Bio sam u sličnoj situaciji gde je bilo pitanje da li će mi otkazati let, pa sam istraživao varijante kako doći iz Hamburga za BG zemljanim putem što jeftinije.
Ovo je bila najbolja varijanta preko Berlina:
1. Voz Berlin Hbf 18:43 - Budapest Nyugati 08:20, od 29e na gore
2. Presedanje u Budimpešti od 8h (može da se izbegne ako se hvataju drugi nedirektni vozovi)
3. Flixbus Budapest Nepliget 08:30/16:30/23:00 - Beograd BAS 14:30/22:30/05:00, od 15,99e do 39,99e u najekstremnijem slučaju. Ako se kupi barem malo ranije, karta je oko 20-22€, a ako se kupi 7+ dana ranije, može za 17,99€ lagano.
Teorijski Berlin - Beograd može za 45-50e da se odradi sa jednim presedanjem, ako se dovoljno rano kupe karte. Ako se kupuju kasnije, opet može za nekih 60-80e. U rangu do 100e bi moglo da se odradi i manje dana unapred i sa skraćenim presedanjem u Budimpešti da se manje tu gubi vremena.
Gea, Terra i slični iz Budimpešte su prevaziđeni od kada je Flixbus stupio na tržište i sve ih počistio u smislu usluge. Sada nam je veza za Budimpeštu jedna od najboljih autobuskih koje imamo, a cena je vrlo konkurentna vozu (koji je ukinut trenutno).
Flixbus do Budimpešte je sada gotovo neizbežni deo svakog železničkog putovanja ka Evropi iz Srbije, pošto nam je Budimpešta "Kapija Evrope" u železničkom smislu. Da nema toga, bilo bi baš loše odnosno odsečenost od Evrope bi nam bila još veća nego što je sad.