Šta je novo?

Železnice - putnički saobraćaj

Hrvati koče sa cenom koju traže da voz saobraća preko njihove teritorije, cena trase je nerealno skupa. Sam HŽPP se možda i može zaobići, jer lokomotive SŽ-a mogu da idu do Šida. Problem su i sredstva SV-a kojih nema, a ne može se očekivati da SŽ daje baš sve.

Slovenci su generalno nezadovoljni sa Hrvatima, jer opstruišu neke njihove planove, tako je ove godine mogla da nestane relacija Pula - Divača, jer Hrvati ne žele da prebijaju troškove sa SŽ, niti su želeli da SŽ daju dodatnu trasu, jer DMG im u Puli stoji ceo dan besposlen, no dogovoreno je na kraju presedanje zahvljujući opet inicijativi rukovodstva SŽ.
Slovenci su planirali i značajno proširenje usluge između Zagreba i Ljubljane slično onome kao do Villacha i Graza, naravno ništa ni od toga.
Pozdrav,

Koliko god da su Železnice Srbije loše /a jesu, u svakoj mogućoj zamislivoj ravni/, one su vrtić u poređenju sa HŽ-om, ta firma je neverovatna, romani da se pišu!!

- remontovali ličku prugu pre 23god /kompletno od Oštarija do Knina/, ugradili novu signalizaciju koji se tek krajem ove godine pušta u promet /prvo je stajao bez da radi 13-14god, njihovi sindikati stopirali puštanje u upotrebu godinama, sada je stigla do Gračaca tek, do Knina treba do kraja 25te, od Knina do Splita na par mesta likovni signali.../
- zatvorili Unsku prugu 2011 na svojoj teritoriji /šatro zbog Šengena i 'urušavanja' na par deonica, u stvarnosti zbog politike, Unska bila najfrekventnija deonica u bivšoj državi i najbrža veza istoka države sa Dalmacijom tada, 72 para vozova dnevno, elektrifikovana i skroz remontovana 1988 do Knina, 1995te počupana svaka žica i svaki komad opreme, eno je u rastinju, truli/, o ovome bih vam mogao roman napisati,
- rasturanje lokomotivskog parka na način da bi im i SV i SK pozavideli!
- razvlačenje remonta i modernizacije za 160km/h od Dugog Sela do Botova 9 godina /i nas su tu prevazišli!/, mućkalo se samo tako,
- razvlačenje remonta i izgradnje drugog koloseka Zg-Karlovac /trebali su biti na pola već, nijedan novi prag nije zaboden/,
- katastrofalne brzine Dugo Selo-Novska, razvačenje početka remonta /šatro zbog EU birokratije/, krstareća brzina 40km/h,
- remont Klara-Sisak-Jasenovac-Novska radio se duže nego što sam imao kosu,
- raspad na podravskim prugama /uprkos ponekim manjim remontima/,
itd, itd, itd....

Od svih ex-Yu ŽTO-ova nekadašnjih, danas su SŽ 25 SVETLOSNIH godina ispred/iznad svih /kupuju 100 novih multi-Vectrona do 2028-30te, svw pruge su im zategnute kao žica, grafe drugi 'tir' ka Kopru, Hodoš-Pragersko remontovana za max 160kmh i elektrifikovana, 'satra' se od beskrajnih kontejnerskih vozova, vozni park čist, lokomotive sve u pogonu, od 'Meh'-@, preko 'Brižitki' do Taunusa - ne gase se, ne stoje po sporednim kolosecima, Zidani Most-Maribor - 'ispeglano' i zategnuto za 160kmh.../, sve ostalo nije mnogo daleko odmaklo...

pozdrav,

Petar

Autor kanala Simpy realways je Thibault, dobar i skroman momak. Radio je za Alstom i SNCF železnice u Francuskoj.
Sad živi od tih klipova na YouTube.
Živi za železnicu i od železnice.
Oduševljen je Barskom prugom i često joj se vraća. Uglavnom piše pozitivno, mada je iskritikovao stanicu Topčider i pušenje u vozu za Sofiju.

Bio sam za praznike malo u Austriji,malo u Italiji,južni Tirol,znači isto Austrijanci. Selo sa žel.stanicom,voz neću opisivati( Suemens ko izašao iz fabrike),možda unutra 10 putnika. Dva lokalna autobusa čekakaju tih 10-ak putnika,sve savršeno funkcioniše.

1. Кад ће резулатаи из Чешке?
2. Кад ће остали кинески соколови?
3. Кад ће овај соко што је у Чешкој кући?
Za rezultate i mene zanima a sto se tice dolazaka garnitura:
86a14fe1-3244-4564-8dac-93281317e963.jpeg

Poslednja izmena:
Danas je kroz Srbiju prošla prva ovogodišnja agencija - "Optima Express" (13141) iz Villacha do Edirna.
Interesantno, Optima je danas kasnila 0 minuta, ostao sam do prilično kasno budan i do Velike Gorice je imala +45, međutim iz Šida je krenula tačno na R.
Potpuni šok, jer se ovo apsolutno nikada nije desilo, barem od kada je ja fotkam. Da ne pričamo da je išla, de facto, obilazno prugom preko Siska, ali eto.
Neka priča jeste da je Optima pritisla da se kašnjenja smanje, tako da više nema pauza po 40 minuta u nekim stanicama, ako jeste to tačno, apel je izgleda uspeo.

S obzirom na takav razvoj događaja, brzo sam uskočio u 42 i kod Košutnjaka izašao i isprintao do stanične zgrade Košutnjak, (prvobitno sam želeo fotku kod Patinog Majdana) za to vreme voz se polako spuštao ka Rasputnici G, doslovno je bilo u minut. Adrenalin je čudo. :)
Na čelu prve Optime se našla 441-706 ne baš skroz čista, ali pamtim i gore pojave.

DSC_6379.JPG

DSC_6382.JPG

Iako je ovo tek prva u sezoni, sastav je bio poprilično jak, do samo pre nekoliko godina prva optima bi išla sa 2 kušeta i restoranom sa nekoliko vagona za prevoz automobila.
Danas su u sastavu bili Restoran, 4 kušeta i jedan spavaći vagon, očigledno i da je potražnja porasla.

Prvo spavaći WLABee vagon.
DSC_6384.JPG

A onda i 4 kušeta sa restoranom između.
Kušeti, odnosno Bcmh vagoni su svi dobili novu kolor šemu, SŽ je nastavio da daje restoran.
DSC_6383.JPG

DSC_6385.JPG

Nord wagon je, takođe, nastavio da iznajmljuje auto vagone Optimi.
S obzirom da je voz dugačak i da su dve ograničene brzine na Rasputnici i stanici Rakovica relativno blizu, praktično od izlaska iz tunela Dedinje do izlaska iz Rakovice mili 20 km/h
DSC_6387.JPG

Malo je falilo da ga opet uhvatim u Kneževcu, s obzirom da ga je 3A prestigao, ali nema veze.

Naišao je RVR 412/416 073 / 074 na BG:VOZ-u 8309 do Ovče.
DSC_6391.JPG

Ubrzo se stvorih u Resniku, a tamo lepa pojava 412/416 019 / 020 se posle gotovo 7 dana vratila u saobraćaj.
Nažalost, već duže vreme se RVR garniture ne peru, pa malo izgleda oronulo.

DSC_6395.JPG

U društvu sa 412/416 027 / 028
DSC_6398.JPG

DSC_6400.JPG

No, ovo nije kraj, nastavak sledi, ali u skladu sa tematikom nastavljamo na teretnoj temi ---- > https://forum.beobuild.rs/threads/Železnice-teretni-saobraćaj.5642/page-16#post-1435369

Vrh