Napisao sam već više puta da je inicijativa o proterivanju pruge iz Jagodine nemoguća glupost. Ona o zadržavanju PP kod starog Juhora još veća.
Не, није глупост управо је глупост што се уопште улаже у овој и следећој деценији у било шта са преко 160км/с, па чак и уопште масовнија улагања у ретрасирање било које пруге са кривинама за 100км/с, и више. Последице овакве политике су:
- Десетковани кадрови
- Десеткован возни парк
- Нови возни парк осим Стедлера са екстремно високом имобилизацијом
- Пад превоза путника са 18 милиона годишње на 7 милиона годишње
- Пад превоза робе са 13 на 8 милиона тона робе.
- Због кадровског геноцида и погрешног усмеравања не-људских ресурса чак и на показном дизниленду постоје елементи распада система.
- Али све то су ситнице ако имамо чиме да се к***чимо 200 на сат у, у кривину, 200 на сат обожавам ту брзину...
Односно, у зони разума, кроз Јагодину 120-140, остаје прелаз у нивоу, а против загушења Јагодине имају два надвожњака. Коме баш треба по Капетана Коче нек сачека 1,5-2 минута. У реалности, ту бар деценију неће се достићи преко 50 теретних и 50 путничких дневно максимум.
Ipak, ne treba ni preterivati.
Lokalni vozovi na područiju srednjeg Pomoravlja imaju vrlo mali potencijal.
Историјски, ту је постојала много добро попуњених возова када год је постојала иоле осмишена и практична услуга. Локалне самоуправе су организовале евентуално добро аутобуски превоз само унутар општина. Много насеља са пругама има линије тамо-вамо са залажењем у селима, или уопште немају аутобус осим ка општинском центру.
- postoji odličan prigradski saobraćaj (za mnoge kategorije besplatan, na teritoriji Jagodine za sve)
- osim stanice Jagodina sve su van ili na obodima naselja, dok bus ide kroz centar i neretko ima i više stajališta u jednom selu
Аутобус за Вршац за разлику од воза има по 3 стајалишта у главној улици сваког насеља, а воз је скоро свуда на периферији. Аутобус има 18 полазака који покривају све смене, а воз са 6 полазака не покрива све смене. Брзина је слична, па опет је воз за Вршац једна од најуспешнијих линија у Србији без обзира на лоше позиције насеља. Од Јагодине до Смедерева нема доброг средњошколског центра, нема градске болнице, нема већег града који је јак центар трговине са специјализованим продавницама... Па ни већег града у којем је ситуација са радним местима нешто боља, при чему је у оба окружна центра јака концентрација радних места баш уз пругу. Велика Плана има више возова него аутобуса за Јагодину, а релативно велико Старо село уопште нема ни један једини аутобус за Јагодину (на пример).
Садашње стање политике јавног превоза уопште не треба и не сме се узимати у разматрање, зато што је погрешна и саботира много тога. Примери:
- Директор Техничке школе Ваљево ми је рекао да имају 30% ђака путника. Значи 70% ђака из зоне која је тек трећина популације. То попуно одговара слики дубоке провинције у којој већина одраслих нема никакву средњу школу!
- Плата половина званичног минималца непријављено у добокој провинцији.
- Када су престали возови Панчево-Зрењанин, средњошколци из многих насеља су остали без икаквог превоза до средње школе.
- Бешка и Чартановци остали без возова, а за Нови Сад 10 аутобуса радним даном, 2 недељом, ка Београду 0 (нула).
А да је неко бар покушао да направи студију политике регионалног превоза, није нико, и ја сам стао на пола те студије коју сам радио бесплатно, зато што сам тада отишао у иностранство.
Međugradski ima potencijal samo duž koridora X i eventualno za Kragujevac.
.... а у нормалнимземљама међуградски превоз је испод 20% свог превоза железницом.
Ima ljudi i za Kruševac i Kraljevo ali to sve nije 100 ljudi dnevno, što je za železnicu broj kojim ne bi trebalo da se bavi. Za Smederevo još manje. Dnevno ide možda tri para autobusa.
Jagodina ima dosta veze sa Kragujevcem, ali iskreno sumnjam u neku isplativost železničke linije, koju bi dodatno komplikovalo menjanje pravca u Lapovu.
Ja inače ne verujem u međunarodni saobraćaj na Balkanu dok svi ne uđemo u Šengen. Ili bar da ukinu granice između Open Balkan država.
Уопште није суштина међуградски превоз Јагодина-Крушевац или Јагодина-Смедерево, што је тек успутна услуга. Угрожена су пре свега насеља између.
Нису ту потребни милиони авиони возова, него бар да се покрију основне смене у окружним центрима. Нешто типа овако:
Јагодина - Смедерево: 5:00 9:00 13:30 17:30
Смедерево - Јагодина: 7:00 11:00 15:30 19:30
Крагујевац - Смедерево: 7:00 11:00 15:30 19:30
Смедерево - Крагујевац: 5:00 9:00 13:30 17:30
Тако из Смедерева имамо интервал ка Поморављу на 2 сата, са везама са суседним окружним центрима.
Везано за Крагујевац, главнина транспорта аутобусима Крагујевац - Јагодина је преко села, са само једним поласком преко аутопута/мотопута. Пут преко села је сат времена, са чиме има основа за везу пругом преко Баточине, и формирање тријангле која би била корисна и за теретни саобраћај. Дакле КГ:ВОЗ који везује Поморавље линијом за Смедерево, линијом за Јагодину, Ћуприју и Параћин.
А једино, везано за међународни саобраћај, слажем се да не треба очекивати нешто огромно. Али ако се у Јагодини заустави чак и један једини међународни воз дневно на одређеном правцу, то место је на мапи линија! Типа, један једини ноћни воз Беч-Ниш (Софија), са ноћном вожњом Београд-Беч. Затим Будимпешта-Солун, Трст-Солун (може да буде исти воз са курсним колима). И Јагодина је на мапи Европе!
Овде се напамет лупа у инфраструктуру за к***чење, а не размишља се о концепцији услуге уопште.