeo da komentarises sta se radi u gradu i institucijama cije rad i odrzavanje placas.

Samo cekam kad ce na temi "Bahato parkiranje" neki da lupi "pa vi ako smatrate da ovaj lose parkira, vi kupite svoj auto, dovezite se, pa pokazite kako se radi".

Hahaha u tom slucaju bi meni ovi doticni drobili da su mi zgrade previse normalne :mrgreen:
Nego, evo jednog dragulja. Ugao Strumicke i Maksima Gorkog
_IMG_000000_000000.jpg

[youtube]https://m.youtube.com/watch?v=2KYdvKbhl0k[/youtube]

Доста улица са фенси новоградњом има по једно овакво двориште.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=856880#p856880:2ctbfr08 je napisao(la):
solecar » 10 Јун 2021 01:24 pm[/url]":2ctbfr08]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=856866#p856866:2ctbfr08 je napisao(la):
Bender Rodriguez » 10 Jun 2021 13:48[/url]":2ctbfr08]Investitori znaju bolje nego mi.
Pa rekao bih da i znaju. Jer dokle god se kupuju stanovi u takvim zgradama (mislim i na lokacije), znači da rade posao kako treba.

Тачно тако. Докле год буду постојали идиоти који ће се оробити кредитом до краја живота и уложити у дивљи стан без околне инфраструктуре десетине хиљада евра - дотле ће се то градити.

А сазнао сам и како се зидају спратови више. Ладно закон то дозвољава, тј. постоји рупа у закону, вероватно намерно остављена. Тачно се зна, по зонама, где може спрат више а где два спрата више. Инвеститор добије дозволу по ПДР-у а онда дозида спрат или два и то иде на легализацију и легализује се. А сама легализација вероватнно иде са ковертом.

Да се разумемо, сама чињеница да се нешто незаконито може "озаконити" од стране надлежне службе и без промене усвојених планова од стране Скупштине града је само по себи корен проблема и оличење недемократских, "агенцијских" и буразерских процеса. Да је систем какав ваља не би нико смео да изгради ни метар ван усвојеног плана регулације нити да то "озакони" без измене поменутог плана од стране демократски изабраних народних посланика. Апсурд је да град мора да купује непланску градњу од стране криминалаца да би је порушио и то је можда и највећа неправда коју ми Београђани трпимо јер то иде од наших пореза.

Дакле:

1. Направити детаљан план и прописе за зонирање сваког делића Београдског региона (максимална висина, % зеленила, парцеле предвиђене за које садржаје и са којим габаритима итд.)
2. Усвојити га и укинути сву надлежност бирократа да ишта ту "озакоњавају" мимо плана
3. Сваку незакониту градњу рушити о трошку оних који су је градили уз дебелу новчану казну / затвор. То да може да се уради у било ком тренутку, уз обавезу да инвеститор плати одштету станарима или да одслужи вишегодишњу робију ако није у стању
4. Постојећу, већ "озакоњену" неазакониту градњу или откупити па рушити или маскирати што је више могуће.

Управо.

Најбоље би било да се одређени делови откупе у целини, очисте, а онда да се ставља потпуно нова улична мрежа - у неким деловима је то већ предвиђено, али парцеле се толико тумбају да ја не видим како очекују од приватника да се ту ишта направи нормално (насеље Војни Пут, добар део Роспи Ћуприје)

stf":25mxid39 je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=856880#p856880 je napisao(la):
solecar » 10 Јун 2021 01:24 pm[/url]":25mxid39]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=856866#p856866 je napisao(la):
Bender Rodriguez » 10 Jun 2021 13:48[/url]":25mxid39]Investitori znaju bolje nego mi.

Тачно тако. Докле год буду постојали и***** који ће се оробити кредитом до краја живота и уложити у дивљи стан без околне инфраструктуре десетине хиљада евра - дотле ће се то градити.

.

A to što banke, notari i procenitelji sami direktno krše zakon kada proguraju kredit za divlju (nado)gradnju?

Ako je ok građevinskoj inspekciji, banci i katastra, što bi se kupac jogunio?

Divlju gradnju ne možeš da uknjižiš, ali porez plaćaš po osnovu kupoprodajnog ugovora. Sve OK.

Vrh