Šta je novo?

Гроцка / Grocka

Калуђерица је синоним за фавелу и урбану дивљину а у пракси уопште није толико лоша како је људи замишљају. Рецимо, неупоредиво су гора насеља Вељко Влаховић, Кумодраж, Светанова Ћуприја, Ново Миријево ....

Прво комшијско насеље Лештане је инфраструктурно неупоредиво лошије.
 
Успорили су јер и да заврше резервоар, немају чиме да га напајају, будући да никако да извођач добије дозволу ЈП "Путева Србије" да поставља цеви између Гроцке и Врчина у зони државног пута под њиховом надлежношћу.

Цеви су постављене на деоницама које пролазе улицама у надлежности општине и Града, али ЈП "Путеви Србије" коче.
Можда зато што су тај до сад урађени посао ужасно урадили? Уништили су релативно добар пут преко граба својим асфалтирањем и наравно у старту утонулим шахтама. Чак су на једном месту оставили рупу ширине пола метра на излазу из Гроцке.
 
Pa gle rekonstrukcija ulica je sitnica ali deca ne idu u 3 smene sad imaju miloje vasić mali santic I veliki santic to je stvarno dovoljno ali urbanizacija je loša sve je loše Street wiew nije snimio skoro pola ulica jer vozilo nije moglo proći srećom moja ulica i ako ne ulazi ni u jednu drugu bukvalno je kao autoput zato što je široka 8m pa onda mogu da prolaze autu bez problema a ovako autobus 10 godina drndav put i usko za vožnju kaluđerica je najlošije mesto od prigradskih naselja koja sam ikad video!
 
Drugar je bio juce ovom deonicom, na mapi se ide od cesme (stepe stepanovica) uz brdo pa do autoputa.

Da su pametni zitelji i Lestana i Kaludjerice ovo bi trebalo da se gura kao prioritet, da se sredi ta deonica i da se napravi prikljucenje na autoput.

Sadasnje alternative su kruzenje na bubanj potok ili probijanje preko laste…
3581FFF0-A945-4D04-8B18-E18D16671654.jpeg
C62672B5-9C0B-4566-B4F1-50F61C2D6602.jpeg
64004775-E700-4959-B89E-4934CAA9A41A.jpeg
3A5B8DF4-C156-460F-9BE7-477629472665.jpeg
3E318EE3-A115-41A4-AA87-F1D0BB132509.jpeg
 
Прикључење за аутопут ће се радити у склопу СМТ прстена на Кленку.
 
Pa jesu li barem uradili put kakav je? Sad je u vinči rade nešto i uvode minibus 307p koji će ići od oš nikola tesla do terminusa vinče a 307 obična ići će ulicom ravan do okretnice 306 barem tako piše na sajtu gsp.
 
Ne znam koji je plan, ali da, ovde se vidi to parce od 150m koje je planirano u trecoj fazi. Inace su odvezli masine, 313 je trebalo danas da se vrati na originalno planiranu rutu ali i dalje kruzi...
 
 
Nasledio sam od ćaleta plac u Vilinoj strani.
Razmišljam da napravim jednu malu montažnu kuću na placu koja bi služila kao vikendica, a možda i za život tokom cele godine.

Prilično dugo tamo nisam bio pa ne znam kakva je situacija u tom kraju. Dok sam dolazio sa ćaletom tamo problem je bila krađa. Počev od voća pa do obijanja vikendica. Kakva je sad tamo situacija?
Vidim na fejsbuk strani opštine Grocka da je razvedena vodovodna mreža...

Svaki savet bi mi značio.
Hvala unapred.
 
То је био талас који више није актуелан јер је екипа похапшена. Наравно, свака кућа која се дуго не одржава је мамац за лопове, али ако се довољно долази и плац одржава, бојазни нема.
Вилина страна има развучен водовод али углавном нема воде јер систем нема довољне количине. То ће се решити прикључењем на Макиш који је у изградњи. Пут ти је насут, нема асфалта нити ће га скоро бити.
 
Улицу Моше Пијаде Врчин, код техничког прегледа, на самој кривини, комшија је затрпао дренажни канал поред пута дубине 1 метар и дужине 50 метара и сада вода остаје на путу и при мањим падавинама, увек је 10 центиметара воде на коловозу, пешака не може да се пролази. Раније је та вода одлазила тим каналом у оближњи поток, сада остаје на путу. Канал је био са леве стране.
IMG_20220823_153529.jpg
 
Nasledio sam od ćaleta plac u Vilinoj strani.
Razmišljam da napravim jednu malu montažnu kuću na placu koja bi služila kao vikendica, a možda i za život tokom cele godine.

Prilično dugo tamo nisam bio pa ne znam kakva je situacija u tom kraju. Dok sam dolazio sa ćaletom tamo problem je bila krađa. Počev od voća pa do obijanja vikendica. Kakva je sad tamo situacija?
Vidim na fejsbuk strani opštine Grocka da je razvedena vodovodna mreža...

Svaki savet bi mi značio.
Hvala unapred.
Мени су кућу у тој улици обијали 4 или 5 пута, искрено после трећег сам престао и да бројим. Нисам дуго прошао улицом, али мислим да сада више људи живи ту, генерално је цело то викенд насеље живнуло како се десила корона што је јако лепа вест. Надам се да ће општина да испрати то са инвестирањем у инфраструктуру, ето и мрежа за воду је урађена само још вода да стигне :)
 
Obijanje je baš veliki problem, gde neko non stop ne živi. Mom prijatelju su obijali 8 puta kuću. Poslednji put nisu imali šta da odnesu pa su skinuli slavine i napravili štetu od nekoliko hiljada evra, jer debili nisu zavrnuli ventile (možda i namerno). Posle toga je ugradio desetak kamera, neke senzore i nabavio dva kera i tek tad su ga ostavili na miru...
 
Нама су последњи пут исто украдене чесме јер осим намештаја није није ни остало од претходних Х пута, али није било поплаве пошто су и хидрофор украли :)
 
После летњег сна, коначно су настављени радови на повезивању Гроцке на магистрални водовод. Радови су баш ниског интензитета, и јасно је да је ни следећег лета неће бити уопште воде за насеља ван центра Гроцке и Заклопаче (да појасним - у центру воде има 12 сати, па нема 12 сати, а код мене има 2 сата, па нема 2 месеца). Наравно, сви рокови на грађевинским таблама и политичким обећањима су одавно пробијени.

Тужно је да и током септембра, ја више немам воду него што је имам, што водовод правда сталним искључењима струје на бунарима. Мислим да је најбоље да се то предузеће расформира и да сав новац који одлази на њихове принадлежности и финансирање се на месечном нивоу подели грађанима да сами организују снабдевање водом.
 
I šta da radimo kada se rasformiraju sva javna i privatna preduzeća, zato što ni sa jednim nećemo biti zadovoljni?
 
Једна ствар је незадовољство услугом јавног предузећа, а потпуно друга ствар је непостојање те услуге. Следствено томе, грађани квалитетом пружених услуга јавних предузећа могу да буду незадовољни, али то не би требало да буде повод да се расформира било које ЈП или ЈКП. Но, ако услуга углавном не постоји, онда је незадовољство није довољна реакција, онда се мора довести у питање само постојање ЈП.
 
Имате у Брестовику и Дражњу задружне водоводе, односно системе који су финансирали и одржавају сами грађани. Ситуација са мрежом и квалитетом воде није ни за промил боља од система ЈП "Водовод" ...
 
Ако им рестрикција траје мање од месец континуалних дана сувих славина, онда им ситуација ипак јесте боља. А, вода свакако није за ни за иће ни за пиће нигде, то је сигурно.
 
Имате у Брестовику и Дражњу задружне водоводе, односно системе који су финансирали и одржавају сами грађани.
Slično postoji i u selu Ilino podno Rtnja. Zanimljiva priča čije detalje ne umem baš dobro da prepričam.
 
Vrh