Šta je novo?

Компјутери и технологија

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=748448#p748448:lah5shfz je napisao(la):
Djole Pevcanin » 16 Jun 2020, 12:12[/url]":lah5shfz]Možda u budućnosti. Ako uzmem i SSD premašiću budžet. Koje kućište sa ventilatorima da uzmem?

Послато са Mi 9T помоћу Тапатока

Bolje štedi na drugim komponentama umesto na SSD.

Jedino da dogradi kasnije. Ja sam namrrno vadio SSD jer radim nesto sto je jako intezivno u odnosu na HDD i poceo mi je health da pada brzo. Ako imas instaliran cist OS bez smeca raznih aplikacija i slicno, moze biti ok i obican HDD, a onda nekad dogradis SSD...
Sve zavisi od namene...

Nema potrebe forsirati SSD kada je u pitanju očigledno gejmerska mašina ograničenog budžeta. Kasnije može dodati ssd disk.

Нећу SSD управо зато што цркне након 2-3 године. Машина је полу гејмерска. Али никако да добијем одговор на питање: које јефтино кућиште са вентилсторима узети и да ли је могуће склопити овако нешто.

Najstariji ssd koji imam je kingston v300 od 120gb, tada je bio najjeftiniji sa sandforce kontrolerom. Ima 10 godina i radi i dalje uz normalnu upotrebu. Moderni brendirani takođe rade godinama, sa noname nemam iskustva.
Jedino opravdanje za hard od 1tb umesto ssda je da će biti popunjen istog dana. U toj varijanti se sistem diže minut ili više, a čak i sa najsporijim ssd za 10ak sekundi.

Što se tiče kućišta i napajanja, ako ne planiraš nadogradnju onda 650w treba da bude dovoljno. Kućište biraj koje ti se uklapa u budžet a dostupno je. Ventilatore dodaj po potrebi, ako nije bitno da budu tihi uzmi najjeftinije.

Danas je praktično sve moguće sklopiti, bitno je da su ploča i procesor kompatibilni.

Превише информација а ја се не разумем. Једину надоградњу коју бих урадио је RAM након дужег временског периода. Када бих куповао SSD, сигурно не бих инсталирао windows на њему.

Ne znam sto si napeo da radis protiv sebe. Danas imati racunar bez SSD diska je kao da vozis auto na tri tocka i kao dodaces cetvrti kasnije. Najgori racunar od 120 evra kom se ugradi ssd disk je brzi od neke zveri od 3000 evra sa obicnim diskom za sve svakodnevne aktivnosti.

A kod napajanja je daleko bitniji kvalitet od te nominalne cifre. Seasonic, Corsair, Silverstone.

Ssd u kućnoj upotrebi služi samo za sistem i programe koji se često koriste, ostalo na hard ili cloud. Znači da ti stvarno ne treba.
U tom slučaju je moja preporuka da kupiš modernu konzolu za igrice, a stari komp sačuvaš za nešto što konzola baš ne može.

Зато што имам ограничен буџет преко кога нисам у стању да идем. То што сте ви нестрпљиви па узимате SSD је нешто друго. Користим матору кршину коју сам прошле године нашао поред контејнера у полураспаднутом стању на којој једино XP ради како треба. Захваљујући тим и туђим израбљенин кршинама ја могу да чекам и 6 сати да учита 1 фајл. Ионако ћу радити debloat десетке (јер јбг нема драјвера за седмицу) управо због рама.

Vitez Koja":1q2gh5wm je napisao(la):
Ssd u kućnoj upotrebi služi samo za sistem i programe koji se često koriste, ostalo na hard ili cloud. Znači da ti stvarno ne treba.
U tom slučaju je moja preporuka da kupiš modernu konzolu za igrice, a stari komp sačuvaš za nešto što konzola baš ne može.
На кршину иде Windows FLP.

Win10 radi normalno sa 8gb rama ako se ne baviš video montažom, muzičkom produkcijom, obradom velikih fotografija ili 3d crtanjem. Debloat ti treba upravo zato što nećeš ssd :D

Svakako podržavam ideju da prvo uzmeš veći hdd pošto ćeš instalirati igre a kasnije ako bude prilike dodaš memoriju i ssd. Kučište vidi u bilo kojoj radnji najbolje lično što se kaže pod rukom kako ti se čini kvalitet lima i dizajn. Micro ATX ti je ploča tako da ćeš imati prostora u praktično svakom kućištu.

U svakom slucaju ti trebaju oba diska. Jedino je smor dva puta instalirati sistem. Radi odlaganja trosenja nekih 4000 dinara. Ali dobro, za pocetak ce to sve da ti leti, pa kad uzmes ssd onda ces opet dobiti turbo, dupla sreca. :D

Zato i uzimam 1TB koji ću podeliti na 3 particije. Uzeću najverovatnije preko Monitor systemsa. Ne samo da će biti igara nego je vreme da naučim neke stvari.

Prvo kažeš da se ne razumeš, pa onda da nećeš windows na ssd, a cela poenta je da se baš windows instalira na isti kako bi se podizao brzo i sve funkcije radile 5 puta brže. Što se tiče dugotrajnosti ssd-a, oni najjeftiniji rade 2 miliona sati... Ali tvoja odluka, RAM ti treba ako ćeš da koristiš više programa istovremeno, tj multitasking. Ja naprimer imam SSD za windows i ove programe koje se stalno koriste, a takođe i HDD od 1TB za igrice i podatke, pa ti samo govori šta za šta služi, srećno sa kupovinom, taj procesor će te odlično služiti.

Nisam doktor za sklapanje a oko softvera dosta znam. Zato i ne znam da li mogu da sklepam komp sa ovom konfiguracijom.

I ja sam za SSD kako god da se doda. Čak i najgoru kršinu od Silicon Power-a da uzmeš, biće bolje nego samo sa mehaničkim diskom.

SSD je stvarno must have komponenta danas. Govorim kao neko ko je koristio HDD na 10-ci, sve donedavno, majko mila koje je to mučenje bilo. Čak ne toliko u boot time-u, koliko u očajnom odzivu prilikom otvaranja aplikacija.
SSD danas nije toliko skup, siguran sam da možeš naći neku kombinaciju za iste pare kao HDD, 250GB SSD +750GB HDD, sistem na SSD, HDD za storage, bolje i to nego samo HDD.
A to da SSD crkava, važilo je davno, davno. Pre će ti HDD riknuti, dobiti Bad sektore, nego što će SSD riknuti.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

To je pametna ideja.

Hajde, ako je lap-top, pa nema mesta za 2 hard diska, onda samo taj SSD unutra, a za podatke, ako treba, kupis kuciste za 2.5 HDD i kupis obican hard disk veceg kapaciteta i na njega se skladiste podaci. Još lakse, treba nesto da se prebaci na drugi komp, cas posla se prikljuci i prekopira.

A u desktopu ima mesta. SSD za sistem i drugi HDD veceg kapaciteta spakujes u kuciste. SSD za sistem, HDD za podatke i da uzivas.

Kako mislite da sve to uklopite u 45-50 hiljada dinara a da nije u pitanju polovna grafika koja je cenovno dominantna. Dakle nema još malo preko nego raspon koji je pomenuo a koliko vidim i to je teško izvodljivo. Da nije prelazio sa Redmi Note 7 na Mi 9t možda bi i bilo za SSD :)

Imam skoro 20 godina i zaposlen sam. Plata mi nije loša i mogu da se priušte neke stvari.
Komp ću sklepati tek za mesec dana.

Koji internet uzeti a da je neograničen? Orion ne može kod mene, MTS samo preko fiksnog priključka i preskup je a SBB ne daje bez televizije. Da nemam problema sa ocem možda bi nešto moglo da se iskombinuje.

На чему овде може да се уштеди?
82013be46d21d53c9cd4d2e7fc15bdc8.jpg

Ја узех кућиште да спецификацијама изнад и тренутно чекам да га склопе. Није могло јефтиније због кућишта са вентилаторима.

Чему служи округли улаз на адаптеру са HDMI на VGA?

Vrh