Šta je novo?

Železnice - svaštara

Da li neko zna zbog čega postoje dva ulazna portala u tunel Ivan (Bosna) iz stanice Bradina koji su jedan do drugog?
1.50 min iz pravca Mostara
50 min iz pravca Sarajeva

Bravo, verovatno je to.
Zaboravio sam da se ćirina pruga poklapala sa današnjom prugom kroz taj tunel nakon izmeštanja.
A jel se zna da li je tunel Ivan odmah kopan u profilu za normalan kolosek, ili se to proširivalo kasnije?
Mada tunel na magistrali je isto ćirin koji je pretpostavljam proširen a ne nov?

Bravo, verovatno je to.
Zaboravio sam da se ćirina pruga poklapala sa današnjom prugom kroz taj tunel nakon izmeštanja.
A jel se zna da li je tunel Ivan odmah kopan u profilu za normalan kolosek, ili se to proširivalo kasnije?
Mada tunel na magistrali je isto ćirin koji je pretpostavljam proširen a ne nov?
Копан је као тунел за узани колосек па касније прошириван. Ако се не варам, негде у унутрашњости садашњег тунела се спајају.

Главна жел станица у Лајпцигу

IMG_7151.jpeg

IMG_7150.jpeg

IMG_7152.jpeg

IMG_7153.jpeg

IMG_7154.jpeg

IMG_7155.jpeg

IMG_7156.jpeg

IMG_7157.jpeg

Da li neko zna zbog čega postoje dva ulazna portala u tunel Ivan (Bosna) iz stanice Bradina koji su jedan do drugog?
1.50 min iz pravca Mostara
50 min iz pravca Sarajeva
bifurkacija, ne poznajem teren, ali deluje da je drugo grlo za Ćiru

Verovatno je to to.
@dveipola je isto tako pomislio.
Na OpenRailwayMap-i je tako i ucrtana pruga (nova i stara), mada na nekim mestima ta mapa i nije dobra pa se mora uzeti sa rezervom.

A uskoro se vraća i macosa posle dugo vremena.
Pogledajte prilog 233608

Pozdrav,

A evo je u punom sjaju, dok je prašila makedonskim prugama početkom XXI veka...

arh-mk-sk-ku-2008-0040.jpg

/661 levo na fotografiji vuče brzi voz za Tetovo i Gostivar, Macosa ide za Kočane preko Velesa, vreme je 03:13h.../

arh-mk-sk-ku-2008-0043.jpg

arh-mk-sk-ku-2008-0041.jpg

jako udobna sedišta i sveukupni feeling tokom vožnje...a majstor nije da je nije pržio...

arh-mk-sk-ku-2008-0107.jpg

arh-mk-sk-ku-2008-0109.jpg

arh-mk-sk-ku-2008-0111.jpg

Puztnički saobraćaj Veles - Kočani ukinut je pre par gdina, pruga nije u lošem stanju, Macosa je od Velesa išla 60-80km/h skroz do Kočana...

pozdrav,

Petar

Pozdrav,

Dok sam u Makedoniji, evo dva /trenutno i još uvek/ najkapitalnija objekta infre:
Tunel 'Bukovik' /odmah iza stanice Zajas u smeru ka Gostivaru, dug 7062m, posle Karavanki najduži žel. tunel u Sfrj i na Balkanu uopšte, otvoren 1969te god, ozbiljan građ.poduhvat tog doba!!/

arh-mk-sk-ku-2008-0233.jpg

...i vijadukt pored sela Srbinovo /kuriozitet - 100% albansko selo :) :) :)/, 55m visok, 470m dugačak, otvoren isto 1969te...

arh-mk-sk-ku-2008-0230.jpg

Inače, deonica Skoplje-Kičevo za saobraćaj je otvorena u 2 cuga:
- Skoplje - Gostivar 1952ge god /sa i danas max brzinom 100km/h/
- Gostivar - Kičevo 1969te /sa i danas max brzinom 80km/h/

cela deonica sprema se za remont, produženje /Kičevo - alb.granica/ i elektrifikaciju u okviru izgradnje koridora VIII /Drač-Skoplje-Varna/

/ako vas zanima, mogu spremiti i okačiti kraći putopis Kičevo-Skoplje/
pozdrav,

Petar

Poslednja izmena:
Pozdrav,

A evo je u punom sjaju, dok je prašila makedonskim prugama početkom XXI veka...

Pogledajte prilog 233733

/661 levo na fotografiji vuče brzi voz za Tetovo i Gostivar, Macosa ide za Kočane preko Velesa, vreme je 03:13h.../

Pogledajte prilog 233735

Pogledajte prilog 233734

jako udobna sedišta i sveukupni feeling tokom vožnje...a majstor nije da je nije pržio...

Pogledajte prilog 233736

Pogledajte prilog 233737

Pogledajte prilog 233738

Puztnički saobraćaj Veles - Kočani ukinut je pre par gdina, pruga nije u lošem stanju, Macosa je od Velesa išla 60-80km/h skroz do Kočana...

pozdrav,

Petar

Meni kada neko pomene MŽ Macosu, pomislim na "profesora" Slobodana Ilića, on ih je baš često na fejsu spominjao. Znaš na koga mislim Gruberu. :)

Vrh