Šta je novo?

Аутопут Бања Лука - Београд

Mozda gresim, ali na osnovu ovog snimka mi deluje da ima jos dosta da se naspe na bosanskoj strani pre nego sto bude spremno za asfaltiranje. Plus treba napraviti dosta nadvoznjaka. Na strani Srbije (na osnovu ranijih snimaka) mi deluje kao da je vec skoro pa spremno za asfalt. Tako da na strani Bosne radovi kasne bar 6 meseci u odnosu na Srbiju. Deonica Kuzmin - Raca bi mogla i da bude gotova do kraja sledece godine. Dok deonica Bijeljina - Raca bice uspeh ako bude u drugoj polovini 2025.
Sto se tice granicnog prelaza, on je najveca misterija sto se tice kada bi to moglo da bude gotovo (a pogotovo pusteno u rad zbog politickih zavrzlama).
 
Daleko je ovo od asfaltiranja. I na jednoj i na drugoj strani. Najsporiji projekat u poslednjih nekoliko godina sigurno. Naročito ako se uzme u obzir da je Tašjapijev kamp već bio završen kada su se svečano otvorili radovi.
 
IMG_20240103_150848.png
 
E isto tako je i sadašnji granični prelaz na BiH strani trebao, koliko se sećam priča u ta doba kad se gradio novi most pored železničkog, da bude objedinjeni (a i po gabaritima je takav), pa se desilo malo nikad.
Iako me raduje gradnja auto puta Rača - Kuzmin (uvek me to parče jako smaralo dok se dokopam auto puta posle granice), mislim da se sa izgradnjom mosta namerno preterivalo jer je to jedini veliki objekat - da bi se nabili negde veliki troškovi. Šta je bio problem da se auto put isprojektuje tako da jedna traka iskoristi postojeći drumski most, i da se samo dogradi još jedan most za drugu traku pored ovog postojećeg drumskog? Opet bi bilo 4 trake preko Save, zaustavna na mostu ionako nije neophodna.
Ovako smo na samo 300-njak metara dobili 4 mostovske konstrukcije preko Save, od kojih se jedna više uopšte ne koristi i da li će ikad više niko ne zna (železnički most), druga stara svega 15-ak godina će uskoro postati skoro pa nepotrebna i još dva nova mosta.
 
Na prezentaciji su najavili puštanje saobraćaja po novom autoputskom mostu na proleće, tj. sad u martu-maju.

Mislim, treba nešto otvoriti, lokalni izbori su i tamo i vamo.
 
Čini mi se je za ovu deonicu ipak rekao kraj 2025. ma šta god pisalo na slajdu. Ne zaboravite da je neophodno uraditi novi granični prelaz.

Most se pušta navodno zbog problema sa starim mostom, koji zapravo uopšte i nije toliko star.
 
Poslednja izmena:
U subotu sam išao za Bjeljinu i prolazio pored gradilišta, ogroman broj kamiona je bio na postojećoj magistrali kao i na budućem auto putu.
Preko 30 kamiona sam izbrojao kada sam išao, nešto manje kada sam se vraćao.
Nisam mogao da slikam jer sam vozio a bilo je snega i leda po putu.
 
Čini mi se je za ovu deonicu ipak rekao kraj 2025. ma šta god pisalo na slajdu. Ne zaboravite da je neophodno uraditi novi granični prelaz.

Most se pušta navodno zbog problema sa starim mostom, koji zapravo uopšte i nije toliko star.

Zavisi kako gledas, postojeci most su prosirili pre par godina, inace ona metalna resetkasta konstrukcija ima 90 godina.
 
Šta znači završena? Hoće li biti završen i pušten u rad novi granični prelaz? Na koji način ljudi nastavljaju putovanje kada predju most i nadju se na teritoriji RS?

@spatiotecte Rešetkasta struktura je zeleznički most, a pored je novi drumski most izgradjen pre desetak godina ako se ja dobro sećam.
 
Dodik i Koštunica dogovorili izgradnju tog dodatnog drumskog mosta 2006. koju je započeo Intermost tj. DaVincijeva ispostava u Srbiji koja je propala, pa su most završili drugi.
 
Ako se ja ne varam tu su godinama stajali neiskorisceni stubovi u Savi, pa je samo metalna konstrukcija za drumski most rađena i postavljena - zato i jeste ispalo malo naopako da je drumski most uzvodno od železničkog, iako su drumski prilazi i na levoj i na desnoj obali na nizvodnoj - istočnoj strani železničkog mosta.
 
 
Ако морају све ове деонице да се заврше у овој години да би Србија имала 1000км АПа од тога нема ништа ... Паковраће-Пожега и Прељина-Адрани имају минималне шансе да буду готови у овој години!
 
I da završe ovaj deo od AP do novog mosta šta vredi kad bar do 2025 neće moći da se koristi. Verovatno će ga računati u završene i 2024. i 2025. 😂

Slažem se za ostale projekte, pogotovo za deonicu do Požege.
 
Pod uslovom da već sada odmah dovedu još više radnika i mašina - može se završiti do kraja ove godine (u decembru) od Kuzmina do Sremske Rače.
Ako ne dovedu, onda tokom 2025. godine.

Do Bijeljine nema šanse pre kraja 2025 ili proleća 2026.
 
Da li neko zna gde je planirana naplata putarine na ovom pravcu?
Još jedno je da treba voditi računa sad dok traju radovi jer kamioni enormnu količinu zemlje ostavljaju na putu i može doći do udesa.
 
Vrh