U pitanju je poslovni prostor, gospodin bahati je kupio lokal između tadašnjeg svog i mog. Kanalizacija prolazi između mog i ovog njegovog novog lokala, a baš je hteo da stavi kupatilo u svoj stari lokal. I onda je morao da sprovodi kanalizaciju dugu tačno 6m po podu. Zbog toga je morao da seče armaturu u podu. I to je radio neki jadni radnik sa očajnim alatom, za to bušenje mu je bilo potrebno tačno 2 nedelje. Radio je isključivo u radno vreme jer su se stanari stambenog ulaza pored žalili na buku!!! A mene koji sam odmah pored i koji zarađujem za hleb ko j...
Ja jednog dana 2007. godine (ipak je bila 2007. godina, sad sam proverio) - kuc kuc majstoru i pitam "da li mogu da slikam šta se radi tu", on kaže, može, slikaj. I ja slikam i to predam uz dopis građevinskoj inspekciji (na Čukarici). Odgovor do dana današnjeg nisam dobio.
U međuvremenu, gospodin bahati krene da mi psuje sve po spisku jednog dana što sam se žalio na buku i krene na mene i kolegu čekićem. Ja pozovem lepo policiju, oni napišu prijavu, pokrene se prekršajni postupak. Na prekršajnom sudu mene pozovu kao svedoka, sudija me pita - da li znate da je on advokat? Ja kažem, znam, kakve to veze ima, nisam ja svakako pisao prijavu već policija. Ne znam ishod tog postupka.
Onda kreće zabava koja traje do dana današnjeg. Dobijem privatnu krivičnu za neovlašćeno snimanje i za uništavanje tuđe svojine (navodno sam unišio njegovu kameru kojom snima ulaz u svoj i moj lokal). On kao dokaz priloži snimak na kom se ne vidi ništa od datih navoda (jer ja zaista ništa od toga nisam uradio). Pritom kao dokaz donosi i polomljenu kameru za koju kaže da sam je ja namazao nekom smolom!? Tu kreće izvođenje dokaza, ispitivanje "svedoka" - tj. čoveka koji je posle N meseci navodno montirao drugu kameru (uz nadoknadu od oko 200 evra). Ja budem oslobođen po svim tačkama posle prvostepenog postupka. Gospodin bahati se žali, usvoji mu se žalba i kreće ponovno suđenje. Kad je došao dan da se pročita presuda posle celokupnog novog postupka, ja ostajem frapiran kad čujem da je proces prekinut zbog zastarelosti. Naknadno saznajem da sam JA eksplicitno morao da tražim da se tako prekine postupak, da to sud NE SME da radi sam. Gospodin bahati zbog zasterlosti dobije oko 1000 evra od države kao naknadu (deo istog drugostepenog rešenja). Btw, advokat advokatu u tom procesu je bio bivši sudija Višeg suda.
Tu gospodin bahati nije zadovoljan, malo mu je 1000 evra, on mene tuži u parnici za nadoknadu štete. Ja se namerno ne pozovem na zastarelost, hoću da vidim dokle će da idu te laži i sva ta ujdurma. Ponovo izvođenje svih dokaza od nule, ovog puta gospodin bahati ne prilaže nijedan snimak. Ja zatražim veštačenje te kamere koju on donosi kao dokaz, sud odbije zbog toga što je gospodin bahati izjavio da je veštak moj prijatelj sa fakulteta (pritom jedini veštak za to u zemlji, i pritom 10 godina stariji od mene). Posle 4 godine on DOBIJE presudu da ja njemu moram da platim 200 evra plus kamatu za prethodnih 9 godina plus sve sudske troškove i kamatu ne od datuma presuđenja već od 2007. godine. Presuda tragikomična, da parafraziram, eto tako se potrefili dokazi da ja nisam kriv da sud to prosto ne može da veruje pa eto dosuđuje da sam ja kriv. Ja tek tu angažujem svog advokata, napiše on žalbu ali kaže - slušaj nikolas27, to je mali iznos, dugo traje proces, jasno je da je presuda skandalozna, ali može da se desi da to niko ozbiljno neće da gleda. I ja izgubim po svim tačkama žalbe, čak i za nezakonitu kamatu.
Posle određenog vremena ja platim po toj drugostepenoj presudi, ali kamatu platim posebno i to ne po presudi nego po mišljenju kasacionog suda od kog momenta teče kamata za sudske troškove. I mislim, valjda je gospodin bahati sad zadovoljan. Ali ne ne, ja dobijem posle par meseci od suda rešenje da je pokrenut izvršni postupak i da se prebacuje na privatnog izvršitelja i da sam dužan da platim sve. U rešenju piše da nemam prava žalbe. Pritom su oni meni navodno pokušali da isporuče u 2 navrata rešenja ali nisu uspevali. Ja odem do suda, pregledam spise, tamo koverte potpuno nove spakovane, da su izašle iz suda ona plava koverta bi morala da bude bar malo izgužvana...
Ja onda lepo presavijem tabak, napišem ustavnu žalbu. I napišem prigovor sudu na rešenje na koje nemam pravo žalbe, čisto da im se na lep i kulturan način naj... mile majke. Posle godinu i po dana dobijem rešenje Ustavnog suda u kome on navodi šta je zadatak tog suda i onda na istoj strani piše da sam se ja žalio baš na to ali da eto zadatak Ustavnog suda nije da presuđuje u tim slučajevima!?
Pritom, onaj prigovor sudu na rešenje na koje nemam pravo žalbe je zaveden kao ŽALBA i izvršni postupak se vodi kao ožalben već istih tih godinu i po dana. U međuvremenu ja razgledam ponovo spise, gospodin bahati se žalio na sporo sudstvo i već je dobio još oko 300 evra od države po tom osnovu.
A što se horizontalne kanalizacije od 6m tiče - ona je posle 10.5 godina i dalje tu. Gospodin bahati posećuje svoju kancelariju povremeno u popodnevnim satima. Ja svako jutro mogu da znam da li je on prethodne večeri k..., p... ili se kupao.
Mislim da moj slučaj u potpunosti opisuje kako radi državni aparat u slučaju prijava građevinskoj inspekciji. Taj koji je bahat nije bahat bez razloga već zato što zna da može da bude bahat.
Sudstvo je nedostojno komentara koji ne bi bio cenzurisan zbog nepristojnih reči.
p.s. Pominjao sam na forumu da je otac bio 2. kupac stana u Filmskom gradu i da smo mi (koliko mi je poznato) prvi došli do materijalnog dokaza da je u pitanju prevara. Od dana kad je sudu predat dokaz o duploj prodaji do evo prošle nedelje kad je moj otac dobio prvih 9k dinara (!?) od izvršitelja je prošlo više do 10 godina. U normalnoj zemlji se prevare tog tipa sa kristalno čistim dokazima rešavaju u roku od par dana.