Šta je novo?

Гроцка / Grocka

Jedno pitanjce za one koji poznaju Grocku i okolinu. U seriji Vruć vetar postoji čuvena scena kada Bora Todorović vara Gulu i uzima mu pare da mu kao sredi manju kaznu kod sudije. Scena je sad manje bitna a više fantastičan pejzaž i terasa kuće u kojoj je snimana. Meni se po položaju i reci koja se vidi čini da je to Grocka ili tu negde, pa eto molba ako neko prepozna lokaciju da podeli sa nama.

Scena može da se pogleda na http://www.youtube.com/watch?v=1Ro70oWyh90

Гроцка дефинитивно, тераса некадашњег "Метролопа".

Ја сам се са мора враћао и свратио у близину Авале и нека жица за струју се срушила од те олује о којој сте причали. :D

Pa zahvatila je veci deo Grocke i podavalski deo Vozdovca. Drugarica iz Ripnja mi je rekla i da je kod nje bila katastrofa, jedno manje drvo u dvoristu se polomilio, a komsiji je celo vece drvo palo, srecom pa nije na kucu. U Kaludjerici je od bujice ulica Zeljka Milivojevica na dva mesta u duzini od par metara ostalo bez asfalta i sada su tu ogromne rupe. A eto, koliko je proslo od oluje, vise od mesec dana, to jos nije uradjeno.

Grocka nekad
dsc01682.jpg

i par slika radova i centra
dsc01680.jpg

dsc01681.jpg

radovi na kisnom kanalu na smederevcu
dsc01678.jpg

dsc01677.jpg

dsc01676.jpg

dsc01675.jpg

dsc01674.jpg

Radovi na parkicu u centru Lestana su pri kraju. Postavljene su spravice, juce je naliven beton, a vidim da su ostavili malo udubljenja oko sprava, pretpostavljam za gumenu podlogu.
Elem, danas sam prisustvovao zanimljivom razgovoru vozaca i nekog coveka, kako sam razumeo, i on radi u GSPu. Ponovo, po ko zna koji put, polazak u 12:44 nije obavljen i naravno u sledecem guzva da moze samo dvoje-troje ljudi da se ugura do Vince. I tako ja nekako se prihvatim razdelne sipke na prednjim vratima i slusam njihov razgovor. Kaze ovaj drugi covek da je Opstina parkic delom finansirala i dala zemljiste. Ostatak su neki drugi ljudi finansirali i taj covek je sa nekom firmom ili sta god, radio beton. Nezanimljiv deo. A onda jedna pricica koja me je potpuno iznenadila.
Kaze taj covek kako se planira, u nekoj buducnosti, blizoj ili daljoj nemam pojma, da se mostic kod ulaza u Lestane srusi. Tako ce autobus biti prinudjen da ide Save Kovacevica i Marsala Tita, a kasnije kada se ponovo izgradi most, verovatno prosiren, da ce linija biti, takoreci kruzna. To jest, da ce ici tim ulicama do centra, a onda Kruznim putem do Ustanicke, ili obrnuto. Sad, ovo sve uzimam s rezervom jer je pomalo cudna ideja, a izvor mi ne izgleda bas pouzdano.

Управо за такву кружну линију општина је слала захтеве а она је и део изборних обећања. Трасирана је кружно јер Саве Ковачевића нема довољну ширину за двосмерну аутобуску линију, тј. Дирекција не би издала дозволу, а траса Искучиво Кружним путем је бесмислена када је насеље окренуто комплет на Саве Ковачевића.

Jeste besmisleno jer ima vrlo malo prilaza ka Kruznom putu, a samo su dve stanice, ne racunajuci onu kod puta za Bolec. Sada, a i od ranije, postoji potreba za brzom i direktnijom vezom sa gradom. Ja recimo kada se uvece vracam iz skole, idem sa 309 do kraja, a onda kolima do kuce. Ja kada dodjem kuci, onaj polazak 306 sto bi bio kada sam ja na Ustanickoj, je tada u Vinci. Uzimajuci jos i pesacenje do kuce, to mi ubrzava vreme za 15-20 minuta. Linija naravno vrsi svoju svrhu, ali se poslednjih godinu-dve, mnogo pogorsala.

Траса линије 306 је осмишљена пре 40 година и тада је имала смисла јер цело ново Лештане није постојало а индустријска зона дуж Кружног пута је била активнија. Проблем са трасом линије, као и са целокупним системом јавног превоза је у томе што и даље функционише према параметрима из 1985. године - данас је поптуно неефикасан.

Као што сам ти одг у теми о муралима, скреће десно ка Бегаљици.

Ti neprtis sajt opstine ima 2 mjeseca da je to postvljeno

Porušena jedina pijaca u Kaluđerici

Marina Milojević | 12. 11. 2014. - 18:48h | Foto: M.Milojević | Komentara: 0
Oko 40.000 stanovnika ostalo je bez ikakve pijace, iako se mnogo ljudi iz ovog naselja bavi upravo poljoprivredom i tu su prodavali povrće, voće i drugu hranu.
536055_kaludjerica-pijaca-foto-marina-milojevic_f.jpg

Prodavci su sada primorani da svoj krompir, jabuke i druge proizvode prodaju po trotoarima, autobuskim stanicama ili iz gepeka, sve to “na divlje”, rizikujući kazne komunalne inspekcije.

Poslednja pijaca u Kaluđerici koju je postavio preduzetnik Dejan Zečević i pre rušenja postala je neupotrebljiva. Prvo, jer je zakup tezgi bio 10.000 dinara, što je za male poljoprivrednike bilo previše, pa je većina njih prodavala oko same pijace.
Drugo, jer je bila neugledna i mala - pijaca je zapravo bila postavljena na mestu staze prema marketu. Nije imala ni zidove, ni česmu, ni mokri čvor. Samo su tezge valjale, a one su, kaže Zečević, koštale 6.000 evra.

Međutim, kako je sve više nelegalnih trgovaca zaposedalo okolne parkinge, tako je malo prodavaca ostalo na legalnim tezgama, a profita nije bilo.

- Sam sam je srušio, jer mi nisu dali da sazidam normalan prostor za pijacu, da se to proširi i uredi, da ima mokri čvor. Sanitarna inspekcija bi nas kad tad zatvorila. U poslednje vreme sam uspeo da izdam svega dve-tri tezge, jer su se ljudi poređali oko pijace i prodavali “na divljaka” - kaže Zečević.

Dugogodišnju prodavci sa pijace odavno su ogorčeni na nelegalne trgovce, a sada su primorani da stanu rame uz rame sa njima.

- Ljudi prodaju sa strane, jer što bi plaćali zakup mesta 10.000 dinara mesečno kad mogu da ih zadrže? Sramota je da naselje sa 40.000 stanovnika nema pijacu, a ima toliko ljudi koji se bave poljoprivredom. Ne daju nam da živimo i pošteno zaradimo - jada se jedna od prodavačica.

Stanovnici Kaluđerice upućeni su sad na udaljenu Cvetkovu pijacu ili Boleč dok ne dobiju svoju, kad god to bilo.

Predsednik opštine Grocka Stefan Dilberović kaže da su u toku pregovori da se postavi privremena pijaca na placu u blizini srušene.

- Žao mi je što su prodavci iznenada izbačeni na ulicu, ponudićemo im privremeno rešenje, smestićemo ih na prostor 100 metara dalje od ovog gde su sada. U planu nam je pravljenje nove pijace, ali od januara. Sada će dobiti privremeno rešenje, a cena zakupa će biti upola manje od ove koju su do sada plaćali - obećava Dilberović.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/510588 ... aludjerici

Svaka cast onima sto su kupovali na toj pijaci i na onoj kod DZa. Ja nikada ne bih smeo, meni ono izgleda toliko odvratno i nehigijenski, tuzno je sto nemamo nijednu uredjenu, pravu pijacu, sve su skucene i prljave.

Često idem do Grocke kolima i uvek idem preko Leštana.

Međutim u koju god navigaciju da unesem rutu, prva preporuka je da izađem kod Vrčina i preko Zaklopače stignem do Grocke.

Kakav je taj put preko Zaklopače?

Хах, ужасан је. Имаш тему о Заклопачи и слике тамо, надам се да ће га ускоро средити па ћр бити подношљиво. А раздаљина ти је слична па ти је свеједно куда идеш.

Grocka dobila novi mural na ygradi opštine u Čaršiji. Izradio ga je student Primenjenih umetnosti sa naše opštine u saradnji sa Centrom za kulturu.

10404091_10205562744851689_9214995660576255667_n.jpg

10733968_10205562747371752_1285102851225035601_n.jpg

Mnogo dobro izgleda ,jos da se na proljece sredi zelna povrsina i pun pogodak

Vrh