Dizel autobuse. Iz prostog razloga. Svaki dizel autobus može na svaku liniju trolejbusa, tramvaja ili električnog šporeta sa punjačima duž trase. Ali ne može svaki trolejbus, tramvaj ili električni šporet na trasu svakog dizel autobusa. Uz to, dizel autobusi su kičma i glavni radni konj GSPa. I ostalih prevozinika u Beogradu.
U nedavnom postu na nekoj od tema ovde sam napisao da fokus i prioritet GSPa do 2030. treba da bude buđenje iz kome, oporavak, i stajanje na noge, i to korišćenjem kapaciteta, resursa i tehnologija s kojima je on već donekle upoznat. Dok je forsirati njega takvog naopakog, i to još u ovakvom stanju, i to još u ovakvim krizetinama, da prelazi na električne šporete ravno teranju pacijenta koji ustaje iz kome da ide trči maraton.
Mislim da i drugi prevoznici po svetu greše i nisu svesni (ili su čelnici fino potplaćeni da ćute) da polako ali sigurno, ono što su bili naftaši u 20. veku, to će sad biti električari u 21, te da
lobiranje i pritisci električara širom sveta od Korone naovamo sve više rastu i jačaju. I da nisu te tehnologije i koncepti tako dojajni kao što neki tamo CEO električara tvrdi da jesu. Za takve stvari se ne slušaju razni Maskovi i slični debili i plaćenici, nego se okupe stručnjaci iz svih relevantnih sfera pa se donese studija, da li se isplati prelaziti na šporete u vreme nikad gorih energetskih kriza ili je bolje ostati na proverenim i poznatim tehnologijama dok se ne ''prezimi'' ova kriza. I kad kažem ''isplati'' mislim i na saobraćajni aspekt, i na tehnički aspekt (održavanje), i na finansijski, i na ekološki i na energetski. E tako se donose odluke i tako se vrše velike tranzicije. I to tek onda kada je prevoznik staiblno na nogama i može mu se da eksperimentiše sa svime. A ne dok je u stanju opšteg rasula i nemara a struja dostiže cene antimaterije.
Ali avaj, ljudi su od starta Korone kao da su masovno pogubili razum, pa tako u zadnjih dve godine postadoše hipnotisani i opčinjeni raznoraznim šljamovima koji im tovare glave da će da spasu planetu ako voze šporet, da će spasiti gladne ako jedu GMO, da će rešiti problem beskućništva ako njihova država kupi hiljade montažnih i štampaniha koliba. Kao što se upravo može čuti i pročitati na temi ''Cene nekretnina''.
Električni šporeti od vozila će rešiti svetske saobraćajne, ekološke, kao i energetske probleme, taman koliko je GMO rešio svetsku glad. Ili masovni nadzor i industrija bezbednosti i oružja rešili mir u svetu. Ali ljudi se opet pecaju, zato što retko ko se potrudi da izuči i razume srž problema i samim tim suštinu mogućih rešenja. Nego bi svi sve instant. Kupim šporet na točkovima i odjednom sam ekolog koji spasava planetu. Jedem GMO i odjednom sam humanista koji spasava gladne. Dam pare da država kupi Maskove kolibe za debele pre i odjednom sam dobrotvor koji spasava beskućnike. A sve je u stvari samo jedno veliko bogaćenje jednih i samozavaravanje drugih.