Da odgovore za budućnost tražimo u prošlosti?
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=787162#p787162:3jraqdq0 je napisao(la):
spatiotecte » Sun Oct 25, 2020 1:47 pm[/url]":3jraqdq0]
A evo ga ovaj sa “kljunom”
Ovaj na slici je 713-1xx a "Zeleni vlak" je bio serija 713-0xx. Meni je "Sava ekspres" bio najsvetlija tačka JŽ-a. Deo kompozicije je išao Ljubljana-Beograd-Ljubljana. SVAKOG DANA po 1100km, skoro 400.000km za godinu. Tako se racionalno koriste sredstva.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=787407#p787407:3jraqdq0 je napisao(la):
tragac » Mon Oct 26, 2020 12:02 pm[/url]":3jraqdq0]Da ima pameti da nasi preformulisu kredit za 18 garnitura Vmax 160 u 10 Vmax 160 plus pet Vmax 200. Ovih pet Vmax 200 bi se koristile isključivo na liniji Beograd-Novi Sad. Deset ostalih bi bili udobniji od postojećih FLIRT pa bi išli na linije za Užice, Prijepolje, Čačak i Niš/Leskovac. Sadašnji FLIRT bi išli do Valjeva, Šida, Požarevca, Smedereva...
Kasnije da se uzme kredit za nabavku još pet Vmax 200 garnitura i pet-šest Vmax 200 lokomotiva, i polako da se krene sa obnovom voznog parka kola sa Z1 vagonima za 200 kmh. Ne znam dal je moguće remontovati postojeće Z2 u takve i da li se uopšte isplati.
Čak i da, žmureći nad svim brljotinama Rusa na našim prugama, pretpostavimo da će sve biti idealno po planu, razlika u vremenu vožnje između FLIRT3 sa reduktorima za 160km i nekog sličnog voza za 200km ne može da bude veća od 3 minuta (i to pod uslovom da nema stanica)
Tako da, mogu da kupe jedan za televiziju i da se mi vozoljubitelji vozimo i da slikamo selfije pored brzinometra u vagonu, na kome piše 200km/h.
Ove ostale linije koje si pomenuo...
Smederevo i Požarevac traže samo što više polazaka, tu udobnost nije bitna. To treba da bude neka varijanta Beovoza.
Užice, Prijepolje, Čačak mislim da više nisu u priči jer je sada tu put.
Niš/Leskovac narednih godina nula bodova, jer kreće rekonstrukcija.
Drugari, na našim prugama je vrlo loše stanje, koje će otvaranjem pruge Beograd-NS pred izbore u proleće 2022. biti samo ublaženo.