Ja baš mislim da je iščekivanje Prokopa jedan od glavnih razloga. Sa akcentom na iščekivanje. Skoro svaka vlast u poslednjih 40 godina je obećavala da će taj krematorijum biti "uskoro" gotov. Najave su se stalno nizale. Da je rečeno da će biti sazidan za 40 dodina od danas, lepo bi se ljudi latili boljeg održavanja Glavne. Naravno, razlozi koje si naveo svakako stoje, ali je Prokop svemu tome bio plodno tle. Čak i kad je nemar i poslovična inercija ljudi na železnici podrazumevano stanje, njima za to treba razlog i izgovor, mislim za to zašto je Glavna onakva kakva je. A kud ćeš bolji razlog onog čudovišta.
Odeljenje planiranja u železnici (pod pretpiostavkom da postoji):
Uloge:
Tehnički direktor (iliti CTO u savremenom rečniku menadžmenta), stručnjak, dipl. ing., završio Saobraćajni u roku, prosek 9,50. 30 godina na železnici na poslovima planiranja, izgradnje i razvoja.
Gendir (iliti CEO po tom novom rečniku), dojučerašnji vlasnik okretnice za prasiće.
CTO: Gospodine/druže direktore, mislim da bismo trebali uzeti u razmatranje ulaganje u obnovu stanice Beograd Glavna. Ona je, kao što znate u jako lošem stanju, iako je daleko najprometnija po broju putnika kao i broju polazaka i dolazaka na dnevnom nivou. Takodje bismo trebali uložiti u prilazne pravce na relaciji Resnik-Rakovica-Topčider-Glavna, kao i Novi Beograd-Glavna.
CEO (nezainteresovano): Okrečili smo je prošle godine, dogodine ćemo uvesti novu rasvetu ako ostane viška iz onih para namenjenih održavanju infrastrukture.
CTO: Ali gospodine direktore, znate li da prosečan broj putnika na dnevnom nivou...
CEO (prekida ga), PROKOP ĆE BITI ZAVRŠEN ZA DVE GODINE, DOBIO SAM ČVRSTA UVERAVANJA OD NADLEŽNOG MINISTRA! Ta starudija iz vremena Turaka nam ne treba. Ružna zgradetina u turskom stilu, nama treba stanica kakve sam vidjao po Evropi, znaš kakvu stanicu ima Beč..
CTO (vidno iznerviran): U redu, onda nemojte da se ččudite kad nas ocrni stručna javnost u svetu kao loš primer organizacije kako operativnog rada tako i razvoja.
CEO: Puca mi <cenzurisano> za stranu stručnu javnost. Naredjenje ministra i premijera je da se Prokop mora neizostavno završiti za najviše 18 meseci od danas, a tad će biti i izbori/partijska konferencija SKJ, bitno je pokupiti glasove naroda/delegata. Prokop je apsolutni prioritet.
CTO izlazi iznerviran, potišten, poražen. Četvrti mu je direktor sa kojim se ovo dešava, sva četvorica obećavaju gotov Prokop za dve godine, do sledećih izbora ili partijske konferencije.