Šta je novo?

Žičara (Gondola) Kalemegdan – Ušće

Kablovi i kabine gondole prelaze iznad tramvajske kontakne mreže TRI puta????

Pa ovo postaje sve luđe i luđe....

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=609614#p609614:29qtw82s je napisao(la):
relja » Pon Mar 18, 2019 3:40 pm[/url]":29qtw82s]Ma stepenice su sporedna i manje bitna tema.

Ali bilo bi fenomenalno da se otkriju rimski ostaci.
Em bi zaustavili radove, em ima i simbolike:
graditelji prvog urbanog Beograda, Rimljani, zaustavili varvare...

А зашто мислиш да ће бахата банда пријавити да је ишта ископала? Па њихов кадар води инвестиције, ради урбанизам, пројектује, гради, контолише... Ми немамо толико стручних људи који ће да замени оне који су непоправљиво зглајзнули у неморал и криминал. Кад истераш способне из земље, остане ти талог, а њим због ограничења које само незнање може направити, можеш да манипулишеш колико хоћеш. Ако се нешто у наредних месец не промени, онда пиши пропало, они који терају људе из земље ће завршити посао, а ми ћемо само лајати за караванима.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=609683#p609683:3hovt5yv je napisao(la):
astrodule » 18 Mar 2019 06:41 pm[/url]":3hovt5yv]Evo pogleda niz i uz buduće trase žičare

Nadam se da će ipak ostati samo pogled na pokušaj žičare. Proredjena šuma i posečeni platan su dovoljan ožiljak.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=609703#p609703:1jzstvt7 je napisao(la):
Gringo » 18 Mar 2019 08:14 pm[/url]":1jzstvt7]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=609614#p609614:1jzstvt7 je napisao(la):
relja » Pon Mar 18, 2019 3:40 pm[/url]":1jzstvt7]Ma stepenice su sporedna i manje bitna tema.

Ali bilo bi fenomenalno da se otkriju rimski ostaci.
Em bi zaustavili radove, em ima i simbolike:
graditelji prvog urbanog Beograda, Rimljani, zaustavili varvare...

А зашто мислиш да ће бахата банда пријавити да је ишта ископала? Па њихов кадар води инвестиције, ради урбанизам, пројектује, гради, контолише... Ми немамо толико стручних људи који ће да замени оне који су непоправљиво зглајзнули у неморал и криминал. Кад истераш способне из земље, остане ти талог, а њим због ограничења које само незнање може направити, можеш да манипулишеш колико хоћеш. Ако се нешто у наредних месец не промени, онда пиши пропало, они који терају људе из земље ће завршити посао, а ми ћемо само лајати за караванима.

Šta će oni uraditi - ja to zaista ne znam.
Ali ne verujem da će gradilište gondole da ograde sa naoružanim obezbeđenjem koje neće dozvoljavati da se preko ograde ili zaštitne mreže slika iskopana rupa.
A ako će i to da urade - možda će sakriti šta su pronašli ali ne mogu da sakriju i opravdaju te gorile...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=609714#p609714:3m4qo747 je napisao(la):
relja » Pon Mar 18, 2019 9:54 pm[/url]":3m4qo747]ne mogu da sakriju i opravdaju te gorile...
Misliš?

Meni je ceo projekat besmislen, ovom gondolom stavljaš celu tvrđavu u drugi plan, to je samo neki prvi negativni utisak, a ima tu još mnogo toga što je već pomenuto. Mada će oni to progurati kao i sve ostalo, jedini lek bi bila smena vlasti a to se neće desiti skorije.

Ah, pogledajte sad ovu podlost. Ispostavilo se da postojeći projekat Gondole ustvari NIJE u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika. U delu "Opšti USLOVI zaštite" (dakle to je obavezno) se kaže:

"Pri definisanju načina funkcionisanja objekta stanice "Kalemegdan" treba imati u vidu značaj kulturnog dobra, njegove prostorne, estetske i funkcionalne odrednice i pažljivo prostudirati karakter izgradnje koja mora biti u okviru podzemnih nivoa, potpuno uklopljena u postojeću konfiguraciju terena i namene primerene ovom segmentu. Kako se predmetni prostor nalazi u okviru arheološkog lokaliteta Antički Singidunom, zbog čega se na ovom prostoru mogu očekivati arheološki ostaci i nalazi (bedem, rov i sl.), potrebno je predvideti mogućnost njihove prezentacije."

Usvojeni projekat se NE uklapa u teren (vertikalno da, horizontalno ne), a ovde se kaže da MORA da se uklapa (drugde se još naglašava važnost neometanih vizura itd).

Druga stvar su arheološki ostaci. "POTREBNO JE" predvideti mogućnost prezentacije ako se nađu, što NIJE MOGUĆE ako otkriju neprekidni Rimski bedem koji bi po svemu trebao da se nalazi baš tu. Morali bi da ga unište jer se drugačije stanica ovde ne može smestiti (ispod je pećina koja se takođe mora čuvati, pa stanica nema gde da se pomeri). Ovo je posebno značajno jer su u pitanju oblasti pod zakonskom zaštitom. Spomenik kulture "Beogradska Tvrđava" je "kulturno dobro od izuzetnog značaja", a arheološko nalazište "Antički Singidunum" je "kulturno dobro".

Ali nalepši deo je kako su elegantno zaobišli neprijatni deo teksta. U originalnom dopisu sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika se kaže ovako:

Pogledajte prilog 1
A u PDR-u Gondole je taj isti deo uslova prepisan, ali sa "sitnom" izmenom. Jednostavno su IZOSTAVILI rečenicu gde se zahteva kompletno ukopavanje i mirna Bačka! Više nema nezgodnog zahteva i sve je super. Uporedite rečenicu po rečenicu u originalnoj (gore), i njihovoj (dole) verziji uslova Zavoda za zaštitu.

U dokumentu

ИЗВЕШТАЈ О СТРАТЕШКОЈ ПРОЦЕНИ УТИЦАЈА НА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ ПЛАНА ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ ЗА ГОНДОЛУ КАЛЕМЕГДАН - УШЋЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД И НОВИ БЕОГРАД

koji je deo zvanične dokumentacije PDR-a za gondolu Kalemegdan - Ušće, date su kopije svih uslova koje su izdale nadležne institucije. Evo kompletnog, jednog od tri, dopisa Zavoda za zaštitu spomenika. Zanimljivo je za čitanje jer je praktično ceo tekst nabrajanje koliko je ovaj deo grada važan i šta je sve zaštićeno (praktično sve) i koliko treba "paziti".

Pogledajte prilog 7
Pogledajte prilog 6
Pogledajte prilog 5
Pogledajte prilog 4
Pogledajte prilog 3
Pogledajte prilog 2
Ima smisla posebno izdvojiti spisak šta je sve formalno zaštićeno:

Pogledajte prilog 1

Ne vidim ni jadan valjan razlog zbog cega bi "gondola" bila potrebna. Koja je to masa ljudi koja bi preko Kalemegdana isla do usca i zbog cega?

Podržavam gondolu,samo kao deo javnog prevoza, a ne kao ovaj patrljak, koji ne služi građanima Beograda.Mi treba da pravimo grad za nas, a ne grad za strance.
10 miliona eura košta 10 km,zlatiborske gondole.Sa tih 10km,mogli smo imati prevoz gondolom, od Ustaničke,preko kališa,pa do ušća.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=609781#p609781:3ip0ad0s je napisao(la):
Igor » Uto Mar 19, 2019 1:58 am[/url]":3ip0ad0s]Pogledajte prilog 3
Pogledajte prilog 1
Pogledajte prilog 2

file.php

file.php

file.php

file.php

Prvo sam mislio da se zaje*******avaju sa ovom gondolom, al ovi su izgleda ludji nego sto se i moze zamisliti. Ici seci stabla po Kalemegdanu? :shock:

Gde SNS prodje, tu trava (stablo) ne raste...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=609757#p609757:zw2co65q je napisao(la):
solecar » 18 Mar 2019 11:21 pm[/url]":zw2co65q]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=609714#p609714:zw2co65q je napisao(la):
relja » Pon Mar 18, 2019 9:54 pm[/url]":zw2co65q]ne mogu da sakriju i opravdaju te gorile...
Misliš?

Izvini, zaboravio sam da ti odgovorim: da, mislim.

Ako su mogli da nađu i daju odgovor na svaku kritiku , koliko god se pitao šta je onaj koji je dao , hteo da kaže , ne vidim zašto i za ovako nešto ne bi mogli. Šta ih sprečava?

Ne znam zasto bi neko iz centra isao preko Kalemegdana do SC Usca gondolom,
sem iz razonode jednom, dva puta godisnje.

Ovo se pravi za turiste.

Ja не видим шта има туристима, поготову страним занимљиво у ТЦ Ушће. Да је гондола усмерена ка МСУ бих рекао да има логике. Пропуштена је савршена прилика да се Сава премости пешачким мостом, а још горе је упоропаштен Калемегдански видиковац.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=610043#p610043:2pc9ru8v je napisao(la):
solecar » 19 Mar 2019 11:00 pm[/url]":2pc9ru8v]Ako su mogli da nađu i daju odgovor na svaku kritiku , koliko god se pitao šta je onaj koji je dao , hteo da kaže , ne vidim zašto i za ovako nešto ne bi mogli. Šta ih sprečava?

Ti posmatraš stvari statično. Stvari se menjaju, ni njihova moć i podrška koji imaju nisu večni. I Sloba je mislio da ima podršku i represivni apart iza sebe, kad ono, nije baš tako, izdali ga upravo oni kojima je najviše verovao. A ovo nije Sloba ni SPS, nije iskusan i školovan politički kadar, ovo je do, kao što neko reče, do juče menjalo korpu na kvačilu i šišalo se na "keca" pa kupili diplome. Počeli su da hapse i šalju u zatvor gimnazijalce... pa lepo. Mnogo je ljudi ogorčeno, samo je pitanje šta će da bude taj ključni prelomni događaj. Ja ne znam šta će to biti, ali sam siguran da će seča na Kalemegdanu i uništavanje rimskih ostataka u parku zbog izgradnje gondole da bude jedna od stvari koja doprineti revoltu pre njihovog odlaska.
Apsolutna vlast nije večna, nikad nije ni bila.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=610120#p610120:urud6hh7 je napisao(la):
relja » Sre Mar 20, 2019 11:57 am[/url]":urud6hh7]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=610043#p610043:urud6hh7 je napisao(la):
solecar » 19 Mar 2019 11:00 pm[/url]":urud6hh7]Ako su mogli da nađu i daju odgovor na svaku kritiku , koliko god se pitao šta je onaj koji je dao , hteo da kaže , ne vidim zašto i za ovako nešto ne bi mogli. Šta ih sprečava?
Ti posmatraš stvari statično. Stvari se menjaju, ni njihova moć i podrška koji imaju nisu večni. I Sloba je mislio da ima podršku i represivni apart iza sebe, kad ono, nije baš tako, izdali ga upravo oni kojima je najviše verovao. A ovo nije Sloba ni SPS, nije iskusan i školovan politički kadar, ovo je do, kao što neko reče, do juče menjalo korpu na kvačilu i šišalo se na "keca" pa kupili diplome. Počeli su da hapse i šalju u zatvor gimnazijalce... pa lepo. Mnogo je ljudi ogorčeno, samo je pitanje šta će da bude taj ključni prelomni događaj. Ja ne znam šta će to biti, ali sam siguran da će seča na Kalemegdanu i uništavanje rimskih ostataka u parku zbog izgradnje gondole da bude jedna od stvari koja doprineti revoltu pre njihovog odlaska.
Apsolutna vlast nije večna, nikad nije ni bila.
Ne posmatram ja stvari statično , nego ti tumačiš pogrešno moju izjavu. Ja sam lepo napisao da oni uvek nađu neki odgovor na svaku vrstu kritike , i da ni ovde neće biti izuzetak , ne ulazeći u to koliko će ih to koštati politički i da li će zbog toga neko drugi doći na njihovo mesto. A ti i dalje nastavljaš da insistiraš na tome da moram da iznesem decidiran stav kojim sam protiv trenutne vlasti.
Isto tako , ispada da ako kažem da su neke stvari postale uobičajene kod nas , da to automatski znači da se mirim sa time , što takođe nije tačno. Ako ne dajem hvalospeve za stvari koje se rade po Beogradu , ispada da imam nešto protiv SNS - a , a ako nisam "ekstreman" u osudama , opet ne valja , jer ispada da sam ravnodušan. :roll:

Kakav kretenizam, kakva gondola bre, trebalo je napraviti nešto poput uspinjače u Ljubljani into je to. Ali moramo mi da budemo zemlja trećeg sveta pa to ti je.

@Solecar - Mislim da se ne razumemo.
A i to o čemu ti i ja pišemo je skretanje sa teme, zar ne?

Ja očekujem da će naići na rimske ostatke, i očekujem da će to da zaustavi radove.
Možda grešim, ali sve iskopine u Beogradu su zaustavile radove, makar na neko vreme.
Idealna prilika da se zaustavi i ovaj sumanut projekat.

Umesto da prave gondolu bela reka I i II da spoje Brzece i Kop (ili cak ne mora gondola moze 4osed) ili da naprave vezu sunacana dolina-vikend naselje oni prave kapsule u sred beograda, nidje veze.

Pa ova im se više isplati. Biće skuplja od mnogo duže zlatiborske koja se trenutno pravi. Ali zato "naša" će imati wi-fi u jednoj luksuznoj kabini.

Gondola Stara planina 4.8 miliona evra 1125m
Gondola Zlatibor 9km 14 miliona evra
Gondola Vesić 1000m 15 miliona evra

https://zlatibor.tv/turizam/zlatiborska ... ija/31484/

A o tome da planiraju 3000 ljudi na sat, pa ja ne znam da li toliko ljudi bude na Kališu u toku jednog sata. Dobro, bude ih, ali očekivati da ljudi svakodnevno dolaze na Kališ da bi se žičarom prevezli do NBG i tako tokom cele godine :bash: :bash: :bash:

Vrh