Šta je novo?

Гроцка / Grocka

Долово крај Панчева је до недавном8мал8мисту причу са водоводом, сада су у оквиру Панчевачког водовода.
 
Лепо је Долово, као да није у Банату. Ампак, штрудле га одају. Неки би рекли: "Добро вече Мраморчани", да ли је тај водовод стигао и тамо?

Овај мој несрећни већ деценијама путује од Макиша ка Младеновцу, са станицом у Гроцкој. Кад дође, има водене топове да правимо!
 
да ли је тај водовод стигао и тамо?
Нелогично ми је да иде тамо, јер је Мраморак већ у ковинској општини. Али да ли тачно или не не знам ..
 
После летњег сна, коначно су настављени радови на повезивању Гроцке на магистрални водовод. Радови су баш ниског интензитета, и јасно је да је ни следећег лета неће бити уопште воде за насеља ван центра Гроцке и Заклопаче (да појасним - у центру воде има 12 сати, па нема 12 сати, а код мене има 2 сата, па нема 2 месеца).
Рестрикције воде у Гроцкој не постоје од 2012 године када је ископан бунар у Поповића крају. 90% насеља има воду 00-24 целе године. Проблеми постоје у зони око улице Хајдук Вељка (изнад ресторана Виногради) и према Плавинцима. Разлози су различити. Део око Хајдук Вељка јесте највиша тачка Гроцке а како је мрежа гравитациона, једноставно систем нема довољно притиска да погура воду тако високо. Део према Плавинцима нема воду зато што је превише далеко од резервоара, односно за тај крај треба да се изгради резервоар (који се и гради).

Е сад, јавно предузеће као јавно предузеће није одговорно што тај део мреже нема воду, будући да мрежа није ни изграђена према плану јавног предузећа управо зато што не могу да гарантују снадбевање. Мрежу су финансирали грађани дуж тог потеза свесни мана система а јавно предузеће је припомогло са механизацијом коју нису наплатили и пројектовањем, како би се избегле ситације са других места где су грађани изградили мрежу која нема капацитет да опслужи те улице и ствара проблеме у мрежи. Мрежа је изграђена правовремено, како би једног дана спремно примила воду из Макиша.

Само прикључење на Макиш не гарантује да ће све ићи како треба после прикључења. Болеч је пример како прикључење на макиш прави огроман дугорочан проблем и општини, и самим грађанима. Назнаке су да ће се исто десити и са водоводом у Риропеку чије повезивање је при крају, а то у коначници значи да ће и Гроцка да падне под исти проблем.
 

Сајам зимнице у Гроцкој


75fa781f5c1163d19ef5a1b70d357b7c_9397010636.jpg


Градска општина Гроцка 30. септембра традиционално слави и промовише нематеријалну културну баштину Сајмом зимнице, шестим по реду, под називом „Јесења кухиња у Гроцкој”. Сајам ће се одржати на аутентичном простору грочанске чаршије, заштићене амбијенталне целине од великог значаја за Републику Србију, где ће посетиоци имати прилику да обиђу продајну изложбу зимнице, џема, меда и плодова јесени. Свечано отварање, које ће пратити богат културно-уметнички програм, одржаће се у 10 сати на Летњој сцени испред Општине Гроцка. У оквиру манифестације ће се одржати такмичење у кувању најбољих џемова, које ће дегустирати и оцењивати четворочлани жири, са специјалном гошћом, новинарком Смиљаном Попов, ауторком серијала „Београд за почетнике”.

Догађај ревијалног и такмичарског карактера део је манифестације „Дани европске баштине – Одрживо наслеђе”, коју Општина Гроцка организује у сарадњи са Јавним предузећем „Пијаце и зеленило” у Гроцкој и Центром за културу Гроцка.

Сви посетиоци ће имати прилику да уживају у ревијалној и продајној изложби зимнице и осталих домаћих производа која се организује у сарадњи са мештанима, удружењима жена, удружењима пензионера са простора општине Гроцка, као и са другим удружењима Београда са којима Општина Гроцка има одличну сарадњу.

Поред опробавања специјалитета домаћица из Гроцке и Србије, посетиоци ће моћи да размене рецепте и савете за зимницу, а организоваће се и такмичење за најлепше докорисану јесењу тезгу.

Као и сваке године, стара варош крај Дунава дочекује културно-туристичку манифестацију „Дани европске баштине – Одрживо наслеђе”, те се и ове године Градска општина Гроцка и Центар за културу општине Гроцка укључују у разноврсне и садржајне музичке, едукативне, ликовне и изложбене програме у складу са изванредним богатством културног наслеђа у непосредном окружењу.

У програму учествују КУД „Стеван Штрбац”, ОМШ „Невена Поповић”, ПУ „Лане”, и најмлађи народни оркестар у Гроцкој, наведено је у саопштењу Центра за културу Гроцка.

 
Ова година је апсолутно била за заборав кад је у питању вода. Од ко зна којих по реду изборних обећања, али и потписивања уговора са роком завршетка на пролеће 2022. наравно није било ништа. Читав период од априла до септембра сам био обезснабдевен водом, на шта сам и навикао. Неколико дана снабдевања током 5 месеци, када је вода најпотребнија, додали су само со на моје љуте ране, или боље речено: каменац на моје суве славине.

А када су у питању радови о којима се деценијама приач, скоро цела 2022. протекла је у знаку нерада. Ипак, у новембру су настављени радови на самом резервоару у Плавинцима, његовом прикључивању на нови водовод, и одводу воде. У том смислу, потребно је прокопати још неколико километара пута (довод из Гроцке, и одвод ка Дунаву), и поставити цеви, и завршити грађевинске радове на самом објекту. Осим тог резервоара, пројектом је предвиђено још 5, али нисам испратио њихов статус.

Истовремено, да би уопште нека вода стигла до Гроцке, потребно је завршити нови водовод Макиш-Младеновац. Остало је парче од центра Заклопаче до петље Врчин на аутопуту, у дужини од око 5,500 метара. Нападнуте су три тачке на тој траси, са семафорским наизменичним пропуштањем саобраћаја. Прве две тачке су само загребане у дужини од око 30 метара, и остављене тако већ 2 недеље, но трећа тачка у самом центру Заклопаче, напредује боље, и тамо је већ постављено око 100 метара нових цеви.

20221217_104542.jpg


20221217_104544.jpg

20221217_104959.jpg
 
Није вода, гас је. Једино ако није у неким деловима вода, а у неким гас.
 
Ове слике, и генерално радови од Врчина до Заклопаче, су свакако за регионални водовод. А гасовод (мање пластичне цеви са жутом штрафтом) се поставља горе при врху Заклопаче ка смедеревцу...
 
Што се тиче водовода начуо сам да крајем фебруара, почетком марта крећу радови на повезивању југа на Макишки водовод тј да радови крећу у Дражњу па правцем ка Умчарима, сад ако неко има сигурну информацију, значило би
 
Прошле године је требало да буде завршен крак регионалног водовода Макиш-Младеновац, до Гроцке. Радови су се на неколико локација одвијали баш негде до априла, а онда су синхронизовано утихнули. да би се сви заједно наставили тек крајем прошле године. Међутим, темпо је и даље слаб. По мојој процени, одрађено је тек око 15% од тих преосталих радова, што практично гарантује да овог пролећа и лета, цела Заклопача, и виши делови Гроцке, неће имати уредно водоснабдевање. Молимо се изазивачима киша, да нас мало погледају и услише нам жеље, значајно чешће и обилније него претходних сушних година - година сушних славина.
 
 
Koji deo spada pod tih 6.7km? Evo bezveze sam gledao udaljenost od AMSS do pumpe u VML-u (u*ralo me iz prve)
 

Prilozi

  • Screenshot 2023-03-22 185926.png
    Screenshot 2023-03-22 185926.png
    1,1 MB · Pregleda: 118
Pa taj. Od pumpe počinje BKA.
 
Znate li kakvo je Becarevo brdo, kažu ima gradskog vodovoda?
Jeli kultivisano ili vikendice iz devedesetih i dalje…
Svaki komentar dobrodosao!
 
Тај водовод ради од средине септембра до почетка априла. Многи се брак нарушио, многи крвни притисак трајно поскочио, и многа је глава оседела, баш због тога. Сад, наводно (хехе наводно - добра фора), следеће године би коначно то могло да постане ружна прошлост.

Иначе, близина града (ван шпица колима за 15 минута до источних делова), поглед на Авалу, Дунав и јужни Банат, цене кућа, занимљивост грочанскога краја и чаршије, нуде многа преимућства.

Пс: Ритопек је ваљда спојен на магистрални водовод, док Заклопача и Гроцка нису још. Нисам сигуран за Бећарево брдо, треба проверити микролокацију.
 
Poslednja izmena:
Goje legendo hvala!
Nešto se mučim u tom delu oko neke vikend kuće kao teško ide…
Koji deo bi ti preporučio da se gleda u smisli svega ovoga, osuncana Padina, pogled na Dunav, a da u isto vreme ima perspektivu da dobije komunalije …
 

Изложба „Гавранови” у Ранчићевој кући


Самостална изложба цртежа под називом „Гавранови”, ауторке Мике Ловре Миловић, биће отворена у петак, 28. априла, у 19 часова у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка, саопштено је из Општине Гроцке.

Приликом отварања изложбе наступају ученици ОМШ „Невена Поповић” из Гроцке.

У делима Мике Ловре Миловић, чији ликовни рад бележи управо свет птица, гавранови су годинама присутни, ликовно и метафорички, изашавши из оквира малих формата и графичких техника. Истичу се појавом, сугестивном и мистичном двојношћу своје природе, сјајним црним перјем и величанственим летом, који је међу птицама јединствена, а у уметности вековима инспиративна спрега снаге и лепоте форме.

Ранчићева кућа у Гроцкој је споменик културе од великог значаја за нашу земљу и аутентични варошки дом Београда и Србије с почетка 19. века. Ова складна, скулпторално обликована лепотица народног неимарства бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Варошка кућа, у којој „станује” Центар за културу Гроцка, располаже галеријским простором опремљеним витринама, идеалним за поставке примењене уметности, али и негованом, пространом баштом која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.

Изложба је отворена до 15. маја 2023. године.

 
Slike sa "lokala" i malo niže pogled na Dunav, Plavinci :coffee:

Pogledajte prilog 159734
Pogledajte prilog 159735
Е па да се и ја похвалим, онако комшијски. Небеске и општинске власти су прошле године консензусом заврнуле своје славине, те сам прошле године већ у ово доба био под рестрикцијама, но ове године ћу дефинитивно убрати прве плодове:
20230422_135859.jpg

20230422_135951.jpg
 
Е па да се и ја похвалим, онако комшијски. Небеске и општинске власти су прошле године консензусом заврнуле своје славине, те сам прошле године већ у ово доба био под рестрикцијама, но ове године ћу дефинитивно убрати прве плодове:

20230422_135859-jpg.160202
Koja je voćka u pitanju?
 
Прва је кајсија, друга трешња. Осим њих, и вишње су кренуле, а шљиве, крушке и јабуке још нису.
 
Vrh