Šta je novo?

Ко им ово дозволи? (nelegalna, divlja gradnja)

Влада":10ha14lg je napisao(la):
@ CVRKI
Да не знаш можда адресе ових чуда које си сликао јер као што Драган рече кад смо причали о Дубровачкој без адреса не можемо ништа.
Tacne adrese trenutno nemam, kad budem ponovo u BGDu sastavicu listu :)
Влада":10ha14lg je napisao(la):
Наравно да не мислим да ми овде можемо урадити нешто посебно, али ми је пало на памет да би могли направити својеврсни каталог ових брука па не би било лоше да се уз слике додају и адресе.
Касније би могли "контролисати терен" и евентуално смарати надлежне
E pa to je bas bila i moja "ambicija" :D zato skupljam fotke jos od '95 :lol: bilo bi skroz dobro da napravimo ovde jedan takav hall of shame, ukoliko majstor Steva nema nista protiv ;)
 
Jos toga :cool:
Zgrada u Pop Lukinoj vidjena iz Sime Markovica :
img1537js8.jpg

U Sarajevskoj :
img1683ja9.jpg

Detalj iste :
img1682yd1.jpg

Na uglu Sarajevske i neznam-vise-kako-se zove :
img2584on5.jpg

Pogled sa Milosa Velikog, odmah pored Ministarstva Odbrane :
img2588do7.jpg

Pa cak i zgrada zeleznice :D (nisam 100% siguran da nije legalna :D ) :
img3293fq9.jpg

Prvomajska pardon General Zdanova pardon Resavska :p :
img3571vo3.jpg

Starogradski deo Karadjordjeve, prva zgrada desno (zeleni prozori), mozda jedini pokusaj "pristojne" nadogradnje, naravno propao, zvrlji godinama prazan i nezavrsen :
img5132ql3.jpg

Gavrila Principa s'dvorisne strane, seoska idila navrh predratne zgrade :cool: :
img5466km5.jpg

Doprinos Evropske Unije :D u Proleterskih Brigada :
img5777rs3.jpg

Brankova:
img6886gx7.jpg

Pogled iz dvorista gimnazije Sveti-Sava, zvrlji godinama nezavrseno, bas cudno :
img7218mz3.jpg

Beogradska, preko puta Miticeve rupe :
img7293rc2.jpg
 
Jel postoji neka mogucnost da se ove nadogradnje poruse?? Mislim, neverovatno je cak i pomisliti da za to postoje dozvole.
 
E pa ja bas imam gajbu u blizini Njegoseve i to gde je slikan ovaj auto na trotoaru. Tu postoje dva siki-miki kafica gde zalaze samo neke jako sumnjive face i gde je vozni park ispred bolji od voznog parka nasih ministara. Tu bahatost i parkiranje (blokiranje saobracaja) ja jos nisam video. Zato sam se i razjezio kad smo pricali o Parking Servisu i odnosenju vozila. Posto valjda niko to ne prijavljuje ne pada im na pamet da nose neka od tih kola, a prolaze tuda stalno jer im je i parking tu u blizini na Slaviji. :(
 
dziggy":14tt3zwi je napisao(la):
http://img240.imageshack.us/img240/7563/img5132ql3.jpg

Mislim da nije prazno to na vrhu, vec da je tu klub Apartman. Cak sam siguran u to 100% :)
Апартман сигурно није на врху е сад само нисам сигуран да ли је на 2 или 3 спрату (мислим да је друогом, био сам само два пута тамо па нисам сигуран)
 
dziggy":l0vkhfly je napisao(la):
Mislim da nije prazno to na vrhu, vec da je tu klub Apartman. Cak sam siguran u to 100% :)
200% siguran da si se zeznuo i da to nedovrseno potkrovlje zvrlji danonocno prazno, Vlada je u pravu, sminkeri djuskaju na drugom ;)
 
Ево да не буде да само кудимо

http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=1267855
Пон, 12. март 2007.
Власници сами уклањају нелегално изграђене објекте
Власници нелегално саграђених објеката, који се налазе на углу улица Римске и Војислава Илића, по налогу Одељења за инспекцијске послове општине Вождовац, данас су сами започели уклањање својих објеката.

Иначе, уклањање локала од стране општине Вождовац је већ заказано, а власници који то сами учине избегавају плаћање великих трошкова принудног извршења. Ови објекти нису добили зелено светло за леализацију с обзиром да нису испуњавали неопходне услове.
 
Prilog za 'Cvrki'-jevu kolekciju, prva je iz Ilije Garašanina:

14mart004afo9.jpg


A,ova 'kutija' je na zemunskom keju, vojna zgrada puna generala.

14mart006akk0.jpg


14mart007ajq5.jpg


14mart008ajp1.jpg


Ко им ово дозволи?.............stoji tu jedno 10god i preživelo sve vlasti.
 
Среда, 28. март 2007.
Састанак са представницима Удружења „Опстанак”

Председник општине Нови Београд Жељко Ожеговић данас jе одржао састанак са представницима Удружења малих привредника „Опстанак”. У разговору са делегациjом „Опстанка” Ожеговић jе нагласио да општина Нови Београд доследно споведи закон и одлуке Скупштине града и подсетио да су представници удружења имали до сада шест састанака где им jе презентована градска Одлука о условима и начину постављања привремених обjеката на jавним површинама у Београду и План постављања привремених обjеката. Тим планом одређено jе да 75 обjеката (киоска) буде постављено на 67 локациjа у Новом Београду.

Ожеговић jе рекао да jе добра воља постоjала и да jе општина и до сада покушавала да пронађе решење, наводећи пример пресељења закупаца уличних тезги код старог „Меркатора” у робну кућу „Центротекстил”, али да слично решење ниjе сада могуће jер општина нема ту врсту надлежности нити могућности. Он jе подсетио и да су власници били свесни да су ово обjекти с привременом дозволом.

На састанку jе договорено да удружење достави предлог о формирању радне групе коjу би чинили његови чланови, представници Привредне коморе и Општине Нови Београд како би се сачинио нацрт решења у вези са положаjем привремних обjеката. О предлогу представника удружења одлучиваће Општинско веће на првоj следећоj седници.

Представници удружења оградили су се од инцидента који се десио 26. марта, када је насилно прекинута седница Скупштине општине наводећи да jе до тога дошло због великог броjа присутних чланова услед чега jе ситуациjа измакла контроли. Чланови удружења обавестили су представнике Општине да су покренули инициjативу у Привредноj комори Србиjе да се реши проблем привремених обjеката.
Извор: Град Београд
линк http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=1269730

Ја у овом случају потпуно подржавам Општину, мука ми је од разноразних СЗР кућица и не верујем да је то баш "социјално питање"
 
Враћам се на Дубровачку 6А

http://www.imagehost.ro/pict//2418235945e0669f14ef6.JPG

Како сам синоћ био на презентацији регулациог плана овог дела Дорћола искористио сам прилику и питао да ли ико зна за ову надоградњу и да ли постоји шанса да се нешто тим поводом учини.

Чим сам завршио реченицу приметио сам да се већина људи у сали (било је присутно око 30-ак грађана) насмешило.
Када сам се вратио на место једна госпођа ми рече да је то све законито али да не жели даље да говори о томе, у тренутку сам се осетио као Кевин Костнер у ЏФК :)

Како нисам добио одговор током дискусије након презентације плана сам пришао љубазној Мирослави Јевтић која је водила целу презентацију и поновио питање.
Она ми је, уз видну нелагодност разговора о тој теми, потврдила оно што је spatiotecte већ изнео овде. Дакле дозвола постоји, све је по закону, у питању су људи из Завода за заштиту споменика и нема шансе да се ова наказа уклони.
Једино "позитивно" што ми је рекла је да је издат налог да уреде и остатак зграде како не би оволико штрчало. :rolleyes:

Једино што ми сада пада на памет је да би можда по овом питању требало подићи гужву у медијима, мада сам стекао утисак да је ово општепознат случај.

Питао сам и за овај празан плац до Дубровачке 6А и речено ми је да је ту у питању спор између Града и инвеститора. Наиме, плац је додељен али инвеститор жели да гради више него што Град дозвољава (наводно, прошла су времена када је свако радио шта хоће). Ту је дакле конкурс окончан и неће се понављати.
Како нас је више постављало питања нисам имао прилику да улазим у даљу детаљнију расправу , знате како је кад сто људи прича истовремено :(
 
ЗЛОУПОТРЕБИЛИ МАЛОЛЕТНУ ДЕЦУ ЗБОГ ДИВЉЕ ГРАДЊЕ

Одељење грађевинске инспекције Општине стари град започело је 2. априла принудно извршење рушења бесправне градње У Булевару Деспота Стефана бр. 41, уз неуобичајене проблеме: у станове на бесправно надзиданом спрату, уведено је две мајке и четворо деце, због чега је позван Центар за социјални рад, који је доставио своје писмено мишљење.
Јутрос, 3. априла, ситуација у улазу ове зграде била је још компликованија за општинске извршитеље: затечено је мноштво људи са стране, као и комшија, који су одобравали ову бесправну градњу. Што је још горе, у становима, који су заштићени новопостављеним вратима, затечено је осморо малолетне деце, која су доведена да послуже као својеврстан штит против рушења. Због овакве злоупотребе, поново је позван представник Центра за социјални рад, а на лицу места се налази појачана патрола одељења ОУП-а Стари град.
Општина Стари град ће се се трудити свим средствима да спречи злоупотребу деце и инсистираће да на одговорности за овакав вид злоупотребе.

У мају 2006. године, покренут је поступак контроле грађења на поменутој локацији, а против Јадранке Подборшек и Душана Бошковића. Установљено је да су они инвеститори и да на основу одобрења за изградњу бр. 351-651/04 од 20. 9. 2004. и потврде о пријави почетка радова бр. 351-1245/04 од 24.10. 2004. год. По том одобрењу, на петој етажи може се извршити реконструкција постојеће сушионице од 20м2 и доградња радног дела кровне терасе од 80м2 и тако формирати стан бр.10. Душану Бошковићу је одобрена реконструкција и проширење по хоризонтали једнособног стана бр.9 (који би тиме имао око 54м2).
У инспекцијском надзору је, међутим утврђено је велико одступање на нивоу петог спрата, а даљим надзором, инвеститор Јадранка Подборшек је чак направила нову, шесту, етажу, надзидавши читав спрат и ту направила два нова, засебна стана површина 87,4 и 81м2.
Тим поводом, грађевински инспектор, фебруара 2007. доноси решење за рушење, које инвеститор није испоштовао, тако да је донет закључак о принудном извршењу коме се приступило и које ће бити спроведено. Тренутно ће се рушити шести спрат, након чега ће на ред доћи и недозвољено прекорачење проширења на петом спрату. У посебну причу спада и бесправно изграђен лифт (као инвеститор се појављује Скупштина станара), због чега је донето и треће решење за принудно уклањање бр. 356-21/07, од 8.2. 2007. године

Општина Стари град ће инстрајати на овом принудном извршењу, у овом као и у свим, будућим случајевима недозвољене градње
Извор Општина Стари град
линк http://www.starigrad.org.yu/articles/details.aspx?id=1183
image.jpg

фото Прес
линк http://www.pressonline.co.yu/vest.jsp?id=7980
 
Cekaj, da li je ovo moguce:

14mart008ajp1.jpg



:o :D

pa ja ne verujem, ovo su shokovi! Bas bih voleo da vidim raspored soba u ovom masterpisu.


E ljudi, da li mi mozete pomoci , mojoj dusi, i reci da li postoji ikakav plan u najavi da ce se to srediti, ta divlja gradnja, i ako da, kako bi to moglo da se dogodi? da li se ovo desavalo jos negde u svetu i akojeste, da li se to rusi? U BGu je previse ovoga, pa bi bilo jako zeznuto sve to rusiti, al mnogo je brate ruzno. Jel ima ikakvih sansi da se dogodi nesto povodom ovoga u sledecih 10 godina?
 
CVRKI":31hxzi1u je napisao(la):
dziggy":31hxzi1u je napisao(la):
Mislim da nije prazno to na vrhu, vec da je tu klub Apartman. Cak sam siguran u to 100% :)
200% siguran da si se zeznuo i da to nedovrseno potkrovlje zvrlji danonocno prazno, Vlada je u pravu, sminkeri djuskaju na drugom ;)
e jes vraga, ako nije gore onda je na trecem, jer se penje samo 2 sprata, a ulaz je sa strane kada s popnes jedan sprat uz ove stepenice sto idu ka kosancicu...
 
Ово беше почетак http://www.beobuild.net/discussion/viewtopic.php?pid=4199#p4199

А ево и наставка
ПОЧЕЛО РУШЕЊЕ У БУЛЕВАРА ДЕСПОТА СТЕФАНА 41
После два неуспела покушаја од 2. и 3. априла, Одељење грађевинске инспекције Општине стари град, данас (10.4.) је коначно започело са принудним извршење рушења бесправне градње У Булевару Деспота Стефана бр. 41.
Подсетимо, у становима, који су заштићени новопостављеним вратима, у претходним покушајима, затечено је осморо малолетне деце, која су доведена да послуже као својеврстан штит против рушења. Због овакве злоупотребе, два пута су позивани представници Центра за социјални рад, као и појачана патрола одељења ОУП-а Стари град.
Општина Стари град ће истрајати на овом принудном извршењу, у овом као и у свим, будућим случајевима недозвољене градње и трудиће се свим средствима да спречи злоупотребу деце и инсистираће да на одговорности за овакав вид злоупотребе.
извор Општина Стари град
линк http://www.starigrad.org.yu/articles/details.aspx?id=1187 (ту можете видети и слике)
 
Gradski arhitekta je dobio blog na sajtu 'B92' gde ćemo da pratimo njegova razmišljanja :
Naslovna » blogs » Đorđe Bobić

Zašto Beograđani ćute o divljoj gradnji?
Đorđe Bobić (10 April, 2007 - 18:16)

E, tu se on Nama žali na nelegalnu gradnju......umesto Gradskoj inspekciji i Gradonačelniku.
Prvi blog pa je promašio adresu kome se obraća u vezi ovog problema, jer nije Javnost zadužena za nelegalnu gradnju već gradska Vlast kojoj pripada i grad.arh.Đ.B.

Trebalo je da On Nama objasni šta grad preduzima da se spreči ovakva gradnja, a i legalna sa građ.dozvolama koje su izdate pod sumnjivim okolnostima s'obzirom kako izgledaju objekti.
 
Ma, je l' on ozbiljan? Pa ko od nas se zove GRADSKI arhitekta?

On a side note: da je to što on priča zaista do mene i bližnjih mi, za tri sekunde bih organizovala "macola brigadu" i rešila problem divlje gradnje po Beogradu :cool:
 
Mislim da divlji graditelji (koji inače pretstavljaju itekako ozbiljnu opasnost po ovaj grad) imaju veze sa odgovornim u opštinama. To su često prijateljske, rodbinske i kumovske veze. Postoje i zavičajne veze i tu se posebno ističu Crnogorci. U kraju gde stanujem najveći deo bespravnih doziđivanja i uređenja tavana uradili su upravo oni. Kao što su mi sami pričali obično nađu nekog zemljaka "tamo gde treba". A naravno, postoji i klasična korupcija odnosno davanje odredjene sume novca za protivzakonitu uslugu. Kao i toliki drugi, nadao sam se da će nova vlast posle 5 oktobra nešto pozitivno učiniti po ovom pitanju. Ali, čim sam iz novima video da se masovno naknadno legalizuje divlja gradnja bilo mi je jasno da od nekog poboljšanja nema ništa.
 
Vrh