[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=392437#p392437:2o2rt0i2 je napisao(la):
Delija » 16 Jun 2016 06:52 pm[/url]":2o2rt0i2]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=392198#p392198:2o2rt0i2 je napisao(la):
dosen » 15 Jun 2016 06:43 pm[/url]":2o2rt0i2]Poznajuci nas sistem, ni ja nisam da drzava necim upravlja. Poznajuci nase privatnike, i strane "investitore" mislim da su oni jos gori.
Ne bi me cudilo da neko smisli i da se infrastruktura rasproda. Onda bi u Srbiji ostale samo dve-tri pruge. Problem je sto stvarna konkurencija ne moze da se kreira na nekoj liniji.
Е ту долазимо до суштине. Кад је држава лоша и неспособна то плати целокупан народ без изузетка а кад је приватник лош и неспособан он сам и плати за то а на његово место дође бољи и способнији.
И опет, немојте ту тезу да оспоравате кроз призму данашње колонијалне Србије која није ни окрзнула слободно тржиште и капитализам већ је тренутно мешавина социјалистичке развалине и поробљене колоније. Код нас кад је приватник лош он добије субвенције од државе (и тада више не можемо говорити о њему као приватнику) или прећутни амин од државе да израбљује запослене. А страни "инвеститори" инвестирају наш новац и то су ти класични колонизатори.
Kad je drzava losa i nesposobna placa narod bez bozira da li zeleznicom upravlja privatnik ili drzava. Pogledajte troskove drzave u zemljama gde je uradjena privatizacija zeleznice kao i kretanje cena karata. Retki su slucajevi gde je privatnika izgubio na fransizi, koncesiji ili PPP PFI. Po pravilu drzava uvek "pukne".
Nije toliko velika razlika izmedju Zapada i Srbije, isti procesi su na snazi. Samo oni imaju bolju upravu.
Danasnja kolonijalna Srbija pravljena po meri veliki domacih i stranih privatnika, kao i politokratije (preslikano sa neolib zapada). Sto znaci da se zajednicka imovina i veci sistemi sto brze i jeftinije rasproda, dezintegrise i monoposki ekspoloatise. Kada "investitori" shvate da je trziste Srbije nepostojece ili nedovoljno profitabilno, oni napustaju i kanibalizuju ostatke. To je pravilo u Sr. osim za cigarete, pivare, poste i jos par firmi koji su monopoli.
Drzava jos drzi gigante na aparatima, jer tzv privatna privreda nije uspela da podigne GDP na nivo koji bi pokrio pad GDP-a velikih sistema. To nesto govori. Privatnici su vec kupili ono sto je profitabilno.
Kod nas subvencije dobijaju drzavne-partijske, privatno-partijske firme, i u poslednje vreme najvise strane firme, privatne ili drzavne.
Sadasnja situacija je gora od kolonijalne. Kada su Britanci i Francuzi kolonizovali razne zemlje, oni su sami gradili infrastrukturu i nisu imali subvencije, vec samo monopol. Mi se danas zaduzujemo i dug prebacujemo za 10-20-50 godina unapred. Danasnja generacija i nije toliko robska koliko ce biti sledece dve generacije. Baby boomer-si prolaze sjajno kako ce cemo mi u poslednjih 20 godina radnog vaka i nasa deca, to jesto ono sto ostane u zemlji.
Nasi kolonizatori su jednako domaca politokratija, strani "investiori" i drzave, domaci "privrednici". Svi oni iznose pare i decu iz zemlje, isisavaju i unistavaju resurse i ljude, adodatu vrednost trose napolju.
Koje je resenje. Taotalna promena uprave. U upravi bi mogli da rade samo apsolutno najbolji djaci, sa najvecim platama. Uloga dijaspore. Misleca i jaka drzava. Domace finansiranje, umrezeni domaci vlasnici. ( kao u Japanu i Nemackoj) Tela za planiranje i izvrsenje koja bi bila jaca od ministara i politicara. Onda tek mozemo da biramo hocemo li razvojnu drazvau ili neoliberalnu. Danas nemamo uslove ni za jednu ni za drugu, vec samo za kolonijalnu devastaciju. Sve ovo vazi i za Zeleznicu.